Volgende halte voor Apple Pay: China

16 reacties

Na een succesvolle lancering in de VS en UK is Apple druk bezig met het uitrollen van Apple Pay. Afgelopen week ging de betaaldienst in Australië en China van start en eerder werd al uitbreiding naar Spanje, Singapore en Hong Kong aangekondigd.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC heeft Apple contracten gesloten met vier grote Chinese banken om Apple Pay in het begin van februari van 2016 naar het vasteland van China te brengen.

De uitbreiding naar China komt niet als een verrassing. Apple opende er de afgelopen jaren maar liefst 23 Apple Stores, dat zijn er meer dan in Duitsland, Frankrijk en Spanje. De omzet uit de Chinese markt verdubbelde het afgelopen kwartaal en het land is hard op weg om Apple’s grootste markt te worden.

Hoewel mobiele betalingen in China al aardig zijn ingeburgerd, kan Apple sterke concurrentie verwachten. In China wordt de markt momenteel gedomineerd door Tenpay (binnen de populaire berichten-app WeChat) en het Alpay-platform van E-commerce gigant Alibaba.

De recent geopende Apple Store in Hangzhou (China).
De recent geopende Apple Store in Hangzhou (China).

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  iAngeloJoel

  Heel mooi allemaal! Maar waar blijft ons prachtige koninkrijk der verenigde Nederlanden? Ik heb er wel interesse in als ze het hier lanceren en dat ik mijn ABN AMRO pasje kan connectednmet mijn iPhone en Apple watch.

 • Profielfoto
  SvS

  Idd Joel, waarom Spanje en niet Benelux incl. FR en DE? Zijn er meer gebruikers daar?

 • Profielfoto
  Zakske

  @SvS: credit cards zijn enorm populair in Spanje, daarom is het een interessante markt voor Apple Pay.

 • Profielfoto
  html-junky

  Nederland stelt echt niks voor voor Apple, stel 1% van alle pinbetalingen zouden met ApplePay betaald worden in nederland, dat zijn 30 miljoen transacties (bron cijfers komt van pinpuntnl)

  Nou stel Apple zou daar 15% per transactie voor krijgen dat is een klein zakcentje voor Apple.

 • Profielfoto
  IsSidha

  het is in 90% van de landen gebruikelijk dat je normale betaalrekening tevens een pre-paid credit card is.. uiteraard niet in Nederland, hier ben je verplicht om een lening aan te gaan om een credit-card te mogen hebben..

  tevens is het zo dat in de meeste landen je bankpas toegang geeft tot al je rekeningen, ook dit is niet het geval in Nederland.. wat dat betreft zijn het hier eigenwijze ik-weet-het-beter banken..

  dus al komt pay naar NL, dan is het nog maar de vraag of de banken dan ook mee gaan doen.. want ojee, er komt ineens iets tussen te zitten en reduceert de bank tot een doorgeefluik..

 • Profielfoto
  html-junky

  Berekening hierboven van mij is per jaar trouwens

 • Profielfoto
  IsSidha

  en vergeet dan ook niet dat het gemiddelde pin bedrag onder de 30 euro ligt.. en zelfs een neerwaartse trend vertoond.. dit waarschijnlijk omdat je nu ook hele piepkleine bedragen (gratis) kan pinnen

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  In Nederland is het gewoon niet winstgevend om tussen transacties te gaan zitten…

  Pinnen is gratis voor consumenten, dus hoe wil je de banken en de consument zover krijgen dat ze een andere partij geld gaan geven? Daarnaast dragen de banken nu de kosten, waarom zouden die meer aan betalen?

  Bij creditcard-maatschappijen ligt dat anders, die willen juist transacties aantrekken… Besteden is immers lenen en lenen betekent rente. Rente betekent inkomsten… Banken hebben dat verdienmodel (op gewone bestedingen) in Nederland niet.

  Gelukkig overigens, als je het mij vraagt.

