Sidefari brengt twee Safari-vensters naar iPad

12 reacties

Als je de eigenaar van een iPad Pro, iPad Air 2 of een iPad mini 4 bent, dan is de app Sidefari interessant. De app maakt surfen met twee Safari-vensters naast elkaar mogelijk. Iets dat standaard niet kan omdat dezelfde app niet twee keer geopend kan worden.

Sidefari werkt om deze beperking heen door de Safari ViewController te gebruiken. Dat is de embedded Safari die ontwikkelaars in apps kunnen gebruiken en zit er precies hetzelfde uit als de Apple-browser.

Gemak voorop

Waarom de app van 99 cent kopen en niet Chorme of Firefox installeren als tweede browser? Voornamelijk gemak. Sidefari maakt gebruik van dezelfde cookies en iCloud-wachtwoorden als de echte browser. Zo hoef je niet overal opnieuw in te loggen. Een deel-extensie maakt het mogelijk om pagina’s snel in Sidefari te zetten en in Safari verder te surfen.

Screen Shot 2015-11-23 at 17.11.52
Sidefari met deel-extensie in actie op de iPad Pro.

Sidefari 1.0 heeft net als de volwaardige Safari een reader-modus, maar laat je niet zoeken of direct een URL intypen. Op de balk bovenaan tikken om terug naar boven te scrollen werkt ook niet. De app maakt surfen productiever, maar is nog niet perfect. Op naar versie 1.1!

[Tipgever: icydragon68]

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Dat is best een goed idee! Alleen denk ik dat het met iOS 10 waarschijnlijk niet meer nodig is.

 • Profielfoto
  Afroman

  Leuk. Maar ik gebruik inderdaad al een andere browser mocht ik 2 verschillende vensters tegelijk willen zien. (Chrome in mijn geval)

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Slim!
  Hoewel, mijn lijst van apps is nu zo lang dat SplitView zelf niet zo praktisch meer is…

 • Profielfoto
  ozzie X

  Kwestie van tijd tot Apple dit zelf biedt. Maar vraagje, hoe belangrijk is het om twee vensters of apps tegelijk open te hebben. Ik vind het tot nu toe eigenlijk alleen maar lastig. Twee smalle vensters (zelfs op mijn iPad pro). Liever maar even switchen hoor. Het zal best een keertje handig zijn, maar ik zie er weinig voordeel van.

 • Profielfoto
  apple-man

  Je zou je bijna gaan afvragen waarom apple dat nog niet zelf heeft ingebouwd. Aangezien dit echt wel een handige toevoering is die ik zeker eens ga uitproberen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Precies, zoals @apple-man al aangeeft, wachten op Apple.
  Hoe meer functies ze in iOS stoppen hoe minder ik er mee kan werken. Je ziet heel erg dat Apple beseft dat de iPad geen productieve machine is maar ze heel hard proberen om het er toch van te maken.
  Hoe vaak wil ik niet gewoon in Safari een pagina vooruit of achteruit wil swipen en dan komt dat stomme side-venstertje wat de MulitTasken noemen bij Apple in je face. Nee ik vind het maar niets. Forcetouch is ook iets dat van mij morgen uitgeschakeld mag worden op de Apple Watch.
  .
  Nee ik wacht wel op het moment dat Apple dit zelf heeft uitgevonden. Twee volledige Safari vensters naast/achter elkaar en dan met 5 cijfers pinchen om te switchen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Kwestie van tijd tot Apple dit zelf biedt. Maar vraagje, hoe belangrijk is het om twee vensters of apps tegelijk open te hebben. Ik vind het tot nu toe eigenlijk alleen maar lastig. Twee smalle vensters (zelfs op mijn iPad pro). Liever maar even switchen hoor. Het zal best een keertje handig zijn, maar ik zie er weinig voordeel van.

  Klopt, daar kunnen we op wachten. Net zoals in Word, dat je de lineaal naar beneden trekt voor een tweede weergave.
  Ik denk dat twee vensters naast elkaar open vooral handig is als je veel moet vergelijken. Bijv tabellen in Excel, verschillen op een webpagina, en afbeeldingen overzetten in je verslag. Of stel dat je een stuk tekst moet doorlopen en rechts aantekeningen maakt in Notities. Ik zie er het praktisch nut zeker van in.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Je ziet heel erg dat Apple beseft dat de iPad geen productieve machine is maar ze heel hard proberen om het er toch van te maken.

  Bedoel je wie geboren is als stuiver, wordt nooit een rijksdaalder?

 • Profielfoto
  Pacorob

  @iAmRenzo het zou inderdaad goed zijn als Apple snel met een andere manier komt om apps te (de)selecteren en zoeken voor Slide Over/ Split View. De lijst met apps die dit ondersteunen is inmiddels al enorm lang.

  @ozzie-x Ik kan genoeg situaties bedenken waarbij dit handig is om twee vensters/apps tegelijk open te hebben. Denk aan:

  – twee internet browsers/vensters naast elkaar (links/recht of boven/onder)
  – een internet browser aan de ene kant en een notitie/document app aan de andere kant
  – een twitter feed of iMessage/Telegram/FaceTime discussie/gesprek aan de ene kant (1/3 van scherm) en boekingsapp of internet browser of Word/Pages aan de andere kant 2/3 van scherm
  – twee documenten (PDF/Word) naast elkaar tonen.

  Recentelijk ben ik dan ook op zoek gegaan naar apps die deze functies ondersteunen buiten het iOS9 Split view van Apple om omdat ik slechts een iPad mini2 heb die geen Split View ondersteund (officieel). Hier vind je dat lijstje.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Bedankt voor jullie voorbeelden. Ik heb het zelf nog niet meegemaakt dat ik het miste, maar dat komt misschien nog eens. Op mijn Mac met 2 grote schermen heb ik altijd vele vensters en apps tegelijk open, op mijn iPad moet ik daar misschien nog aan wennen… iets slepen van het ene venster naar het andere zal (nog) wel niet kunnen neem ik aan?

 • Profielfoto
  knekkie

  IOS is duidelijk nog niet klaar voor grotere schermen. Goed dat ontwikkelaars met zulke oplossingen komen. Jammer dat Apple hier zelf niet in voorziet.

 • Profielfoto
  knekkie

  iOS is wat de potentie van de iPad pro beperkt.

  Jammer voor zon gaaf apparaat dat het op een telefoon OS draait. Stomme dingen zoals dit laten zien wat ik bedoel met telefoon OS.

  Er is simpelweg nooit na gedacht over de mogelijkheden en voordelen van een groot scherm op iOS. En met de iPad pro beginnen dat soort dingen goed op te vallen.

  Ik ben heel benieuwd naar iOS 10