Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 december 2015

Apple aangeklaagd om traagheid iPhone 4s

De iPhone 4S is de eerste iPhone met ondersteuning voor vijf generaties iOS. Het toestel werd in 2011 geleverd met iOS 5 en kreeg updates naar 6, 7, 8 en onlangs ook naar iOS 9. Dat laatste zorgt nu voor een collectieve rechtszaak (PDF) in New York.

Apple is aangeklaagd door 100 verontwaardigde iPhone 4s-gebruikers die van mening zijn dat het bedrijf de oude iPhone met iOS 9 bewust onbruikbaar traag heeft gemaakt. De eis: 5 miljoen dollar schadevergoeding.

De aanklager stelt dat na de update zowel Apple’s eigen apps als apps uit de App Store traag zijn en het touchscreen vaak pas na een tijd op aanrakingen reageert. Volgens de eiser had uit interne tests van Apple moeten blijken dat de iPhone 4s onbruikbaar was met iOS 9. De aanklager stelt daarnaast dat Apple iOS 9 aan heeft geprezen met valse beloftes als snellere prestaties, verbeterde beveiliging en langere batterijduur. Uit de aanklacht:

The update significantly slowed down their iPhones and interfered with the normal usage of the device, leaving Plaintiff with a difficult choice: use a slow and buggy device that disrupts everyday life or spend hundreds of dollars to buy a new phone. Apple explicitly represented to the public that iOS 9 is compatible with and supports the iPhone 4S. And Apple failed to warn iPhone 4S owners that the update may or will significantly interfere with the device’s performance.

In 2011 werd Apple in een vergelijkbare zaak aangeklaagd. iOS 4 zou de iPhone 3G onbruikbaar maken. De rechter wees in die zaak alle eisen af.

Prestaties iOS 8.4.1 vs. iOS 9.0 op iPhone 4s.

Voor Apple is het wel of niet uitbrengen van een software-update voor oudere toestellen een lastige keuze. Het ondersteunen van oudere hardware zorgt voor klachten over traagheid en verhalen over geplande veroudering. Het niet ondersteunen van oudere hardware zorgt weer voor ontevreden gebruikers die toch een update willen.

Reageer op artikel:
Apple aangeklaagd om traagheid iPhone 4s
Sluiten