Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 3 december 2015
Leestijd: 2 minuten

Swift nu écht open source

Vandaag zou nog wel eens een belangrijke dag kunnen worden in de historie van de computer. Apple heeft namelijk – zoals ze op de WWDC al hadden aangekondigd – de broncode openbaar gemaakt van hun nieuwe programmeertaal Swift.

Naast de broncode die beschikbaar is gemaakt via Github, heeft Apple ook een website swift.org in de lucht gebracht met uitleg en een blog waarmee het laatste nieuws gedeeld wordt.

Nu Swift open source is, kan het ook gebruikt worden om software te ontwikkelen voor andere mobiele-, desktop- en cloudplatformen. Daarnaast kan nieuwe ontwikkelde code worden ingediend, om onderdeel te worden van een nieuwe release van Swift. Je kunt met Swift aan de gang in de Terminal van OS X en Linux.

Swift werd geïntroduceerd op de WWDC in de zomer van 2014 en vervangt op C gebaseerde programmeertalen, zoals C++ en Objective C. Het kenmerkt zich door een veel kortere een simpeler syntax, die het maken van fouten lastiger maakt.

Vriend van OMT Roelof Roos zegt het volgende:

Het is echt een revolutie in de software, Swift herdefinieert de manier waarop we software maken, een beetje zoals de iPhone de mobiele telefoon herdefinieerde. Voor wie nu programmeren leert, zet Swift de standaard, geweldig dat het nu open source is. Er ging een soort van schokgolf door de zaal toen Apple tijdens die WWDC Swift introduceerde.

Swift werd erg enthousiast ontvangen maar ik ben zelf meestal terughoudend er meteen bovenop te springen. Ik heb wel een geheel in Swift geschreven app in de App Store gezet, zodat ik wist waar het allemaal over ging, maar ik heb gewacht tot Swift 2 voordat ik geheel overstapte. Maar, nu ik dat gedaan heb weet ik dat Swift echt ongelooflijk slim in elkaar zit. Het is zeker in het begin niet altijd makkelijk, maar het is een genot om mee te werken: je werkt snel, je schrijft minder code om hetzelfde te bereiken en de kwaliteit van de software die maakt is uiteindelijk beter.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Swift nu écht open source
Sluiten