Apple aangeklaagd om traagheid iPhone 4s

Door: Raymon Mens - 51 reacties

De iPhone 4S is de eerste iPhone met ondersteuning voor vijf generaties iOS. Het toestel werd in 2011 geleverd met iOS 5 en kreeg updates naar 6, 7, 8 en onlangs ook naar iOS 9. Dat laatste zorgt nu voor een collectieve rechtszaak (PDF) in New York.

Apple is aangeklaagd door 100 verontwaardigde iPhone 4s-gebruikers die van mening zijn dat het bedrijf de oude iPhone met iOS 9 bewust onbruikbaar traag heeft gemaakt. De eis: 5 miljoen dollar schadevergoeding.

De aanklager stelt dat na de update zowel Apple’s eigen apps als apps uit de App Store traag zijn en het touchscreen vaak pas na een tijd op aanrakingen reageert. Volgens de eiser had uit interne tests van Apple moeten blijken dat de iPhone 4s onbruikbaar was met iOS 9. De aanklager stelt daarnaast dat Apple iOS 9 aan heeft geprezen met valse beloftes als snellere prestaties, verbeterde beveiliging en langere batterijduur. Uit de aanklacht:

The update significantly slowed down their iPhones and interfered with the normal usage of the device, leaving Plaintiff with a difficult choice: use a slow and buggy device that disrupts everyday life or spend hundreds of dollars to buy a new phone. Apple explicitly represented to the public that iOS 9 is compatible with and supports the iPhone 4S. And Apple failed to warn iPhone 4S owners that the update may or will significantly interfere with the device’s performance.

In 2011 werd Apple in een vergelijkbare zaak aangeklaagd. iOS 4 zou de iPhone 3G onbruikbaar maken. De rechter wees in die zaak alle eisen af.

ios9-iphone4s-arstech
Prestaties iOS 8.4.1 vs. iOS 9.0 op iPhone 4s.

Voor Apple is het wel of niet uitbrengen van een software-update voor oudere toestellen een lastige keuze. Het ondersteunen van oudere hardware zorgt voor klachten over traagheid en verhalen over geplande veroudering. Het niet ondersteunen van oudere hardware zorgt weer voor ontevreden gebruikers die toch een update willen.

Reacties

51 reacties
 • Profielfoto
  Edwin

  Dit geldt ook voor de ipad 3 die ik nog heb. Die is ook tergend langzaam geworden. Een schone installatie mag niet veel baten. Maar om daar nou een rechtzaak voor aan te spannen… Apparatuur is zoals het gemaakt is en veranderd niet, software word steeds zwaarder, dus ja dan word het trager. Lijkt mij een logisch gevolg.

 • Profielfoto
  agroeneschey

  Met juiste en duidelijke voorlichting en de mogelijkheid de update ongedaan te maken, is dit probleem opgelost. Moet toch niet te moeilijk zijn voor een bedrijf als Apple, die altijd zo prat gaat om zijn klant tevredenheid.

 • Profielfoto
  Edwin

  Heb mijn iPhone 6 vanwege het formaat weer omgeruild voor een iPhone 4S.
  .
  Heb zelf instellingen, als transparency, reduce motion, spotlight services en background app refresh uitgeschakeld. Daarmee is de iPhone 4S mijns inziens nog steeds heel bruikbaar. Alleen de camera app duurt enkele seconden voordat deze in gebruik genomen kan worden.

 • Profielfoto
  mmww

  Apple had nooit de 4S moeten updaten naar iOS 9. iOS 8 was al traag. Het was netjes geweest als Apple je zou waarschuwen. Het is het jammer dat iOS 9 gebruikers met een 4S niet kunnen downgraden naar iOS 8. Maar ja.., Apple wil geen oudere iOS versies ondersteunen.

