Smart-OV: Inchecken kan niet met iPhone

20 reacties

Is de smartphone een goed alternatief voor de OV-chipkaart? Vervoersbedrijven zijn vandaag samen met providers KPN en Vodafone een proef gestart die reizigers in- en uit laat checken met een smartphone. Het werkt precies zoals de plastic OV-chipkaart.

Smart-OV werkt met een app, beveiligde simkaart en NFC voor contact met de in- en uitcheckpoortjes. Alleen Android-gebruikers kunnen meedoen omdat de NFC-chip van de iPhone niet open is voor apps van derden.

De proef duurt drie maanden en bij succes streven de Vervoersbedrijven, Translink, KPN en Vodafone er naar Smart-OV in 2016 landelijk uit te rollen. Ook andere providers kunnen dan aansluiten. Reizigers met een smartphone van Samsung, LG, HTC, Huawei of Sony kunnen zich aanmelden voor de proef. Er is ruimte voor 200 deelnemers uit het hele land.

Smartphone als OV-chipkaart?

Naast NFC is ook een speciale simkaart nodig. Deze bevat een beveiligd onderdeel voor de communicatie met Trans Link Systems. Een bijbehorende SmartOV-app kan het actuele saldo, de reishistorie en weergeven of de reiziger ingecheckt is. In- en uitchecken kan ook met een lege telefoon.

Wanneer en of ondersteuning voor de iPhone toegevoegd wordt is nog onduidelijk. Naast deze proef, loopt nog een andere proef op de de Valleilijn (Connexxion) tussen Amersfoort en Ede. Deze werkt met Bluetooth Beacons, waardoor in- en uitchecken helemaal niet meer nodig is.

smart-ov-001
Reishistorie in de Smart OV-app.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Toch jammer dat Apple NFC nog niet heeft opengesteld voor ontwikkelaars…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Boeiend, zodra het werkt komt het vanzelf op alle platformen.

 • Profielfoto
  Robbert-Jan

  Twee manieren hoe het ook op iOS kan:
  – Samenwerking met Apple Pay
  – NFC in simkaart (zoals KPN vandaag heeft aangekondigd)

  Overigens wordt er hier vermeld dat het “precies zo werkt als met de plastic kaart”, maar met de plastic kaart hoef ik geen app te openen voor zover ik weet.

  Totdat er één samenhangend systeem is voor al het betaalverkeer hoeft dit van mij allemaal niet zo. Bovendien heb ik liever één plastic pasje, in plaats van mijn dure smartphone die ik overal tegenaan moet houden.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Precies!

 • Profielfoto
  gipsman

  Een eerste aanwijzing dat Android belangrijker is/wordt dan iOS ?
  Zie ook in dit forum het eeuwigdurende topic over de OnePlusX…

 • Profielfoto
  Niels

  Ik zie het nut er niet van in, je iPhone zit binnen no-time onder de krassen en deuken als je niet op past.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Een eerste aanwijzing dat Android belangrijker is/wordt dan iOS ?

  Android is altijd al belangrijker geweest dan iOS.. puur vanwege de verkochte aantallen.. en al helemaal hier in de EU..

  Ik heb mijn pasjes gewoon in het hoesje van de telefoon zitten.. lekker stoer met me iphone overal betalen.. grinnnnnn.. waarom moeilijk doen als het makkelijk veel sneller werkt

  :shock:

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  In- en uitchecken kan ook met een lege telefoon.

  Volgens mij kan dat niet, je telefoon moet wel degelijk aanstaan wil NFC werken. Daarnaast moet de app op z’n minst op de achtergrond actief zijn om NFC-communicatie te bewerkstelligen. Overigens zit er geen NFC op de SIM-kaart zelf. Die bevat in sommige gevallen alleen de ‘secure element’. In vele Androidtelefoons (waaronder mijn Note 4) zit die al op het logic board ergens, net als in de iPhone. Dan heb je helemaal geen NFC-SIM nodig.

 • Profielfoto
  IsSidha

  het is dezelfde soort chip die ook op de kaart zit, en die werkt zonder stroom..
  of zet jij je ov-kaart ook elke dag op de oplader..

  en juist de iphone met een super beveiligde nfc chip on board heeft dus behoefte aan zo’n NFC-SIM.. of gewoon dit soort kul niet gebruiken.. dan is die andere proef met bluetooth beacons vele malen interesanter

 • Profielfoto
  mmww

  Erg jammer dat het niet werkt met de iPhone. Ik had een iphone 6 met Apple Pay.
  Dit werkt ook niet in Nederland, na meer dan een jaar! Ik heb die iPhone snel
  weer verkocht en het geld bewaard voor een toekomstige iPhone en blijf mijn iPhone 5s gebruiken tot dat Apple Pay werkt in NL/Europa. Waarom zou je geld uitgeven aan zaken welke niet werken.

