De beste Steve Jobs-film is nog niet gemaakt (opinie)

Door: Raymon Mens - 28 reacties

Steve Jobs is sinds 3 december terug op het witte doek, dit keer uitstekend gespeeld door Michael Fassbender in de film van Universal Pictures die simpelweg Steve Jobs heet. In drie scènes wordt het leven van de Apple-oprichter van 1976 tot 1998 uitgelicht.

Critici zijn lovend over de nieuwe Steve Jobs-film en het is een prima film, maar naar mijn mening heeft schrijver Aaron Sorkin geen film gemaakt die een groot publiek aanspreekt. Tijd voor nog een film…

Nóg een film?

Ja, maar nu een die het grote publiek aanspreekt met herkenbare thema’s. De Universal-film over Steve Jobs stopt in 1998, toen Jobs terug was bij Apple en de iMac onthulde. Hoewel de geschiedenis van Apple een boeiend verhaal is, hadden de laatste 14 jaar van het leven van Steve Jobs de meeste impact. Niet alleen op hem en zijn familie, maar ook op de industrie. Denk aan thema’s als de iPod, Pixar en kanker (waar Jobs aan gestorven is), het komt allemaal niet in de film van Universal voor.

Grote impact

Juist de laatste 14 jaar van het leven van de Apple-oprichter waren het meest intens. Niet alleen privé, door de strijd tegen kanker, maar ook door innovaties van Apple dat onder leiding van Jobs stond. Innovaties die aandacht in een film verdienen, in willekeurige volgorde:

 • Een revolutie in de muziekindustrie met de iPod en iTunes Music Store.
 • De smartphone opnieuw uitgevonden.
 • De tablet als consumentenproduct gelanceerd.
 • De computer die iedereen wil kopiëren gemaakt, de MacBook,
 • Een van de meest winstgevende winkelketens ter wereld gebouwd: Apple Stores.
 • Filmstudio Pixar werd onder leiding van Jobs groot.

Business

Aan het lanceren van de iTunes Music Store gingen stevige onderhandelingen met de platenmaatschappijen vooraf. Ook de iPhone -een telefoon zonder bewezen track record- vereiste onderhandelingen met providers.

Cast iemand als stugge onderhandelaar uit de muziekindustrie en vergeet de concurrentie niet. Michael Dell, die Apple het liefst op zou heffen en de aandeelhouders hun geld terug zou geven of Microsoft-CEO Steve Ballmer die niet in de iPhone geloofde. Een zijpaadje naar de wanhoop bij BlackBerry. De opkomst van fast-follower Samsung. Genoeg om uit te kiezen.

Persoonlijk en menselijk

De strijd tegen kanker die Jobs in 2011 fataal werd, is een belangrijk onderdeel uit het leven van de Apple-oprichter. Bovendien was Steve een echte familyman die naast Apple en Pixar het liefst bij zijn familie was. Deze onderwerpen  voorkomen bovendien dat de film die ik schets een groot juichverhaal over Apple wordt.

One of the things that came out most clearly from this whole experience [with cancer]. I realized that I love my life. I really do. I’ve got the greatest family in the world, and I’ve got my work. And that’s pretty much all I do. I don’t socialize much or go to conferences. I love my family, and I love running Apple, and I love Pixar. And I get to do that. I’m very lucky. — Steve Jobs

Zou jij een kaartje kopen?

De invloed van Steve Jobs en de grote (late) successen van Apple, gecombineerd met een kijkje in het zakelijke aspect, de concurrentie en zijn strijd tegen kanker. Dit zijn wat mij betreft de ingrediënten voor de beste Steve Jobs-film voor een breed publiek. Zou jij een kaartje kopen?

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  App69

  Yep.

 • Profielfoto
  Shyos

  Kom nou toch, er valt verder toch niets te vertellen! Die beste man heeft een paar leuke computers ineen gestoken maar verder is het dat ook wel… Nog een film is echt niet nodig.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Veel meer dan jij hier verteld. Wat heb jij in je leven gerealiseerd?

 • Profielfoto
  donut

  De vierde film gaat over het afterlife van Steve Jobs;-)

 • Profielfoto
  RobertBV

  Raymond, wordt jouw goede voornemen voor 2016 om één keer een artikel te plaatsen waarin geen spel- of zinsfouten staan? Voor iemand die er zijn brood mee verdient is dat toch wel het minste wat je kunt proberen…

 • Profielfoto
  Buzz

  Nee, het lijkt me niet dat zo’n film een groter publiek zal aanspreken.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Robert,

  als je spelfouten wil melden, doe dan een PM naar Raymond.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Er zaten enkele dubbele woorden in het artikel, als gevolg van het verbouwen van zinnen door de dag heen. Opnieuw doorgelezen en die zijn er nu uit. Dank voor het melden, in het vervolg wordt een direct message gewaardeerd. (ps: mijn naam is zonder D;-) )

  Nu back on topic.

