‘Apple Music heeft 800.000 Nederlandse gebruikers’

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Sinds de lancering in juni heeft 6 procent van de Nederlanders Apple Music gebruikt, dat komt neer op ongeveer 800.000 gebruikers. Hoewel Apple Music pas kort bestaat, zijn veel Nederlanders wel bekend met de dienst. Ruim 80 procent gaf aan Apple Music te kennen.

De cijfers zijn afkomstig van Telecompaper, dat in november ruim 2900 Nederlanders ondervroeg. Spotify is nog steeds heer en meester als bekendste dienst met bijna 5 miljoen Nederlandse gebruikers.

Slechts 8 procent van de Nederlanders geeft aan Spotify niet te kennen. Van alle Apple-diensten geniet het oude iTunes de hoogste naamsbekendheid (87 procent), maar Apple Music volgt snel met 80 procent. Voor Apple lijkt de uitdaging dan ook het omzetten van bekendheid in concrete aanmeldingen. Opvallend aanwezig is SoundCloud, dat met voornamelijk remixen en  indie-artiesten 1,5 miljoen Nederlandse gebruikers wist te trekken.
appplemusic-nov15

Deals met providers

Waar Spotify een samenwerking heeft met KPN, hebben Deezer en Napster dit met respectievelijk T-Mobile en Vodafone. Toch zorgt dat niet voor een bijzonder hoge naamsbekendheid. Beide diensten hebben ongeveer 700.000 gebruikers en zijn ondanks vermeldingen in commercials van providers niet bekender dan SoundCloud of Apple Music.

Apple heeft geen deals met providers, maar de muziekdienst van de iPhone-maker is sinds iOS 8.4 onderdeel van de Muziek-app op ieder iOS-apparaat. Wereldwijd heeft Apple Music volgens de meest actuele cijfers 15 actieve miljoen gebruikers, waarvan 6,5 miljoen betalende leden.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Tee Loo

  Leuk artikel. Leuke statistiek.
  Trouwens als ik het zo optel: 89% van de ondervraagden gebruikt een dienst. Even de dubbele dienstafnemers weggelaten. (hoeveel zijn er dat overigens?)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  1 op de 3,3 Nederlanders gebruikt volgens het onderzoek Spotify.
  Vrij onwaarschijnlijke cijfers, waar helemaal niets van kan kloppen.

  Volgens mij wonen er zo’n 16 miljoen mensen in dit landje. Dat verreken je niet met een statistiek onder 2900 (merendeels volwassen?) inwoners.

 • Profielfoto
  leovanh

  Ik gebruik geen Spotify en geen Apple music. Dat is maar liefst 0,00000625% van de Nederlandse bevolking! ?

 • Profielfoto
  remcojan

  @KarelWillem: met 2900 respondenten is de betrouwbaarheid van de steekproef tussen de 95 en 99%. Dus 1 op de 3,3 is redelijk nauwkeurig. Nu is mijn omgeving verre van representatief, maar vrijwel iedereen die ik ken heeft op z’n minst een Spotify account. Of ze het daadwerkelijk gebruiken is weer wat anders.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik vind dit echt totaal ongeloofwaardige cijfers.

  In Nederland wonen er 16,8 miljoen mensen, dus 6% van de Nederlanders is geen 800.000 maar 1.008.000 gebruikers.

  Volgens dit onderzoek is Nederland in z’n eentje dus verantwoordelijk voor bijna 7% van alle gebruikers van Apple Music.

 • Profielfoto
  langbeest

  Wil Apple music in de buurt komen van Spotify, dan moet er nog heel wat gebeuren.
  Apple pretendeert de grootste verzameling muziek te hebben, helaas is dat niet zo.
  Kan natuurlijk nog gaan gebeuren.
  Playlisten verre van compleet.
  Genre selectie’s zeer beperkt.

  Layout is wel redelijk en de offline functie is een stuk beter geregeld dan bij Spotify.

  Ach, zal allemaal wel goed komen in 2017.:-)

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Ik mis in het hele verhaal de verdeel sleutel van telefoon (merk) gebruikers.
  Zijn er van de 2900 meer iphone gebruikers, dan ligt het aandeel altijd hoger.

  Blijft een vertekend beeld.

 • Profielfoto
  Zakske

  Zijn er van de 2900 meer iphone gebruikers, dan ligt het aandeel altijd hoger.

  Volgens mij is er inmiddels ook een versie van Apple Music voor Android.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Dus 1 op de 3,3 is redelijk nauwkeurig…

  .
  Natuurlijk niet. Denk nu eens na. Al zou 1 op de 3 Nederlanders al de leeftijd hebben dat ze wisten wat Spotify was (streep even alles onder de 9 en alles boven de 60 weg – en waarschijnlijk nog meer leeftijdscategorieën -), dan nog is het onwaarschijnlijk dat daarvan IEDEREEN Spotify zou gebruiken.

