Officieel: iPad Pro 11 november te koop

25 reacties

Apple heeft zojuist de verkoopstart van de 12,9-inch iPad Pro aangekondigd. De in september onthulde tablet is woensdag 11 november online te bestellen en wordt nog deze week geleverd. Daarna is de iPad Pro ook in de Apple Stores te bezichtigen.

De verkoop van de iPad Pro start 11 november in 40 landen, waaronder Nederland en Belgie. Apple heeft ook de Nederlandse prijzen bekendmaakt. De 32GB iPad Pro is voor € 919 te koop.

De 12,9-inch iPad heeft een Retina-resolutie van 2732 bij 2048 pixels en komt in spacegrijs, zilver en goud op de markt. De nieuwe 64-bits A9X-chip zorgt er volgens Apple voor dat de jumbo-iPad kan concurreren met de meeste draagbare computers. iPad Pro gaat net als de andere iPads de hele dag (10 uur) op accu mee. Dit zijn de officiële Nederlandse prijzen:

 • iPad Pro Wi-Fi 32GB: € 919
 • iPad Pro Wi-Fi 128GB: € 1.099
 • iPad Pro Wi-Fi + 4G 128GB: € 1.249

Naast de iPad Pro worden ook een aantal accessoires verkocht. De Apple Pencil is waarschijnlijk het bekendst, de speciaal voor de iPad Pro gemaakte stylus verscheen al diverse malen bijzonder positief in het nieuws. Er zijn daarnaast hoezen en een toetsenbord met geïntegreerde cover te koop.

 • Apple Pencil: € 109
 • iPad Pro Smart Cover (houtskoolgrijs en wit): € 69
 • iPad Pro Silicone Case (houtskoolgrijs en wit): € 89
 • Smart Keyboard voor iPad Pro (donkergrijs): € 179

ipadproacc

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Matanza

  Leuk ! Op een feestdag ! zal wel dus 12 worden.

 • Profielfoto
  ¿`„

  zeker leuk ding. Maar ik koop ‘m niet. Ik heb voor een bedrag tussen de 900 en de 1300 euro waarschijnlijk liever een Macbook air ofzo.

  Maar deze zet kan best betekenen dat ooit de toekomst is van de laptop. Namelijk touchpadscherm en dan eventueel een muis en toetsenbord.

  Ik zie nu nog wel de meerwaarde van een laptop t.a.v. een tablet. Maar wie zegt dat dat uiteindelijk niet zal vervagen?

 • Profielfoto
  Usain

  @Marco.nl zal Apple eerst eens wat moeten doen aan de software voordat dit ding een laptop kan vervangen. Zal wel net zo’n grote flop worden als Apple Music.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Yes, eindelijk!

  Gelijk 2 iPads pro 128GB WiFi bestellen dan maar.

  Zal wel wat verschil maken met de iPads 3th gen die ik nu heb.

 • Profielfoto
  SvS

  Over stylus… ‘bijzonder positief in het nieuws’, tja, ik kijk eerder uit naar objectieve reviews. Iets van ‘wij van wc eend’…
  Verder vind ik het nu nog te prijzig. Kan iemand mij nog uitleggen waar de keus tussen 32 en 128 gb op gebaseerd is? Waarom niet 64 vs 128?

 • Profielfoto
  Usain

  @SvS Apple zijn gewoon gierige motherfuckers. Jij denk nu ah kut 32GB is waarschijnlijk net te klein dan maar die extra euro’s uitgeven aan een 128GB versie.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Als het met een betaalbare app ook nog een goed alternatief kan zijn voor de Wacom Touch, dan kan ik er wel iets mee. (Ding aan de mac geknoopt) Maar verder ben ik erg sceptisch omdat het ding iOS draait. Dat is qua productiviteit de grootste drempel in mijn workflow.

 • Profielfoto
  pannekoek

  @ Usain, al stoppen ze er 1Tb in, als ik enkel via Itunes files mag gaan kopiëren dan haak ik af.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  @SvS: dat is een aloude marketingtruc, precies om de reden die Usain aangeeft, dit doen ze al jaren, met meerdere devices.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind het ook een geweldig ding en idee is top om een pro iPad te hebben waar je op kunt tekenen en dat soort dingen maar veel te prijzig in de huidige staat.
  Ook dat prijsverschil in opslag tussen 32GB en 128GB is eigenlijk gewoon crimineel te noemen.
  .
  Los daar even van maar… waar zijn de apps?
  Twee dagen of een weekje voor de release en ik heb nog geen developer van naam of faam gehoord dat hun iPad Pro app in review is bij Apple. Wat gaan we straks krijgen, iemand die voor 1500,- een iPAd Pro uitzoekt met alles erop en eraan en dan Twitter met 25 account en 50 mailboxen kan beheren op dezelfde app die ook op een normale iPad draait?
  Ja, echt professioneel!

