Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 december 2015
Leestijd: 1 minuut

Focus: nieuwe content blocker van Firefox

Na het uitbrengen van Firefox voor iOS heeft Mozilla de smaak duidelijk te pakken. De organisatie achter de alternatieve browser heeft vandaag een eigen content blocker voor Safari op de iPhone en iPad uitgebracht. Focus is nu in de App Store te vinden.

In tegenstelling tot de commerciële concurrentie, kan de Focus-app gratis worden gedownload en wordt de app volledig als open source ontwikkeld. Functioneel zijn er weinig verschillen met bestaande ad blockers.

Focus blokkeert dezelfde trackers als privévensters met bescherming tegen volgen van Firefox op Windows of OS X en gebruikt de open source blocklist van disconnect.me. De functionaliteit van Focus zit niet in Firefox voor iOS.

Naast het blokkeren van advertenties, analytics en trackers, kan met Focus het ook voorkomen dat deelknoppen van Twitter en Facebook en web fonts geladen worden. Web fonts zijn aangepaste lettertypen die vaak enkele MB’s groot zijn en pagina’s trager maken. Alle functies zijn individueel in te schakelen. Een whitelist ontbreekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Focus: nieuwe content blocker van Firefox
Sluiten