 • Profielfoto
  IGBA

  Mijn ervaring is dezelfde als die van Biker: met wat kleine aanpassingen valt het reuze mee met die traagheid. Heb 9.2 zowel op een iPhone 4s als een iPad 3 staan.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Zó traag is mijn 4S nooit geweest; niet met 8 en niet met 9. Werkt nog altijd perfect als het om snelheid gaat. Alleen zijn de transceivers ietwat aan de brakke kant. Daardoor slecht WiFi en GSM-signaal. Maar ook dat is niet zwaarwegend genoeg om te spreken van een ‘onbruikbaar’ toestel. Dus een class action lawsuit omwille van deze traagheid gaat me veel te ver…

 • Profielfoto
  Niels

  Mijn iPad 2 was na de update naar iOS8 bijna onwerkbaar traag geworden en de voor iOS9 beloofde snelheidsverbetering heb ik niets van kunnen merken.

  Uiteindelijk toch maar mijn iPad ingeruild voor de iPad Air 2, deels omdat ik iedere keer geïrriteerd raakte als ik mijn iPad gebruikte, maar deels ook voor het retina scherm, 128Gb geheugen en de multitasking mogelijkheden.

  Ik vind het prima dat  de laatste updates beschikbaar stelt voor zo veel mogelijk devices, maar het moet wel de mogelijkheid bieden om te downgraden naar ELKE versie van iOS (of dit nu 6, 7 of 8 is) en WANNEER dan ook. De wijze waarop  nu haar updates aanbiedt, forceert gebruikers om uiteindelijk ook de hardware te gaan upgraden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mijn moeder en neefje gebruiken nog een iPhone 4s. Moeder hebben we lekker op iOS 7 laten steken en mijn neefje heeft iOS 8 erop staan. Geen haar op ons hoofd die ook maar overwogen heeft om te upgraden.
  Soms moet je gewoon accepteren dat het op is.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Wat bij mij vooral opvalt is dat ik vaak niet verticaal kan scrollen in bv. mail, maar wel nog horizontale gestures kan uitvoeren (bv. verwijderen), ongeacht de orientatie van de UI, dus het is geen touch screen issue vermoed ik.

  Verder ook traag en regelmatig vastlopen (om na een tijdje wel weer verder te gaan, amper echte crashes)

 • Profielfoto
  SvS

  Ik vind dat het de consumenten mogelijkheid moet worden geboden om alsnog terug te kunnen naar iOS 6 of 7. Dat is de enige oplossing en als enkele apps dan niet meer werken, is dat dan de keus aan consumenten wat ze daarmee doen.

 • Profielfoto
  SvS

  by the way, ik had liever tabel gezien met verschillen tussen iOS 6, 7, 8 en 9. 8 stond bekend als traag.

 • Profielfoto
  Appelschil

  Ik gebruik mijn 4S nog dagelijks, en ik moet zeggen dat ik het onder iOS9 allemaal wel mee vind vallen. Zolang ik de schermanimatie bij het indrukken van de homeknop op ‘fade’ laat staan, merk ik maar weinig haperingen. Het batterijverbruik valt bij mij ook reuze mee. Een dag van 8:00 – 18:00 houdt hij in elk geval met normaal gebruik prima uit.

  Wat me wel is opgevallen, is dat er nu apps komen/geüpdatet worden waarbij de tekst in de breedte buiten het scherm begint te vallen. Maw: Waarbij geen rekening meer gehouden is met 4S-gebruikers.

  Aan de andere kant, waar hebben we het over? Ik probeer zo lang mogelijk met een Apple-product te doen, omdat ik er ook flink voor betaald heb. Dan verwacht ik ook tot aan het uiterste moment ermee te kunnen werken. In mijn ogen dus logisch dat een apparaat trager word, naar mate de jaren vorderen. En wanneer het echt niet meer kan, koop je een nieuw iDevice.

 • Profielfoto
  Mike lardee

  best logisch een verouderd apparaat is traag. en het is nog altijd sneller dan de Samsung Galaxy s3 mini die ik had

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Heel fijn dat zulke rechtszaken mogelijk zijn in de US. Ik hoop dat er een uitsprak uit komt in het voordeel van de aanklagers.

