iTunes-betaalmethode ClickandBuy stopt

38 reacties

Binnen iTunes en de App Store is ClickandBuy een van de weinige alternatieven voor betalen met een creditcard. Toch heeft de dienst aangekondigd in 2016 zijn deuren te sluiten. Vanaf april is het niet meer mogelijk om met ClickandBuy te betalen.

De dienst kan tot 30 april 2016 gebruikt worden, daarna zal de betaaloptie verdwijnen. Eventueel opgebouwd tegoed moet voor die datum op zijn of naar een bankrekening teruggestort worden.

ClickandBuy wordt door veel Nederlanders gebruikt om betaalde apps, muziek en films door middel van automatische incasso te downloaden. Door het wegvallen van de betaalmethode zouden Nederlanders alleen nog met iTunes-kaarten of een creditcard apps kunnen kopen. Of Apple op een alternatief broedt is onduidelijk.

Carrier Billing

Wij kunnen wel een interessant alternatief voor ClickandBuy bedenken. In Duitsland is Apple onlangs gestart met het aanbieden van betalingen via de telefoonrekening. Momenteel is dat alleen mogelijk bij provider O2, maar een verdere Europese uitrol is niet onwaarschijnijk.

Zowel klanten met een abonnement als een prepaidkaart kunnen in Duitsland Carrier Billing gebruiken. Apple geeft het aankoopbedrag van apps, films en muziek media door aan de provider, die het vervolgens via zijn de telefoonrekening van de klant incasseert of van het prepaid-tegoed afhaalt.

yos_itunes_pay_options
ClickandBuy is binnenkort niet meer beschikbaar.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  Michael1987

  Eindelijk! Oplichters!!!

 • Profielfoto
  Milez

  Als ik me niet vergis, bestaat er een risico op dubbele btw-betaling bij betaling via de telefoonrekening. Je betaalt immers eerst btw op hetgeen je betaalt via je gsm, en dan betaal je nog eens btw op je telefoonrekening. Of is dat intussen opgelost?

 • Profielfoto
  Aszosiant

  Idd oplichters. 1x een kon er geen automatische incasso worden afgeschreven, kreeg gelijk een aanmaning van €15,- voor een app van €0,99 ofzo.. Sindsdien gelijk geen gebruik meer van gemaakt.

 • Profielfoto
  Martink

  @milez: dat zou niet moeten. Anders is er vast een regeling voor om het te veel betaalde terug te vragen. Alle prijzen in de app store zijn incl btw.

  Mijn voorkeur gaat naar Apple pay. Niet stom via telefoon rekening. Hoop dat het rond die tijd mogelijk is. Anders maar gewoon kaarten. En dat is ook wel fijn want die zijn vaak in de aanbieding:)

 • Profielfoto
  Macman

  Fijn dat die akelige oplichters verdwenen zijn! Wat heb ik een last gehad van dat tuig! Ik ga de vlag uithangen! Krijgen ze nog gevangenisstraf eigenlijk?

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Apps betalen via de telefoonrekening is zakelijk helemaal niet zo’n goed alternatief. Je wilt niet dat je medewerkers met een zakelijk abonnement privé apps gaan aanschaffen en dan betalen via de telefoonrekening.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik denk dat ze sowieso met een alternatief moeten komen als ze Apple Pay naar Europa gaan brengen. Dus het zal wel worden opgelost.

 • Profielfoto
  joram

  Ik hoop dat Paypal of iDeal dan mee gaat doen, want telkens met prepaid kaartjes betalen lijkt me niet echt praktisch. En via je telefoon komt bij mij (kijkend naar hoe slecht banken zijn met hun digitale beveiligingen) niet echt fijn over. Dan stop ik liever via iDeal een beetje geld in m’n iTunes account (zoals bijvoorbeeld Playstation Store ook heeft).

  Wel vreemd dat Click&Buy er mee stopt… ze zijn het enige (naar mijn weten) alternatief in o.a. Europa tot nu toe, dus het zal ze geen windeieren hebben gelegd.

  Ik ben ook benieuwd hoe dit aangepast gaat worden in je iTunes account in zo’n geval.

 • Profielfoto
  jorusz_

  Eigenlijk geen negatieve ervaringen mee gehad, ook toen ik mijn wachtwoord van die account kwijt was ben ik prima geholpen door de engelse helpdesk

 • Profielfoto
  csteelooper

  Dit is best heel vervelend… Ik kan niet betalen via een creditcard en mag ook geen creditcard houden… Dan maar hopen op Carrier Billing ala Duitsland en dergelijken…

  IK heb NOOIT negatieve ervaringen gehad met Click&Buy maar nu moet ik toch andere alternatieven gaan onderzoeken. Wat helemaal verneukeratief is, is dat ik nu vanaf april iets móet hebben omdat anders mijn iCloud Storage niet meer kan worden betaald…

  @joram: iDeal is niet geschikt als betaalmethode binnen (de) iTunes (Store) omdat je er geen One-Click Purchases mee kunt doen. Automatische, maandelijks terugkerende betalingen behoren eigenlijk niet tot de mogelijkheden (hoewel sommige webshops je een “incassocontract” laten “tekenen” via iDeal, is dat niet zoals het hoort).

