Tweede tegenvaller voor Steve Jobs-film

11 reacties

Het gaat niet al te best met de nieuwe Steve Jobs-film van schrijver Aaron Sorkin en regisseur Danny Boyle. Na een teleurstellend openingsweekend, heeft een groot aantal Amerikaanse bioscopen nu besloten de film helemaal te schrappen.

Draaide de film vorige week nog in meer dan 2000 filmtheaters, nu zijn dat er nog maar 400. Een afname van ruim 70 procent, heeft The Box Office becijferd. De film gaat op 3 december in Nederland in premiere.

Dat een film die door professionele filmcritici wordt geprezen om het sprankelende verhaal en sterke acteerwerk van hoofdrolspeler Michael Fassbender zo flopt, is opmerkelijk. Wat gaat er mis? Schrijver Aaron Sorkin zegt tegen filmsite deadline dat er veel verwarring is en dat het publiek zich laat wegjagen door de vermeende onjuistheden in de film.

De schrijver meent dat de film feitelijk juist is, maar dat de dialoog sterk is aangezet. “Natuurlijk had Jobs 40 minuten voor productlanceringen geen confrontaties met vijf mensen. Dat is de draai die ik er als schrijver aan geef.”

“Ik wilde geen 30 miljoen kostende studioversie van een Wikipedia-pagina maken.”

De film focust op drie momenten, vlak voor productpresentaties: een in 1984 (Macintosh), een in 1988 (NeXT) en een in 1998 (iMac). Het privé-leven van Jobs komt ook aan bod. Zijn ex-vrouw Chrisann Brennan (gespeeld door Katherine Waterston) en dochter Lisa (gespeeld door drie actrices) zorgen voor momenten waarin Jobs als harde zakenman wordt weggezet. Een beeld dat collega’s en vrienden betwisten.

De Nederlandse premiere van Steve Jobs is op 3 december, dan weten we of de film bij Nederlanders wel in de smaak valt. De beoordelingen op IMDB en Rotten Tomatoes zijn onveranderd prima.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Ik heb hem al gezien, vond hem net zo goed als de Ashton Kutcher film. Prima.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik krijg een beetje de indruk dat veel reviewers denken dat dit net zo’n kaskraker als de Titanic, Avatar en de Avengers serie had moeten zijn. Beetje rare gedachte, dat net als Apple deze film maar in trek is bij een selecte groep mensen. Het is ten slotte een niche film, vind ik tenminste. Ben wel stiekem erg benieuwd naar de film.;)

  Vraag mij wel af: Welk deel is daadwerkelijk gebeurd en wat is verzonnen voor het verhaal. Ik had van diverse nabij Jobs personen gelezen dat er een hoop niet klopte aan de houding van Jobs hoe deze in de film wordt getoond.. Tja.

 • Profielfoto
  Nosferius

  Als je kijkt naar wat er momenteel gemiddeld in de bios draait dan snap ik wel dat je bijvoorbeeld liever naar James Bond, Black Mass, The Martian, Bridge of Spies en The Last Witchhunter gaat … voor zo’n film is het grote witte doek van een bioscoop de moeite waard maar voor een docu, not so much.

  Ik gok dus dat de meeste bioscoopbezoekers bovenstaande lijst verkozen boven een docu die je thuis net zo goed kan zien als in de bios.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb hem al gezien, vond hem net zo goed als de Ashton Kutcher film. Prima.

  .
  Dat zegt genoeg. Want dat was niet zo best, die film met Kutcher.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat ook nooit naar boven is gekomen is waar de aandelen van dat Pools/Amerikaanse vrouwtje ( rechterhand van Jobs ) zijn gebleven nadat Steve Jobs haar kantoor opruimde.
  .
  Ze had op papier een hoop aandelen in het bedrijf zoals elke medewerker in vergelijkbare functie en leefde vaak in een haat liefde relatie met Jobs omdat ze ook persoonlijk zo bevriend waren maar nadat hij haar kantoor heeft opgeruimd waren al haar aandelen ineens weg.
  Nu heeft dat vrouwtje tot op de dag van vandaag daar nog nooit moeilijk over gedaan omdat aandelen haar vrij weinig kunnen interesseren maar daar is voor een vermogen (nu) aan geld of de prullenmand in gegaan of iemand heeft die over de rug van een makkelijk iemand gewoon afgenomen.

 • Profielfoto
  polansky

  Leuke film voor in het filmhuis.
  Bovendien is Steve alweer 4 jaar dood en daarmee dus ook de hype die deze man altijd wist te creëren.

 • Profielfoto
  Rensvw

  Hoef hem niet te zien. Weet toch al hoe die afloopt, hij gaat dood.

 • Profielfoto
  Jor1

  Oh lekker dan @rensvw, #spoilerallert!:x;-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik heb hem ook al gezien. Geen topfilm, totaal niet werkelijkheidsgetrouw, maar wel vermakelijk en met mooie momenten. Het is eerder een film over een zakenman en zijn relatie met collega’s en dochter, dan een film over Steve Jobs.

  Van Jobs gebruiken ze eigenlijk niet veel meer dan zijn naam en een paar anekdotes uit het boek van Isaacson in het scenario.

  De laatste scenes spelen trouwens in 1998, dus ver voor de ziekte en het overlijden van Jobs.

 • Profielfoto
  Macteach
 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Precies! Die Pirates film, van hierboven, van MacTeach! Die was pas top! Gaat niks overheen, ijzingwekkend goed…