Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 november 2015

Smart-OV: Inchecken kan niet met iPhone

Is de smartphone een goed alternatief voor de OV-chipkaart? Vervoersbedrijven zijn vandaag samen met providers KPN en Vodafone een proef gestart die reizigers in- en uit laat checken met een smartphone. Het werkt precies zoals de plastic OV-chipkaart.

Smart-OV werkt met een app, beveiligde simkaart en NFC voor contact met de in- en uitcheckpoortjes. Alleen Android-gebruikers kunnen meedoen omdat de NFC-chip van de iPhone niet open is voor apps van derden.

De proef duurt drie maanden en bij succes streven de Vervoersbedrijven, Translink, KPN en Vodafone er naar Smart-OV in 2016 landelijk uit te rollen. Ook andere providers kunnen dan aansluiten. Reizigers met een smartphone van Samsung, LG, HTC, Huawei of Sony kunnen zich aanmelden voor de proef. Er is ruimte voor 200 deelnemers uit het hele land.

Smartphone als OV-chipkaart?

Naast NFC is ook een speciale simkaart nodig. Deze bevat een beveiligd onderdeel voor de communicatie met Trans Link Systems. Een bijbehorende SmartOV-app kan het actuele saldo, de reishistorie en weergeven of de reiziger ingecheckt is. In- en uitchecken kan ook met een lege telefoon.

Wanneer en of ondersteuning voor de iPhone toegevoegd wordt is nog onduidelijk. Naast deze proef, loopt nog een andere proef op de de Valleilijn (Connexxion) tussen Amersfoort en Ede. Deze werkt met Bluetooth Beacons, waardoor in- en uitchecken helemaal niet meer nodig is.

Reishistorie in de Smart OV-app.
Reageer op artikel:
Smart-OV: Inchecken kan niet met iPhone
Sluiten