 • Profielfoto
  Erwin Weber

  Na dat ik wat apps heb verwijderd loopt mijn 4S weer sneller.

  Gewoon wat eraf gooien en klaar.
  Mensen moeten altijd iets te klagen hebben.

 • Profielfoto
  klonic

  De oplossing is eenvoudig: laat gebruikers gewoondowngraden!

 • Profielfoto
  reneo

  Ze willen dus $50.000,- schade vergoeding per persoon? Belachelijke eis! Wat nu als je de allemaal een nieuwe iPhone 6s geeft?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb nog een iPhone 4 met iOS 7,**
  Mijn Old Fashion iPhone heeft een prettig broekzak formaat.
  Tot voor kort werd alles ook prima gesynchroniseerd via iCloud.

  Echter toen Apple iOS 9 uitbracht voor de diverse devices worden mijn notities niet meer gesynchroniseerd met mijn oude iPhone. Ook niet via iCloud.com via een web browser. Daar baal ik nog van. Agenda’s, text messages wel gelukkig.

  Ik koop beslist geen nieuwe iPhone, omdat de aandeelhouders van Apple dat zo graag moeten vinden op de beurs in New York.

  Voor die gene onder U die een Android telefoon hebben, jawel U, die krijgen naar een jaar al geen nieuwe Android versie meer uitgerold voor hun devices.
  Dus Apple doet het eigenlijk wel aardig.
  Maar of het volgend jaar verstandig is om in een oude DAF nog een Ferrari motor te monteren is maar de vraag. Dit geld ook voor een nieuw Operating System de opvolger van iOS 9.* of OSX El Capitan.

 • Profielfoto
  mmww

  Gelukkig is dit probleem vanaf de iPhone 5 opgelost deze apparaten hebben 1GB ram. Dat is het probleem met de 4s te weinig (512) Ram geheugen! Ik verwacht niet dat de 5, 5s en 6 nooit zo traag worden.

 • Profielfoto
  mslik

  Sorry moet hier zo hartelijk om lachen. Wat een volk. En de cijfers zijn wereldschokkend.

 • Profielfoto
  Zakske

  Voor die gene onder U die een Android telefoon hebben, jawel U, die krijgen naar een jaar al geen nieuwe Android versie meer uitgerold voor hun devices.

  Dat is van die typische onzin die iPhone gebruikers steevast uitkramen, zonder enige kennis van zaken te hebben. Bij Samsung loop je idd. grote kans dat je slechts korte tijd updates krijgt, maar een Nexus krijgt ze bijna onbeperkt, en zelfs een Moto G van minder dan €200 heeft minstens drie updates van Android gekregen. Dan werkt zo’n ding nog steeds soepel, iets wat ik bij een iPhone nog nooit heb gezien.

 • Profielfoto
  Dutch Viking

  Heb al een paar jaar een 4s / 8GB. Nu op iOS 9. Geen centje pijn, mits je rekening houdt met de beperkingen. Alleen die functies aan die je nodig hebt. Niet meer apps dan strikt noodzakelijk. Regelmatig de foto’s overzetten op de Mac, van tijd tot tijd schoonmaken met een iPhone cleaner. Ik heb geen enkele behoefte aan een nieuwer model. Lekker compact, en een goede camera aan boord. Met name de samenwerking met de Mac maakt het tot een fijn ding.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Eens met Appelschil.

  Mijn 4s doet het nog prima. Ik ben tevreden met ios 9, zeker door dat dit beter samenwerkt met 10.11.

  Of de 4s traag is? Ja soms wel, dan duurt het even voordat ie reageert. Ik vind iets trager, gezien de cijfers is het echt niet meer dan iets,niet opwegen t.o.v. de extra functionaliteit.

  Dus Apple, well done de mogelijkheid om op de 4s ios9 te gebruiken.

