Sketch verlaat de Mac App Store

Door: Lucas Raggers - 26 reacties

Het is hommeles in ontwikkelaarsland. Gebeten hond is de Mac App Store. Wat is het geval: de Nederlandse makers van de populaire app Sketch hebben hun app uit de Mac App Store gehaald. Maar niet zonder goede redenen!

In een blog legt Bohemian Coding uit waarom het de Mac App Store verlaat. Het gaat om drie pijnpunten:

 1. App reviews duren lang. Wie in de Mac App Store wil staan, moet goedgekeurd worden. Net als bij de App Store voor iOS. Dit reviewproces duurt bij Sketch iedere keer minimaal een week. Snel handelen bij bugs is er dus niet bij.
 2. De Mac App Store legt beperkingen op aan ontwikkelaars. Sandboxing bijvoorbeeld. Dit is goed voor de beveiliging, maar zorgt er ook voor dat sommige dingen simpelweg niet kunnen.
 3. Tot slot staat de Mac App Store het niet toe om betaalde updates aan te bieden.

Wil je de laatste versie van Sketch kopen dan kun je nu terecht op de website sketchapp.com. Heb je Sketch al in de Mac App Store gekocht dan kun je je licentie probleemloos overhevelen naar de laatste versie op sketchapp.com. De versie uit de Mac App Store blijft werken, maar krijgt geen updates meer.

Bohemian Coding is niet de eerste ontwikkelaar die een app uit de Mac App Store haalt. Vorig jaar kondigde Cabel Sasser van Panic aan dat Coda 2.5 ook niet in de Mac App Store zou verschijnen. Ook daar bleek sandboxing de beperkende factor te zijn.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Verdult

  ‘Niet zonder goede reden’
  ‘e kan geen betaalde updates aanbieden en de gebruiker wordt beschermd

  Mooi toch? Belachelijke zet van ze.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee, het is een heel begrijpelijke zet.

  Je wordt beperkt in wat je de klant aan kan bieden. Soms is dat geen probleem, maar vaak is dat inderdaad in vele opzichten een belemmering voor verdere ontwikkeling.

 • Profielfoto
  knekkie

  Die eeuwige betutteling van Apple…

 • Profielfoto
  SvS

  Idd, wanneer worden ze wakker. Pas als er al teveel schade is?

 • Profielfoto
  polansky

  Die eeuwige betutteling en arrogantie, wordt door velen, met name wat jongere gebruikers, omarmt als ware liefde voor het merk.

  Zo lang dat nog het geval is, zal Apple haar beleid niet wijzigen.

 • Profielfoto
  html-junky

  Als apple zou toestaan om bij nieuwe updates de klant opnieuw te laten betalen dan zou geen enkele update meer gratis zijn.

  Daarnaast is sandboxing geweldig vind ik, het werkt perfect en het is veilig. Jammer voor de ontwikkelaars dat ze geen geheime deurtjes meer kunnen inbouwen

 • Profielfoto
  pippen2

  We kunnen wel gaan roepen dat apps meer mogelijkheden moeten hebben, maar het gevolg is wel dat er meer virussen en malware voor OS X zullen verschijnen. En dat willen we ook weer niet. Dus het sandbox principe vind ik juist goed. Je weet dat apps uit de appstore gewoon veilig zijn. Bij apps die je daarbuiten gaat installeren moet je je afvragen of ze geen kwaad kunnen. Persoonlijk zou ik geen reden kunnen bedenken waarom Sketch buiten sandbox om moet. En de lange updatecontrole is inderdaad irritant, maar daarom is het juist belangrijk dat je je software eerst heel goed test voordat je het uit brengt. Dat zorgt er ook weer voor dat de software niet zo buggy is.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik vind reden 3 alleen onzin.

  Tot slot staat de Mac App Store het niet toe om betaalde updates aan te bieden.

  Ik wil voor 3.2.1 niet gaan betalen, voor V3 is dat natuurlijk niet erg. En als het gaat om de transitie van V2.x naar V3.x met korting dan bestaat er de mogelijkheid een coupon aan te bieden.

