Nieuwe Nest-thermostaat voor Europa beschikbaar

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Nest heeft vandaag een Europese variant van zijn derde generatie slimme thermostaat onthuld. Deze heeft niet alleen een vernieuwd ontwerp, maar biedt ook verbeterde boiler­ondersteuning en is compatibel met OpenTherm-verwarmingssystemen.

Oude versies van Nest kunnen een cv-ketel enkel aan- en uitzetten, maar de nieuwe variant kan dankzij OpenTherm ook modulerend werken. De nieuwe Nest is hierdoor ook compatibel met HR- en combiketels.

De nieuwe versie van Nest werd al in september voor de Amerikaanse markt aangekondigd, maar een Europese variant liet nog even op zich wachten. Het Europese model heeft verder alle vernieuwingen van de derde generatie.

Dunner, slimmer en Retina

Het scherm van de nieuwe Nest is 40 procent groter en met 229 pixels per inch zou Apple het een Retina-display noemen. Het formaat gaat van 1,75-inch met een resolutie van 320×320 pixels naar 2,1-inch met 480×480 pixels. Het scherm gaat sneller automatisch aan, namelijk al wanner je de kamer waar de Nest hangt binnen loopt. Je kunt de temperatuur, maar ook klok laten weergeven. Deze functie heet afstandsweergave.

nest-tijd-16x9
Afstandsweergave maakt van Nest een klokje.

De thermostaat wordt ook slimmer. De Nest leert nu hoe lang het duurt om de gewenste temperatuur te bereiken, zodat de thermostaat niet te vroeg of te laat aanslaat. Tot slot kan de thermostaat nu ook een boiler aansturen. Het warmwaterschema kan vanaf een telefoon of de Nest Thermostat worden aangepast. Auto-Afwezig werkt samen met de boiler voor het besparen van energie wanneer er niemand thuis is (na twee dagen).

Kijken: Nest-thermostaat in OMT LABS

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Gelukkig heb ik nog even gewacht.. Ik sta op het punt om zo’n ding te kopen bij de nieuwe CV-ketel dus had ik een oud model gekocht. Eventjes wachten dus, zodat ik zekerheid heb dat ik het nieuwe model koop.

 • Profielfoto
  mausse

  …one more thing, werkt niet met Home Kit

 • Profielfoto
  serum

  Net zoals de philips Hue met 2.0 bridge.. Werkt ook voor geen meter met de homekit en siri.. (naast mijn sjoemelsoftware de volgende blamage voor 2015)

 • Profielfoto
  serum

  En serieus. 3 generaties verder en er zit nu al opentherm op.. Nee, lekker vlot ingespeeld op dit oer-protocol

 • Profielfoto
  Indomarco

  Maar werkt ie ook met stadsverwarming?

 • Profielfoto
  Zakske

  3 generaties verder en er zit nu al opentherm op.

  De eerste generatie was enkel verkrijgbaar in de Verenigde Staten, de tweede in de USA, CA, IE, UK, BE, FR en NL. Bij de derde generatie hebben ze het apparaat aan specifieke Europese eisen aangepast, dat vind ik eigenlijk best snel.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  En kan het ook communiceren over een BUS systeem? Want dan kan ik het integreren anders verlies ik functionaliteit

 • Profielfoto
  Plim

  Ik weet niet of hij ook in Nederland te koop is (ik woon in de US), maar ik heb de Ecobee 3 (met homekit ondersteuning). Het grote voordeel van de Ecobee t.o.v. de Nest is, dat deze meerdere temperatuur sensors kan aansluiten (draadloos). De sensors meten de temperatuur in de verschillende ruimtes en passen daarmee ook de temperatuur van de verwarming, of airco aan. En aangezien ze ook detecteren of er iemand in de ruimte is, laten ze te temperatuur mee wegen in de beslissing of de verwarming of airco aan moet.

 • Profielfoto
  Col

  @Serum,
  Hue bridge 2.0 werkt perfect met HomeKit en Siri.
  Hoef Siri maar te zeggen welk licht aan of uit moet en hopla, het geschiedt.
  Zelfs met dimmen, scenes en kamers heeft hij / zij geen probleem. Echt leuk!

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Let op,

  Waarschuwing voor deze iCentre commercial..

  Lees eerst het vernietigende revieuw van de Consumentenbond over dit blijkbaar waardeloze Google product…

 • Profielfoto
  serum

  @col, met een starterkitje en 3 lampen zal het best werken? Gebruik jij wellicht siri in het Engels ipv nl? bij mij werkt het dus niet. (Of zo slecht dat ik het ding ondertussen wel een jeukende geslachtsziekte toewens)

  Scene woonkamer uit, sorry, ik kan geen scenes uitzetten.

  Lamp gang uit, sorry, ik kan geen scenes uitzetten.

  Dim lamp gang 50 procent, lamp gang gedimd, 39 procent, (toch iets van dimmen. Kennelijk..)

