Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 november 2015

Zo kan het ook: VRT-apps op Apple TV 4

De Nederlandse zender Radio 10 wist deze week vol trots te melden dat ze de eerste omroep met een app voor de nieuwe Apple TV hadden. Chapeau, maar veel concurrentie hadden ze ook niet. Althans, niet van Nederlandse omroepen.

In Vlaanderen hebben de commerciële omroepen ook nog niets van zich laten horen, maar heeft de publieke VRT wel twee tvOS-apps uitgebracht. Voor Nederlanders onzichtbaar in de app store, maar wij namen een kijkje.

Canvas

Op het gebied van zenderprofiel is Canvas een mix van de NPO 1 en 2. In de Apple TV-app van de zender zitten niet alleen eigen programma’s en series, maar ook gelicentieerd materiaal zoals films en concertregistraties. Opvallend afwezig is de zoekfunctie, maar het beeld en de vormgeving van de app zijn verder goed. Klik/tap op de screenshots voor een grotere afbeelding.

Canvas: Uitgelicht programma.

Canvas: Afleveringen uitgelicht programma.

Canvas: onder ‘exclusief’ staan losse documentaires, films en concerten.

Canvas: Programma-overzicht met alle afleveringen.

Het Journaal

Een van de misschien wel belangrijkste programma’s op de publiek omroep is het journaal. Daarom is het ook niet gek dat de VRT zijn journaal een eigen Apple TV-app heeft gegeven. In de app kijk je het meest actuele journaal terug. Dat kan helemaal of in losse clips per onderwerp. Het archief gaat een maand terug en het beeld lijkt een beetje pixelig en SD.

Het Journaal: actuele uitzending.

Het Journaal: Onderwerpen als losse fragmenten.

Het Journaal: uitzendingen tot een maand terugkijken.

Apps zijn een proef

Volgens de VRT zijn de apps vooral gemaakt om van het platform te leren en de reacties van kijkers te meten. Dat lijkt ons een prima aanpak. Een woordvoerder zegt tegen Apple Nieuws Vlaanderen:

We proberen eerst te leren uit de ervaringen met deze twee eerste apps die we eerder als een test zien om na te gaan hoe opportuun het is op Apple TV aanwezig te zijn met eigen apps. We gaan dus met veel interesse volgen wat onze gebruikers ervan vinden om vervolgens bij te sturen waar nodig.

Gebruikers met een Belgisch Apple ID kunnen de apps in de TV App Store vinden. Voor Nederlanders zijn deze niet zichtbaar.

Reageer op artikel:
Zo kan het ook: VRT-apps op Apple TV 4
Sluiten