Swift nu écht open source

Door: Jan David Hanrath - 14 reacties

Vandaag zou nog wel eens een belangrijke dag kunnen worden in de historie van de computer. Apple heeft namelijk – zoals ze op de WWDC al hadden aangekondigd – de broncode openbaar gemaakt van hun nieuwe programmeertaal Swift.

Naast de broncode die beschikbaar is gemaakt via Github, heeft Apple ook een website swift.org in de lucht gebracht met uitleg en een blog waarmee het laatste nieuws gedeeld wordt.

Nu Swift open source is, kan het ook gebruikt worden om software te ontwikkelen voor andere mobiele-, desktop- en cloudplatformen. Daarnaast kan nieuwe ontwikkelde code worden ingediend, om onderdeel te worden van een nieuwe release van Swift. Je kunt met Swift aan de gang in de Terminal van OS X en Linux.

Swift werd geïntroduceerd op de WWDC in de zomer van 2014 en vervangt op C gebaseerde programmeertalen, zoals C++ en Objective C. Het kenmerkt zich door een veel kortere een simpeler syntax, die het maken van fouten lastiger maakt.

Vriend van OMT Roelof Roos zegt het volgende:

Het is echt een revolutie in de software, Swift herdefinieert de manier waarop we software maken, een beetje zoals de iPhone de mobiele telefoon herdefinieerde. Voor wie nu programmeren leert, zet Swift de standaard, geweldig dat het nu open source is. Er ging een soort van schokgolf door de zaal toen Apple tijdens die WWDC Swift introduceerde.

Swift werd erg enthousiast ontvangen maar ik ben zelf meestal terughoudend er meteen bovenop te springen. Ik heb wel een geheel in Swift geschreven app in de App Store gezet, zodat ik wist waar het allemaal over ging, maar ik heb gewacht tot Swift 2 voordat ik geheel overstapte. Maar, nu ik dat gedaan heb weet ik dat Swift echt ongelooflijk slim in elkaar zit. Het is zeker in het begin niet altijd makkelijk, maar het is een genot om mee te werken: je werkt snel, je schrijft minder code om hetzelfde te bereiken en de kwaliteit van de software die maakt is uiteindelijk beter.”

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  int3nz0r

  Begrijp ik nu goed dat het nog steeds niet zo is dat je ook op Windows voor iOS kan ontwikkelen?

 • Profielfoto
  Matthijs Logemann

  @int3nz0r de compiler voor iOS projecten (inclusief frameworks) is niet open source dus nee dat kan niet. Maar het zou dus wel mogelijk worden windows programma’s te programmeren in Swift

 • Profielfoto
  AppChanger

  Swift is echt de moeite waard om te leren! Het is een zeer snelle en eenvoudige programmeertaal. Zij die graag willen leren programmeren in Swift moeten zeker eens een kijkje nemen op iOS Academie! Het is een Nederlandse site waar je zowel met als zonder programmeerervaring kan leren programmeren in Swift. Er zijn verschillende cursussen te vinden, zowel PDF als ePub maar evengoed videocursussen (De cursussen zijn ook als boek verkrijgbaar). En dit alles in het Nederlands. De cursussen zijn te koop aan zeer democratische prijzen. Nog een voordeel aan de iOS academie is het Nederlandstalig forum. Een aanrader dus!

 • Profielfoto
  Erwin Weber
 • Profielfoto
  DaveFlash

  netjes van apple, nu hopen dat ze bij Adobe het licht gaan zien in Swift, en het dan gaan ondersteunen als programmeertaal in het nieuwe Adobe Animate CC welke in begin 2016 Adobe Flash Professional gaat vervangen. Terwijl ActionScript 3.0 momenteel nog wel meer mogelijkheden beid dan Swift. zal da overstap van ActionScript naar Swift voor die-hard flash-ontwikkelaars een eitje zijn, beide programmeertalen (Swift en AS 3.)) zijn net als JavaScript gebaseerd op het ECMA..

 • Profielfoto
  SnowFall

  Swift is echt de moeite waard om te leren! Het is een zeer snelle en eenvoudige programmeertaal. Zij die graag willen leren programmeren in Swift moeten zeker eens een kijkje nemen op iOS Academie! Het is een Nederlandse site waar je zowel met als zonder programmeerervaring kan leren programmeren in Swift. Er zijn verschillende cursussen te vinden, zowel PDF als ePub maar evengoed videocursussen (De cursussen zijn ook als boek verkrijgbaar). En dit alles in het Nederlands. De cursussen zijn te koop aan zeer democratische prijzen. Nog een voordeel aan de iOS academie is het Nederlandstalig forum. Een aanrader dus!

  IOS academie is een waardeloze website. Ik heb voor de grap die boeken gekocht en hun courses gedaan maar slaat allemaal op niks. Als je echt Swift wilt leren ga dan naar Udemy of naar school. Vele malen beter.

  Verder wel interessant dat Swift nu openSource is. Kan ik eindelijk mn Raspberry Software op Swift gaan baseren.

 • Profielfoto
  Thomas De Lange

  Hey laurens(appchanger) jij ook hier!

