Utrecht en Antwerpen in 3D op Apple Maps

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Onlangs vele geruchten ontbreekt het Utrecht aan een Apple Store, maar de Domstad staat wel als tweede Nederlandse stad in 3D op Apple Maps. Rotterdam had vorig jaar de primeur en sindsdien is ook Brussel driedimensionaal in kaart gebracht.

Het blijft niet bij Utrecht, ookĀ ook Antwerpen is vandaag in 3D op Apple Maps verschenen. Met de toevoeging van de Nederlandse en Vlaamse stad, zijn er nu 207 steden in 3D opĀ de kaartendienst van Apple te bekijken.

Utrecht en omgeving

Naast Utrecht zijn ook aangrenzende steden en dorpen als Maarsen, De Meern, Nieuwegein, IJsselstijn en Houten in kaart gebracht. Hilversum en Zeist moeten het nog doen met 2D-beelden. Apple houdt zelf een lijst bij, maar Utrecht is daar nog niet te zien. Een indicatie dat de stad nog maar net is toegevoegd. OMT-lezer Jesper zag het als eerst en bracht ons op de hoogte. Waarvoor dank!

utrechtcs-flyover
Utrecht Centraal Station in aanbouw.

Groot gebied rondom Antwerpen

Naast het Utrecht staat ook het Belgische Antwerpen nu in 3D op de kaart. Het gaat om de stad een groot gebied aan voornamelijk de Zuidelijke kant Antwerpen. Omdat Brussel eerder al in 3D verscheen, is praktisch het hele gebied tussen Antwerpen en Brussel nu in 3D te bekijken. Noordelijk houden de beelden al ruim voor de Nederlandse grens op. (dank, Ian)

haven-antwerpen-3d
Antwerpse havens.
Ook Mechelen is in 3D te bekijken.
Ook Mechelen, gelegen tussen Antwerpen en Brussel, is in 3D te bekijken.

3D-kaarten op Mac en iOS bekijken

Op de Mac is de 3D-weergave te activeren door in te zoomen op een stad en in het menu onderaan Toon 3D-kaart te kiezen. In Apple Maps op iOS kies je na een tik op de i-knop rechtsonder voor Satellietweergave en daarna Toon 3D-kaart. Bij de meeste 3D-steden is ook een flyover-tour te bekijken. In deze rondleiding toont Apple Maps je de highlights van een stad in vogelvlucht. De flyover-tour voor Utrecht is nog in de maak.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  MacJelle

  Zoals gezegd: Apple zou beter z’n tijd kunnen besteden aan het verbeteren van de 2 primaire functies van de app: een adres makkelijk en correct vinden en er vervolgens correct naar toe navigeren. Beide functies werken naar mijn ervaring in Nederland echt waardeloos.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  De gebruikte afbeeldingen zijn helaas alweer wat verouderd: een significant deel van Leidsche Rijn is in Flyover nog niet gebouwd.

 • Profielfoto
  MacJelle

  Kockengen (!?) ook in 3D Amsterdam niet.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Wat MacJelle zegt: dit zijn leuke dingen als de boel werkt maar Apple Maps is een aanfluiting vergeleken bij Google Maps en 3d gaat dat niet verhelpen.

 • Profielfoto
  Myquandro

  @franklinvv: Ik denk dat de beelden van vorig jaar voorjaar zijn.

  Ik vind de beelden er wel goed uitzien. Er is voldoende detail om je goed te kunnen oriƫnteren, maar ze zouden wel een update mogen doen om verandering goed in kaart te brengen.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Ja! Mijn huis staat er ook op. Niet hele goede kwaliteit helaas, maar wel mooi. Best nieuw; nieuwer dan Google Maps. De uitbouw van de buren staat erop.:P

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Wel jammer dat de gebrandytoren ook hier maar gedeeltelijk opstaat hoor. Het hoogste bouwwerk van Nederland en tevens de grooste kerstboom ter wereld verdient toch wel wat aandacht?:P

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ook Antwerpen blijkt toegevoegd. Artikel bijgewerkt.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Foto’s van Antwerpen zijn van september vorig jaar. Groot podium stond er een week aan het plein waar ik woon en de bouw van de nieuwe concert zaal is net begonnen.

 • Profielfoto
  Jel.h

  Haha, zelfs de bouwplaatsen hebben ze in Utrecht meegenomen.;!

 • Profielfoto
  MrEarly

  Tof!

 • Profielfoto
  Buzz

  De bouwplaats van het nieuwe ronde Apple gebouw in Cupertino staat er ook in 3D in. Utrecht is op mijn Mac nog niet in 3D te zien, Antwerpen wel. Vreemd.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Best wel een groot gebied rond Utrecht. Ook o.a. Houten, Vianen en Haarzuilens zijn in 3D.

 • Profielfoto
  madcat

  Mijn huis en kasteel de Haar staat er ook op (helaas niet hetzelfde gebouw;) )

  Kan het kloppen dat de kwaliteit op IOS beter is als in OSX?

 • Profielfoto
  steveb

  Ook Antwerpen blijkt toegevoegd. Artikel bijgewerkt.

  zou dit een hint kunnen zijn?
  zou de eerst volgende belgische apple store dan toch in antwerpen zijn?

 • Profielfoto
  MacEde

  Geen Amsterdam, Antwerpen of Utrecht in 3D hier op mijn iMac met El Capitan. Londen en Berlijn wel. Moet de app Kaarten eerst een update krijgen?

 • Profielfoto
  Muziekfan

  Ik woon in Nieuwegein en ben eerlijk gezegd niet onder de indruk van de Graphics. Het is net alsof je naar een oude versie van Simcity kijkt.

 • Profielfoto
  KeKo

  Op de kaarten straat bij mij in de straat inderdaad nog een boom die in de zomer van 2014 is weggehaald. Gezien mijn tuin.:) verwacht ik ook dat de kaarten van begin 2014 zijn.