5 jaar Mac App Store, op naar vernieuwing

Door: Raymon Mens - 18 reacties

De Mac App Store is 5 jaar oud. Op 6 januari 2011 introduceerde Apple de softwarewinkel voor Mac als update 10.6.6 voor OS X Snow Leopard. De Mac App Store kende een vliegende start met meer dan 1000 apps en 1 miljoen downloads op dag één.

Steve Jobs zei destijds in het persbericht: “We denken dat gebruikers deze innovatieve nieuwe manier om apps te vinden en te kopen met open armen zullen ontvangen.” Hoe staat er 5 jaar later voor?

Gemak centraal

Voor gebruikers van de Mac App Store is gemak een belangrijk punt. Alle apps zijn gekoppeld aan een Apple ID en kunnen onbeperkt opnieuw geïnstalleerd worden. Updates worden centraal geregeld en er is geen gedoe meer met licentiecodes of updatepaketten van websites van ontwikkelaars bij elkaar sprokkelen. Ook Apple plaatste eigen apps in de Mac App Store.


Video: Craig Federighi kondigde de Mac App Store in oktober van 2010 aan.

Vroege successen

Slechts 20 dagen na de start van de Mac App Store kondigde Pixelmator aan een miljoen dollar opgehaald te hebben. Dankzij de Mac App Store kon de nog steeds uitstekende app gretig uit de ruif van Photoshop eten. De maker van mail-app Sparrow was ook enthousiast en zag 98 procent van zijn verkopen uit de Mac App Store komen.

Helikopterspel Chopper 2 zorgde voor reuring door de iPhone als controller voor de Mac-versie van zijn spel te gebruiken.

De Mac App Store in 2011.
De Mac App Store in 2011.

Vijf jaar later

Hoewel de Mac App Store op een opgefriste layout na in vijf naar maar weinig veranderd is, blijft het voor consumenten de meest aangename manier om software voor OS X te kopen. Toch ontstonden er in 2015 twijfels over de populariteit van de Mac App Store toen een ontwikkelaar met nog geen 60 verkopen op 8 in de top 10 populairste betaalde apps binnenkwam.

Ontwikkelaars verweten Apple de laatste tijd dat de Mac App Store als stiefkindje naast de iOS App Store wordt behandeld. Er kwam veel kritiek op het ontbreken van de mogelijkheid om apps te testen met TestFlight. Verschillende ontwikkelaars haalden hun apps zelfs uit de store omdat sandboxing te beperkt was, de store geen upgrade prijzen kent en het goedkeuren van updates soms wel 30 dagen duurde.

macapp2016
De Mac App Store in 2016.

Oude rot, frisse wind

Worden de komende vijf jaar ook weer positief voor ontwikkelaars? Sinds kort heeft Phil Schiller totale zeggenschap over de App stores. Schiller is een oude rot in het vak en heeft altijd goede relaties met Mac-ontwikkelaars onderhouden. Hij moet als geen ander in staat zijn om constructief om te gaan met de grotendeels terechte kritiek. Op naar 5 vernieuwende jaren!

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  Nergens kan men een ‘mislukt beleid’ en tekortkomingen zo nuanceren als op OMT, puik werk!

 • Profielfoto
  psychopot

  Rit = rot in het vak

 • Profielfoto
  Gans

  De langzaamste Mac app die ik ken is de Mac Appstore app. Hoewel het langzaam beter lijkt te worden. Zonder razendsnelle glasvezel verbinding is het geen fijne ervaring…

 • Profielfoto
  fredmatrack

  De Mac App Store om updates binnen te halen = rampzalig! Als systeembeheerder krijg je grijze haren als plots één toestel geen updates meer wil binnenhalen. Twitter keer herstarten en hopen dat het dan terug werkt.

  Vergeet ook de limitaties niet die ontwikkelaars ondervinden als ze hun apps via de App Store aanbieden. Dat zijn er wel wat en heel wat ontwikkelaars trekken daarom hun apps terug uit de store.

  Maar voor persoonlijk gebruik vind ik het super! Eén keer aankopen en direct beschikbaar op je andere toestellen.

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Ik geef toe dat de app dramatisch langzaam is maar ik zou écht niet zonder Mac app store willen. Sterker nog, naast launchbar en pathfinder staan vrijwel al mijn apps in de Appstore wat héérlijk is bij een eventuele nieuwe Mac of herinstalleren. Als ik iets nieuws zoek kijk ik ook altijd eerst in de apps store voor ik er buiten zoek

 • Profielfoto
  IsSidha

  De Mac App Store om updates binnen te halen = rampzalig! Als systeembeheerder krijg je grijze haren als plots één toestel geen updates meer wil binnenhalen. Twitter keer herstarten en hopen dat het dan terug werkt.