  En probeer dan maar eens bv 2 lampen aan een reeds aan siri gekoppelde scene van bv 4 lampen toe te voegen, als je dit doet en vervolgens zegt ‘scene woonkamer blauw’ maakt hij alleen de 4 initieel toegevoegde lampen blauw. De later toegevoegde.twee mogen niet mee doen aan het siri feestje

  Verwijder je vervolgens de scene, kan je hem niet opnieuw onder dezelfde naam toevoegen, omdat die naam al in siri bestaat, wissen / resetten homekit/ siri bieden geen soelaas. Vervolgens, in een poging de boel vlot te trekken, de bridge verwijderd uit mijn accont Bridge gerwet, hue account weggegooid en opnieuw aangemaakt, waarna ik nu de bridge helemaal niet meer met siri kan bedienen, omdat de bridge reeds aan een ‘ander’ account gekoppeld is.. Via het hue dev forum weet ik dat ik niet de enige ben.

  Het is wat, betatester zijn voor philips, zonder hiervan te weten en er nog voor te moeten betalen ook. Prutsers.

  Kortom, hue bridge 2.0 werkt icm siri en ons hue afgetopte huis niet.

 • Profielfoto
  Zakske

  Lees eerst het vernietigende revieuw van de Consumenbond over dit blijkbaar waardeloze Google product…

  Bronvermelding is wellicht handig, tenzij je het hebt over het verhaal van dergelijke apparaten in combinatie met een contract met een energieleverancier.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Zakse,

  Jij bent waarschijnlijk geen Nederlander.

  De bron staat erbij, een betere en onafhankelijkere bestaat niet in Nederland…

  Bovendien heeft het slecht functioneren van dit ding natuurlijk niks te maken met een contract van een leverancier.

  Het ding werkt gewoon niet…….

 • Profielfoto
  Zakske

  @Zakse,

  Jij bent waarschijnlijk geen Nederlander.

  De bron staat erbij, een betere en onafhankelijkere bestaat niet in Nederland.

  Je eerste aanname klopt, maar ik weet wat de Consumentenbond is. Ik doelde meer op een link naar die “vernietigende review”. Het enige dat ik kan vinden is een review uit 2014, maar die is niet echt “vernietigend”. Hij heeft blijkbaar wat problemen met het zich aanpassen aan een andere situatie, maar dat ligt aan het algoritme, en dat is inmiddels al een stuk beter.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Zakse,

  enkele citaten uit de Consumenbond test:

  spreekt voor zich, niet kopen dus…

  Wij zijn niet overtuigd van de meerwaarde van de Nest.

  Vreemd is dat Nest het schema voor overdag niet weet te reproduceren. Na acht weken had Nest nog steeds niet door dat de bewoners vrijdags thuis zijn, en leerde niet van eerdere vrijdagen dat het huis vanaf de ochtend warm mocht zijn.

  De thermostaat moest vrijdags ook na acht weken nog handmatig omhoog gedraaid worden, maar wat nog veel vervelender was: vrij snel daarna bepaalde Nest dat de knop weer omlaag moest. Als Nest eenmaal ‘tussen de oren’ heeft dat men overdag niet thuis is dan wil hij daar aan vasthouden, zelfs als blijkt dat het die dag anders is. Dit bleek algemeen te gelden voor iedere dag dat je thuis bent terwijl Nest in het schema heeft staan dat je er niet bent. De bewoners moeten zich dus aan Nest aanpassen in plaat van andersom. Maar van een intelligente thermostaat verwachten wij dat die constateert dat het schema kennelijk moet worden aangepast als de thermostaat omhoog gedraaid wordt en de bewoners in de woonkamer aanwezig zijn.

  reageert niet erg soepel. Bij het opstarten duurt het enkele seconden voordat de app actief is, wat irritant is als je snel even de temperatuur wilt bekijken of wijzigen. Dit zou mogelijk ondervangen kunnen worden door de app op de achtergrond te laten draaien, wat nu niet het geval is. Je kunt op het schermpje van je smartphone met je vinger aan de ring draaien, maar dit werkt niet soepel en enigszins nerveus. Eerst reageert de ring niet op je vinger, waarna na enkele seconden een zwieper volgt richting 30 graden. Het is een beetje priegelwerk op deze manier, en hopelijk volgen er updates die het bedienen via de app in de toekomst soepeler laten verlopen

  In vergelijking met een situatie waarin een klokthermostaat wordt gebruikt om een weekprogramma in te stellen zien wij Nest geen energiebesparing opleveren. Eerder een hoger energiegebruik: de verwarming blijft nog ruim een uur aan als je van huis gaat, en gaat te vroeg aan als je later thuiskomt dan het tijdstip waarop Nest anticipeert

 • Profielfoto
  Zakske

  Spreekt voor zich, niet kopen dus…

  Het gaat hier om een oudere versie van Nest, die slechts acht weken en op één locatie door de Consumentenbond werd getest. In de Verenigde Staten is het ding al een stuk langer op de markt, en zijn er uitgebreide testresultaten beschikbaar. In de staten Oregon en Indiana werd er op de verwarmingskosten tussen de 5% en 13% gespaard, en op de kosten van de airconditioning tussen de 13% en 16%.

  Beweren dat het ding niks kan is echt onzin.

 • Profielfoto
  iBaar

  Nu begin ik er toch een beetje aan te denken….eindelijk modulerend!

  Ik heb nu een Remeha iSense, en die werkt prima.
  Wanneer de Nest echt de display inschakelt wanneer iemand zich in de ruimte bevindt, ben ik om…..nog even afwachten.

 • Profielfoto
  iBaar

  Van de Nest site:
  Gratis snelle verzending
  Wordt binnen 20 dagen verzonden.