 • Profielfoto
  McPim

  Kijk nou gewoon deze documentaire: https://youtu.be/jhWKxtsYrJE

  Oneindig veel boeiender dan al die onzinnige films over Steve Jobs.

 • Profielfoto
  Zakske

  De meest recente film over het leven van Steve Jobs had een goed script, geweldige acteurs, een prima regisseur en een budget van $30 miljoen. Meestal komt daar nog eens hetzelfde bedrag bij voor marketing, dus zeg dat die film ongeveer $60 miljoen heeft gekost. Aan de box office heeft deze film iets van $25,5 miljoen opgehaald, dat heet in vaktermen een flop.

  De gemiddelde bioscoopbezoeker is gewoon niet geïnteresseerd in een film over het leven van Steve Jobs.

 • Profielfoto
  Buzz

  Zakske slaat de spijker op de kop.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik denk dat het voornamelijk interessant is voor mensen die een Apple device hebben, en in grotere mate voor de Apple liefhebbers / fans. Maar ja! Ik zou er heen gaan!!!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Beste film is wat mij betreft “Pirates of Sillicon Valley”. Geeft mooi de beginfase van de computerindus,trie weer en met name die van IBM, Apple en Microsoft. Volgens Woz, voor wat het waard is, een redelijk nauwkeurige weergave hoe het daadwerkelijk gegaan is.

  Is online te bekijken. Kon zo 1-2-3 even geen link vinden met NL-ondertiteling.

  Pirates of Silicon Valley

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Hoe interessant het leven van Steve ook was, het past niet op een bioscoop scherm. De serieuze onderwerpen zijn niet gemaakt voor grootformaat, maar gewoon voor een huiskamer tv. Als ik naar de bioscoop ga wil ik vermaakt worden met vette beelden, actie scenes, popcorn en paar potten bier. Niet echt een setting waar je het leven van Jobs in beschouwing gaat nemen.

  Voor mijn gevoel ben ik het niet de enige hier in, mensen willen alleen dikke blockbusters in de bios zien. Denk aan Star Wars of Marvel’s superhelden films. Dat is bedoelt voor het grote doek. Als je de box office cijfers er op na slaat zijn dat de succesvolle films.

  Dan kan een film nog zo goed zijn, mensen willen in de bios gewoon vette actie scenes zien en vermaakt worden. Een film over Steve Jobs past daar gewoon niet tussen. Ik zie meer heil in een samenwerking tussen Netflix en Apple, een kleine mini serie over het leven van Jobs.

 • Profielfoto
  puccini

  Raymond, wordt jouw goede voornemen voor 2016 om één keer een artikel te plaatsen waarin geen spel- of zinsfouten staan? Voor iemand die er zijn brood mee verdient is dat toch wel het minste wat je kunt proberen…

  Wat ben jij een eikel (ander woord heb ik er niet voor), dit kan toch ook in een PM.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Als je elke keer een privé-bericht moet sturen naar Raymon als er een spelfout in een artikel staat, dan kun je zowel in Automator een script instellen waarbij zo’n pb automatisch gaat… Anders ben je binnen de kortste keren dagelijks bezig met het versturen van een PB. @Puccini.

  Waarom worden mensen zoals Robert eigenlijk altijd afgezeken op zoiets. Als journalist hoor je gewoon deftig werk af te leveren. Je wordt er nota bene voor betaald. Als jij ’s ochtends je krant krijgt en er staan knoerten van fouten in, dan struikel je daar ook over, toch?

 • Profielfoto
  jackybe67

  Met één groot verschil. Voor een krant betaal je, hier is het gratis….

 • Profielfoto
  Targaryen

  Dus omdat het gratis is mag het vol fouten staan? Loop toch weg… Dat er eens een fout in sluipt, dat kan gebeuren. Maar meerdere per artikel en dat meerdere keren per week, dat stoort gewoon. Zelfs voor iemand die geen zogeheten ‘Grammar Nazi’ is.

  Het staat nota bene in de jobomschrijving hier op OMT: “bezig met een journalistieke of redactionele opleiding op HBO of WO niveau
  goed Nederlands taalgevoel en een ontspannen schrijfstijl.”