 • Profielfoto
  henkdejonghoorn

  Bij elke nieuwe iOS versie ontstaan weer indianenverhalen over de tegenvallende prestaties van deze nieuwe versie. Een maand later zijn alle problemen als sneeuw voor de zon verdwenen. In 99 % van de gevallen betreft het problemen met slecht ontwikkelde apps die na een update of door gewijzigde instellingen zijn verholpen. Meestal betreft het hier apps die intensief gebruik maken van de locatie- of netwerkvoorzieningen. Sommige apps gedragen zich ten onrechte als navigatieap, waarbij elke tiende van seconde lijkt te moeten tellen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Uit ervaring begrijp ik de ‘klachten’ heel goed helaas. Natuurlijk is het voor de klant gunstig dat zijn oudere iPhone wordt voorzien van nieuwe software en ondersteuning, anderzijds is het zeer vervelend om een trager apparaat ervoor terug te krijgen. Met iOS 9.1 zijn volgens 9to5mac een deel van de problemen opgelost. We zijn nog vrij in de upgrade-keuze, maar om nieuwe apps te draaien zul je tóch moeten updaten. Ik ben heel benieuwd hoe de zaak afloopt.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Voor die gene onder U die een Android telefoon hebben, jawel U, die krijgen naar een jaar al geen nieuwe Android versie meer uitgerold voor hun devices.

  Dat is van die typische onzin die iPhone gebruikers steevast uitkramen, zonder enige kennis van zaken te hebben. Bij Samsung loop je idd. grote kans dat je slechts korte tijd updates krijgt, maar een Nexus krijgt ze bijna onbeperkt, en zelfs een Moto G van minder dan €200 heeft minstens drie updates van Android gekregen. Dan werkt zo’n ding nog steeds soepel, iets wat ik bij een iPhone nog nooit heb gezien.

  http://m.deredactie.be/#!/snippet/5672ddfc0cf2735a9a7f02e6

 • Profielfoto
  polansky

  Ze willen dus $50.000,- schade vergoeding per persoon? Belachelijke eis! Wat nu als je de allemaal een nieuwe iPhone 6s geeft?

  Helemaal niet belachelijk.
  Het gaat er in principe niet om dat de iPhone 4s trager is geworden.

  Het gaat om het gegeven dat Apple de belofte in haar advertenties en marketinguitingen heeft gedaan dat alle iPhones zouden profiteren van de upgrade door ‘sneller’ te kunnen werken met een langere accuduur.

  Die belofte is Apple doelbewust en willens en wetens niet nagekomen. Downgraden is niet mogelijk, dus de enige oplossing is dan om een nieuwe iPhone te kopen. Dit valt gewoon onder planned obsolescence.

  Een bedrijf als Apple luistert alleen naar de consument als er ook hoge straffen worden opgelegd. Ik hoop dat deze mensen deze aanklacht winnen. Dan volgen er snel meer mensen en wordt Apple gedwongen om haar beleid aan te passen.

 • Profielfoto
  TandMac

  Ik had iOs 7 draaien. En moest updaten om mijn bankapp te kunne blijven gebruiken.
  iOs 8 was voldoende.
  Maar die keuze krijg je niet, het is het nieuwste iOs of niets.
  Nu heb ik een traag werkende app en een ellendig traag werkende 4S.

 • Profielfoto
  Zakske

  Link

  De uitrol van Android loopt anders dan bij iOS, dus als ze zeggen dat 82 procent van de Motorola-toestellen nog werkt met Android 5.0 of 5.1 klopt dat, maar het betekent niet dat die de laatste versie (6.0) niet krijgen.

  Motorola is inmiddels al begonnen met de uitrol van 6.0, dus het artikel is verouderd.

  Het fijne van Android is dat je – als de fabrikant geen ondersteuning meer biedt – er gewoon zelf nog de laatste versie van het OS op kunt zetten, plus kunt downgraden wanneer je maar wilt. Dat is een beetje werk, maar daar heb ik geen problemen mee.