  Maar goed. Als dit een betere sketch oplevert: Let’s go!:)

 • Profielfoto
  sjoerdl

  Wat een (deels) rare reactie van Sketch.
  1. Je kunt een speciale bugfix-update aanbieden, vaak binnen 24 uur goedgekeurd
  2. Dat is zoals OSX werkt, denk binnen de kaders
  3. Begrijp ik wel.. Voor hele versies zou je wel geld moeten kunnen vragen naar mijn mening, anders krijg je straks versie 2,3,4,etc die je moet gaan onderhouden bij OSX updates.

 • Profielfoto
  xaddict

  “Daarnaast is sandboxing geweldig vind ik, het werkt perfect en het is veilig. Jammer voor de ontwikkelaars dat ze geen geheime deurtjes meer kunnen inbouwen”

  Dat is natuurlijk niet waar de developers op doelen. Sandboxing laat niet toe dat het programma bestanden voor je aanmaakt zonder dat je die zelf allemaal (een voor een) goedkeurt. Dat is een probleem voor programma’s als sketch en coda waar het programma soms bestanden genereert.

  Apple omzeilt dit in XCode waardoor het het enige sandboxed programma is waar in te coderen valt (geavanceerd coderen, niet snel een bestandje aanpassen, dat kunnen al die programma’s als je handmatig het bestand opent en dus de sandbox opent voor dát bestand)

 • Profielfoto
  Shmoo

  “Daarnaast is sandboxing geweldig vind ik, het werkt perfect en het is veilig. Jammer voor de ontwikkelaars dat ze geen geheime deurtjes meer kunnen inbouwen”

