Radio: 20 landelijke zenders op Apple TV 4

10 reacties

Het aantal apps voor de nieuwe Apple TV groeit en Nederlandse ontwikkelaars zorgen ervoor dat onze landelijke media niet ontbreken op de nieuwe settopbox. We hadden al Teletekst en nu is er ook een Radio-app met Nederlandse zenders.

De gratis app van de Nederlandse ontwikkelaar Niels Mulder heet simpelweg ‘Radio – Listen Live Radio’ en brengt 20 radiozenders compleet met now playing informatie naar het grote scherm.

De app is nog vrij basic en toont de zenders in een grid dat vergelijkbaar is met het hoofdscherm van de Apple TV. De audio speelt als de screensaver geactiveerd wordt gewoon door en met een Bluetooth-speaker of receiver aangesloten kan het scherm na het selecteren van de zender uit blijven.
Screen Shot 2015-11-17 at 16.33.56

Radio op TV?!

Wij vroegen Niels waarom radio op een televisieplatform handig is en of er eigenlijk wel behoefte aan is aan een ‘oud medium’ als radio op een nieuwe settopbox. Zijn antwoord:

Ik werk als interactie-ontwerper en heb het afgelopen jaar aan een TV-interface voor een grote kabelaar gewerkt. Veel mensen blijken de radio-functionaliteit te gebruiken omdat ze hun stereo hebben weggedaan en geen andere manier weten om radio te luisteren. De radio-functionaliteit op de Apple TV was een ondergeschoven kindje, dus besloot ik zelf iets te maken. Er is wel ruimte voor een eenvoudige en strakke app zoals deze.

De interface is nu eenvoudig, maar ook wel een beetje saai. De ontwikkelaar kon melden dat er uitbreidingen op het programma staan. Het now playing-scherm krijgt binnenkort covers en er wordt gewerkt aan een koppeling met Spotify zodat nummers in een playlist bewaard kunnen worden. De mogelijkheid om meerdere stations toe te voegen komt er ook aan.

 • Radio – Listen Live Radio is te vinden in de tvOS App Store (gratis)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  mikehons

  Die was er al vanaf het begin. Dus niks nieuws

 • Profielfoto
  html-junky

  Dit is dus wel nieuw op de AppleTV, maar ik denk dat radio zenders uiteindelijk zelf ook hun eigen app daarvoor willen sinds er een app-store bestaat voor de AppleTV

 • Profielfoto
  Dennischo

  Heb er onlangs zelf ook maar 1 gebouwd. Maar het is idd wachten op de grote zenders zoals Q Music.

 • Profielfoto
  Bas Jansen

  Het wordt natuurlijk pas leuk als de videostreams van bijv. Slam FM en 538 werken.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Tja een radio app is beter dan een open haard of een aquarium.
  Maar ik zit toch te wachten op het echte werk: NOS, RTL, BBC iPlayer, CNN, BBC News, Autoscout24, Bol.com, LiveLeak, N24 etc. En natuurlijk echte games zoals Black Ops…:)

 • Profielfoto
  NI3LS

  Het zou handig zijn om stations te verbergen, ik hoef niet álles te zien, daarnaast mis ik de stations van Sky, zoals Christmas, 00’s, 90’s en van Radio 10 hetzelfde. Gemiste kans!

  Overigens hebben Sky Radio en Radio 10 ook al een tvOS-app.

 • Profielfoto
  Roko

  Dus om radio te luisteren moet je de tv aanzetten, je Apple TV aanzetten en als je knap geluid wilt horen ook je receiver. Beetje zonde van de energie, ik zet wel gewoon mijn dab+ radio aan.

 • Profielfoto
  Broer T.

  Inderdaad idiote energieverspilling voor een beetje achtergrondruis. Koop een radio.

 • Profielfoto
  iBookMark

  Radio op de TV is minder gek dan het lijkt. Mensen zonder kabel TV-abonnement hebben over het algemeen geen stereo-set met FM-tuner en een fatsoenlijke antenne. Dan is radio via internet een aardig alternatief.

  Wij hebben in huis twee stereo-sets met FM-tuner dia allebei zijn aangesloten op de Ziggo-kabel. Maar onze beide TV’s (met digitale recorder) zijn ook aangesloten op de stereo-sets zodat we via Ziggo ook naar digitale radio (groter zenderaanbod) kunnen luisteren. Omdat je geen losse tuner voor DVB-C radio kunt kopen, zul je of een TV of een settopbox moeten aansluiten voor digitale radio.

  Overigens blijf ik van mening dat FM via de kabel helemaal geen slecht idee is. Het is simpele en betrouwbare techniek en de geluidskwaliteit is prima. Bij digitale radio moet je maar afwachten wat voor bandbreedte je krijgt.

  Qua gebruiksgemak blijft FM lekker simpel als je de voorkeurszenders op je tuner hebt ingesteld. Een nieuwe ontwikkeling voor ons is dat ik af en toe een radioprogramma opneem (heel ouderwets). Dat gaat weer tamelijk goed met een digitale recorder. Het enige lastige is dat Ziggo voor de radio geen EPG heeft zodat een timeropname handmatig moet worden ingesteld.

  Voor de Mac heb ik nog een derde tuner: een Elgato EyeTV Hybrid, het model dat ook analoge radio en TV doet. Daar kan ik FM via de kabel op luisteren. Ook handig op vakantie met een externe antenne.

 • Profielfoto
  hokkie

  Tja een radio app is beter dan een open haard of een aquarium.
  Maar ik zit toch te wachten op het echte werk: NOS, RTL, BBC iPlayer, CNN, BBC News, Autoscout24, Bol.com, LiveLeak, N24 etc. En natuurlijk echte games zoals Black Ops…:)

  Black Ops hoeft van mij niet, voor de rest +1