In video: 3x creatief met Apple Pencil

3 reacties

De iPad Pro en Apple Pencil zijn gemaakt om mee te tekenen, maar dat wil niet zeggen dat er geen andere creatieve mogelijkheden. Ontwikkelaar Simon Gladman heeft aan een aantal experimentele apps gesleuteld die de Pencil op erg ongewone wijze gebruiken.

Gladman heeft een weegschaal, synthesizer en 3D beeldbewerker met behulp van de iPad Pro en Apple Pencil gemaakt. De toepassingen maken duidelijk hoe precies de ingebouwde pentechnologie werkt.

Pencilscale

Ken je de 3D Touch-weegschaal nog? Dat was ook van Simon Gladman. De ontwikkelaar doet het trucje nu opnieuw met de Apple Pencil en wat karton. Volgens Gladman is de drukgevoeligheid van de Pencil veel hoger dan die van het 3D Touch-scherm in de iPhone 6s. De Pencilscale werkt door de hoeveelheid druk te meten bij een leeg oppervlak en kan vervolgens de druk die op de houder geplaatste objecten veroorzaken, omzetten naar gram. Heel nauwkeurig is het volgens de ontwikkelaar niet.

PencilSynth

In een ander experiment gebruik de ontwikkelaar Apple’s Pencil als driedimensionale controller voor een synthesizer. De horizontale positie van de stylus regelt de frequentie, de verticale positie de toonhoogte. Ook de hoek waarin de Apple Pencil wordt gehouden heeft invloed op het geluid.

PencilController

De laatste app gebruikt dezelfde interface als de synthesizer, maar gebruikt de Pencil voor kleurcorrectie. De stylus kan de verzadiging, het contrast, de helderheid en de belichting aanpassen.

De ontwikkelaar hoopt dat zijn experiment andere ontwikkelaars inspireert om nieuwe manieren van interactie met de Pencil te bedenken. De broncode van alle projecten is op GitHub te vinden.

The Pencil offers some user interaction patterns impossible with a simple touch screen and I hope other developers start exploring new ideas. In addition to the two angles, the Pencil also has x and y coordinates and its force, so that’s five different values that could potentially be used for controlling anything, from image filters to an audio synthesiser!

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  no_poo

  Allemaal leuk en aardig, maar als dat ding nergens te krijgen is worden zulke toepassingen nooit populair. Get your shit together Apple :angry:

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  GEWELDIG!!! Wat ziet de wereld er, met al z’n ellende, er door dit soort creatievelingen er toch zoveel beter uit!! ? ??

 • Profielfoto
  Eprom

  Ik ben persoonlijk erg benieuwd wat de “echte” synthesizer fabrikanten hiermee gaan doen.(y)
  Nu kan er eindelijk Aftertouch in de tablet versies van softsynths worden gebouwd. Iets wat ik nog miste van mijn hardware synths.