Apple Pencil vol microscopische techniek

19 reacties

Een gewoon potlood zit vol met grafiet en Apple’s Pencil blijkt vol met microscopische techniek te zitten. De reparatie-experts van iFixit haalden de -nog slecht verkrijgbare– stylus uit elkaar om te bekijken wat het accessoire zo speciaal maakt.

Om de Pencil open te krijgen was een cirkelzaag nodig. Dat de repreer­baar­heid belabberd is, zal je daarom niet verbazen. Wel interessant: hoe Apple heel veel slimme techniek in een piepkleine holte propt.

Alleen compatibel met iPad Pro

De Apple Pencil werkt alleen met de iPad Pro en iFixit ontdekte waarom: de stilus gebruikt elektroden (elektrische polen) en de iPad Pro bevat de andere pool. Bij aanraken van het scherm ontstaat een verbinding tussen deze twee polen en gaat een stroompje lopen. Andere iPads hebben dit niet, dus bij aanraking zal niets gebeuren. De Pencil bevat overigens twee elektroden, een voor de hoek een voor de oriëntatie.
pencil-punt-16x9

Miniatuurrecord

Het plastic omhulsel verhult een stalen binnenkant met daarin het kleinste moederbord dat de ongetwijfeld ervaren technici ooit hebben gezien. Het moederbord weegt slechts 1 gram, maar bevat toch vijf andere chips, waaronder een ARM-chip. Om het in de stylus te laten passen, moest Apple het dubbelvouwen. Aan de achterkant van de penpunt zitten nog twee kleine chips met contactjes om de druk te meten.

 

Onrepareerbaar

Zoals verwacht geeft iFixit de Apple Pencil een 1/10 voor repareerbaarheid. Je kunt de stylus simpelweg niet uit elkaar halen zonder ‘m onherstelbaar te beschadigen. De microscopische techniek verklaart waarschijnlijk ook de beperkte beschikbaarheid, het lijkt geen makkelijk ding om te maken.
pencil-tear-5

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  maessam

  So: It’s not a stylus!

 • Profielfoto
  Humain

  Dit vertelt wel waarom de kosten voor aanschaf zo hoog zijn en waarom de leverbaarheid wat langer duurt.

 • Profielfoto
  Zakske

  en waarom de leverbaarheid wat langer duurt.

  Die slechte beschikbaarheid ligt aan productieproblemen en het feit dat ze zo gemakkelijk te jatten zijn. Ik las dat in zo ongeveer elke Apple Store op aarde de demomodellen inmiddels gestolen zijn.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Om de Pencil open te krijgen was een cirkelzaag nodig.

  Cirkelzaag? Mijn eerste reactie was WTF?

  Gelukkig valt het mee want het blijkt niet te gaan om een cirkelzaag maar een Dremel + doorslijpschijfje. tsssss

 • Profielfoto
  Shmoo

  Haha cirkelzaag…:nerd:

 • Profielfoto
  Hydræ

  …de Apple Pencil een 1/10 voor repareerbaarheid.

  Hm, een zware onvoldoende dus. Ik dacht dat Apple zo milieubewust was?

 • Profielfoto
  macpride

  Toch wel opmerkelijk dat er hier vooral geklaagd wordt over de prijs, de beschikbaarheid en de repareerbaarheid en ik niemand hoor over de knappe techniek in zo’n kleine behuizing.
  Jammer hoor! Positief denken is zoveel leuker jongens!

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik dacht dat Apple zo milieubewust was?

  Dat is enkel zo als het stoer klinkt tijdens de kwartaalcijfers of als het gaat om zaken waar milieuorganisaties graag over mekkeren, voor de rest interesseert het milieu ze echt geen reet.

 • Profielfoto
  yasser

  Ik dacht dat Apple zo milieubewust was?

  Dat is enkel zo als het stoer klinkt tijdens de kwartaalcijfers of als het gaat om zaken waar milieuorganisaties graag over mekkeren, voor de rest interesseert het milieu ze echt geen reet.

  hoho misschien gaan ze de overleden potloden recycleren en daar 1 nieuw mooi potlood van maken ;-):evil:

 • Profielfoto
  macpride

  iFixit heeft best een uitvoerig onderzoek gedaan en zeer gedetailleerd beschreven wat ze hebben onderzocht en ervaren. Onderhoudend en zelfs grappig en met humoristische beschrijvingen. Raymon deed zijn best om er een heldere samenvatting van te geven.. waarvoor dank want ik vind het iFixit artikel leuk & leerzaam.