  Iosacademie is inderdaad heel fijn om swift te leren

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  Jammer dat ieder initiatief om andere forum-leden te wijzen op nieuwe mogelijkheden om op een gestructureerde manier in de Nederlandse taal Swift te leren door sommige OMT-leden worden bekritiseerd/veroordeeld. Enige nuance is hier wel op zijn plaats.

  Ik vind het een zeer prijzenswaardig initiatief om Swift op een zo laagdrempelige manier voor iedereen -ongeacht zijn/haar niveau- toegankelijk te maken. Het boek “Leren programmeren in Swift” leert je stapsgewijs de opbouw en de structuur van Swift doorgronden. Het mooie van de elektronische versie van deze boekenreeks is dat de schrijver deze steeds weer aanpast aan de laatste versie van Xcode, Swift en iOS. De laatste versie (2.12) is geheel aangepast aan de laatste versie van Xcode 7.1, Swift 2.1 en iOS9. Voor diegenen die voor OSX willen leren programmeren biedt dit boek ook een goede ondergrond, naast de gratis ePubs van Apple zelf (Engels).

  Misschien geeft de desbetreffende persoon de voorkeur aan de hapklare brokken aanpak van vele Udemy trainingen. Het simpel volgen en “na-apen” zorgt niet voor de meer fundamentele diepgang die iedere amateur programmeur nodig heeft om een succesvolle iOS en OSX app te ontwikkelen. Hierbij kan de Lego bouwstenen methode van Roelf Sluman een essentieel bijdrage leveren. Hierin leer je de juiste ingrediënten te herkennen en te combineren. Dit maakt dat je gaandeweg je kennis en vaardigheden uitbreidt.

  Iedereen heeft een eigen leerstijl waardoor iedere manier van instructie zeker niet voor iedereen het gewenste resultaat zullen opleveren. Ook de Engelse taal kan voor veel onnodige programmaruis zorgen.

  Let op: Rudolf van Veen (Rudolph’s Bakery) laat aan heel Nederland al enige jaren zien hoe je stapsgewijs beter leert bakken. Bij Heel Nederland Bakt zie je dat juist het beheersen van basisvaardigheden veelal het verschil maakt. Moet je kijken hoeveel mensen hiervan kunnen genieten, ieder vanuit zijn/haar eigen invalshoek. Toegankelijke kennis en instructie genoeg. Toch ontmoet ik dagelijks nog volop koekenbakkers die nergens wat van bakken!

 • Profielfoto
  rsluman

  TheCardinal:

  IOS academie is een waardeloze website. Ik heb voor de grap die boeken gekocht en hun courses gedaan maar slaat allemaal op niks. Als je echt Swift wilt leren ga dan naar Udemy of naar school. Vele malen beter.

  Ik weet niet wie je bent, maar waarom heb je niet gewoon je geld bij me teruggevraagd als je zo ontevreden bent? En waarom heb je, als je echt alles zo waardeloos vindt, nooit iets van je laten horen op het forum van de iOS Academie?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Leuk man een nieuwsbericht over development. Komen gelijk alle engerds van stal die je normaal nooit ziet.;-)

 • Profielfoto
  AT024

  Nice

 • Profielfoto
  html-junky

  op lynda.com kun je ook geweldige swift 2.0 video training volgen, is wel in het engels

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Vandaag zou nog wel eens een belangrijke dag kunnen worden in de historie van de computer.

  Uh … nee. Dat is het niet. Overdrijven is ook een vak.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Met alle respect, maar ik krijg inmiddels een beetje een Tellsell vibe. Ik weet dat iOS Academie ooit te gast is geweest in OMT Live, maar de huisregels van de site zijn toch vrij duidelijk, reclame is niet toegestaan.

  Ik ken iOS Academie niet en kan dus niet zeggen of het goed of slecht is. Ik heb mijzelf Swift geleerd a.d.h.v. de documentatie van Apple dus persoonlijk heb ik er weinig mee.

  Het wordt alleen wel een beetje bedenkelijk als er 3 mensen vrij uitgebreid en in mijn ogen nogal overdreven iOS Academie gaan promoten, waarvan er eentje (AppChanger) als testimonial op de site van iOS Academie staat op de registratiepagina. Als er dan iemand niet die mening deelt, dan valt de rest die persoon aan als ware ze lid zijn van een of andere sekte. Ik heb geen inzicht in de banden en belangen van alle partijen in kwestie, maar er lijkt meer onder het oppervlak te zitten.

  Verder is het ook nogal bedenkelijk of op zijn minst onprofessioneel te noemen, dat de eigenaar van iOS Academie even openlijk in discussie gaat met een ontevreden klant. Persoonlijk vind ik het nogal onprofessioneel en onfatsoenlijk, doe dat lekker door middel van een privé bericht (als je al niet weet wie de persoon in kwestie is).

  Als je het mij vraagt is het allemaal anti-reclame op deze manier, maar goed wie ben ik ?

  Edit: Opvallend hierbij is dat AppChanger blijkbaar hetzelfde geprobeerd heeft op iCulture bij het artikel over Swift. Daar is alleen zijn reactie wel verwijderd, omdat het nogal leek op reclame: http://www.iculture.nl/swift-programmeertaal-nu-open-source/#comments