  Apple moet echt nfc openstellen wil het relevant blijven. Al die Apple standaarden zijn leuk, maar 9 van de 10x hebben wij er niks aan.

 • Profielfoto
  4you

  Je kunt ook zelf zoveel leuke dingen met RFID stickers doen maar dan ben je wel genoodzaakt om geen Apple te gebruiken, helaas. En ik kan geen reden bedenken waarom dat Apple dat niet zou willen.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik dacht dat het in London wel werkte met Apple?

 • Profielfoto
  Afroman

  In Londen betaal je direct met ApplePay.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  het is dezelfde soort chip die ook op de kaart zit, en die werkt zonder stroom..
  of zet jij je ov-kaart ook elke dag op de oplader..

  Nee, maar dat is dan ook een heel andere techniek. In je OV-chipkaart zit een spoel die een chip van stroom voorziet. Die stroom ontvangt de spoel via het inductieveld van de lezer, in dit geval het gele paaltje of de scanner in de bus. Zodra de chip stroom ontvangt gaat deze zijn unieke code a.d.h.v. een bepaald protocol versturen. In het geval van de OV-chipkaart is dat MIFARE Classic. Die code ontvangt de lezer is presto! Je bent ingecheckt.

  In je telefoon werkt het iets anders; er zit immers niet maar één bruikbare code in. De data die wordt verstuurd wordt in het geval van NFC op Android door een app gegenereerd. Zo kan je bank-app een bepaalde code versturen voor het betalen, maar kan je tegelijkertijd gewoon nog Android Beam gebruiken om via NFC een bestand via Bluetooth te versturen. Eigenlijk wordt die enkele chip uit de OV-kaart dus gewoon vervangen door een app. En ja, om die app te kunnen gebruiken zal je telefoon toch echt genoeg lading moeten hebben.

 • Profielfoto
  wacon

  George Orwell 1984

  Deze was ook in het nieuws vdg.. ‘Nieuwe-wet-opent-alle-computers-voor-politie’

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4198274/2015/11/30/Nieuwe-wet-opent-alle-computers-voor-politie.dhtml

  En aub nu niet gaan typen, als je niets te verbergen hebt, waar maak je je dan druk om;-)

  Het gaat me vooral om het feit dat het meerderendeel van vooral de jongere generatie hier blijkbaar geen enkel probleem mee heeft.

  Ik weet, ‘onzichtbaar’ zijn in deze samenleving is praktisch onmogelijk. Maar er zijn wel degelijk manieren om je ‘zichtbaarheid’ te beperken.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik vind dat locatie-gebaseerde beacon wel wat. Alleen moet iedereen een smartfoon hebben. Helaas is dat niet zo, of anders zou er een wegwerpkaart moeten komen.

  Maar ja, gebaseerd op wat Nederland de afgelopen jaren doet. Ik denk niet dat het snel komt. Nederland kennende duurt het nog eens 12 jaar voordat zij überhaupt een beslissing hebben genomen. Ik vind dat de providers hier uitgehaald moeten worden en dat Translink direct met Apple moet gaan praten (en google of al die fabrikanten als dat zo goed is.) Als je iets moet hebben, zorg dat je direct op de bron moet zitten. Eigenlijk hetzelfde met Aziatische medicijnen, die zitten ook direct op de bron, in tegenstelling tot de westerse troep wat alleen alle klachten verminderd. Gewoon direct. Dat is wat ik zeg.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Gewoon een betaalfunctie in een aparte app of geïntegreerd in een ander.

  Werkt hier prima in China, voor alles.

  Moeilijk gedoe met speciale SIM kaarten. Zal wel weer 10 jaar duren eer het echt werkt (en dan achterhaald is).

  offtopic @lcydragon68: beetje kort door de bocht. Aziatische medicijnen gaan uit van hele andere principes, kun je niet vergelijken met de Westerse pharmaceutica (die overigens prima werkt op mijn lijf, dit integenstelling tot traditionele Chinese troep).

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Apple gaat de nfc nooit vrijgeven. Dan kunnen er concurrerende spelers hun betaal systemen op de iPhone uitbrengen.
  Ik kan me wel voorstellen dat ov in Apple pay wordt opgenomen (zoals in London). Maar voordat die onderhandelingen… of wacht voordat wij Apple pay krijgen.
  Lange termijn. En vast een hippe nieuwe feature voor iOS 12.7.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Prima dat deze proef er is. Ik hoop dat Apple zijn NFC chip ook openstelt voor andere apps, zodat ook iPhone gebruikers mee kunnen doen. Lijkt me ideaal als je via OV app kunt inchecken en je reistegoed in de garen kunt halen. De gewone OV kaart is echt onhandig.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  * gaten