 • Profielfoto
  SvS

  Ja dat van geheugen, toch vind ik het niet logisch.
  Denk niet dat nog veel mensen die 32gb gaan kopen. Technisch gezien is 128 in verhouding goedkoper.
  Keuzemogelijkheid bij Apple TV is logischer met haar 32 -> 64.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Dit is toch al jaren hetzelfde? een aantal jaar terug met de 8 en 16gb versies. En nu met 32 en 128. Apple is sowieso niet het enige bedrijf wat dit doet.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  @SvS: juist, en dat is precies de denkwijze die ze bij jou willen bewerkstelligen, dat je puur door een denkwijze bereidt bent om toch die paar honderd euro extra uit te geven.

  @Nautdeapplefan: precies, dat is ook precies wat ik bedoelde met mijn vorige comment.

 • Profielfoto
  computer space

  40 landen tegelijk. Zegt genoeg. Zelfs Apple twijfelt aan het ding.
  Redmond heeft de tablet op dit moment beter in de vingers.

 • Profielfoto
  knekkie

  Gaf apparaat… en ik ga het ook zeker een kans geven. Doorverkopen kan altijd als het niet bevalt.

  Er verschijnen alle maal leuke stukjes online die herlezen waard zijn mocht je een iPad Pro overwegen maar bang zijn dat de mogelijkheden niet voldoende zijn om je macbook thuis te laten.

  http://surfaceproartist.com/blog/2015/11/7/entry-level-surface-pro-4-is-the-only-ipad-pro-youll-ever-need

  http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2493173,00.asp

  http://microsoft-news.com/surface-pro-4-vs-ipad-pro-pick-microsofts-tablet-apples/

 • Profielfoto
  polansky

  Natuurlijk verschijnen er overal ‘leuke’ stukjes online.

  Dat heet in marketingtermen gewoon ‘Product Placing’.

  Een reviewer zal heus niet zeggen dat het een te dure iPad is.
  iPad plus had meer de lading gedekt., maar ja is niet zo goed voor de marketing.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dat ding had de Mac waardige tegenhanger van de Surface moeten zijn, is het niet. Het is een grote facebook tablet met een redelijke en buttonloze stylus. Prijs niet waardig, titel niet waardig. Geen vervanger van een laptop. Ik laat ‘m aan mijn neus voorbij gaan. Al die zogenaamde Pro’s die reviews geven.., ik zie dit product op geen enkele manier mijn werkdag verbeteren. Adobe, een filemanager, alle Mac applicaties. Dát is wat ik vandaag nodig heb, geen grote iPad/iPhone whatever het mag zijn.

 • Profielfoto
  BomC

  Het is een niche-apparaat, evenals de Watch. Maar wel een waar ik heel blij mee ben; ik gebruikte de iPad Air vooral voor het lezen van PDFs en daarvoor is deze wel geschikter omdat het artikelen gewoon op de bedoelde grootte (=A4) kan weergeven. Ja, het kost een bom duiten, da’s waar. En het toetsenbord lijkt me knap waardeloos, maar het zal niet lang duren voordat er betere keyboard cases voor uitkomen (Zagg rugged, het liefst). Als dat het geval is zal-ie (voor mij althans) de Macbook grotendeels kunnen vervangen.

 • Profielfoto
  gipsman

  32GB is voor mij OK, gezien de cloud-oplossingen die nu bestaan. Maar €900 is toch nog €200 te veel. Apple overspeelt hier zijn hand, want de tabletmarkt is al verzwakt. Bovendien is een oude rivaal uit de doden opgestaan.

 • Profielfoto
  SvS

  @SvS: juist, en dat is precies de denkwijze die ze bij jou willen bewerkstelligen, dat je puur door een denkwijze bereidt bent om toch die paar honderd euro extra uit te geven.

  Het is ‘maar’ €100 voor die verschil van 96GB, geen paar honderd. Oh je bedoelt stylus en accessoires. Dat staat hier los van en die zijn idd ook overpriced. Maar ik ben benieuwd naar de verkopen. Eens met Maikelw, ook.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  In een interview zegt Tim Cook:
  “Yes, the iPad Pro is a replacement for a notebook or a desktop for many, many people. They will start using it and conclude they no longer need to use anything else, other than their phones.”

  Zo te zien vindt hij het geen niche-apparaat. Persoonlijk heb ik liever een MacBook.

 • Profielfoto
  knekkie

  Als je zo’n uitspraak van Tim Cook hoort ben ik toch wel benieuwd naar wie er nu werkelijk zijn werk kan doen op een ipad zonder de noodzaak om er een PC of Mac naast te hebben om dingen af te ronden.

  En ik ben dan met name benieuwd naar welk aspect er bij de iPad Pro voor zorgt dat dit mogelijk is.

  Dit zou namelijk de doorslag gevende reden moeten zijn om een iPad Pro te verkiezen boven een iPad Air of een Macbook.

  Sneller dunner en groter scherm oppervlak zullen het verschil niet maken. Dit geeft je geen nieuwe functionaliteit ten opzichte van de huidige iPads die je kopen kan.

