‘Straks onderling betalen met Apple Pay’

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Als het aan Apple ligt is een bankieren-app binnenkort overbodig. Volgens bronnen van The Wall Street Journal werkt het bedrijf aan een uitbreiding op Apple Pay die gebruikers direct vanaf de iPhone onderling geld laat overmaken.

Apple is volgens het dagblad in gesprek met Amerikaanse banken en wil niet alleen creditcards, maar ook betalingen van en naar bankrekeningen ondersteunen. Momenteel werkt Apple Pay alleen bij de kassa.

De nieuwe functie moet het voor consumenten makkelijk maken om onderling transacties te doen. Denk aan het lenen van geld, een rekening splitsen, zakgeld aan kinderen geven of de babysitter betalen. Volgens de bronnen van WSJ betalen de banken bij onderlinge transacties tussen gebruikers geen transactiekosten aan Apple, dat is bij betalingen in winkels wel het geval.

patent-cash
Afbeelding via: Patently Apple.

Hoe het systeem eruit gaat zien is nog onbekend, maar een recent door Apple verkregen patent beschrijft een gelijksoortige functie. Transacties worden waarschijnlijk via de NFC-chip in de iPhone gestart en bevestigd via Touch ID. Apple is niet het enige bedrijf dat onderlinge transacties wil faciliteiten, ook Facebook werkt aan een vergelijkbare functie in Messenger. Met Google Wallet of de Venmo-app van PayPal) is geld overmaken al mogelijk.

De bronnen WSJ verwachten dat de functionaliteit nog dit jaar onthuld wordt. Natuurlijk eerst in de VS.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  ququlequ

  Denk niet dat het echt gaat werken in Nederland. Internetbankieren is niet meer weg te denken tegenwoordig. Een simpele transactie is binnen 30 seconden gedaan met de bestaande apps. Zou niet weten wat de toegevoegde waarde is als Apple hier tussen in gaat zitten. Maar ben benieuwd waar ze mee aankomen.

 • Profielfoto
  Sirll

  Laat eerst Apple pay nu eens naar Nl komen..

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Zo kan Apple een percentage af snoepen?
  En alleen met iPhone vrienden. Dan is het gedoemd te mislukken.

 • Profielfoto
  Jor1

  hmm @ququlequ tja.. zo waren platenzaken ook niet weg te denken uit de winkelstraat. zo was het 100.000 stratenboek ook niet weg te denken uit onze auto. Zo lijkt de postzegel zijn laatste drukgang wel te hebben gehad. En boeide het al niemand wat peter timofeeff te vertellen had, na een app die op de minuut nauwkeurig de regen kan voorspellen was deze KNMI knakker (op tv althans) overbodig geworden. Over TV gesproken… aso.

 • Profielfoto
  snipper

  Tussen vrienden betalen is niet een heel grote ‘markt’. Ik denk dat dit eerder een proefballonnetje is om de zaak te testen, in aanloop van meer.

  Dit kan het volgende stapje zijn van een steeds uitgebreidere versie van Apple Pay. Nu is Paypal handig voor bepaalde situaties, anderen gebruiken credit of debit cards, prepaid cards maar aan die diensten hangen prijskaartjes van soms aanzienlijke percentages en of bedragen. Vaak zie je dat als consument niet omdat de verkoper die afdraagt, maar ze hebben wel degelijk invloed op de prijs. Ook duurt het vaak een tijdje voor je als verkoper je geld krijgt.

  Als je straks met Apple Pay de credit card maatschappijen, internationale bankoverschrijfkosten, buiten europa de kosten voor bijvoorbeeld pinnen bij een automaat en de PayPal-achtigen niet meer nodig hebt, heeft dat zeker een toegevoegde waarde.

  Apple zal het ook niet gratis doen maar meer concurrentie betekent meestal een langere prijs voor de consument. Als ze om credit card maatschappijen heen kunnen, rechtstreeks tussen banken dus, scheelt dat ook minstens één stap dus dan kan het ook goedkoper. Bovendien heeft Apple, als het massaal gebruikt gaat worden, een enorme schaalgrootte waardoor ze makkelijker kunnen concurreren en gunstige voorwaarden kunnen krijgen bij andere partijen.

 • Profielfoto
  Martin1610

  Dit zal wel eens groot kunnen worden in Canada en the US, daar kun je nog altijd niet makkelijk geld naar elkaar overmaken. Iedereen werkt hier nog met cheques

 • Profielfoto
  wikniee

  Het kan allemaal al met bitcoins. Directe transactie zonder tussenkomst van bv banken vanaf je smartphone/pc. Jammer dat het nog zo weinig omarmd wordt.

 • Profielfoto
  iMaf

  Bancontact doet dat ook, zowel betalen als ontvangen, met al degene die de app heeft zelfs online betalen en winkels is mogelijk

 • Profielfoto
  steveb

  gedaan met oude spullen on line te verkopen in ’t zwart

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Zou ook niet weten wat de toegevoegde waarde van de banken is. Cut out the middle man zou ik zeggen. Apple Pay thats it.

 • Profielfoto
  snipper

  @wikniee Bitcoins gaan nog wel eens heel hard omhoog of omlaag in waarde. Alleen al daarom ga ik geen euros in bitcoins omwisselen. Dan zijn er nog de exchanges die wel eens eh.. negatief in het nieuws komen met gebruikers die ineens een leeg account hebben.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Dit kan hier in China al tijden met WeiXin/WeChat (zeg maar de Chinese variant van Whatsapp, maar dan veel beter). Ideaal, want zo’n beetje iedereen heeft het op zijn mobiel staan.

  Betaal er taxi’s mee, boodschappen, bioscoop kaartjes, zelfs vliegtickets…