Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 november 2015

Teletekst, nu ook op de nieuwe Apple TV

De Apple TV 4 heeft geen officiële browser, maar nu wel een soort mini-internet in de vorm van Teletekst. Een Nederlandse ontwikkelaar heeft het medium, dat in 1980 door de NOS in Nederland werd geïntroduceerd, naar de nieuwe settopbox gebracht.

De app ‘Teletekst NL’ bevat het volledige NOS Teletekst in een voor de Apple TV geoptimaliseerde vorm. Het lettertype is gemaakt voor leesbaarheid en met de Siri-remote veeg je door subpagina’s.

Teletekst is eigenlijk een bijzonder rijke bron van informatie. Het brengt weer, verkeer, nieuws, een TV-gids en sport. Dat zijn zes tvOS-apps in een. Oké, geen plaatjes en animaties, maar de info is compact en staat snel in beeld.

De opbouw van de Teletekst NL-app is simpel. Bovenaan selecteer je een paginanummer of blader je voor- en achteruit. Subpagina’s worden naast elkaar getoond en komen met veeg naar links of rechts in beeld. Dat is handig bij bijvoorbeeld de TV Gids, die meerdere subpagina’s beslaat.

Het invoeren van een paginanummer gaat via de remote. De app bespaart je een paar taps door na invoer van het derde cijfer automatisch de knop ‘gereed’ in te drukken. Zo comfortabel als een afstandsbediening met cijferknoppen wordt het overigens niet. Ook handigheden als pagina’s opslaan als favoriet of snel terug naar pagina 100 ontbreken nog.

  • Teletekst NL (€ 1,99) is te vinden in de Apple TV App Store.

Vraaggesprek met de ontwikkelaar

De app is niet afkomstig van de NOS of NPO, maar gemaakt door Marijn van der Werf, een Nederlandse ontwikkelaar die niet betrokken is bij de publieke omroep. Wij vroegen Marijn of Teletekst de toekomst van TV is en hoe de toekomst van de app Teletekst NL eruit ziet.

Is Teletekst de toekomst van TV?
Eigenlijk zocht ik vooral iets om ervaring met tvOS en Swift op te doen, een beetje compact maar wel nuttig concept. Na wat brainstormen kwam ik op Teletekst. Ik had al kennis van het formaat en er is een grote schare fans die Teletekst dagelijks gebruikt.

Hoe komt een twintiger aan kennis van Teletekst?
Afgelopen zomer kwam Joost Schellevis (voormalig Tweakers, nu NOS) met een Teletekstbot voor Telegram. Echter ging die kapot bij pagina’s die grafisch waren, zoals 702 en 704. Toen ben ik bij wijze van experiment een php-script gaan schrijven dat de pagina’s bij de NOS ophaalt, en vervolgens omzet naar een gifjes. (github/teletekst-php voor geïnteresseerden)

Is ontwikkelen voor tvOS makkelijk, zijn er beperkingen?
De eerste beperking waar ik op stuitte, was dat tvOS standaard geen niet-proportioneel lettertype heeft, op Courier na; niet de meest prettige lettertypes om te lezen. Om dit op te lossen heb ik een aantal andere lettertypes geprobeerd en Source Code Pro bleek het prettigst leesbaar te zijn.

Omdat ik begon met de rendering van de pagina’s, kwam ik er vrij laat achter dat je zelfgemaakte ‘views’ niet eenvoudig kon mee laten draaien met de bewegingen op het touchpad (Parallax-effect). Dit heb ik met een trucje voor elkaar gekregen, zonder het grootste deel van de app te herschrijven.

Hoe werkt het parsen van Teletekst precies?
Teletekst is eigenlijk best eenvoudig. De data bestaat uit een raster van 24 bij 40, en het werkt als een typmachine; als de rij vol is, gaat hij naar de volgende rij. In elke cel staat één teken. Dat kan een letter zijn, maar ook een commando als ‘Maak voorgrondkleur blauw’ of ‘schakel over naar blokken’. Die laatste is nog het moeilijkste, omdat dat ervoor zorgt dat een letter niet meer voor een letter staat, maar voor een cel van 2×3 ‘pixels’. En dan dus moet je uit gaan zoeken welke pixels aan of uit staan bij welke letter. Dit zie je bijvoorbeeld op pagina 702, bij de kaart van Nederland.

Wat brengt versie 1.1?
De meestgehoorde klacht is dat je pagina’s niet schermvullend kan tonen; dat is iets wat ik zeker nog aan wil pakken. Daarnaast zou de navigatie prettiger kunnen door paginanummers en de gekleurde knoppen onderaan ‘selecteerbaar’ te maken.

[De ontwikkelaar van de Teletekst-app doet op freelancebasis werkzaamheden voor One More Thing. De app staat hier los van en is niet gelieerd aan OMT.]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Teletekst, nu ook op de nieuwe Apple TV
Sluiten