Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 december 2015
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe generatie Lightning in iPad Pro

Je ziet het niet aan de buitenkant, maar de iPad Pro bevat een nieuwe generatie Lightning-poort die 10 keer sneller is dan de poort van de iPhone 6s en iPad Air 2. Een probleempje: meer snelheid vereist een nieuwe connector en die is er nog niet.

De nieuwe generatie Lightning werkt met USB 3, terwijl de oude Lightning-poort op USB 2.0-snelheid werkt. Tijdens een teardown werd al een USB 3-chip op de iPad Pro gespot, nu weten we waar deze voor is.

Tien keer sneller

Apple heeft het bestaan van de nieuwe generatie Lightning bevestigd tegenover ArsTechnica, dat het bedrijf uit Cupertino vroeg hoe het nu zat met de USB 3-chip in de iPad Pro. De snelheid gaat daardoor omhoog van 480Mbps naar 5Gbps. Een ruime factor tien die vooral bij de overdracht van grote bestanden merkbaar zal zijn.

Nieuwe connector nodig

De bij de iPad Pro geleverde Lightning-kabel ondersteunt geen USB 3.0-snelheden, daarvoor is een nieuwe connector nodig die meer pinnen beschikbaar heeft voor data-overdracht. Mogelijk brengt Apple deze uit wanneer meer apparaten met de nieuwe generatie Lightning op de markt komen.

De poort is fysiek anders en heeft zowel aan de boven als onderkant pinnetjes, terwijl de oude Lightning-poort slechts aan één kant connectie maakt. Slim bedacht, want zo blijven oude accessoires en kabels werken.

USB-C nu minder waarschijnlijk

De doorontwikkeling van Lightning wijst erop dat een iPhone of iPad met USB-C-aansluting niet waarschijnlijk is. Door USB te verpakken in een eigen connector, kan Apple upgrades uitvoeren zonder dat oude kabels en accessoires incompatibel worden. Lightning lijkt here to stay.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe generatie Lightning in iPad Pro
Sluiten