  .
  Dat is helemaal het probleem niet, waarom gelijk denken vanuit het kwaad en negatieve. Dit is een serieus probleem en staat helemaal los van het iOS gebeuren. Waar Apple veel meer te maken heeft met developertjes die nog nooit een app gepubliceerd hebben en er dan toch in slagen om gewoon heel simpel je Twitter/Instagram inloggegevens te hijacken.
  Daar zal @Raymon/OMT natuurlijk niet over schrijven omdat het negatief is en Apple daar echt fout zit van welke kant je er dan ook naar kijkt.
  .
  .
  Het gaat hier om een zeer gerespecteerde developer. Niet om Sjappie54 uit Nigeria die zijn iWorks templates pakket in de MAS plaatst om 2,- te verdienen met gratis artwork dat hij van het internet heeft geplukt.
  .
  @Raymon heeft alleen te weinig motivatie gehad om dit probleem op te schrijven zoals het zou moeten, waardoor mensen niet goed begrijpen waar het hier nou werkelijk om gaat. Daardoor krijg je nu van die standaard iOS-reacties als, Booo developers want ze keren zich tegen hun geliefde Apple. Dit soort developers zijn echt niet blij dat ze dit soort stappen moeten nemen, het gaat hun niet om die 30% provisie maar om de kwaliteit richting hun gebruikers.
  .
  Ik gebruik deze software sinds einde versie 2 (illegaal) en versie 3 legaal via de MAS.
  Die betaalde updates gaan over het feit dat je als developer niet kunt aangeven dat AppleID-X die versie 3.0 gekocht heeft dat hij/zij versie 4.0 mag kopen voor 50,- ipv 99,- en niet over dat de developer mogelijk 5,- wilt vragen voor een tussentijdse update nummer 3.2.1.
  Het is werkelijk van de gekke dat dit soort eenvoudige technologie nog steeds niet geĂŻmplementeerd is in de App Store terwijl er zoveel vraag naar is.
  Daarom gaat Apple hier nu de prijs voor betalen om dit soort developers over 2 jaar ooit terug te krijgen met hun apps in de MAS wanneer het wel werkt en Apple eindelijk wakker wordt.
  .
  We hebben het hier niet over Jimmy de developer maar over een app dat sinds z’n release continue in de top 10 van best verkochte apps heeft gestaan. En nooit een lagere waardering dan 4 sterren heeft gehad. Dit is geen gevalletje van een developer die even in de spotlight wilt staan en Apple in het kwaad daglicht zetten omdat zijn apps op het randje van wel/niet richtlijnen balanceren en worden afgewezen omdat ze achter bepaalde gegevens van de gebruikers aangaan. Dit is een app die prijzen heeft gewonen voor het geen dat het doet. Deze app wordt gebruikt (meestal) door mensen die daar hun brood mee verdienen, als dit soort professionele apps uit de MAS verdwijnen dan is dat heel erg serieus te noemen want de MAS heeft sowieso nooit de liefde/aandacht gekregen van Apple die het verdiende. Apple heeft nooit hun best gedaan om goede Mac apps in de MAS te krijgen, ze hebben zich vooral lekker des Apple’s opgesteld en met hun arrogante hoofden gedacht dat developers net zo graag hun apps erin zouden plaatsen als ze dat bij iOS deden.
  Mooi niet dus.
  http://appshopper.com/mac/all/new/
  Kijk eens naar de verschillen in aantallen. 2,5 miljoen apps in de App Stores en ongeveer 26 duizend daarvan zijn Mac apps, de rest is allemaal iOS.
  Scrollen eens een paar pagina’s door dat linkje. Dat zijn allemaal nieuwe Mac apps die er dagelijks bij komen en beoordeel dan maar eens wat de kwaliteit daarvan is, als je alleen al naar hun app icoontjes kijkt kun je al veel aflezen welke apps serieuzer zijn en welke gewoon rotzooi zijn.
  Er zit sowieso al heel erg weinig kwaliteit qua apps in die MAS, de beste apps koop je toch altijd buiten de App Store en als dit soort apps en developers die wel de intentie hadden om het te laten slagen op deze manier er dan uitstappen dan is dat heel erg triest te noemen.
  .
  Overigens komt in Januari een betaalde upgrade van de populaire FTP client Transmit ( versie 5 ) uit en ook die zal de Mac App Store verlaten op dat moment.
  Weer een app met 4,5 sterren waardering en die 35,- kost dus in het hogere segment zit. Apple gaat dit echt wel voelen. Dit soort bedrijven hebben een serieus klantenbestand die hun software echt wel kopen. Dat gaat om duizenden licenties.

 • Profielfoto
  hansman

  Wat is Sandboxing?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als je apps installeert vanuit de Mac App Store dan kun je die gebruiken in de zandbak zonder dat je bang hoeft te zijn dat zandkorreltjes je app of computer stukmaken.;-)
  .
  Nee het is een stukje veiligheid, het is eigenlijk bedacht om te zorgen dat een app bijvoorbeeld niet je Mac systeem bestanden kan gaan lopen aanpassen zonder dat jij dit weet.
  Voor heel veel apps is dat ook helemaal geen probleem omdat ze in dat gedeelte van de computer niets te zoeken hebben maar apps die developers of designers gebruiken die willen daar nog wel eens problemen mee hebben omdat tools/diensten online die heel erg populair zijn wel toegang moeten hebben tot dat gedeelte. Dat wilt niet perse zeggen dat iemand kwade bedoelingen heeft.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Sandbox_(software)

 • Profielfoto
  Festen

  2. Dat is zoals OSX werkt, denk binnen de kaders

  Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes.

  The ones who see things differently. They’re not fond of rules.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Yo @Shmoo, just saying: dit artikel is niet door mij geschreven.

 • Profielfoto
  IsSidha

  alles leuk en aardig @Shmoo .. en dit zal waarschijnlijk niet zo snel met Sketch gebeuren, maar de meeste die gegaan zijn bieden nu hun software aan via een installer waarbij tegelijkertijd allemaal meuk mee geinstalleerd wordt.. zie bijvoorbeeld mplayerx.org..

  had ik van alles via websites willen downloaden en kopen en installeren dan was ik wel bij Windows gebleven en als ik geen sandbox wil dan ging ik wel naar Android.

