Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 13 december 2015

Stack, je NAS in de wolken

OMT heeft afscheid genomen van eigen servers en zit nu hoog, droog, gevirtualiseerd en dus flexibel op de hosting-infrastructuur van TransIP, een bedrijf dat kort geleden iets nieuws introduceerde: Stack, een soort Hollandse Dropbox met 1 terabyte gratis.

Wij spraken met de Chef d’Equipe Jeroen Hüpscher en productontwikkelaar van Stack Bernd Hoeksma over deze nieuwste loot aan de stam van TransIP. Wil jij Stack? Lees dan verder, want we geven 100 Stack-invites weg.

1 terabyte staat gelijk aan 754.297 diskette.

TransIP is groot geworden door met een digitale handtekening domeinnaamregistratie eenvoudig te maken. Inmiddels leveren ze naast domeinnamen ook hosting- en colocatiediensten, virtual private servers en sinds kort dus Stack.

Stack is opslag in de cloud. Eén terabyte is en blijft gratis, voor een tientje per maand krijg je 2 terabyte en 10 terabyte kost 50 euro exclusief BTW. Het is nu nog een beta-stadium waarbij geleidelijk nieuwe gebruikers worden toegelaten. Gestaag wordt de infrastructuur uitgebreid en worden er nieuwe features aan Stack toegevoegd.

“TransIP staat goed bekend bij Nederlandse techies, maar is voor velen nog een onbekende speler. Stack is het eerste consumentenproduct van TransIP en moet zorgen voor meer naamsbekendheid. Eerst in Nederland, maar daarna ook internationaal.” zegt Bernd.

Verschillen met de concurrentie
Er zijn veel plekken op internet om je bestanden neer te zetten. Dropbox, iCloud Drive, Google Drive, Microsoft OneDrive, Flickr, enzovoort. Stack onderscheidt zich van deze diensten door meer voor niks aan te bieden. De meeste diensten geven 2 tot 15 gigabyte gratis. Flickr geeft net als Stack ook 1 terabyte, maar accepteert alleen foto’s. Op de terabyte van Stack kun je elk bestand parkeren, ongeacht grootte en bestandsformaat. “We vinden opslag een commodity. Je moet er dus niet over hoeven nadenken. Wij denken vooruit en zetten daarom nu alvast de stap naar 1 terabyte gratis”, aldus Bernd.

Om data te synchroniseren tussen verschillende apparaten zijn er apps voor Mac, Windows, Unix, iOS en Android. Gebruikers van het open source pakket Owncloud zullen de interfaces herkennen, want Stack is hierop gebaseerd. Maar je kunt Stack ook gebruiken zonder te synchroniseren. Als enige cloudstorage-aanbieder biedt Stack namelijk ondersteuning voor WebDAV, waarmee je Stack als netwerkschijf in beeld komt op je Mac. Handig wanneer je hardeschijfruimte beperkt is.

Upload direct vanaf je iOS apparaat via het deelvenster.

Privacy
Ben je bezorgd over je privacy? Dan is het goed om te weten dat alle servers van Stack in Nederland staan. “Jouw data interesseert ons niet” zegt Bernd. “In tegenstelling tot Google en andere partijen waarbij data juist de waarde is.” Hoe verdient TransIP dan geld? Simpel: hopen dat Stack-gebruikers ook andere betaalde diensten bij TransIP gaan afnemen. Zo kun je binnenkort je Stack draaien onder een eigen domeinnaam.

Alle bestanden op Stack worden versleuteld met 256-bit AES encryptie. In tegenstelling tot Apple heeft TransIP de encryptiesleutel wel. Dit is nodig voor een aantal deel-services en de WebDAV-ondersteuning. Om het veilig te houden zijn er duidelijke procedures opgesteld en worden sleutels apart opgeslagen van de data. End-to-end encryptie is daardoor nog niet mogelijk. En wat dan als de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding op jullie deur klopt? “Dan zullen we ons altijd aan de wet moeten houden”, zegt Jeroen, wat betekent dat alleen met tussenkomst van een rechter toegang kan worden verleend.

Voor TransIP is Stack het eerste echte consumentenproduct: in plaats van een NAS in de meterkast zet je met Stack je gedownloade films gewoon in de cloud. Bij de start van de uitrol concentreert TransIP zich in op fotografen die, dankzij multimegapixel digitale camera’s, snel als ‘datahongerig’ bestempeld kunnen worden. “Met een 2GB grote Dropbox heeft dat niet zo veel zin”, zegt Bernd, “maar met 1 terabyte kom je een heel eind.” Verder onderscheidt Stack zich van andere opslagaanbieders met de mogelijkheid om RAW-foto’s te kunnen previewen in de browser.

Bekijk een voorvertoning van RAW-foto’s in je webbrowser.

Groot, groter, grootst
Wanneer 1 terabyte niet genoeg mocht zijn, dan heeft TransIP twee upgrade-opties. 2 terabyte voor een tientje en 10 terabyte voor vijftig euro per maand. Beide opties zijn voorzien van een backup die elke 4 uur gemaakt wordt. Je zet daardoor eenvoudig een ‘oude’ Stack terug. Het enige waarin de zakelijke roots van TransIP nog doorklinken, is het feit dat beide prijzen exclusief 21% BTW zijn.

“Wij maken veel producten waarvan de Nederlander de waarde nog niet ontdekt heeft. Een domeinnaam of website lijkt triviaal, maar wanneer je inkomen afhankelijk is van een webwinkel, dan is dat het niet.” zegt Jeroen Hüpscher. “Wat we ondermeer met Stack willen doen, is vooruit lopen op het feit dat een digitaal bestaan veel belangrijker wordt voor heel Nederland.”

Stack zelf uitproberen?
Stack is nu nog een gesloten beta, maar OMT mag 100 Stack-invites weggeven. Een invite bemachtigen is eenvoudig: meld je zo snel mogelijk aan. [update 1: na 10 minuten waren de 100 invites vergeven] en de eerste 100 aanmeldingen ontvangen na enige tijd een invite retour. [update 2: na 38 minuten hebben we de inschrijving gesloten. De teller stond toen op 240 aanvragen. Het goede nieuws: alle 240 aanvragers krijgen dinsdag of woensdag een invite van ons!]

[update 3: daarnaast nog beter nieuws: we mogen nog 100 Stack invites weggeven. Hoe we dat gaan doen hoor je binnenkort! Hou OMT goed in de gaten…]

OMT wordt gehost door TransIP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stack, je NAS in de wolken
Sluiten