iOS 10 met ondersteuning voor trackpad?

3 reacties

Nieuwe iOS-functies verschijnen vaak lange tijd voor aankondiging in stukjes code. Split screen werd bijvoorbeeld in iOS 8 ontdekt, maar pas in iOS 9 geactiveerd. Ontwikkelaar Steven Troughton-Smith is mogelijk een nieuwe functie op het spoor.

De ontwikkelaar ontdekte in iOS 9.1 knoppen en lijstjes die zich via een trackpad of pijltjestoetsen laten bedienen. De elementen lijken afgeleid van de Apple TV, maar kwamen bij de iPad Air 2 naar boven.

Met een beetje knutselen kunnen de elementen gebruikt worden om de interface van tvOS met iOS na te maken. Als Apple wilde, zouden deze echter ook toegevoegd kunnen worden aan iOS 10 en het mogelijk maken om items te selecteren zonder touch te gebruiken.

ipad-lijstjes
Foto via @stroughtonsmith / Twitter.

Trackpad en pijltjestoetsen

Het is niet onrealistisch om de pijltjestoetsen te gebruiken om verschillende knoppen op het scherm te selecteren. Dit zou met name praktisch zijn om door menu’s en opties te bladeren. Als we een beetje verder kijken, zou een trackpad ook mogelijk zijn. De Siri-remote van de Apple TV heeft een klein trackpad dat prima werkt.

In iOS 9 doet Apple al zijn best om bepaalde sneltoetsen die ook met OS X werken naar de iPad te brengen. Dat is goed, maar nog lang niet genoeg. Probeer maar eens met cmd⌘ en spatie Spotlight te openen. Dat lukt, maar met de pijltjestoetsen door de lijst met resultaten bladeren nog niet. Betere ondersteuning voor een toetsenbord of een trackpad zou hierbij van pas komen. Een muiscursor is niet nodig.

ipad-select-001
Met de pijltjestoetsen door dit menu bladeren? Niet mogelijk.

Dit is allemaal pure speculatie, maar zeker bij de iPad Pro met het door Apple ontworpen toetsenbord zou minder tussen de toetsen en het scherm switchen een welkome verbetering zijn. Een klein touchpad zou ook prima passen.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  leovanh

  Onlangs vroeg ik of er een muis ondersteuning was voor iPad vanwege bedieningsgemak op excel. Ik kreeg een wonderlijjke reactie terug van Apple. De ipad had geen muis nodig. Nu blijkt dat er vermoedelijk toch een muisondersteuning onderweg is.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dat gemiereneuk… gewoon OS 10 op die “pro” knallen en klaar. Het heeft touch, het heeft multitasking. Het heeft ALLES wat je nodig hebt op een pro tablet. Functies inbouwen die vanaf moment 1 in het systeem hadden moeten zitten is zielig.

 • Profielfoto
  BoraTDI

  Ik gebruik mijn oude iPad in combinatie met het toetsenbord van m’n iMac. Erg handig. Wat het nog handiger zou maken, is dat ik een cursor op het scherm zou hebben. Net zoals Microsoft dat met de Surface heeft. Lijkt mij erg handig.
  En als ze het dan zo zouden maken dan maak er maar gelijk 1 OS van. Ipad hetzelfde als de iMac. Zal wel bij een utopie blijven maar het zou mij wel mooi lijken een dock op je iPad.:-)