  En de stamgasten van het OMT café lijken over dit alles alleen te kunnen zeuren, steeds dezelfde dooddoeners over prijs en milieu voegt helemaal niets toe aan het artikel. En al helemaal niet aan de opmerkelijke technologie die Apple in dit digi-penseel gestopt heeft.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Als je niet met cirkelzagen in de weer gaat blijft je pencil waarschijnlijk lange tijd gewoon goed functioneren. Gaat hij stuk, retour afzender om te recycleren (zoals de Vlamingen zo mooi zeggen). Wat mij betreft hoeft niet alles herstelbaar te zijn. dat zou ontwerptechnisch weer zulke andere eisen stellen dat daarmee de mooie techniek weer teniet wordt gedaan. Schoon produceren en na een hopelijk lange levensduur weer terugwinnen wat er nog bruikbaar is lijkt me voor de Pencil een prima verhaal.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat een prachtig apparaat!
  Mensen zeiden dat Apple Microsoft kopieerde met het uitbrengen van de Pencil,..maar dit kun je absoluut geen kopiëren noemen!

 • Profielfoto
  apple-man

  en waarom de leverbaarheid wat langer duurt.

  Die slechte beschikbaarheid ligt aan productieproblemen en het feit dat ze zo gemakkelijk te jatten zijn. Ik las dat in zo ongeveer elke Apple Store op aarde de demomodellen inmiddels gestolen zijn.

  Waar heb je dat gelezen? Als je alleen zegt van ik las of van ik heb gehoord daar hebben we niet veel aan. Heb je daar ook een bron van waar je dat gelezen hebt anders komt het mij persoonlijk beetje ongeloofwaardig over. Want ik kan mij niet voorstelen dat ze die overall al gestolen hebben. Apple is als het op zeer dure producten aankomt zeer behoedzaam zeker als het op de apple watch aankomt en voor een iPad pro met Pencil zal dat niet anders zijn.

 • Profielfoto
  Zakske

  Heb je daar ook een bron van waar je dat gelezen hebt anders komt het mij persoonlijk beetje ongeloofwaardig over.

  Uiteraard: hier heb je de bron.

 • Profielfoto
  apple-man

  Daar moet apple dan toch echt iets op gaan vinden om te voorkomen dat mensen de Pencil stelen. En daar is een oplossing voor alleen vrees ik dat die pas in een geüpgraded verzie kan worden toegepast. Waarom hebben ze hen niet zo ontworpen dat je er een soort koord aan kan bevestigen wat ook niet gemakkelijk door is te knippen. sommige laptops hebben toch soort van slot waar ook een kabel aan kan worden bevestigt om diefstal te voorkomen. Maar ik moet daar wel bij zegen dat als inbrekers echt iets willen ze deze kabels ook gewoon doorknippen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Maar ik moet daar wel bij zegen dat als inbrekers echt iets willen ze deze kabels ook gewoon doorknippen.

  We praten hier niet over inbrekers, maar gewoon om gelegenheidsdieven. Apple legt die dingen onbeheerd neer, zonder enige vorm van verankering of bewaking, dan is het “normaal” dat ze gejat worden. Personeel van Apple zegt op Reddit dat het hun taak niet is om achter dergelijke figuren aan te gaan, zo’n pencil kost waarschijnlijk iets meer dan €10 om te maken.

 • Profielfoto
  polansky

  Wat een prachtig apparaat!
  Mensen zeiden dat Apple Microsoft kopieerde met het uitbrengen van de Pencil,..maar dit kun je absoluut geen kopiëren noemen!

  .
  Kun je dat bewijzen dan?
  Of is het gewoon je ‘geloof’ dat je zo overtuigd bent.

  Er is overigens weinig innovatiefs aan dat pennetje van Apple.
  Wacom maakt ze al jaren met een grotere nauwkeurigheid en hoef je gelukkig ook nooit op te laden.

 • Profielfoto
  apple-man

  Over Wacom gesproken daar kan ik je dit over vertellen ik ben namelijk over de prijskwaliteit verhouding niet echt te spreken. ik heb namelijk van wacom namelijk de Bamboo Styus pen voor mijn iPad air 2 gehad en daar 30 euro voor betaald. Daar was al na nog geen half jaar de punt van afgebroken en ik ben echt wel iemand die behoedzaam met zijn spullen omgaat. Gelukkig kun je vervang puntjes kopen setje van 3 kost bij bol.com 9.99 dat valt nog meer ijgelijk maar niet als die maar 6 maanden mee gaan. Nee ik ben persoonlijk teleur gesteld in de kwaliteit van de Bamboo Styus pen van wacom en ik zal deze ook nooit meer kopen.

 • Profielfoto
  Presto

  Weet iemand meer te vertellen over dit ‘geheimzinnig’ electroden contact tussen pencil en iPadpro?