Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 november 2015

Alternatieve Instagram-apps niet meer welkom

Instagram gaat het gebruik van zijn API aan banden leggen. Het fotonetwerk wil apps van derden niet langer toegang geven tot de feed en persoonlijke foto’s. Zonder deze functies zullen alternatieve Instgram-apps voor bijvoorbeeld iPad of Mac niet goed werken.

Volgens het sociale netwerk moeten de beperkingen ervoor zorgen dat gebruikers de controle over hun content houden. Het team dat de API maakt, heeft bovendien moeite om nieuwe functies snel te implementeren.

Instagram is sinds 2012 eigendom van Facebook en daarom spelen er ongetwijfeld ook financiële belangen. In de Instagram-app worden sinds kort videoadvertenties getoond, maar apps van derden tonen deze niet. Nu Instagram voor groei minder afhankelijk is van alternatieve apps, is het waarschijnlijk makkelijker om toegang te beperken dan via een API advertenties te verplichten.

Niet alle apps beperkt

Niet alle apps worden beperkt. Fotobewerkers die content direct op Instagram plaatsen, blijven werken. Ook marketing-apps om volgers en advertenties te beheren hebben niets te vrezen. Zolang ze maar geen gebruik maken van de feed. Bestaande apps blijven tot juni 2016 werken en nieuwe apps moeten vanaf 3 december aan de nieuwe regels voldoen.

Flume: Een populaire Instagram-app voor iPad en OS X.

De makers van Flume, een Instagram-app voor iPad en OS X, hebben al aangekondigd vanaf juni 2016 te stoppen met Instagram-ondersteuning en gaan meer open fotonetwerken als 500px en Flickr integreren. Instagram heeft zelf geen native apps voor iPad en OS X.

Reageer op artikel:
Alternatieve Instagram-apps niet meer welkom
Sluiten