Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 december 2015
Leestijd: 3 minuten

Meer over Swift, Apple’s nieuwste open source-project

Donderdagavond kondigde Apple aan dat zijn eigen Swift-programmeertaal voortaan open source is. Iedereen kan nu een kijkje onder de motorkap van de Objective-C opvolger nemen, de taal gebruiken, aanpassen en naar andere platforms brengen.

Naast de aankondiging heeft Apple’s Craig Federighi in gesprek met The Next Web en ArsTechnica de beslissing om Swift open source te maken en vertelt hoe de toekomst van open source bij Apple eruit ziet.

Prima personeel

Eerst een eigen observatie. Omdat Swift volledig open op GitHub ontwikkeld wordt, kunnen we ook zien wie bij Apple aan de programmeertaal werkt. Tussen de grote hoeveelheid namen komen we Chris Lattner tegen, hij werkt sinds 2005 bij Apple en is een van de grondleggers van de populaire compiler LLVM. Volgens de statistieken op GitHub is hij ook de initiator van Swift.

Tot slot blijkt Max Howell bij te dragen aan Swift. Hij is de maker van Homebrew, een soort App Store voor de OS X Terminal die door talloze ontwikkelaars gebruikt wordt. Hij werd eerder deze zomer afgewezen door Google en is nu in dienst bij Apple.

Onderwijs en business

Terug naar de interviews. Craig Federighi vertelt dat Apple heeft besloten om zijn creatie open source te maken omdat het bedrijf ervan overtuigd is dat Swift ‘de belangrijkste programmeertaal voor de komende 20 jaar’ zal worden. Volgens Federighi was er grote vraag van ontwikkelaars, waaronder die van bedrijven als IBM, om allerlei toepassingen in Swift te maken. “Overschakelen op open source was de beste manier om dit mogelijk te maken.”

Ook onderwijs speelt een rol, vertelt Federighi: “We werken met docenten die zeer geïnteresseerd zijn in Swift, want het is een expressieve taal die het mogelijk maakt om allerlei concepten te maken. Omdat Swift nu open source is, kunnen universiteiten het écht integreren in de kern van hun curriculum.”

Alles op GitHub

Om te laten zien dat het open sourcen van Swift geen half werk is, benadrukt Federighi dat het Swift-team volledig via GitHub zal werken. Er zullen dagelijks veranderingen verschijnen en in plaats van een keer per jaar op WWDC, kunnen ontwikkelaars nu alle ontwikkelingen in real time volgen.

Een van de nieuwigheden is de Swift Package Manager, die ontwikkelaars in staat stelt om modules te maken en te delen.

Objective-C blijft

Swift wordt vaak gezien als vervanger van Objective C, maar Federighi zegt dat Apple de oude programmeertaal blijft ondersteunen. “Objective C is nog steeds een prima taal en Apple heeft er miljoenen in geïnvesteerd. We blijven het ontwikkelen, intern en voor de community.”

Tegelijkertijd moet Apple’s softwareman ook erkennen dat Swift de toekomst heeft en de beste keuze voor beginnende iOS- en OS X-ontwikkelaars is. “De kracht en productiviteit van Swift maken het de programmeertaal waar nieuwe ontwikkelaars voor moeten kiezen.”

Tot slot enkele relevante links:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer over Swift, Apple’s nieuwste open source-project
Sluiten