Evernote schrapt Skitch, Pebble en Clearly

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Unicorns (*) worden volwassen. Na Dropbox gaat ook Evernote met de bezem door zijn app-aanbod. Het bedrijf trekt de stekker uit zijn Pebble-apps, de browsersextensie Clearly en ook snelle notities- en markeerapp Skitch verdwijnt van een aantal platforms.

Skitch verdwijnt op 22 januari uit de iOS App Store en zal ook niet langer op Windows en Android beschikbaar zijn. De OS X-versie blijft bestaan. Evernote schrijft in een blog zich meer op zijn core business willen focussen.

Met behulp van de Skitch-app kunnen documenten en foto’s van eigen opmerkingen, tekeningen en pijlen voorzien worden. De app is niet gericht op gedetailleerde bewerkingen, maar alleen om snel informatie toe te voegen. Evernote kocht Skitch in 2011 en maakte de app gratis.

De belangrijkste functies van Skitch zullen in de toekomst aan de officiële Evernote app toegevoegd worden. Gebruikers van Clearly wordt aangeraden over te stappen op de Web Clipper van Evernote. Bezitters van een Pebble moeten hun heil zoeken bij apps van derden.

skitch-app-store
Skitch voor iOS verdwijnt na 22 januari uit de App Store.

Evernote is niet de enige startup die zijn app-aanbod flink aan het uitdunnen is. Onlangs kondigde Dropbox aan te stoppen met de apps Mailbox en Carrousel. Beide bedrijven kregen de afgelopen jaren een grote hoeveelheid durfkapitaal en begonnen aan ambitieuze projecten naast hun core business. Met Dropbox lijkt het nog goed te gaan, maar bij Evernote zijn er serieuze problemen. De startup moest de buikriem aanhalen, schrapte zijn jaarlijkse conferentie en ontsloeg 18 procent van zijn personeel. Business Insider heeft een diepgaand artikel over de kwestie.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  fzelders

  Ik hoop dat Skitch voor OSX weer wordt teruggedraaid naar de functionaliteit van vóór dat deze app werd overgenomen door Evernote. Toen had de app veel meer mogelijkheden waardoor hij aantrekkelijk was voor een ruimer publiek.

 • Profielfoto
  Kiljon

  Ik hoop dat het gaat leiden tot een Evernote met meer en betere functies. Als intensief gebruiker mis ik functionaliteit om snel en makkelijk door m’n notities heen te gaan, bij voorkeur ook visueel. Ik denk nog steeds aan hoe je met de app Personal Brain (nu TheBrain) heel makkelijk door je notities kon navigeren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Evernote is failliet, ze hebben een aantal maanden geleden al 30% van hun werknemers moeten ontslaan + alle Europese kantoren gesloten.
  .
  Ik kan er niet wakker van liggen. Je ze maken mooie software maar geen software die niet te vervangen is door software zonder maandelijks abonnement.
  Ze hebben heel erg hun best gedaan om de Adobe van de notitie-wereld te worden alleen hadden ze niet Adobe-Kwaliteit aan software in handen. er zijn voldoende goede notitie apps beschikbaar zonder dat je daar per maand of per jaar een fee voor moet betalen en die gewoon blijven werken ook als je niet upgrade naar de volgende betaalde versie.
  .
  Het beste alternatief voor Skitch is Annotate. Deze app kan de standaard OS X toetsenbord-commando’s overnemen ( heeft Skitch nooit gekund ) waardoor het perfect in je standaard workflow past en het Voorvertoning gedeeltelijk kan vervangen.
  De app kost maar eenmalig 2,- en dat is echt een prikkie als wanneer je soms een screenshot moet nemen en er een pijltje of lijntje op wilt tekenen om iets duidelijk te maken.
  https://itunes.apple.com/nl/app/annotate-capture-screenshot/id918207447?mt=12

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik vond Skitch nochtans enorm handig om snel een screenshot te maken en te blurren…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Probeer die Annotate app maar eens, het zal je leven op de computer een stukje vrolijker maken wanneer je veel met screenshots aan het werk bent.
  .
  Skitch heeft nooit de standaard OS X toetsencombinaties kunnen vervangen, je moest altijd eigen/andere combinaties aanleren om screenshots te maken terwijl je in Annotate gewoon de standaard combinaties in OS X kunt hijacken.
  CMD + Shift + 3 (of 4) en dan is het gewoon een kwestie van 1,2,3 en klaar.
  Drag & drop, rechtstreeks in de OMT uploader waardoor je helemaal geen screenshot meer hoeft op te slaan en daarna weer verwijderen naar de prullenmand. Je kunt ook op het Dropbox icoontje drukken, dan wordt een screenshot automatisch geupload naar je Dropbox folder en krijg je de publieke share link op je klembord te staan zodat je alleen nog maar hoeft te plakken (CMD + V) om de link te delen.
  .
  Dit zijn dingen waarvan ik zou willen dat ze standaard in OS X hadden gezeten.