 • Profielfoto
  Cardigan

  De resultaten hangen helemaal samen met de onderzochte groep mensen. 2900 ondervraagden lijkt heel wat maar is het wel een representatieve groep voor de Nederlandse bevolking?
  Zover ik kan nagaan, maakt Telecompaper gebruik van haar eigen Telecompaper consumer-panel. Hier kun je je online voor aanmelden en kun je online onderzoeken gaan beantwoorden. Daarmee passeer je dus automatisch een enorm deel van de bevolking en is het volgens mij niet meer representatief.

  Doet mij een beetje denken aan de presidentsverkiezingen van Roosevelt en Landon in 1936, waarbij telefonisch onderzoek een grote overwinning voor Landon voorspelde. Alleen had het arme deel van de kiezers geen telefoon en zij stemden massaal voor Roosevelt…

 • Profielfoto
  Picturethat

  Spotify ligt nog steeds mijlenver voor op Apple music qua gebruiksvriendelijkheid en als allround streamingdienst. Men voelt zich al gauw geroepen te positief te zijn over een dergelijk dienst met het Apple icoontje ervoor.

 • Profielfoto
  Picturethat

  Spotify (en Deezer) ligt nog steeds mijlenver voor op Apple music qua gebruiksvriendelijkheid en als allround streamingdienst. Men voelt zich al gauw geroepen te positief te zijn over een dergelijk dienst met het Apple icoontje ervoor.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Dit soort onderzoeken zijn weinig representatief
  Ik mis trouwens Tidal in dit rijtje.
  De kwaliteit van Tidal is beter dan die van Spotify.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  @Cardigan. Interessant stukje geschiedenis;-) Idd, de 2900 zijn een select gezelschap en niet 2900 ‘van de straat’.

  @Picturethat. Die laatste zin is wel erg suggestief en subjectief. Telecompaper publiceert hun bevindingen gelukkig iets wetenschappelijker…;-)

 • Profielfoto
  busterpkeaton

  Ik vind de kop nogal misleidend: ‘Apple Music heeft 800.000 Nederlandse gebruikers’ wordt direct in de eerste zin: Sinds de lancering heeft Apple Music ongeveer 800.000 Nederlandse gebruikers gehad.’ Dat is heel wat anders als je de gratis maand meeneemt.
  Ook vraag ik me af hoeveel niet-Applegebruikers iTunes en Apple Music door elkaar halen. Apple heeft een prachtig eigen marketingtaaltje ontwikkeld (variërend van Genius, Airport en Ping tot pakweg Time Capsule en Retina) wat voor buitenstaanders enorm nietszeggend is. Zelfs ik als doorgewinterde Applegebruiker haal ze nog weleens door elkaar: de Mac App Store en de App Store bijvoorbeeld, waarvan de ene dan ook nog eens onderdeel is van iTunes. Of de 5S en de 5C. Zo, nu weer aan het werk.

 • Profielfoto
  Maikelw

  “Het oude iTunes” en “Apple music”, ’t is gewoon een tabje in itunes toch? Dus niet verschillend alleen ander betaal maniertje?

  Ach wat, heb zero interesse, blijf bij Spotify en Soundcloud.

 • Profielfoto
  sonthuy

  otaal zijn er 16 3D Touch-acties in te stellen: bellen, iMessage, Mail, WhatsApp, Apple Maps, FaceTime en Safari căng da mặt nội soi ở đâu kunnen gratis worden gebruikt. Voor acties als Facebook Messenger, Skype, Telegram, Twitter, Google Maps, Waze, Inbox en Chome is een in-app căng da mặt cho nam giới aankoop van € 1,99 vereist. De snelle actie wordt uitgevoerd na een stevige druk op een contact in de widget.

 • Profielfoto
  sonthuy

  eeft een flinke update gekregen. Versie 4.0 kan beschouwd worden als de doorstart van de Twitter app. Na phẫu thuật thu nhỏ quầng ngực jaren van achterstallig onderhoud bevat de Twitter app phẫu thuật nâng ngực chảy xệ voor OS X eindelijk weer alle functies die je verwacht.Filmpjes in de Twitter app afspelen? Gifjes bekijken? Een tweet quoten? Het kan allemaal in Twitter 4. De update bevat zelfs een heuse ‘dark mode’. Of de aanstelling van Jack Dorsey als CEO heeft geholpen weten we niet, maar