 • Profielfoto
  Shmoo

  iTunes credit vind ik nog altijd het aller beste!

 • Profielfoto
  pippen2

  Jammer, want ik weet dat heel veel gebruikers hiermee betalen omdat ze geen CreditCard hebben. Ik heb ook nooit negatieve ervaringen met Click&Buy gehad. Het werkte altijd goed.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik vervloek ze ook qua dienst want sommige betalingen kruisen waardoor je Apple ID vergrendeld wordt maar ja, hoe erg je ze ook haat, het is het enige alternatief.

  Ik snap gewoon serieus niet waarom je anno 2015 niet met een ideal betaling je tegoed op je iTunes account kan opwaarderen. Nee, je moet dan naar de winkel om zo een stom kaartje te kopen.

 • Profielfoto
  bjornkeizers

  Yep, hier ook: geen credit card, niet nodig en niet wenselijk. Dus dan maar terug naar iTunes tegoed, met voor Apple wél het gevolg dat ik waarschijnlijk dus stop met Apple Music en andere dingen die automatisch doorlopen…

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Apple,
  Fix PayPal betalingen.

  ok.doei

 • Profielfoto
  Verdult

  Ik heb (en neem) geen credit card. dus ik moet alle apps die ik wil gaan kopen voor april hebben, daarna zal ik niks meer kunnen kopen van apple (ik ga geen kaart van 10,- kopen voor een app van 0,99.)

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Tijd voor Bitcoin!

 • Profielfoto
  JWB

  Om één van onze grootste Nederlandse denkers te quoten: Maffiamaatjes

 • Profielfoto
  cmug

  Blij dat ze weg gaan ! Ooit 0,02 cent onder mijn tegoed gekomen en alles werd geblokkeerd van Apple. Koste idioot hoog bedrag aan administratie kosten om mij Apple ID weer werkende te krijgen. Toen direct ClickenBuy opgezegd.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik snap gewoon serieus niet waarom je anno 2015 niet met een ideal betaling je tegoed op je iTunes account kan opwaarderen. Nee, je moet dan naar de winkel om zo een stom kaartje te kopen.

  Sinds een tijdje kun je bij Hema wel online iTunes-tegoed-codes kopen. Krijg je binnen een uur in je mail gestuurd. En kun je betalen via iDEAL, geen extra kosten en de kortingsacties kun je ook meepakken.

  http://digitaal.hema.nl

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dienst werkt al ruim een jaar niet meer bij me en heb geen enkele mogelijkheid gezien het weer werkend te krijgen.

  Zou eens tijd worden dat ze overstappen naar iDeal of PayPal…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarom zouden ze PayPal of iDEAL installeren als je straks via Apple Pay gaat betalen.. Die twee zijn concurrenten van Apple Pay.

 • Profielfoto
  bbqwerty

  Ik laat mijn Netflix account lopen via de itunes store en zodoende ook via Click & buy. Nooit problemen mee gehad en snap ook niet waarom dit niet meer wordt ondersteund binnenkort.

  Erg jammer van Apple, kom dan eerst met een goed alternatief (bijvoorbeeld paypal).

  Snap de laatste tijd steeds minder van de keuzes die er gemaakt worden door Apple:(

 • Profielfoto
  mmww

  @bbqwerty Het bedrijf stopt er (gelukkig) mee. Apple heeft daar niks mee te maken.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ik heb een credit card aan m’n account gekoppeld maar koop altijd iTunes opwaardeerkaarten vanwege de kortingen. Toch wel lekker om zo elke maand tot 20% korting op Netflix, Apple Music te krijgen.

 • Profielfoto
  Kevin

  Wat een k*tbedrijf dat Click & Buy. Ze konden jaren geleden een keer een bedrag niet van mijn rekening afschrijven waarna ik 15 euro extra moest betalen. Had ik voldaan, maar bleek achteraf volgens de wet helemaal niet te mogen.

  Een hele tijd later blokkeerden ze vanuit het niets mijn account met de mededeling dat ze een kopie van mijn ID wilden hebben. Ze hadden ook mijn account in de Appstore laten blokkeren voor het cadeau doen van een app (raar van Apple dat dat zomaar kan). Ik weigerde ze een kopie te verstrekken en zei ze mijn account te verwijderen en blokkade in Appstore op te heffen. Meermaals contact over gehad, tot op de dag van vandaag is mijn account bij hen nog steeds niet verwijderd en is de blokkade in de Appstore nog steeds van kracht.

  Heb hier Apple ook al eens over gebeld, kreeg te horen dat ik dan “mijn rekening maar betalen moest”. Dat hele Click&Buy heeft GEEN MOER van mij tegoed!

 • Profielfoto
  Kevin

  Ik heb een credit card aan m’n account gekoppeld maar koop altijd iTunes opwaardeerkaarten vanwege de kortingen. Toch wel lekker om zo elke maand tot 20% korting op Netflix, Apple Music te krijgen.