 • Profielfoto
  BomC

  @Shmoo: leg me eens uit, welke “software zonder maandelijks abonnement” biedt een soortgelijke mogelijkheid om notes te taggen, grafische content te ocr’en, alles te benaderen via apps op je computer, mobiele apparaten en het web op elk denkbaar platform? Zonder Evernote zou ik behoorlijk gehandicapt zijn en er is niet een redelijk alternatief (nee, ook OneNote niet).

  Bovendien vraag ik me altijd af waar die afkeer tegen abonnements-gebaseerde oplossingen vandaan komt. Het komt nog al ouderwets over: in de goeie ouwe tijd lag het misschien voor de hand om eenmalig iets voor software te betalen, maar bij dergelijke server-gebaseerde toepassingen is een abonnementsstructuur niet onredelijk, ook omdat je meer of minder kunt betalen naar gelang je gebruik.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Deze software mogelijk?
  Een vriendin/kennis van mij gebruikt deze software als research tool voor haar pleidooien.
  http://www.devontechnologies.com/solutions.html
  .
  Het zal mij verder een worst wezen welke software iemand gebruikt, zolang mensen maar software gebruiken waar ze zelf hun voordeel mee kunnen doen qua prijs/kwaliteit.
  Ik ben niet de reden met mijn adviezen dat Evernote 30% van hun personeel moet ontslaan, al hun Europese kantoren moet sluiten, Skitch en andere -software naar het kerkhof moet brengen en het overnamebedrag moet afschrijven om vervolgens richting de toekomst op de uitgaven te moeten gaan letten – dat doen ze toch echt zelf door software en diensten te maken die door andere bedrijven makkelijk te evenaren is.
  .
  Zoiets heet competitie of concurrentie en daar profiteren wij eindgebruikers alleen maar van.
  .
  Dat jij mogelijk het aller maximale uit de Evernote app haalt en werkelijk alle functies tot in detail gebruikt dat is helemaal geweldig natuurlijk, maar dat wilt niet zeggen dat Evernote niet te maken heeft met heel veel gebruikers die Evernote gebruiken als een hele simpele notities app.
  Deze mensen hebben zich waarschijnlijk aangemeld in de tijd dat er nog geen 20 nieuwe notitie en todo apps per maand online kwamen. Maar in de tijd dat het er naar uitzag dat Evernote het nieuwe Dropbox zou worden qua hype.
  Waarschijnlijk gebruiken heel veel Evernote gebruikers maar 15 of 25% van wat die app echt kan en voor die mensen is het mogelijk tijd geworden om te switchen naar een andere dienst of product. Ik zeg niet dat ze moeten switchen, alleen dat het mogelijk is.
  .
  Welke betaalmethode of constructie ze dan kiezen voor hun nieuwe dienst moeten ze ook helemaal zelf weten, persoonlijk heb ik een hekel aan iets per maand betalen omdat het een verplichting met zich meebrengt en het heel vaak de reden is dat mensen in financiële problemen komen. Volgens mij ben ik niet de enige die daar zo over denkt en willen heel veel mensen graag de mogelijkheid om bijvoorbeeld Adobe software weer per generatie af te rekenen + de mogelijkheid tot zelf de keuze hebben of je een generatie overslaat. Wij vragen niet om al die server diensten, wij zetten toch geen pistool tegen het hoofd van Adobe en zeggen jullie gaan jullie eigen serverpark bouwen – apps die je gewoon per generatie betaalt maken toch ook gebruik van cloud servers en weet ik veel wat nog meer ? iCloud, Dropbox integraties, kost een developer echt niets alleen de ontwikkeling.
  Ik zie niet het voordeel in software per maand afrekenen – als je een keer geen geld hebt ( bijvoorbeeld tijdens de feestdagen ) kun je dus ook niet met je software werken.
  Gelukkig denkt de concurrentie er vaak ook zo over en geven ze ons opties – laat de beste optie dan maar winnen.

