iPad Pro blijkt beetje Mac, vooral iPad Air 2

Door: Raymon Mens - 6 reacties

De iPad Pro is inmiddels enkele dagen te koop en terwijl de eerste gebruikers vooral genieten van het grote scherm, trekt iFixit de grote tablet uit elkaar om de binnenkant te bekijken. Apple blijkt een aantal opmerkelijke keuzes te hebben gemaakt

De grote iPad is in tegenstelling tot de 12-inch MacBook niet helemaal met batterijen gevuld. Het speakersysteem neemt ook een grote hoeveelheid ruimte in beslag. Verder is de iPad een mix van een Mac en iPad Air 2.

Meer speaker, minder accu

Apple houdt van symmetrie en dat is ook aan de binnenkant van de iPad Pro terug te zien. Het logic board zit in het midden en is voor het eerst afgeschermd voor straling van buitenaf. De accu bestaat uit twee delen en neemt samen met vier klankkamers voor de speakers de meeste ruimte in.

pro-xray
Klankkamers voor de speakers duidelijk zichtbaar op een röntgenfoto.

Beetje Mac…

Om het 12,9-inch scherm met een resolutie van 2732 bij 2048 pixels aan te sturen, past Apple een truc die we eerder al bij de 5K iMac zagen toe. iFixit trof twee Touch Controllers en de Timing Controller uit de 5K iMac aan. Omdat het scherm een erg hoge resolutie heeft, wordt het uit twee helften opgebouwd en samengevoegd. Daarnaast is het de eerste iPad ooit met een USB Controller. Al mist de iPad Pro een USB-poort, met een verloopje is het misschien later toch mogelijk om apparaten op USB 3-snelheid aan te sluiten.

ipp-teardown-002
Niet een, maar twee display controllers.

Vooral iPad Air 2

De iPad Pro toont ook veel gelijkenissen met de iPad Air 2. Natuurlijk is de grote tablet voorzien van een A9X-chip, 4GB RAM en meer opslag. De camera, Wi-Fi antennes en Touch ID-sensor zijn echter gelijk aan die van de iPad Air 2. In tegenstelling tot de iPhone 6s dus geen Live Foto’s, 3D Touch of supersnelle Touch ID-chip. Of de behuizing van het nieuwe  7000-series aluminium is gemaakt, blijft vooralsnog onduidelijk.

ipp-teardown-004
Niet als de iPad Air 2: met schuim gevulde klankkast voor de speakers.

Buiten al deze details gaat het iFixit natuurlijk om de repareerbaarheid van het apparaat. De  iPad Pro scoort 3/10. De zelfklevende tabs in plaats van lijm onder de accu wisten iFixit blij te verrassen, maar verder is de 12,9-inch iPad zoals praktisch alle Apple-apparaten maar moeilijk repareerbaar.

iPad Pro compleet uitgekleed.

Lees de volledige teardown bij iFixit of bekijk de embedded video.

 

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Waarom zou je met een verbindingsstukje genoegen nemen met usb3 snelheid in plaats van usb3.1, thunderbolt2 of USB-C

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik krijg een beetje een Newton-gevoel bij dit ding.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Ik de ipad pro toevallig dit weekend in de Apple store in Barcelona gezien en een beetje meegespeeld. Er waren daar trouwens alleen maar ipad pro’s aanwezig. Geen ipad air gezien. Het is een heel fijn apparaat. Hij voelt lichter dan Mijn ipad 1. Het toetsenbord is verschrikelijk. Ik hoop dat logitech met een betere komt. De pen heb ik niet kunnen proberen.

  Trouwens off topic: Apple tv is ook een grappig apparaatje. Er was een jongen ermee aan het spelen als een nintendo wii.

  De macbook is veel te langzaam voor mijn doen. Dan vind ik een macbook air veel aanvaardbaarder of natuurlijk een macbook pro. Ik ben dan ook ervan overtuigd dan de ipad pro sneller is dan de macbook

 • Profielfoto
  Bobo

  “… is voor het eerst afgeschermd voor straling van buitenaf.”
  Van welke straling dan wel ? deze ?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Toen iki in de Apple Store was heb ik de iPad Oro geprobeetd. Mooi apparaat. Toetsenbord inderdaad niet best. Geen Apple pencil. Verder liep de Pro vast nadat ik Pages startte. Moest met een harde reset herstarten. Na ATV4 heb ik ook hier het gevoel dst het geheel niet af is en te snel op de markt gebracht is. Jammer.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Mijn ervaring met de iPad Pro (en Logitech Create toetsenbord) is dat de hardware prima geschikt is om een laptop (voor mijn gebruik: kantoor, Office, internet, mail, social media) prima geschikt is. De software / apps zijn de beperkende factor. De Office iPad apps komen qua functionaliteit niet in de buurt van de OSX Office 2016 versies. Wat goed gaat is een bestaand document (word/powerpoint/excel) aanpassen, maar b.v. een nieuwe presentatie maken in Powerpoint is niet te doen door ontbrekende functionaliteit.
  Ook gekeken naar Pages, Keynote. Ziet er goed uit, functionaliteit wordt steeds beter, maar toch nog compatabiliteitsproblemen als ik een Office bestand open in deze apps.
  Daarnaast vindt ik iOS ook nog zwak op een aantal fronten: gebrek aan werkbaar bestand management systeem, printen is nog steeds te complex, teveel gericht op alleen de Apple wereld. Ook zijn niet veel apps al geschikt voor multitasking en zijn zelfs nog niet compatible met het grotere scherm van de iPad Pro.
  Dus de praktijk is dat ik mijn MacBook Pro nog steeds gebruik, maar wel minder. De iPad Pro vult aan. Daarnaast nog een iPhone 6S. Al met al een heel gesleep, met teveel kabeltjes, stekkertjes en opladers. Waar ik naar toe wil is alleen een iPad Pro en een iPhone. Minder is meer.