Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 december 2015

Nieuwe Steve Jobs-film nu in Nederland, critici zijn lovend

We hebben er even op moeten wachten, maar vanaf vandaag is de nieuwe Steve Jobs-film met Michael Fassbender in de Nederlandse bioscopen te zien. De eerste recensies zijn binnen en de film wordt ook door Nederlandse critici prima ontvangen.

De film, die simpelweg Steve Jobs heet, is gebaseerd op de officiele biografie van Walter Isaacson en geregisseerd door Danny Boyle. De cast bestaat uit sterren als Michael Fassbender, Kate Winslet en Seth Rogen.

Schilderij, geen foto

Hoewel de film is gebaseerd op de biografie die Walter Isaacson over de voormalig Apple-CEO schreef, is het geen traditionele biografische film. Het verhaal speelt zich af op drie momenten, vlak voor productpresentaties: een in 1984 (Macintosh), in 1988 (NeXT) en in 1998 (iMac). Het privé-leven van Jobs komt ook aan bod, in het bijzonder de moeizame relatie met zijn dochter.

Om het hele leven van Jobs in drie scènes te vatten, worden gebeurtenissen gemixt. Steve Wozniak is bijvoorbeeld niet alleen bij de Macintosh, maar ook bij de presentatie van de iMac te zien. Toen werkte Woz echter al lang niet meer bij Apple. Schrijver Aaron Sorkin noemt de film daarom ook een schilderij, geen foto.

Dit vinden critici

Hoewel de film historisch niet helemaal correct is, zijn Nederlandse critici positief. De film krijg gemiddeld vier sterren, enkele recensies uitgelicht:

Weergaloos hoe acteur Michael Fassbender Steve Jobs gestalte geeft, als een menselijk blok ijs, waarin steeds meer scheurtjes komen. Regisseur Danny Boyle dient zijn terugkerende optocht van dienende personages vol vaart en eigenzinnigheid op.

Volkskrant (vier sterren)

De dynamische filmstijl van regisseur Danny Boyle (Slumdog Millionaire) is bij uitstek geschikt om dit verbale, toneelachtige script leven in te blazen. En hoewel de drieluikstructuur geforceerd aandoet en enige voorkennis wel zo nuttig is, weet Sorkin razend veel informatie samen te ballen. Toch is de sentimentaliteit van Steve Jobs een manco: de hele film werkt toe naar een moment dat de perfectionist inziet dat hij ook maar gewoon een mens is, met gebreken: een banale conclusie.

NRC (drie sterren)

Zoals Sorkin de oprichting van Facebook in The Social Network voorstelde als een veredelde schoolpleinruzie, zo geeft hij de geschiedenis van Apple iets Shakespeareaans. De vaak technische dialogen tussen Jobs en zijn collega’s (mooi vertolkt door onder anderen Seth Rogen, Kate Winslet en Jeff Daniels) worden niet versimpeld voor het publiek, maar verliezen nooit hun menselijke subtekst. De film gaat niet over cijfers of computers, maar over ego, verlangen en teleurstelling.

VPRO Cinema (vier sterren)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe Steve Jobs-film nu in Nederland, critici zijn lovend
Sluiten