 • Profielfoto
  BomC

  Je hoeft natuurlijk niet te betalen voor Evernote; de meeste functionaliteit werkt prima met een gratis account. Sommige dingen (OCR, offline archieven, etc.) niet, en ik heb er graag die vijf euro per maand voor over. Devonthink is niet een echt werkbaar alternatief (ik heb een licentie en het ook een tijd gebruikt) omdat het veel functionaliteit mist t.o.v. Evernote, het bizar hoge eisen aan je hardware stelt (het indexbestand is enorm en de app slorpt continu ong. 40 procent van je processor op) en de interface nogal klunzig is vormgegeven. Het grote bezwaar t.a.v. Evernote (hoe krijg je je data eruit als het misgaat) gaat helaas ook voor DevonThink op. Er is bovendien geen webvariant en over de iOS-app hebben mensen heel vervelende dingen te zeggen (waar ik bij moet zeggen dat ik die niet zelf heb gebruikt).

  De keuze onder goede note-apps is niet zo heel breed, helaas. OneNote is goed maar beperkt en de enige behoorlijke Evernote-equivalent die er was (SpringPad) is al meer dan een jaar ter ziele. Google Keep begint ergens op te lijken maar bij Google weet je maar nooit hoe lang ze hun experimentjes volhouden. Het zou zomaar kunnen dat Keep Evernote niet overleeft. Om al die redenen hoop ik dat Evernote blijft bestaan, hoewel er zorgelijke tekenen zijn..

  “persoonlijk heb ik een hekel aan iets per maand betalen omdat het een verplichting met zich meebrengt en het heel vaak de reden is dat mensen in financiële problemen komen”. Nog afgezien van de constatering dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun uitgaven, betwijfel ik of ooit iemand door een bedrag van vijf euro voor een abonnement dat maandelijks te beëindigen is, in de problemen is gekomen. Voor het soort diensten dat Evernote biedt ligt dit model voor de hand, bovendien.

  Dat is anders bij Adobe; ik vind het problematisch dat je daar niet meer kunt kiezen voor een niet-abonnementsvariant, omdat de applicatie het niet strikt nodig maakt dat je iets online doet. Daarom kom je nog veel mensen met CS5 en CS6 tegen. De variant die Microsoft hanteert is misschien nog wel de meest elegante: biedt beide mogelijkheden en laat je klanten kiezen.

 • Profielfoto
  Link

  eens met BomC, ik zou zo geen alternatief voor evernote weten en hoop dat ze nog jaren doorgaan. Evernote is veel meer dan een notitie-app. GTD kan je volledig integreren, herinneringen zijn in te stellen en te syncen met RTM.

  ben wel eens dat ze meer bij de basis moeten blijven. dus minder losse apps.

 • Profielfoto
  sonthuy

  kerst niet stilgezeten. Versie 2.0 van de alles-in-een emulator voor Mac maakt het makkelijker dan ooit om gameclassics opnieuw te spelen en voegt een aantal spelplatformen toe, zoals tam trang an toan cho da Nintendo 64 en Playstation 1
  OpenEmu sorteert game-ROM’s per platform in een vertrouwd ontwerp dat aan iTunes of iPhoto doet denken. Games zijn met een dubbelklik te starten en er is ondersteuning voor praktisch tam trang an toan chat luong alle bekende game controllers.
  Als je geen grote collectie ROM’s hebt, is de Homebrew Collection in de applicatie een aanrader. Hier zijn meer dan 80 games direct te downloaden. Het gaat dan om remakes van oude klassiekers. Tot slot biedt de emulator centrale opslag voor screenshots en saved games.

 • Profielfoto
  sonthuy

  Trong sáu tuần tới BBC sẽ Phẫu thuật nâng mông nội soi cho nam xem xét cách xây dựng môi trường của chúng ta đang thay đổi. Nhà cửa của ngày mai phau thuat nang mong noi soi sẽ xem xét cách công nghệ đang làm cho văn phòng của chúng tôi thông minh hơn, nhà cửa của chúng tôi giá cả phải chăng hơn và thậm chí chuyển các trang web xây dựng.
  Nhờ một người những gì họ không thích làm việc trong một văn phòng và danh sách có thể sẽ được lâu dài.
  Nó có thể bao gồm: khối phau thuat nang mong chay xe lượng công việc, sếp, đồng nghiệp, ghế không thoải mái, thiếu ánh sáng, không có thức ăn phong nha trong căng tin và Arctic điều hòa không khí.
  Công nghệ có thể sớm có thể giảm bớt cuối phẫu thuật nâng mong ở đâu đẹp cùng trong số này, cung cấp một môi trường làm việc tốt hơn bằng cách cho phép người lao động để kiểm soát hệ thống sưởi của họ thông qua một ứng dụng điện thoại thông minh.
  Nhưng liệu điều đó đến ở một mức giá? Do các bộ cảm biến đang ngày càng làm cho môi trường văn phòng thông minh phẫu thuật nâng mong ở đâu tốt hơn cũng có nghĩa là người lao động dưới sự giám sát liên tục?