Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 29 december 2015

De beste Steve Jobs-film is nog niet gemaakt (opinie)

Steve Jobs is sinds 3 december terug op het witte doek, dit keer uitstekend gespeeld door Michael Fassbender in de film van Universal Pictures die simpelweg Steve Jobs heet. In drie scènes wordt het leven van de Apple-oprichter van 1976 tot 1998 uitgelicht.

Critici zijn lovend over de nieuwe Steve Jobs-film en het is een prima film, maar naar mijn mening heeft schrijver Aaron Sorkin geen film gemaakt die een groot publiek aanspreekt. Tijd voor nog een film…

Nóg een film?

Ja, maar nu een die het grote publiek aanspreekt met herkenbare thema’s. De Universal-film over Steve Jobs stopt in 1998, toen Jobs terug was bij Apple en de iMac onthulde. Hoewel de geschiedenis van Apple een boeiend verhaal is, hadden de laatste 14 jaar van het leven van Steve Jobs de meeste impact. Niet alleen op hem en zijn familie, maar ook op de industrie. Denk aan thema’s als de iPod, Pixar en kanker (waar Jobs aan gestorven is), het komt allemaal niet in de film van Universal voor.

Grote impact

Juist de laatste 14 jaar van het leven van de Apple-oprichter waren het meest intens. Niet alleen privé, door de strijd tegen kanker, maar ook door innovaties van Apple dat onder leiding van Jobs stond. Innovaties die aandacht in een film verdienen, in willekeurige volgorde:

  • Een revolutie in de muziekindustrie met de iPod en iTunes Music Store.
  • De smartphone opnieuw uitgevonden.
  • De tablet als consumentenproduct gelanceerd.
  • De computer die iedereen wil kopiëren gemaakt, de MacBook,
  • Een van de meest winstgevende winkelketens ter wereld gebouwd: Apple Stores.
  • Filmstudio Pixar werd onder leiding van Jobs groot.

Business

Aan het lanceren van de iTunes Music Store gingen stevige onderhandelingen met de platenmaatschappijen vooraf. Ook de iPhone -een telefoon zonder bewezen track record- vereiste onderhandelingen met providers.

Cast iemand als stugge onderhandelaar uit de muziekindustrie en vergeet de concurrentie niet. Michael Dell, die Apple het liefst op zou heffen en de aandeelhouders hun geld terug zou geven of Microsoft-CEO Steve Ballmer die niet in de iPhone geloofde. Een zijpaadje naar de wanhoop bij BlackBerry. De opkomst van fast-follower Samsung. Genoeg om uit te kiezen.

https://www.youtube.com/watch?v=_hq0Ny1WgFs

Persoonlijk en menselijk

De strijd tegen kanker die Jobs in 2011 fataal werd, is een belangrijk onderdeel uit het leven van de Apple-oprichter. Bovendien was Steve een echte familyman die naast Apple en Pixar het liefst bij zijn familie was. Deze onderwerpen  voorkomen bovendien dat de film die ik schets een groot juichverhaal over Apple wordt.

One of the things that came out most clearly from this whole experience [with cancer]. I realized that I love my life. I really do. I’ve got the greatest family in the world, and I’ve got my work. And that’s pretty much all I do. I don’t socialize much or go to conferences. I love my family, and I love running Apple, and I love Pixar. And I get to do that. I’m very lucky. — Steve Jobs

Zou jij een kaartje kopen?

De invloed van Steve Jobs en de grote (late) successen van Apple, gecombineerd met een kijkje in het zakelijke aspect, de concurrentie en zijn strijd tegen kanker. Dit zijn wat mij betreft de ingrediënten voor de beste Steve Jobs-film voor een breed publiek. Zou jij een kaartje kopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De beste Steve Jobs-film is nog niet gemaakt (opinie)
Sluiten