Zo kan het ook: VRT-apps op Apple TV 4

20 reacties

De Nederlandse zender Radio 10 wist deze week vol trots te melden dat ze de eerste omroep met een app voor de nieuwe Apple TV hadden. Chapeau, maar veel concurrentie hadden ze ook niet. Althans, niet van Nederlandse omroepen.

In Vlaanderen hebben de commerciële omroepen ook nog niets van zich laten horen, maar heeft de publieke VRT wel twee tvOS-apps uitgebracht. Voor Nederlanders onzichtbaar in de app store, maar wij namen een kijkje.

Canvas

Op het gebied van zenderprofiel is Canvas een mix van de NPO 1 en 2. In de Apple TV-app van de zender zitten niet alleen eigen programma’s en series, maar ook gelicentieerd materiaal zoals films en concertregistraties. Opvallend afwezig is de zoekfunctie, maar het beeld en de vormgeving van de app zijn verder goed. Klik/tap op de screenshots voor een grotere afbeelding.

canvas-uitgelicht
Canvas: Uitgelicht programma.

canvas-uitgelicht2
Canvas: Afleveringen uitgelicht programma.

canvas-exclusief
Canvas: onder ‘exclusief’ staan losse documentaires, films en concerten.

canvas-programmaoverzicht
Canvas: Programma-overzicht met alle afleveringen.

Het Journaal

Een van de misschien wel belangrijkste programma’s op de publiek omroep is het journaal. Daarom is het ook niet gek dat de VRT zijn journaal een eigen Apple TV-app heeft gegeven. In de app kijk je het meest actuele journaal terug. Dat kan helemaal of in losse clips per onderwerp. Het archief gaat een maand terug en het beeld lijkt een beetje pixelig en SD.

journaal-actueel
Het Journaal: actuele uitzending.

journaal-fragmenten
Het Journaal: Onderwerpen als losse fragmenten.

journaal-archief
Het Journaal: uitzendingen tot een maand terugkijken.

Apps zijn een proef

Volgens de VRT zijn de apps vooral gemaakt om van het platform te leren en de reacties van kijkers te meten. Dat lijkt ons een prima aanpak. Een woordvoerder zegt tegen Apple Nieuws Vlaanderen:

We proberen eerst te leren uit de ervaringen met deze twee eerste apps die we eerder als een test zien om na te gaan hoe opportuun het is op Apple TV aanwezig te zijn met eigen apps. We gaan dus met veel interesse volgen wat onze gebruikers ervan vinden om vervolgens bij te sturen waar nodig.

Gebruikers met een Belgisch Apple ID kunnen de apps in de TV App Store vinden. Voor Nederlanders zijn deze niet zichtbaar.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  App69

  Het Journaal is inderdaad qua beeld aan de lage kant.

 • Profielfoto
  Hduebf Dgfuhf

  VRT for the win whoop whoop Hollandse tv kan er niet tegen op!

 • Profielfoto
  Xcode

  Chapeau! Misschien moeten de Nederlandse omroepen maar even met VRT bellen.

 • Profielfoto
  Mona

  @NPO/RTL

  – hier had ook uw app kunnen staan –

 • Profielfoto
  mjsmit

  Waarom mogen wij deze apps niet zien en installeren?

 • Profielfoto
  arno1975

  Waarom niet beschikbaar in Nederland? Kijk vaak genoeg naar de Belgische TV-vooral wielrennen dan, dus we hebben kog tot maart ;-).

 • Profielfoto
  ToMiKoN

  Dat is een positieve verrassing! Ik was nog even van plan om de kat uit de boom de kijken. Maar als de VRT zo verder gaat, kan er wel eens snel een nieuwe AppleTV in huis komen.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Slimme jongens die Vlamingen!

 • Profielfoto
  TeddyCook

  Wel iets te duidelijk te zien dat het maar om een test gaat want veel stellen deze apps niet voor. Visueel zien ze er heel amateuristisch uit, de hoeveelheid content is heel beperkt en de video kwaliteit is niet om aan te zien.
  Maar het is een begin…

 • Profielfoto
  Balsjer

  Zo kan het ook, kunnen de Nederlandse omroepen nog wat van leren. Hier lopen we toch altijd achter de feiten aan. Ook al ziet het er nog niet perfect uit (vandaar ook de testfase), zij komen er wel mee. Chapeau VRT echt top! En inderdaad wat Mona al aangeeft @NPO / RTL, hier had uw app kunnen staan! Als ik de Apple TV 4 al ooit zou kopen, dan maak ik alleen daarvoor al graag een Belgische Apple ID aan, mits zij zo vooruit strevend blijven. Afwachten wat de toekomst brengt, misschien worden de Nederlandse omroepen ooit wakker en net zo vooruit strevend.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Ik was verrast dat VRT al van bij de start beschikbaar was. Leuk om ook zonder kabel een pak programma’s uitgesteld te kunnen bekijken. En ik vind het helemaal geen beperkt aanbod itt @TeddyCook.

 • Profielfoto
  Zakske

  Waarom niet beschikbaar in Nederland?

  Dat heeft met rechten te maken; in België kun je bijvoorbeeld ook niet de NPO-app downloaden, die staat enkel in de Nederlandse store.

 • Profielfoto
  geertmo

  Bevergem rocks !

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed initiatief van de Vlaamse omroep. Nu de Nederlandse publieke omroep nog. En de commerciële kanalen. Slechte zaak dat die nog steeds niets hebben.
  Idioot dat wij in Nederland die apps niet kunnen downloaden. Je zou volledig zelf moeten kunnen kiezen welke apps je waar dan ook wilt downloaden.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Eerste die EK kwalificatie en dan nu dit weer. Nondeju.

 • Profielfoto
  Jeroen H.

  Ja, ik zou deze apps ook graag ter beschikking hebben! Ik woon vlak bij de Belgische grens en kijk veel Belgische televisie!

 • Profielfoto
  J.

  VRT Pakt iedereen op snelheid….Top! Vrees alleen dat dit niet in het buitenland te bekijken valt (Auteursrechten) ! Een beetje hetzelfde spijtige verhaal zoals BBC iPlayer. Deze is nu volledig geblokkeerd als je niet in het VK woont. Zelfs met een vpn lukt het niet meer, wat in strijd zou zijn met de Europese wetgeving. Maar ja, wat doe je hiet tegen…? Menig Brits expat is hier niet echt blij mee….Denk dat we in Vlaanderen ook geen Nederlandse TV-Apps moeten verwachten. Tja, Hoop doet leven zeker….

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  Vrij naar voormalig surinaamse president
  “Hoop” is een verkapte teleurstelling.
  vrij naar Henk Westbroek
  Een pakketje schroot met een dun laagje chroom.

 • Profielfoto
  schimanski70

  Ben even klaar met mijn Apple TV 4, teveel beta apps. Leg hem een tijdje aan de kant tot dat er wat goed apps zijn ontwikkeld.

  m.v.g.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  De ATV4 is echt nog in beta. Tekstinvoer is middeleeuws. Lijkt wel of ze de appstore gemaakt hebben zonder ervoor te zorgen dat er ook tijdig apps zijn. Geen idee hoe je de apps kan ordenen in mappen. Niet over nagedacht. Zelfs een menu om alle apps te zien ontbreekt. Je moet ze per letter opzoeken. Waardeloos, wat een armoede. Nietvte geloven dat ze zo’n product op de markt zetten.
  Zie wel veel mogelijkheden, maar dat duurt nog wel even.