  Ja, erg vervelend voor de developers dat het in sandbox ineens allemaal niet meer werkt, misschien dan toch maar eens een andere methode verzinnen in plaats van het systeem van de gebruiker als kladblok laten fungeren.

  Nee, hulde aan het beleid van Apple die het mogelijk maakt om allerlei meuk in ieder geval veilig op je computer te zetten, want je zult maar per ongeluk ineens dat programma van Sjappie68 uit Nigeria op je Mac krijgen.. op elk ander systeem kun je gelijk weer aan de slag met anti-virus en formatteren en al die websites weer afgaan om alles weer te downloaden

  Verder moet je als bedrijf ook niet zo moeilijk lopen doen als je gewoon simpelweg te groot en ingewikkeld bent geworden om aan de richtlijnen van een ander te voldoen, blijkbaar kun je dan ook gewoon op je eigen benen staan. Dit lijkt meer op huilie huilie doen omdat ze de “gratis” reclame nu mislopen vanuit de MAS.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  alles leuk en aardig @Shmoo .. en dit zal waarschijnlijk niet zo snel met Sketch gebeuren, maar de meeste die gegaan zijn bieden nu hun software aan via een installer waarbij tegelijkertijd allemaal meuk mee geinstalleerd wordt.. zie bijvoorbeeld mplayerx.org..

  had ik van alles via websites willen downloaden en kopen en installeren dan was ik wel bij Windows gebleven en als ik geen sandbox wil dan ging ik wel naar Android.

  Ja, erg vervelend voor de developers dat het in sandbox ineens allemaal niet meer werkt, misschien dan toch maar eens een andere methode verzinnen in plaats van het systeem van de gebruiker als kladblok laten fungeren.

  Nee, hulde aan het beleid van Apple die het mogelijk maakt om allerlei meuk in ieder geval veilig op je computer te zetten, want je zult maar per ongeluk ineens dat programma van Sjappie68 uit Nigeria op je Mac krijgen.. op elk ander systeem kun je gelijk weer aan de slag met anti-virus en formatteren en al die websites weer afgaan om alles weer te downloaden

  Verder moet je als bedrijf ook niet zo moeilijk lopen doen als je gewoon simpelweg te groot en ingewikkeld bent geworden om aan de richtlijnen van een ander te voldoen, blijkbaar kun je dan ook gewoon op je eigen benen staan. Dit lijkt meer op huilie huilie doen omdat ze de “gratis” reclame nu mislopen vanuit de MAS.

  Da’s leuk en aardig, maar je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt. Het is gewoon niet mogelijk om alle software in een sandbox te draaien. Was het maar zo simpel.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Yo @Shmoo, just saying: dit artikel is niet door mij geschreven.

  .
  Sorry mijn fout, niet verwacht dat er ook nog andere mensen actief waren bij OMT.:lol:

 • Profielfoto
  IsSidha

  alles leuk en aardig @Shmoo .. en dit zal waarschijnlijk niet zo snel met Sketch gebeuren, maar de meeste die gegaan zijn bieden nu hun software aan via een installer waarbij tegelijkertijd allemaal meuk mee geinstalleerd wordt.. zie bijvoorbeeld mplayerx.org..

  had ik van alles via websites willen downloaden en kopen en installeren dan was ik wel bij Windows gebleven en als ik geen sandbox wil dan ging ik wel naar Android.

  Ja, erg vervelend voor de developers dat het in sandbox ineens allemaal niet meer werkt, misschien dan toch maar eens een andere methode verzinnen in plaats van het systeem van de gebruiker als kladblok laten fungeren.