 • Profielfoto
  Zakske

  Bij creditcard-maatschappijen ligt dat anders, die willen juist transacties aantrekken… Besteden is immers lenen en lenen betekent rente. Rente betekent inkomsten…

  Als je gewoon op het eind van de maand netjes de schuld van je credit card aflost betaal je geen rente. Bovendien stoppen die bedrijven ook nog eens tussen de drie (Visa en MasterCard) en vierenhalf procent (Amex) van elke transactie in hun zak, dus pinnen is voor een winkelier simpelweg voordeliger.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Zerk Pinnen is in Nederland niet gratis. De winkelier betaald voor de transacties. Ik moest laatst 10 cent betalen om te kunnen pinnen. Dus er is wel te verdienen aan transacties.
  Overigens werkt ApplePay met CreditCards, daar is de transactie provisie hoger.

  @IsSidha Hoezo lening aangaan voor een cc? Ik heb een cc, maar geen lening. Het is uiteraard wel een krediet, dus je betaald rente over het bedrag dat je (langer) dan de standaard aflosperiode nog “rood” staat. (Wat je makkelijk kan voorkomen door altijd alles direct af te lossen).
  Een bankrekening is in feite een prepaid credit card! Een credit card is per definitie juist “niet pre paid”.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Ik vrees dat Apple geen voet aan de grond gaat krijgen hiermee.

  WeChat is hier dermate populair dat zelfs gigant Alibaba (Alipay) het knap lastig gaat krijgen daar een aandeel in te krijgen dat de moeite waard is.

  Komt ook nog eens bij dat per definitie alle Apple servers (voor bijv de App Store) erg lastig tot niet bereikbaar zijn (iPhone is een hele dag beziggeweest een update voor Skype binnen te halen bijv).

  Wat dat aangaat kunnen ze beter Tencent Technologies (het bedrijf achter WeChat) overnemen:-D

 • Profielfoto
  IsSidha

  @Swiftly .. je staat rood (schuld), je wordt gecheckt en geregistreerd bij het BKR, en je limiet is afhankelijk van je inkomen.. ergo.. ene lening.. of je deze steeds elke maand aflost maakt voor de bank niet uit om dit te *mogen* hebben.

  @Swiftly .. nee, je bankrekening is geen pre-paid credit card in NL.. je kunt namelijk geen betalingen doen via VISA of MasterCard.. dat kan met normale bankrekeningen in bijv de UK dus wel.. daar heeft je bankrekening dus meteen ook echte credit card functionaliteit maar dan pre-paid

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @IsSidha Over die lening. Jij melde dat in het buitenland geen lening aangegaan wordt voor je cc. Dus, jij denkt dat mensen hun cc kunnen gebruiken zonder dat ze “rood” staan? (Retorische vraag). Antwoord, natuurlijk staan ze rood. En dus is het exact het zelfde als in Nederland.
  Over begrip “Pre-paid”, wellicht dat je het begrip pre-paid eens moet opzoeken.
  Ik schreef dit: “Een bankrekening is in feite een prepaid credit card! Een credit card is per definitie juist “niet pre paid””.
  Daarmee bedoelde ik dat je normaal gesproken geld stort op je bankrekening, en dat je dat geld dan kan uitgeven met je bankpas.
  Bij een creditcard, is dit juist niet zo, het is per definitie juist geen Pre-paid. Je betaald achteraf.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wij komen ergens in het staartje…. @Swiftly: natuurlijk is een creditcard een lening. Een krediet is een ander woord voor lening. Een creditcard is een doorlopend krediet met een rente tussen 13 en 20%, met daarbij nog vaak sneaky verstopte bijkomende transactie- en verzekeringskosten, die je niet snel in de gaten hebt.
  @Zakske: de bank rekent rente over elke dag rood staan. Volgens mij is dat bij creditcards ook zo. Je betaalt. En fors!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Macaanzee. Ja, dat zeg ik ook, alleen je hoeft geen rente te betalen als je op tijd aflost. En mijn eigenlijke uitspraak was: zowel in NL als buitenland is het een krediet (dus lening). @IsSidha beweerde dat het alleen in NL als lening wordt gezien door de bank (dit was aanleiding voor mij om dit tegen te spreken)

 • Profielfoto
  Caszz

  Als je cc op nul staat, kan je er nog steeds geld naar overmaken. Sta je dus lekker in de plus. Heb je je prepaid cc ?