 • Profielfoto
  Erwin Weber

  Trouwens LG is ook Android 6.0 aan het uitrollen ,dus als je een Android toestel koopt krijg je egt wel updates.

  O ja als je bij iPhone op diagnose gebruik automatisch zet kan Apple zien wat er fout gaat,dan kunnen ze dat weer gebruiken voor de updates die later komen.

 • Profielfoto
  Edwin

  Voor die gene onder U die een Android telefoon hebben, jawel U, die krijgen naar een jaar al geen nieuwe Android versie meer uitgerold voor hun devices.
  Dus Apple doet het eigenlijk wel aardig.

  Nog zacht uitgedrukt, ze doen het geweldig t.o.v. andere smartphone merken.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Zakske en @MoNdO GeNeRaToR

  Ik heb ooit eens een Android telefoon van Samsung gekocht! Volgens mij de Young voor rond de Euro 90,– met Android 2.2. Het is een tijdje geleden.
  Deze heb ik een klein jaartje gehad, deze heeft nog nooit een update gehad.
  Wat was ik blij, dat ik voor een kleine Euro 200,- een iPhone 4 kocht 2e hands.

  Ik ken velen, die een Samsung telefoon hebben met een duur abonnement!
  Als ik deze gebruikers vraag welke versie Android staat er op jullie telefoon, hebben de meesten geen idee, of men zegt 4.*, Maar geen versie 5.
  Vaak vragen deze gebruikers, moet ik mijn toestel beveiligen met een adware of virusscanner van bijvoorbeeld Norton? Dat is niet aan mij, maar ik raad het deze gebruikers wel aan. Reden, Android is een Open Source besturingssysteem!
  Vele fabrikanten knutselen er een gebruikers schil omheen of UI.

  Ik was niet gecharmeerd van Android, maar dat lag waarschijnlijk voor een groot gedeelte aan die goedkope Samsung telefoon.

  Bij dezen een goede jaarwisseling.
  Gr.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik ken velen, die een Samsung telefoon hebben met een duur abonnement!
  Als ik deze gebruikers vraag welke versie Android staat er op jullie telefoon, hebben de meesten geen idee, of men zegt 4.*, Maar geen versie 5.

  Zoals ik eerder al zei:

  Bij Samsung loop je idd. grote kans dat je slechts korte tijd updates krijgt, maar een Nexus krijgt ze bijna onbeperkt, en zelfs een Moto G van minder dan €200 heeft minstens drie updates van Android gekregen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @ Zakske heb je telefoon beveiligd met een adware of een virusscanner?
  Omdat app’s uit de Android store of Google play store minder goed worden gecontroleerd, dan de app’s uit de Apple store?
  Veel app’s uit de Google store bevatten veel adware, hoewel Google beterschap beloofd. Door de app’s op verborgen adware te testen.
  Ik heb hier al jaren geen ervaring mee, omdat ik ook geen Android tablet heb.

  Een Nexus lijkt mij ook een goed alternatief voor mijn oude iPhone 4,
  Ik wacht even op het komende jaar, omdat Apple misschien met een 4 Inch iPhone komt.
  Dus ik wacht even op deze nieuwe iPhone met review op Tweakers.net.
  Alhoewel ik heb het idee, dat Tweakers echt Android georiënteerde website is.
  En niet alleen ik. Objectieve reviews heb ik nog nergens gezien.
  Reviews zijn ontzettend gekleurd volgens mij idee.

 • Profielfoto
  Zakske

  @ Zakske heb je telefoon beveiligd met een adware of een virusscanner?

  Nope. Nergens voor nodig als je enkel apps van grote ontwikkelaars installeert, en als je zelf .apk’s gaat sideloaden bestaat er een eenvoudige manier om ze te testen op malware; stuur ze van je Gmail account naar een andere, Gmail heeft namelijk een ingebouwde scanner.

  Dus ik wacht even op deze nieuwe iPhone met review op Tweakers.net. Alhoewel ik heb het idee, dat Tweakers echt Android georiënteerde website is.