  Nee, hulde aan het beleid van Apple die het mogelijk maakt om allerlei meuk in ieder geval veilig op je computer te zetten, want je zult maar per ongeluk ineens dat programma van Sjappie68 uit Nigeria op je Mac krijgen.. op elk ander systeem kun je gelijk weer aan de slag met anti-virus en formatteren en al die websites weer afgaan om alles weer te downloaden

  Verder moet je als bedrijf ook niet zo moeilijk lopen doen als je gewoon simpelweg te groot en ingewikkeld bent geworden om aan de richtlijnen van een ander te voldoen, blijkbaar kun je dan ook gewoon op je eigen benen staan. Dit lijkt meer op huilie huilie doen omdat ze de “gratis” reclame nu mislopen vanuit de MAS.

  Da’s leuk en aardig, maar je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt. Het is gewoon niet mogelijk om alle software in een sandbox te draaien. Was het maar zo simpel.

  dan ben jij degene die nog steeds denkt dat het 1990 is
  en ben jij degene die niet weet waar die het over heeft
  geef maar eens 1 reden waarom een teken programma niet in een sandbox kan draaien.. want we hebben het gewoon over een TEKEN programma
  bovendien ontbreekt het je aan de intelligentie om te kunnen lezen..

 • Profielfoto
  Lastminuteguy

  Alle drie de redenen zijn onzin. Zelfs met de toevoegingen van Shmoo en throttlemeister.

  1. Los van het feit dat er mogelijkheden tot hotfixen en versnelde review procedures voor speciale bugfix-update bestaan, moet je je toch serieus afvragen waar je mee bezig bent als je in een tijdsbestek van 1 week meerdere bugfixes/updates wil uitbrengen. Als je een gerespecteerde dev bent dan test je uitgebreid je updates en ga je niet voor elk ditje en dat je een update uitbrengen, die bundel je samen in een periodieke update.

  2. Sandboxing is een groot goed en hoewel het niet geschikt is voor alle apps en programma’s, zie ik niet in hoe een beeldbewerkingsprogramma tegen sandboxing obstakels kan oplopen. Wat Shmoo suggereert qua bestanden aanmaken is ook grote onzin. Binnen de sandbox bestaan er API’s om in een batch bestanden aan te maken en te wijzigen. Er zijn een handvol aan manieren om dit te implementeren, zelfs methodes waarbij er geen user input nodig is. Met name als het gaat om zaken die geregeld moeten worden in de thuismap, als je het mij vraagt de enige map waar deze app iets te zoeken heeft.

  3. Betaalde updates, tja dat moet je ook niet willen. Je kunt er ook voor kiezen om een model te hanteren zoals Tweetbot doet, betaalde upgrades. Dus elke major versie als losstaande app in de App Store gooien. Alleen is dat ook af te raden als je het doet zoals Tweetbot het doet. De aanpassingen tussen Tweetbot 3 en 4 bijvoorbeeld zijn dusdanig miniem, dat het de nieuwe kosten nauwelijks rechtvaardigt. Als je klanten een loyalty korting wenst aan te bieden voor de nieuwe upgrade zijn daar ook mogelijkheden voor. Het eerste wat me zo 123 te binnen schiet is de couponcode op de dev website verkopen tegen de beoogde gereduceerde prijs. Anders kun je er een collectie van maken (weet niet of dat ook al aanwezig is in de MAS), prijzen van collecties worden aangepast naar gelang je een app uit die collectie bezit. Bijv. V2 + V3 voor €40,-, als je V2 al bezit dan kost de collectie je maar €20,-.

  Al met al, hoop gezeur om niets. Al was het maar, omdat alledrie de punten bekend waren voor de developer, voordat hij ook maar besloot 1 regel code te schrijven voordat hij in zee ging met MAS.

 • Profielfoto
  BomC

  Die beperkingen zouden allemaal minder erg zijn zolang Apple de indruk wekt dat het ook echt in de Mac App Store zou zijn geĂŻnteresseerd – maar dat doet het niet echt. Het certificate-gezeik dat we laatst zagen was maar een van de tekenen dat de MAS op zijn best een b-prioriteit heeft.

