Chromecast Audio gaat Sonos achterna

Door: Raymon Mens - 14 reacties

In september verraste Google met de introductie van Chromecast Audio, een kleine dongle die van iedere speaker een draadloze speaker maakt. De werking is vergelijkbaar met Apple’s AirPlay. Nu wordt Chromecast Audio ook een multiroom-systeem.

Multiroom laat je dezelfde muziek afspelen op verschillende Chromecast-spelers in huis. Daarnaast kan nu lossless gecomprimeerde audio tot 96 kHz/24bit afgespeeld worden via de 39 euro kostende dongle.

Naast het streamen van dezelfde audio naar alle speakers is het ook mogelijk om groepen te maken. Groepen bevatten een of meerdere speakers en worden vaak gebruikt om verschillende zones in huis aan te geven, vandaar de naam multitoom. Door deze functionaliteit lijkt Chromecast Audio nu een stuk meer op Sonos, maar dan met eigen speakers.
chromecast-multi
Chromecast Audio werkt op iOS alleen met apps die ondersteuning voor het protocol ingebouwd hebben. Dat zijn onder andere Spotify, Deezer, Google Play Music en Tunein Radio. In tegenstelling tot AirPlay is het niet mogelijk om alle geluid van een iOS-apparaat te casten. Op OS X en Windows kan dat wel, met de Chrome-browser.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Jerry.w

  Dat is intressant. De chromecast oplossing is een stuk goedkoper dan sonos en door de mogelijkheid om je eigen speakers aan te sluiten is het ook nog eens flexibeler. Ik ben wel benieuwd hoe goed het in de praktijk werkt, mijn huidige chromecast valt ook nog regelmatig weg van het netwerk

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  pfff check de content van stukje geschreven vertaling nog even.

  De werking is vergelijkbaar met Apple’s AirPlay.

  De werking is niet vergelijkbaar met apple airplay.
  Er word namelijk niet van je telefoon gestreamd.
  Maar de chrome cast heeft een netwerk aansluiting nodig. En stream zelf van het internet.

  Vandaar dat je dan ook meerdere ruimtes van muziek of verschillende muziek kan regelen

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  In tegenstelling tot AirPlay is het niet mogelijk om alle geluid van een iOS-apparaat te casten.

  Nee het is lekker dat je bij airplay iets stream en bij elk smsje stopt de muziek en hoor je het sms geluid.
  echt over nagedacht.

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Een verschil tussen Sonos en Airplay is dat Sonos een eigen netwerk gebruikt en Airplay over het normale wifi netwerk gaat waar bv ook je internet over gaat. Eén van de gevolgen is dat Airplay last heeft van een niet stabiel wifi netwerk. Toen ik Airplay gebruikte had ik nog al eens last van haperingen in de muziek. Sonos heeft dat totaal niet.
  Ik vermoed dat Chromecast hetzelfde principe hanteert. Om dan te zeggen dat Chromecast Audio Sonos achterna gaat is complete onzin en heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat Jerry.w opmerkt dat Chromecast veel goedkoper is. Je kan Sonos niet vergelijken met Airplay en vermoedelijk ook niet met Chromecast.

 • Profielfoto
  schnhvn

  @SusanUSA En zo is het! SONOS rules!

 • Profielfoto
  flappah

  Natuurlijk zijn Sonos en Airplay niet hetzelfde maar je kunt ze wel met elkaar vergelijken. Het hangt voornamelijk van het perspectief af. En vanuit een gemiddeld gebruik waarbij je je muziek over meerdere speakers door het huis wil laten horen is Airplay gelijk aan Sonos. En voor dat doel gebruik ik zelf Airplay. Heb meerdere AppleTV’s, Airport expressen en 1 Airplay enabled speaker staan. Werkt prima zolang je doel maar is om muziek vanaf de iMac naar alle speakers te sturen. Geen last van haperingen of stotteringen. Het werkt prima.

  Ik ben het echter wel met schnhvn eens dat “Sonos rulez”. Doordat de 1 aan audio apparatuur doet en hardware levert en de andere slechts een protocol is waar je zelf voor spullen moet zorgen, zijn de twee totaal verschillend. En voor meer geld krijg je bij Sonos dan ook meer features! Is logisch.

 • Profielfoto
  cardwizard

  Airplay kun je inderdaad niet met Sonos vergelijken MAAR de Chromecast zeer zeker wel ! Werkt perfect hoor , ik vraag me alleen af of multi-room nu al werkt ? Als dat het geval is en het loopt perfect synchroon zoals Sonos dan is het absoluut een Sonos killer

  Dezelfde functionaliteit maar dan is het wel mogelijk om luidsprekers naar keuze te gebruiken , of een bestaand audiosysteem te upgraden

  *edit* Zie inderdaad dat de update is geweest , ik had al een Chromecast audio liggen , ga er zo 1 bij halen om dit te kunnen testen

 • Profielfoto
  gipsman

  Even op de sonossite gekeken. Daar vind ik niets over bv. vermogen (output) of frequency response, nochtans 2 essentiële gegevens in muziekweergave. Speelgoed? Lifestyle?. Wellicht niet, maar toch liever bv. een vintage sansui amp + b&w speakers via een AE of chromecast.

 • Profielfoto
  skippie43

  @Johannes Als je echt via je hifi wilt gaan afspelen en kwaliteit belangrijk gaat worden dan is de kwaliteit van de DAC een zeer belangrijke schakel. Een goede DAC zorgt voor veel beter stereobeeld en betere timing wat je ervaart als “rust” in het geluid. Dat merk je al bij streaming muziek zoals Spotify maar helemaal bij lossless muziek van je NAS of Tidal. De Chromecast audio is een prachtapparaat. Helemaal voor z’n geld. Maar kan voor die prijs natuurlijk niet meten met echte audio apparatuur. Als je streaming audio aan je vintage amp wil aansluiten zou ik eens kijken naar de Bluesound Node. Ongeveer zelfde prijsklasse als Sonos, maar (nog) beter geluid en de Node is zo aan te sluiten op je oude amp. Je zal dan versteld staan wat voor geluid daar uitkomt.

 • Profielfoto
  cardwizard

  ok 2 stuks als groep en speelt perfect en synchroon !! Top

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Om hier even op in te pikken, de bluesound heeft die een betere DAC dan de Macmini? Want anders zet je gewoon de Mac bij je Amp.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Wel jammer dat er geen digitale uitgang op zit, dan heb je er weinig aan qua 24-bits top-hifi. En voor 20,- heb je ook al een perfecte Airplay ontvanger, MET digitale uit. Alhoewel dat dan weer 16 bit is.
  Zie http://aartjan.nl/blog/airplay-tips/ en http://aartjan.nl/blog/hd-audio/

 • Profielfoto
  tim85
 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  @tim85 wist ik niet! Thanks!