  Ik heb meer vertrouwen in de reviews van Tweakers dan die van OMT, om eerlijk te zijn. Natuurlijk zijn ze meer gericht op het sleutelen aan elektronica, maar de iPhone 6s kreeg een 8,5; enige minpunten waren de prijs, standaard slechts 16GB en geen optische beeldstabilisatie. Dat zijn allemaal dingen die gewoon kloppen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Zoals we allemaal weten worden tech websites gesponsord.
  Bijvoorbeeld Asus, Lenovo of Samsung.
  Dit bepaald volgens mij mede hoe gekleurd de reviews zijn over bijvoorbeeld besturingssystemen en cellphones.

  Eerlijk is eerlijk, de review van de iPhone op tweakers was erg lovend.
  De iPhone 6 kwam er ook goed uit. En de nadelen van de IPhone 6S met 16 Gbyte opslag kennen we. Maximaal een half uurtje filmen op 4K, daar wordt je niet vrolijk van.

  OMT is gewoon een Apple fan web site. Ik kan mijn topic nog herinneren. Hebben apple fans last van tunnel visie? Ik had de hele computer club van KPN voor die tijd ingelicht. Ik heb toen wat afgelachen met alle leden van de computer club.
  Al die reacties had ik verwacht op mijn topic.

  Ik probeer kritisch, objectief te kijken naar electronica en mij niet te laten beïnvloeden door websites.

  Gr.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Waarom ondersteunt Apple oudere iPhones? Zakelijk gezien is het onlogisch, en klanten klagen over traagheid. Volgens Tech2 heeft het te maken met opkomende markten, zoals India, waar de iPhone 4 nog goed verkoopt.

  Deze klanten moeten een goede ervaring krijgen omdat ze anders weglopen bij Apple. Met iOS 9 zou een nieuwe software-structuur zijn gestart om beter te blijven werken op oudere hardware.

  Instead of developing a feature-complete version of iOS 9 for older hardware and then removing a handful of features that do not perform well during testing, Apple is now building a core version of iOS 9 that runs efficiently on older A5 devices, then enabling each properly performing feature one-by-one.

 • Profielfoto
  puccini

  @Shmoo
  Soms moet je gewoon accepteren dat het op is.

  Wat een slap . . . . een phone van 4 jaar oud uit 2011!

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ik zou mijn iPad mini heel graag terugzetten naar iOS 8, want onder 9 is het een regelrechte ramp. Muziekapp reageert heel slecht op touch-commando’s (en dat ligt niet aan het scherm, want Piano Tiles reageert prima op touch. Safari is niet vooruit te trappen…

  Ik ga de tips van Biker ook maar eens proberen.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Dit is echt een probleem aan het worden bij Apple: in plaats van hun software te optimaliseren zodat ze draait op iets oudere en tragere hardware, gaan ze er gewoon van uit dat iedereen maar het laatste aan hardware heeft draaien. Ze verplichten je dus om elke keer weer je hardware te upgraden of je zit met een systeem dat nog amper werkbaar te noemen valt.

  Ook met Mac OS X zie je dat heel duidelijk: een computer die geen SSD aan boord heeft, werkt ontzettend traag. Ik hoopte dat Mac OS X 10.11 dat probleem zou oplossen maar dat kunnen we dus duidelijk vergeten. Nochtans wordt het basismodel van de iMac niet met een SSD geleverd, wat een echte schande is!