 • Profielfoto
  jackybe67

  Natuurlijk is het wenselijk dat alles in correct Nederlands wordt geschreven. Persoonlijk vind ik niet dat je dit telkens moet neerpennen om het forum zelf. Gezeik is er al genoeg in de wereld, dus als dit kan opgelost worden met een PM naar Raymon is dit toch best in orde.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik ben eerlijk gezegd een beetje Steve-Jobs film moe. Hoeveel zijn er nou al geweest en is het nou echt zo boeiend? Kan me eigenlijk niet voorstellen dat er nog een kaskraker komt over Jobs. Misschien is de tijd rijp voor een Musical met Jobs, Gates en Steve Ballmer als vrolijke noot.
  Zonder gekheid, ik geloof het eerlijk gezegd wel. Het is mooi geweest zo.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik had eerlijk gezegd niet eens behoefte aan een tweede. Ik ga hem dan ook niet kijken:) Snap de kritiek op de eerste niet helemaal, prima film met een acteur die tenminste op hem lijkt.

 • Profielfoto
  knekkie

  In het kader van:“het kan altijd beter” klopt de titel van deze opinie tekst.

  Voor mij blijft Pirates of the silicon valley de beste steve jobs / apple film tot nu toe. Jammer dat niemand wat heeft weten toe te voegen dat daar overheen is gegaan.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Een goede biografie vertelt het verhaal van de man. Niet van de baan die hij heeft. Het verhaal van Jobs gaat niet over de iPhone of iPad. Het gaat zeker niet over de ziekte die hij kreeg. Zoveel mensen krijgen die ziekte. Daar zit het verhaal niet.

  Elke film die het verhaal van de man vertelt kan de moeite waard zijn. Elke film die braaf vertelt wat hij gedaan heeft niet.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Met één groot verschil. Voor een krant betaal je, hier is het gratis….

  Ik vermoed dat de eigenaren van de site meer verdienen aan deze site dan je wellicht vermoedt.

 • Profielfoto
  ernst.

  Ik heb de film met nog wat andere films nu in zijn geheel gezien en i.v.g.met die andere ‘Jobs’film is deze film meer gericht op de man achter de mythe en het hele Apple gedoe. Is het als film onderhoudend? Ja best wel. Hoe wordt de personage Jobs neergezet door de veelzijdige Michael Fassbender i.v.g met bijvoorbeeld Ashton Kutcher? Persoonlijk vind ik Michael Fassbender als acteur niet erg overtuigend in het neerzetten van de personage Jobs misschien ook wel omdat bijvoorbeeld Ashton Kutcher als acteur toch meer overeenkomsten heeft qua uiterlijk. Is toch een voordeel als acteur wil je een personage zo getrouw mogelijk kunnen neerzetten. Vind ik dat de film afbreuk doet aan de persoon Jobs? Nee, helemaal niet. (en ja nu zullen de Apple Jehova’s het weer massaal oneens hiermee zijn) Eigenlijk laat de film zien wat er allemaal schuilgaat achter en in de persoon Jobs en waarom hij geworden is, zoals hij is geworden. Gevreesd,briljant,manipulerend,innemend.anti-sociaal,afstotend maar vooral charismatisch. Het leuk aan de film is dat aan het einde Jobs toch e.e.a.probeert goed te maken met zijn dochter zoals dat ook in het echt gebeurde. Is het een film die lang zal blijven hangen als je hem gezien hebt? Nee, daar is hij te licht voor en zal de film met Ashton Kutcher toch meer in het oog springen voor een vreemde die nu eens een speelfilm over Jobs zijn leven wil zien.

 • Profielfoto
  sonthuy

  otaal zijn er 16 3D Touch-acties in te stellen: bellen, iMessage, Mail, WhatsApp, Apple Maps, FaceTime en Safari hút mỡ toàn thân kunnen gratis worden gebruikt. Voor acties als Facebook Messenger, Skype, Telegram, Twitter, Google Maps, Waze, Inbox en Chome is een in-app aankoop van € 1,99 vereist. De snelle actie wordt uitgevoerd na een stevige druk hút mỡ không cần phẫu thuật op een contact in de widget.

 • Profielfoto
  sonthuy

  eeft een flinke update gekregen. Versie 4.0 kan beschouwd worden als de doorstart van de Twitter app. Na jaren van achterstallig onderhoud bevat de Twitter app voor OS X cang da bang chi eindelijk weer alle functies die je verwacht.Filmpjes in de Twitter app afspelen? Gifjes bekijken? Een tweet quoten? Het kan allemaal in Twitter 4 căng da mặt thẩm mỹ . De update bevat zelfs een heuse ‘dark mode’. Of de aanstelling van Jack Dorsey als CEO heeft geholpen weten we niet, maar

 • Profielfoto
  Tismania

  Net klaar met het kijken naar film.
  Individuen in de buurt van Steve Jobs , zoals Steve Wozniak en John Sculley zou loven de prestaties van de film , maar betwisten sommige scenes van de film als onjuist .
  Enigerlei wijze haar goede film om tijd te besteden .