  @Lastminuteguy, t.a.v. punt 3 – “Betaalde updates, tja dat moet je ook niet willen”. Vertel ons eens, WAAROM moet je dat niet willen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  +1

  Apple heeft ongeveer 2,5 miljoen apps in iTunes staan, slechts 26 duizend en een beetje van die 2,5 is een Mac versie. De rest is allemaal iOS. En als je in de MAS gaat kijken dan zie je tussen die 26 duizend vrijwel 80% alleen maar rotzooi staan.
  Nee het is heel erg duidelijk dat Apple de MAS niet serieus neemt. Niet eens ene plan-b, eerder plan-c of d.

 • Profielfoto
  Shmoo

  https://developer.apple.com/library/ios/documentation/LanguagesUtilities/Conceptual/iTunesConnect_Guide/Chapters/ProvidingPromoCodes.html
  .
  Wow 100 promo codes verkopen op je eigen site als upgrade methode. Stoer hoor. Zeker voor een app die in de eerste 3 dagen tijdens de lancering zo’n 5 duizend maal verkoopt.
  Success hoe je dat geregeld gaat krijgen zodat iedereen met een vorige versie een eerlijke kans maakt op een upgrade coupon.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Vooropgesteld dat het mechanisme van een Sandbox wel degelijk nut heeft, zijn er ook situaties waar het de (creativiteit en soms functionaliteit) van de ontwikkeling van een toepassing tegenzit.

  Een paar voorbeelden: er zijn programmeurs (al zijn ze met de dag schaarser) die machinecode (assembly) machtig zijn, Vaak levert een toepassing op dat niveau een ongelooflijke efficiency op als het gaat om bepaalde taken. Verder is de prijs van een Sandbox ‘tweeks’ …

  Het was de creativiteit van ontwikkelaars die soms de grenzen opzochten van het mogelijke … Neem bijvoorbeeld virtualisatie, emulatie en vele andere zaken …

  Een heel concreet voorbeeld van de achteruitgang van software op de Mac: Roxio Toast … Vroegah kon Roxio de toepassing zodanig in elkaar steken dat deze je systeem wakker hield tijdens het branden.

  Door beperkingen in de API kan dat niet meer, nu krijg je een waarschuwing dat je je systeem niet moeten laten slapen tijdens het branden, anders mislukt het branden van een CD/DVD/BD …

  Heet dat vooruitgang? Lang leve de Apple API …

  Of … wat te denken van bepaalde Audio-software … Of … Software die trouw met de kern van het systeem, unix, communiceert …

  De keerzijde is dat het Apple Sandbox-mechanisme – zoals recent is aangetoont – ook vatbaar is voor ‘onvolkomenheden’ (lees: hacks) … Maar op zich is het Mac Eco systeem redelijk Virus-vrij …

  Tot en met MacOS 10.9 en 10.10 hadden we de beperkingen niet en tot nu toe zijn er weinig virussen geteld in de ruim 10 jaar MacOS X… Kennelijk is de kern van het systeem dusdanig krachtig ((net)BSD Unix) dat er niet zo heel veel kwaadaardige programma’s op uit kwamen …

  Natuurlijk moet men waakzaam blijven en is de situatie in 2015 anders dan in 2000/2005. Maar toch, overdrijven is ook een vak …

  En MAS? Ik deel de mening … Zeer beperkt en ik verbaasde me vaker over het brakke upgrade beleid … Ik heb heel veel software hier, zowel binnen de MAS als daarbuiten …

  En om je aan te geven: er zijn vaak toepassingen waarvan ik eens in de zoveel tijd een nieuwe versie van koop. Upgraden is er dan niet bij in de MAS.

  Kortom, leuk concept … Maar (nog) niet goed uitgewerkt …

 • Profielfoto
  error

  Prima actie van de Sketch makers. Ik gebruik die app dagelijks en heb liever direct updates van hun dan wachten op de MAS versie. Ben als consument ook helemaal klaar met de MAS.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  jesus, 2 jaar later en nog niets veranderd! Apple is Apple niet meer.

  Ze willen alleen maar geld maken, en luisteren naar de devs en de users HO-MAAR!