  Misschien moet Apple maar eens stoppen met jaarlijks een grote update op de markt te willen zetten en meer werken aan stabiliteit en vooral snelheid van het OS (iOS of MacOS). Door beter te programmeren kan je echt wel snelheidswinst boeken. Maar dat kost tijd! En die tijd nemen ze helaas niet meer…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  En zo blijven we bezig:
  Als ze het niet softwarematig naar de zak helpen, dan moet de hardware het begeven binnen een jaar of vier. Als ze dat niet doen, dan verkopen ze minder iPhones en dat betekent minder winst. Minder winst doet de aandelen in waarde dalen en dan beginnen de aandeelhouders te zeuren. Vervolgens springt de media op de kar en gaat het opeens “slecht” met Apple en wordt er overal op fora van de daken geschreeuwd dat het gedaan is met Apple.
  Kijk naar de iPad. Dat ding gaat te lang mee en wat zien we? Het gaat “slecht” met de iPad, terwijl er elk kwartaal massa’s van over de toonbank gaan.

  Lang leve de vrije markt!;-)

  In het huidige systeem kan je als bedrijf niet anders. Het zou mooi zijn als onze iPhones tien jaar mee zouden kunnen gaan zonder trager te worden of zonder stukken te krijgen.

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Ze hebben ergens een punt aangezien je ook niet meer kan downgraden naar een eerdere software versie tenzij je de digitale “handtekening” hebt bewaart maar dit kan je niet verwachten van een gewone consument.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Ik zou mijn iPad mini heel graag terugzetten naar iOS 8, want onder 9 is het een regelrechte ramp. Muziekapp reageert heel slecht op touch-commando’s (en dat ligt niet aan het scherm, want Piano Tiles reageert prima op touch. Safari is niet vooruit te trappen…

  Ik ga de tips van Biker ook maar eens proberen.

  Hier ben ik het mee eens, hoewel het bij mij aardig meevalt. Alles reageert goed, maar wel langzamer. Zoals iOS 6 is geweest zal ik het niet meer zien. Helaas.

 • Profielfoto
  Kevin

  Voor die gene onder U die een Android telefoon hebben, jawel U, die krijgen naar een jaar al geen nieuwe Android versie meer uitgerold voor hun devices.
  Dus Apple doet het eigenlijk wel aardig.

  Ik heb nu bijna drie jaar een Sony Xperia Z, en deze krijgt nog steeds updates naar nieuwe Android-versies. Je bent slecht geïnformeerd..

 • Profielfoto
  McJohn

  Typisch Amerikaans. Ikzelf ben trouwens nog altijd tevreden over mijn iPhone 4S. Nu ja ik voorzie het ding ook niet met “nutteloze apps”.

 • Profielfoto
  appievanr

  @IMac lover, oude iPhone 4 weggedaan die zo traag was als dikke stront tegen een steile berg. Huiswerk gedaan en gekeken bij de jongens van CWM voor een rom voor de LG L70 deze telefoon heb ik gekocht voor €120,- en geupdate naar Android MM 6.0.1 en draait als een zonnetje. OTA update’s worden ook netjes verzorgt via CWM en heb niet gemerkt dat de telefoon hier vervelend van word, maar alleen maar beter. Deze ervaring heb ik wel gehad met de Apple producten die ik heb gehad op iOS draaiende. Na iedere update meer traagheid en irritatie ten top. Ben geen bigger is better type. Vind het zakformaat van de iPhone 4 prettig. Vandaar dat ik ook heb gekozen voor de LG L70 en je hier CWM op kan zetten. Vind de vrijheid die ik nu heb veel beter. Bevalt de ROM me niet kijk ik naar een andere of zet hem terug naar stock

 • Profielfoto
  jeff

  Ik heb geen enkel probleem op de 4S. Geen idee waarover men klaagt. Ding doet het onberispelijk op de laatste iOS.

 • Profielfoto
  whaha

  Ook met Mac OS X zie je dat heel duidelijk: een computer die geen SSD aan boord heeft, werkt ontzettend traag. Ik hoopte dat Mac OS X 10.11 dat probleem zou oplossen maar dat kunnen we dus duidelijk vergeten. Nochtans wordt het basismodel van de iMac niet met een SSD geleverd, wat een echte schande is!

