Teletekst, nu ook op de nieuwe Apple TV

28 reacties

De Apple TV 4 heeft geen officiële browser, maar nu wel een soort mini-internet in de vorm van Teletekst. Een Nederlandse ontwikkelaar heeft het medium, dat in 1980 door de NOS in Nederland werd geïntroduceerd, naar de nieuwe settopbox gebracht.

De app ‘Teletekst NL’ bevat het volledige NOS Teletekst in een voor de Apple TV geoptimaliseerde vorm. Het lettertype is gemaakt voor leesbaarheid en met de Siri-remote veeg je door subpagina’s.

Teletekst is eigenlijk een bijzonder rijke bron van informatie. Het brengt weer, verkeer, nieuws, een TV-gids en sport. Dat zijn zes tvOS-apps in een. Oké, geen plaatjes en animaties, maar de info is compact en staat snel in beeld.
ttxt-1
De opbouw van de Teletekst NL-app is simpel. Bovenaan selecteer je een paginanummer of blader je voor- en achteruit. Subpagina’s worden naast elkaar getoond en komen met veeg naar links of rechts in beeld. Dat is handig bij bijvoorbeeld de TV Gids, die meerdere subpagina’s beslaat.
ttxt-3
Het invoeren van een paginanummer gaat via de remote. De app bespaart je een paar taps door na invoer van het derde cijfer automatisch de knop ‘gereed’ in te drukken. Zo comfortabel als een afstandsbediening met cijferknoppen wordt het overigens niet. Ook handigheden als pagina’s opslaan als favoriet of snel terug naar pagina 100 ontbreken nog.

 • Teletekst NL (€ 1,99) is te vinden in de Apple TV App Store.

ttxt-4

Vraaggesprek met de ontwikkelaar

De app is niet afkomstig van de NOS of NPO, maar gemaakt door Marijn van der Werf, een Nederlandse ontwikkelaar die niet betrokken is bij de publieke omroep. Wij vroegen Marijn of Teletekst de toekomst van TV is en hoe de toekomst van de app Teletekst NL eruit ziet.

Is Teletekst de toekomst van TV?
Eigenlijk zocht ik vooral iets om ervaring met tvOS en Swift op te doen, een beetje compact maar wel nuttig concept. Na wat brainstormen kwam ik op Teletekst. Ik had al kennis van het formaat en er is een grote schare fans die Teletekst dagelijks gebruikt.

Hoe komt een twintiger aan kennis van Teletekst?
Afgelopen zomer kwam Joost Schellevis (voormalig Tweakers, nu NOS) met een Teletekstbot voor Telegram. Echter ging die kapot bij pagina’s die grafisch waren, zoals 702 en 704. Toen ben ik bij wijze van experiment een php-script gaan schrijven dat de pagina’s bij de NOS ophaalt, en vervolgens omzet naar een gifjes. (github/teletekst-php voor geïnteresseerden)

Is ontwikkelen voor tvOS makkelijk, zijn er beperkingen?
De eerste beperking waar ik op stuitte, was dat tvOS standaard geen niet-proportioneel lettertype heeft, op Courier na; niet de meest prettige lettertypes om te lezen. Om dit op te lossen heb ik een aantal andere lettertypes geprobeerd en Source Code Pro bleek het prettigst leesbaar te zijn.

Omdat ik begon met de rendering van de pagina’s, kwam ik er vrij laat achter dat je zelfgemaakte ‘views’ niet eenvoudig kon mee laten draaien met de bewegingen op het touchpad (Parallax-effect). Dit heb ik met een trucje voor elkaar gekregen, zonder het grootste deel van de app te herschrijven.

Hoe werkt het parsen van Teletekst precies?
Teletekst is eigenlijk best eenvoudig. De data bestaat uit een raster van 24 bij 40, en het werkt als een typmachine; als de rij vol is, gaat hij naar de volgende rij. In elke cel staat één teken. Dat kan een letter zijn, maar ook een commando als ‘Maak voorgrondkleur blauw’ of ‘schakel over naar blokken’. Die laatste is nog het moeilijkste, omdat dat ervoor zorgt dat een letter niet meer voor een letter staat, maar voor een cel van 2×3 ‘pixels’. En dan dus moet je uit gaan zoeken welke pixels aan of uit staan bij welke letter. Dit zie je bijvoorbeeld op pagina 702, bij de kaart van Nederland.

Wat brengt versie 1.1?
De meestgehoorde klacht is dat je pagina’s niet schermvullend kan tonen; dat is iets wat ik zeker nog aan wil pakken. Daarnaast zou de navigatie prettiger kunnen door paginanummers en de gekleurde knoppen onderaan ‘selecteerbaar’ te maken.

[De ontwikkelaar van de Teletekst-app doet op freelancebasis werkzaamheden voor One More Thing. De app staat hier los van en is niet gelieerd aan OMT.]

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  chrispis

  WTF!!!!!!!

 • Profielfoto
  chrispis

  Sorry voor de vele uitroeptekens.

