‘iPhone krijgt pas in 2018 OLED-scherm’

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Er was eerder dit jaar even hoop op een OLED-scherm in de iPhone 6s, maar volgens een nieuw bericht van de Japanse krant Nikkei is het een langetermijnplan en wordt het LCD-scherm van de iPhone pas in 2018 door een OLED-variant.

Volgens de krant heeft Apple zijn leveranciers al gebrieft over de geplande verandering. Vaste schermleverancier LG zou al bezig zijn om de productie­capaciteit te verhogen en een nieuwe fabriek in Korea gaan openen.

Waarom duurt het zo lang?

Het enige Apple-product dat een OLED-scherm heeft, is de Apple Watch. Dat komt volgens Nikkei omdat high-end OLED-paneel voor smartphones moeilijk te maken zijn. De prestaties van de schermen degraderen na verloop van tijd, maar Apple zou samen met onder ander LG werken aan technische verbeteringen zodat snel veel schermen van hoge kwaliteit geproduceerd kunnen worden.

Samsung is momenteel het enige bedrijf dat de massaproductie van OLED smartphone-schermen onder de knie heeft. Foxconn opende onlangs een nieuwe fabriek voor de productie van OLED-schermen. Met de enorme hoeveelheden iPhones die geproduceerd worden, wacht Apple waarschijnlijk tot de techniek betrouwbaar en op grote schaal toegepast kan worden.
3dtouch-vinger-16x9

Voordelen van OLED

OLED-schermen hebben als voordeel dat ze minder energie verbruiken en een realistischere kleurweergave hebben. Dat komt omdat de schermen geen achtergrondverlichting (blacklight) nodig hebben. Dat zorgt voor een langere accuduur, dieper zwart en een grotere kijkhoek. Apple zit duidelijk op OLED-techniek te wachten. In een interview zei ontwerper Jony Ive al eens dat een OLED-scherm bij donkere, geanimeerde wallpapers echt een verschil kan maken.

An Apple Watch jellyfish swims in deep space, and becomes, Ive said, as much an attribute of the watch as an image. On a current iPhone screen, a jellyfish would be pinned against dark gray, and framed in black, and, Ive said, have “much less magic.”

 

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Erg fijne schermen. Je ziet niet waar het scherm begint en de ezel op houdt als het scherm zwart is. En een lekker contrast.

  Maar het valt mij op dat het zwartste zwart op de iPhones steeds dieper zwart geworden is met de techniek die ze nu gebruiken. Wellicht is doorontwikkeling daarvan ook wat waard. zeker als OLED lastig is om te maken op de schaal die Apple verlangt en al helemaal als ze de samenwerking met Samsung willen terug draaien.

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  De vertaling van achtergrondverlichting is backlight, dus zonder L na de B…

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Zolang de kleur rood maar niet overbodig uitspringt en je koppijn geeft. Ik kan me nog herinneren dat ik ooit een galaxy s2 met oled scherm had gezien. Dat rood vloekte behoorlijk zeg. Hopelijk is dat opgelost ondertussen. Ik vermijd oled sindsdien graag.

  Maar wat is het nou tussen dit en amoled en super oled ofzo?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  OLED als betitelen als ‘minder energie verbruikend’ is wat kort door de bocht: dat geldt alleen voor zwart. Is het scherm overwegend wit, dan verbruikt OLED zelfs veel meer energie dan IPS LED schermen.
  Daarom is Apple bij de Apple Watch overgestapt op zwart als achtergrondkleur.