  Dit kan ik bevestigen, vooral het opstarten duurt erg lang, zowel het systeem als mijn account. In gebruik is het overigens goed te doen, wanneer het in de 8 GB ram geheugen staat…

  Ontopic: Citaat van MoNdO GeNeRaToR

  En zo blijven we bezig:
  Als ze het niet softwarematig naar de zak helpen, dan moet de hardware het begeven binnen een jaar of vier. Als ze dat niet doen, dan verkopen ze minder iPhones en dat betekent minder winst. Minder winst doet de aandelen in waarde dalen en dan beginnen de aandeelhouders te zeuren. Vervolgens springt de media op de kar en gaat het opeens “slecht” met Apple en wordt er overal op fora van de daken geschreeuwd dat het gedaan is met Apple.
  Kijk naar de iPad. Dat ding gaat te lang mee en wat zien we? Het gaat “slecht” met de iPad, terwijl er elk kwartaal massa’s van over de toonbank gaan.

  Lang leve de vrije markt!;-)

  In het huidige systeem kan je als bedrijf niet anders. Het zou mooi zijn als onze iPhones tien jaar mee zouden kunnen gaan zonder trager te worden of zonder stukken te krijgen.

  Helemaal mee eens. Dit is waar het uiteindelijk op neer komt. Wanneer je wilt weten waarom iets niet werkt, is het aan te raden om gewoon naar het verdienmodel te kijken. Op welke manier verdient een bedrijf snel en stabiel het meeste geld?

  We mogen blij zijn dat de hardware van de iPhone nog enigszins ‘duurzaam’ is, want zo lang je niet allé iOS updates hebt en goed omgaat met je apparaat, kun je best lang met zo’n ding doen. Ik heb nu een iPhone 5 en deze draait goed op iOS 9, maar ergens in september ga ik toch echt wel goed nadenken of ik over ga stappen op iOS 10. Tenslotte kan mijn apparaat sommige functies toch niet draaien.

  Wat ook wel typisch is, is dat de aanklagers wellicht ook gewoon last hebben van een slechte accu, wat zeker kan als je bedenkt hoe lang deze heren en dames hun telefoon al in gebruik hebben.
  Weet iemand of ze hun accu al 1 of 2 keer hebben vervangen?

 • Profielfoto
  sonthuy

  otaal zijn er 16 3D Touch-acties in te stellen: bellen, iMessage, Mail, WhatsApp, Apple Maps, FaceTime en hút mỡ bụng uy tín Safari kunnen gratis worden gebruikt. Voor acties als Facebook Messenger, Skype, Telegram, Twitter, Google Maps, Waze, Inbox en Chome is een in-app hút mỡ bụng ở tphcm aankoop van € 1,99 vereist. De snelle actie wordt uitgevoerd na een stevige druk op een contact in de widget.

 • Profielfoto
  sonthuy

  eeft een flinke update gekregen. Versie 4.0 kan beschouwd worden als de doorstart van de Twitter app. Na jaren van achterstallig onderhoud bevat de Twitter app voor OS X eindelijk wee cang da mat bang chi 3d r alle functies die je verwacht.Filmpjes in de Twitter app afspelen? Gifjes bekijken? Een tweet quoten? Het kan allemaal in Twitter 4. De cang da mat bang chi 4d update bevat zelfs een heuse ‘dark mode’. Of de aanstelling van Jack Dorsey als CEO heeft geholpen weten we niet, maar

 • Profielfoto
  Pjotr

  Planned obsolescence. Modegrillen. Een andere kleur is in vandaag. Dunne telefoons zijn ook in. Nu met een andere stekker. Elk jaar een nieuw model met een andere look en feel. Nieuwe auto’s, nieuwe T-shirts. Het is het verdienmodel.

  Zodra je je nagelnieuwe supersnelle iMac voor het eerst update wordt hij merkbaar trager. Dat proces houdt niet op. Waarom zou die iMac trager worden? Welke energie slurpende nieuwe en geweldige features zitten er nu dan in? Informatie van Apple is altijd zeer summier.

  Het wordt tijd voor een echte Linux phone. Open source.