 • Profielfoto
  knekkie

  bij gebrek aan een browser een erg traditionele oplossing om nieuws, het weer, koersen en wedstrijd uitslagen op je TV terug te lezen;)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit zijn nou wel weer leuke dingen..(y)

 • Profielfoto
  Usain

  Sterf teletekst sterf

 • Profielfoto
  jasper050

  Sorry hoor chrispis en Usain waar slaat dit op!
  Teletekst is nog steeds voor grote groepen zeer belangrijk!
  Niet iedereen (bijv. ouderen en nog een aantal groepen in de maatschappij) hebben geen smartphone of computer en zo kunnen ze heel snel even het laatste nieuwsitems lezen.
  Vergeet ook niet dat dat Teletekst het (enige) format is om ondertitels te krijgen bij bijna alle tv uitzendingen.
  Waarschijnlijk hebben jullie geen slechthorenden in jullie omgeving ander zou je niet zo reageren.

 • Profielfoto
  Usain

  De groep die een Apple TV koopt lijkt mij niet de doelgroep die nog teletekst gebruikt. Maar dat zal blijken uit de verkoopcijfers van deze app.

 • Profielfoto
  Niels

  @jasper050: Juist, want als je geen smartphone of computer hebt, heb je vast en zeker wél een Apple TV en een WiFi-verbinding in huis:roll: Ook voor ondertiteling heb je niets aan deze app, want de  TV biedt geen overlay over reguliere TV. Totaal nutteloze app dus!

 • Profielfoto
  SvS

  Idd, @jasper050.
  Het is leuk en goed. Hoe meer NL content, hoe beter. Mag NPO voorbeeld aan nemen!

 • Profielfoto
  Shmoo

  In het begin zullen er vast een hoop apps bijkomen die niet heel erg handig zijn maar die wel een indruk geven wat er allemaal mogelijk is. Zo’n Teletekst app is natuurlijk niet geweldig maar dit inspireert andere developers wel weer om dingen op te pakken en daar ontstaan weer andere dingen uit die wel werken of beter passen bij deze tijd.
  .
  In het begin had je op de iPhone ook een hoop apps waar je nu om zou huilen maar die wel indirect het platform hebben geholpen om te komen waar we nu zijn.

 • Profielfoto
  Usain

  Waar blijft de iFart app?

 • Profielfoto
  ro_me

  Sorry hoor chrispis en Usain waar slaat dit op!
  Teletekst is nog steeds voor grote groepen zeer belangrijk!
  Waarschijnlijk hebben jullie geen slechthorenden in jullie omgeving ander zou je niet zo reageren.

  Jij weet niet zo goed wat teletekst is he!?

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Jullie zijn bekend met het feit dat Teletekst standaard op iedere televisie zit?

 • Profielfoto
  Niels

  @SusanUSA: des te meer reden om deze app tot compleet onzinnig te verklaren.

 • Profielfoto
  hatolex

  @Ro-me en Niels.

  Er zijn nog dagelijks 4 miljoen unieke gebruikers die van TT gebruik maken als nieuwsbron. Dus is het nog zeker wel relevant te noemen.

 • Profielfoto
  freewel

  even compleet uit de context: iemand met een apple tv, is de app airvideo hd al uit voor de apple tv 4? ik dit namelijk niet duidelijk vinden op internet. is voor mij de enige reden om zo’n apparaat te gaan kopen;-)

 • Profielfoto
  Niels

  @Hatolex: ik heb het ook niet over teletekst an sich, maar de teletekst app. Die is compleet onzinnig.

 • Profielfoto
  hatolex

  Maar daarop is de TT app. Geen uitzondering, jij kan ongetwijfeld, en ik ook, nog 10talle volstrekt overbodige app’s opnoemen.

 • Profielfoto
  Niels

  Klopt, daarom zie ik nu niet bepaald de noodzaak om hier een headline van te maken, behalve om een beetje ‘reclame’ te maken voor de ontwikkelaar. (hint: een dergelijke disclaimer vestigt juist de aandacht op het feit dat dit nieuws niet bepaald relevant is)

  Er is tot slot van rekening wel relevanter nieuws met betrekking tot de  TV te delen, zoals: http://9to5mac.com/2015/11/10/siri-apple-tv-apple-music/

 • Profielfoto
  Webbiker

  Waarom zou ik 2 euro betalen voor een dienst die ik al onder een knop van mijn afstandsbediening heb zitten en ook nog niet die alleen van de NOS?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Betalen voor een proof of concept, een studie-objectje, vind ik ook wat ver gaan…

  Verder wel handig voor de mensen die gee tv-abonnement meer hebben…

 • Profielfoto
  speedlite

  Wat een onzin! Tsjongejonge:mrgreen:

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  WTF 2015????

 • Profielfoto
  bkummel

  Ik ken heel veel mensen met een teletekst-app op hun smartphone. On-be-grij-pe-lijk! Heb je zo’n mooi Retina-scherm, ga je nieuws zitten lezen in 80×25 tekens, geschreven in telegramstijl. Maar er is blijkbaar een markt voor… Dus de teletekst-app voor de Apple TV was blijkbaar onvermijdelijk…

 • Profielfoto
  wensink

  Hahahah, en dan vragen ze er nog 2 euro voor ook. En de interface is niet eens logisch meer, een nummer invoeren met die afstandsbediening? Maak een scroll menu?

 • Profielfoto
  robertkr_nl

  @freewel. Ja, Air Video Air HD is er. En werkt prima !

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Kan aan mij li(of die geweldige eenletterige tekstinvoer) liggen maar ik zie geen Teletekst NL app in de ATV app store.

 • Profielfoto
  robertkr_nl

  Ik kan ‘m ook niet vinden….