  Dus omdat een computer geen updates binnenhaalt ga je Twitter maar herstarten… Je zult het wel anders bedoelen maar als systeembeheerder zijnde klinkt het natuurlijk wel compleet debiel
  :razz::razz:

 • Profielfoto
  Shmoo

  Reactie op de poll:
  Wat verstaan jullie onder gebruik van de Mac App Store, aankopen? Ik bedoel, ik kijk er echt dagelijks in misschien wel een aantal keer per dag want ik volg via deze link alle bewegingen. Zo weet ik precies welke apps een update krijgen, welke in de aanbieding zijn en/of er nieuwe apps bijkomen.
  .
  Het is niet zo dat ik ook elke dag iets koop want daar is de kwaliteit niet naar. 90% van de apps die in Mac App Store staan is gewoon rotzooi, of zijn video tutorials over een bepaalde app dan wel templates voor iWorks.
  Kijk alleen al het verschil er zijn maar 27.000 Mac Apps tegen bijna 1.7 miljoen in totaal, de rest is dus allemaal iOS. Het gaat helemaal nergens over die hele Mac App Store en ze zullen het ding echt helemaal opnieuw moeten uitvinden want anders heeft het helemaal geen toekomst meer.
  .
  Ik ben wel een fan sinds de eerste dag eigenlijk, als er twee apps zijn die ik mogelijk wil kopen en die precies hetzelfde doen maar de ene is te koop in de Mac App Store en de andere niet dan kies ik voor de App Store versie.

 • Profielfoto
  SvS

  @Shmoo …behalve als prijsverschil 30% bedraagt, zoals bij Spotify, nietwaar?

  Ik kijk niet dagelijks in de Mac App Store, want er zijn andere zaken die belangrijker zijn dan elke dag erin neuzen. Ben bang dat als je teveel koopt, dat je van een heleboel apps/plugins geen gebruik meer maakt. Less is more, is hier.

 • Profielfoto
  Ian L

  Wat een poll zeg je kiest iets druk op Submit en dat is het. Geen resultaat van stemmen?

  Alle programma’s die ik buiten de store kan halen doen ik dat. Tot nu toe is dat alles behalve de Apple apps.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik zou wel graag een wenslijst in de Mac App Store willen en ook dat het een notificatie geeft als er een prijswijziging is in de lijst. Hetzelfde met de iOS App Store graag!

 • Profielfoto
  Olafnl

  de Mac App store kent geen genade. Eenmaal een app gedownload, en je zit er voor de rest van je Mac leven aan vast. Uninstallen heeft geen zin, iedere update wordt weer aangemeld, negeren daarvan leidt tot een irritante reminder in de rechter bovenhoek. Je leven lang zul je weten dat je per ongeluk een app hebt gedownload die niet (meer) nuttig blijkt te zijn.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Je kunt in de Mac App store bij Aankopen die programma’s toch verbergen? Helpt dat niet?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ben ook wel heel erg nieuwsgierig naar welke app dat dan mag zijn..
  .
  @SvS
  Geen idee, Spotify koop ik nooit dus ik heb niet te maken met apps die 30% meerprijs kosten alleen omdat ze in de App Store te koop zijn. De meeste developers hanteren gewoon dezelfde prijs zowel binnen als buiten de App Store.
  En dan ben ik goedkoper uit door ze binnen de App Store te kopen, zeker met de zwakke wisselkoers.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij moet @Olafnl eens bij Systeemvoorkeuren > App Store kijken of zijn instellingen wel goed staan.
  .

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @SvS Over welke App store heb je het? Ik heb de Spotify App in de Mac App Store gezocht, maar ik kon het niet vinden. Ik denk dat je die rechtstreeks bij Spotify moet downloaden.

  Het prijsverschil van 30% geldt bij iOS in iTunes, als je tenminste een abonnement als in-app aankoop neemt. Bij in-app aankopen wordt de afhandeling door Apple gedaan en wordt er 30% van het deel van Spotify ingehouden, net zoals bij alle software in de Store. Neem je een abonnement rechtstreeks via de website van Spotify, dan betaal je het gewone tarief.

 • Profielfoto
  SvS

  Kor, je hebt gelijk. Sorry;-) Het geval was idd bij iOS.

  Games zijn elders soms wel voordeliger, maar App Store heeft ook af en toe (fors) afgeprijsde apps, en dan vind ik het weer fijner om het via App Store te doen, lekker op ‘download’ klikken en de Mac doet de rest.

 • Profielfoto
  Olafnl

  @Shmoo: Dank voor je bijdrage, maar geeft helaas geen antwoord op mijn bezwaar. Uiteraard wil ik voor alle gewenste apps, inclusief OS X zelf, graag dat er automatisch naar updates wordt gezocht.
  Voor de duidelijkheid nog een keer: Ik wil spijtoptant kunnen zijn voor die apps die niet langer gewenst zijn. Dat is in de huidige opzet helaas niet mogelijk.

 • Profielfoto
  andrevdvries

  De langzaamste Mac app die ik ken is de Mac Appstore app. Hoewel het langzaam beter lijkt te worden. Zonder razendsnelle glasvezel verbinding is het geen fijne ervaring…

  Precies dit.