Nieuwe generatie Lightning in iPad Pro

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Je ziet het niet aan de buitenkant, maar de iPad Pro bevat een nieuwe generatie Lightning-poort die 10 keer sneller is dan de poort van de iPhone 6s en iPad Air 2. Een probleempje: meer snelheid vereist een nieuwe connector en die is er nog niet.

De nieuwe generatie Lightning werkt met USB 3, terwijl de oude Lightning-poort op USB 2.0-snelheid werkt. Tijdens een teardown werd al een USB 3-chip op de iPad Pro gespot, nu weten we waar deze voor is.

Tien keer sneller

Apple heeft het bestaan van de nieuwe generatie Lightning bevestigd tegenover ArsTechnica, dat het bedrijf uit Cupertino vroeg hoe het nu zat met de USB 3-chip in de iPad Pro. De snelheid gaat daardoor omhoog van 480Mbps naar 5Gbps. Een ruime factor tien die vooral bij de overdracht van grote bestanden merkbaar zal zijn.
ipad-pro-poort

Nieuwe connector nodig

De bij de iPad Pro geleverde Lightning-kabel ondersteunt geen USB 3.0-snelheden, daarvoor is een nieuwe connector nodig die meer pinnen beschikbaar heeft voor data-overdracht. Mogelijk brengt Apple deze uit wanneer meer apparaten met de nieuwe generatie Lightning op de markt komen.

De poort is fysiek anders en heeft zowel aan de boven als onderkant pinnetjes, terwijl de oude Lightning-poort slechts aan één kant connectie maakt. Slim bedacht, want zo blijven oude accessoires en kabels werken.

USB-C nu minder waarschijnlijk

De doorontwikkeling van Lightning wijst erop dat een iPhone of iPad met USB-C-aansluting niet waarschijnlijk is. Door USB te verpakken in een eigen connector, kan Apple upgrades uitvoeren zonder dat oude kabels en accessoires incompatibel worden. Lightning lijkt here to stay.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  En met welke apps ga je dan bestanden overdragen? Zit in iMovie voor iOS de optie om bestanden van een externe schijf af te halen? Of moet je nog met dat debiele iTunes aan de gang om bestanden in apps te krijgen.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wie weet wat iOS 10 voor file management brengt:o

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik gebruik mijn iPad pro nu met Astropad via de USB-kabel. Het lijkt me dat dit nog veel beter gaat werken als dat met de nieuwe snelheid kan.

  Voor de dudeijkheid: Astropad is een second display app waardoor je native OSX programma’s op je iPad kan besturen (tekenen in Photoshop CC o.a.).

  Dus wat mij betreft, laat die kabel maar komen!

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Zal me niet verbazen als dat een Lightning naar USB-C kabel zal worden i.p.v. een (oude) USB 3 aansluiting.

  Ik denk dat Apple met de nieuwe Mac modellen helemaal overgaat naar USB-C aansluitingen. Ook omdat Thunderbolt 3 ook gebruik gaat maken van de USB-C connector.

  Ik ken een app die (bedraad) nogal wat data uitwisselt met een iDevice: Xcode.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik snap niet waarom ze niet voor Mac gebruikers gewoon lightning -> thunderbolt kabel verkopen. Thunderbolt 2 is sneller dan usb3. En lightning en thunderbolt zijn praktisch hetzelfde ding

 • Profielfoto
  donut

  Het werd tijd dat er eindelijk USB-3 snelheid aanwezig is in een iPad.
  Ook een iPhone kan dat goed gebruiken; Als je een apparaat verkoopt met 64GB geheugen dan moet dat er gewoon bij anders duurt overdracht eeuwen- zoals dat idd het geval is.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Lightning en Thunderbolt zijn een totaal ander soort aansluitingen die niets met elkaar te maken hebben.

  Lightning is een Apple verpakte USB aansluiting. Daarom hebben iDevice ook een USB controller. En de Pro nu een USB 3 controller. Als je thunderbolt had willen hebben, had de iPad Pro een thunderbolt controller moeten hebben.

  Je zou wel een lighting-over-thunderbolt (is dan dus usb-over-thunderbolt) adapter-kabel kunnen maken (is duur) maar dan zit er een usb-hub in de kabel ingebouwd. Maar dan zou het niet sneller gaan want de iPad gaat niet sneller dan USB3.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Cybertopian heeft wel een juiste visie. Dure verloopjes hebben ze een patent op, dus geen gek idee wat je daar beschrijft, laat apple het maar niet lezen, want €133,- voor een kabel van 60 cm klinkt als ze vast goed in de oren. Dat is namelijk net te kort om van je Brabantia naar de PadPro te gaan, dus koop je toch die van 1,2 voor zo’n €188,-.

 • Profielfoto
  no_poo

  *bekijkt zijn iPad van iets te dichtbij op een gevoelig plekje*

  Hé, dubbele pinnetjes!

 • Profielfoto
  luipaard-tijger

  Ik lees: meerdere pinnetjes op dezelfde connector. Vroeger langs 1 zijde, in de toekomst langs tijde zijden.
  Zou dit eventueel kunnen betekenen dat we de kabel terug maar op één manier in de connector kunnen pluggen?
  Dit zou balen zijn! Hopelijk hebben ze genoeg tijd om hier een oplossing voor te vinden!

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat een geknoei met al die verschillende kabeltjes. Wordt er helemaal gek van. Verloopstukjes die je kwijt raakt. Ik heb een hele zak vol met kabeltjes voor ethernet, vga aansluiting, opladers, sd kaart adaptor etc etc

 • Profielfoto
  Jerry.w

  @luipaard-tijger dit zal niet betekenen dat kabels weer maar op een manier ingeplugt zullen kunnen worden. Dit kan ik met zekerheid zeggen aangezien je in de huidige ipad pro het kabeltje er ook gewoon nogsteeds via beide manieren in kan pluggen. Ook zou het zeer onlogisch zijn omdat de connector beschikt over de mogelijkheid om dit te doen, als het kabeltje dan maar op een manier zou werken zouden veel mensen het verkeerd in gaan pluggen

 • Profielfoto
  ozzie X
 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Nice! Het viel me al op dat mijn iPad Pro heel snel synchroniseert met iTunes.