  Split screen waarschijnlijk ook niet. Dat heeft de laatste iPad Air sinds iOS9 ook. dus daar kies je niet speciaal de pro voor. Dan blijft de Pencil over.

  Is de Pencil dan werkelijk de unique selling point?..
  Als je geen student of illustrator bent lijkt mij het 0,0 meerwaarde hebben. De Pencil is puur voor notities en illustraties. En Toon Boom of TV Paint bestaat niet voor iOS dus een traditionele animator zal ook niet gaan voor de iPad Pro om zijn laptop te vervangen. 3D animators en motion Graphic designers hebben ook een uitdaging op een apparaat als de iPad Pro. Grafisch vormgevers ook.

  Alle beschikbare Adobe software voor iOS gaat er van uit dat je er nog een PC of Mac naast hebt. En dat was nu net wat ik Tim Cook hoor zeggen. Die heb je niet meer nodig in zijn ogen.

  Ik ben bang dat dit apparaat niet geschikt is voor de creatieve professional die content en apps of programma’s maakt. Daar zal je voorlopig nog een Mac voor nodig hebben.

  Slechts een grotere iPad dus… Hopelijk is dit voor Apple genoeg om de iPad verkopen weer uit het slop te trekken.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ben het met je eens. Bovendien is de Pro groter en zwaarder dan een normale iPad. Hoelang kun je die ruim 700 gram comfortabel vasthouden?

  De kracht van het iOS platform zijn de App developers, dus wie weet wat er op software gebied mogelijk is. Maar aan de andere kant is het de vraag of men wel bereid is om voor nog een apparaat te ontwikkelen, naast de normale iPads, de iPhone in diverse maten, Apple TV en de  Watch. Gezien de prijzen van de Apps is het de vraag of dat rendabel is.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ben het met je eens. Bovendien is de Pro groter en zwaarder dan een normale iPad. Hoelang kun je die ruim 700 gram comfortabel vasthouden?

  Hij is even zwaar als de aller eerste iPad. Dat ding lang vast houden met bijvoorbeeld enquêtes vond men toen ook goed te doen. Met men bedoel ik. De Apple liefhebbers. De rest had het weldegelijk over het gewicht.

  De kracht van het iOS platform zijn de App developers, dus wie weet wat er op software gebied mogelijk is. Maar aan de andere kant is het de vraag of men wel bereid is om voor nog een apparaat te ontwikkelen, naast de normale iPads, de iPhone in diverse maten, Apple TV en de  Watch. Gezien de prijzen van de Apps is het de vraag of dat rendabel is.

  Ik ben best bereid opnieuw te betalen voor een variant van de zelfde software op een ander iOS of Mac OS gebaseerd platform.

  En ik ben best bereid meer te betalen als die software op dat platform ook meer kan. Ik zal daar niet de enige in zijn.

  Apple moet denk ik de app stores anders inrichten zodat ontwikkelaars fatsoenlijk aan een opvolger van zijn of haar app kan verdienen. En als de ontwikkelaar er voor kiest om in versie 3.0 nu support voor de iPad Pro of Apple Watch toe te voegen en daar weer geld voor kan vragen is niet meer dan normaal. Zo kan iedereen blijven verdienen.

  Apple gaat er nu van uit dat de ontwikkelaar altijd de laatste nieuwe mogelijkheden stopt in die ene app in de appstore. En dat de ontwikkelaars hun inkomsten maar moeten genereren met iAds of aan nieuwe klanten. Apple stagneert een gezond verdien model voor ontwikkelaars. Een waar zij zelf aan mee kunnen verdienen.

  Bestaande klanten krijgen nu nieuwe functies er zo gratis bij. Daar verdien je als ontwikkelaar niks meer aan op die manier. En in app aankopen zijn niet de meest klantvriendelijke oplossing. Apple heeft nog wel wat hordes te nemen op dit vlak. Maar goed, dat is een hele andere discussie.

  iPad Pro… Jeuj..

 • Profielfoto
  Arjan E.

  @SvS: juist, en dat is precies de denkwijze die ze bij jou willen bewerkstelligen, dat je puur door een denkwijze bereidt bent om toch die paar honderd euro extra uit te geven.

  Het is ‘maar’ €100 voor die verschil van 96GB, geen paar honderd. Oh je bedoelt stylus en accessoires. Dat staat hier los van en die zijn idd ook overpriced. Maar ik ben benieuwd naar de verkopen. Eens met Maikelw, ook.

  Hmmm nou is rekenen ook niet mijn sterkste kant, Maar bij jou wil ik geen geld wisselen, als ik je 190 euro geef, dan krijg ik van jou 100 euro! ;-)

  Oftwel het is een verschil van 190 euro voor 96GB extra.

  En ja ik had gezegd een paar honderd euro, dat klopt dus ook niet, maar wel bijna. :lol:

  Mea Culpa