  Als ik jou was zou ik m’n creditcard ontkoppelen wanneer je het toch niet gebruikt. Ook als je het wel gebruikt is het veiliger je kaart te koppelen en na betaling te ontkoppelen. Mochten cybercriminelen met klantgegevens van Apple aan de haal gaan, kun je voor aardige verrassingen komen te staan bij je creditcardafrekening. Apple zou niet de eerste zijn waarbij dat gebeurt.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Ik kan niet anders zeggen dan dat het een stelletje oplichters zijn van het ergste soort. Wat een k-club. Nooit begrepen dat Apple met dit bedrijf heeft samengewerkt.

 • Profielfoto
  Wijtze

  Wat een negatieve reacties op C&B, ik gebruik het al sinds t begin van de App store en nog nooit problemen meegehad. Voor mij jammer dus dat het stopt! Dan maar over stappen op de regelmatige acties van de HEMA. 1 keer in de zoveel tijd een iTunes bon van 100euro met 20% korting:)

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Godzijdank. Wat een stelletje oplichters waren dat zeg. Ik gebruik nu gewoon een prepaidcreditcard van 3V. Die kan ik gemakkelijk via iDEAL opwaarderen. Ik had liever mijn prepaidcreditcard van Neteller gebruikt, maar Apple accepteert hem niet, omdat het geen ‘Nederlandse’ creditcard is.

 • Profielfoto
  whaha

  Wisselende reacties hier.

  Ik gebruik ook Click & Buy en ik heb nooit problemen gehad en ze melden altijd netjes wanneer ze geld af gaan schrijven. Als je niet zeker weet dat je genoeg geld op je rekening hebt staan, waarom koop je dan een app?
  Naja, ik zal wel heel zuinig en voorzichtig zijn…

  Ik heb een Debit Card (Saldokaart / Prepaid Credit Card) van Skrill, waarop ik (via een app… & iDeal) geld op kan zetten. Ik zal in April eens kijken of ik dit ook kan koppelen aan de iTunes / Mac / App Store.

  Shmoo heeft helaas een goed argument met het feit dat PayPal & iDeal concurrenten zijn van Apple Pay. Helaas heb ik nog geen toestel die dat ondersteund, maar misschien is er een andere constructie via de ‘Wallet’ app mogelijk, waardoor je geld kunt overboeken?

  Ik heb namelijk geen behoefte aan het kopen van die kaartjes. Edit: ze worden gekoppeld aan je Apple ID.

  Verder is deze reclame van een andere reageerder interessant:
  http://digitaal.hema.nl

 • Profielfoto
  RobertWebbe

  Alle Vodafone klanten hebben nog een ander alternatief: Vodafone SmartPass, een prepaid VISA kaart. Ik heb het nu anderhalf jaar en tot nu toe wordt de gratis periode telkens verlengd.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Alle Vodafone klanten hebben nog een ander alternatief: Vodafone SmartPass, een prepaid VISA kaart. Ik heb het nu anderhalf jaar en tot nu toe wordt de gratis periode telkens verlengd.

  Dat is niet een een alternatief voor alle Vodafone klanten. Als je een zakelijk abonnement via je werkt hebt wil je niet dat je medewerkers op die manier prive apps kunnen kopen.

 • Profielfoto
  roger767

  Okay lekker, maar niet heus. Ik heb iTunes in de cloud, dat is 24 euro + minmaal 20 euro voor een credit card, dat word dan 44 euro voor iTunes in de cloud.
  Ik ga gewoon een grotere harde schijf kopen voor mijn muziek en Apple kan lekker opzouten.
  De muziek speler in iOS hebben ze ook al verpest, al die apple music onzin. Ze maken mij het wel makkelijk om over te stappen naar android.

 • Profielfoto
  roger767

  Okay lekker, maar niet heus. Ik heb iTunes in de cloud, dat is 24 euro + minmaal 20 euro voor een credit card, dat word dan 44 euro voor iTunes in de cloud.
  Ik ga gewoon een grotere harde schijf kopen voor mijn muziek en Apple kan lekker opzouten.
  De muziek speler in iOS hebben ze ook al verpest, al die apple music onzin. Ze maken mij het wel makkelijk om over te stappen naar android.

 • Profielfoto
  sanderman

  Lekker gefundeerd verhaal, @roger767 . Apple music in je muziekspeler is gewoon uit te schakelen dus loop niet zo te miepen. En die iTunes in de cloud is toch echt je eigen keuze geweest. Daarnaast is het stoppen van click&buy geen besluit van Apple, dus is vermoed dat vanochtend gewoon je onderbroek wat knelde?

 • Profielfoto
  Jan G

  Click and Buy is ook mijn betaalmethode. Ik betaal er o.a. mijn €0,99 per maand iCloud-opslag voor. Hoop dat dat straks allemaal goed blijft gaan met iTunes-kadekaarten. Wat gebeurd er als je een maand te weinig krediet hebt?

 • Profielfoto
  wacon

  Werkt altijd perfect voor mijn app en iTunes aankopen!