Google waarschuwt: schade aan hardware door slechte USB C-kabels

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Met de nieuwe Apple TV heeft Apple na de 12-inch MacBook zijn tweede apparaat met USB C-poort gemaakt. Ook Google zit niet stil en rust nieuwe Nexus smartphones en tablets uit met de connector die vroeg of laat de standaard zal worden.

Het is daarom goed dat Google-technicus Benson Leung een groot aantal USB C-kabels heeft getest. Een aantal kabels die hij op Amazon vond waren niet alleen onbetrouwbaar, maar ook gevaarlijk voor apparatuur.

Het gaat om bepaalde goedkope USB C naar niet-USB C-kabels. Om kosten te drukken, bouwen fabrikanten niet altijd een benodigde weerstand in om het vermogen te regelen. Omdat USB C meer stroom kan leveren dan oudere USB-aanslutingen, ontstaat er een kans dat er teveel spanning gevraagd of geleverd wordt. Dat kan een apparaat permanent beschadigen.

belkinusbc
Afbeelding ter illustratie. Een Belkin-kabel werd prima getest.

De technicus heeft op de Amazon US-website reviews geplaatst bij kabels die wel en niet aan de specificaties voldoen. Veel van de slecht geteste kabels zijn in Nederland niet verkrijgbaar, maar worden mogelijk in een andere verpakking op eBay of Chinese import-sites verkocht.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Je mag een weerstandje in de kabel verwachten. Mag je dan ook verwachten dat de apparatuur dat weerstandje heeft, voor de zekerheid? Meneer Google?

 • Profielfoto
  Afroman

  Krijg je weer alle Apple-C*nts met “Zie je nou wel!”…. Zucht…

 • Profielfoto
  onemorevaral

  @GijsRaggers Het weerstandje in de kabel dient om het aangesloten apparaat te laten weten wat voor soort kabel het is. Het aangesloten apparaat kan zich daar dan op instellen. Het kan dus niet in het apparaat zitten…

 • Profielfoto
  Zakske

  As for why this is such a big issue, Leung told me that “every new plug, connector and cable now has to be certified to be 3A compatible.” That’s fine, and when everything plugged is USB-C but when you mix up cables with a C connector on one end, and older A or B connector on the other, adapters and legacy cables should use lower 1.5A or 2.4A charging. Not all of them do, which can cause problems since the charger on that end might not be rated for 3A charging.

  Mag je dan ook verwachten dat de apparatuur dat weerstandje heeft, voor de zekerheid? Meneer Google?

  Eerst informatie inwinnen, en vervolgens kritiek uiten.

  Wees trouwens blij dat iemand van Google dit uit heeft gezocht in plaats van meteen te lopen zeuren, want dergelijke kabels kunnen ook de 12-inch MacBook en de Apple TV beschadigen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Zeker een geval “designed by california. made in china”…

 • Profielfoto
  polansky

  Typisch weer de arrogantie van Apple!

  Als Apple nou even dat dubbeltje extra aan een beveiliging in de hardware zou inbouwen zou er niets aan de hand zijn.

  In plaats daarvan bespaart Apple liever een paar miljoen keer een dubbeltje om de winst niet te drukken.

  Apple zou eens de hand in eigen boezem moeten steken in plaats van te wijzen naar anderen.

 • Profielfoto
  Nora is back

  Fijn dat iemand dit heeft uitgezocht! Zal best enkele apparaten sparen:)

  @Zakske en @Polansky Ik begrijp jullie reacties niet helemaal. De opmerking van Gijs vind ik niet zo vreemd, ik had ook die vraag. In een latere post wordt het duidelijk uitgelegd. En waar heeft Apple in dit artikel iets gezegd dat jouw reactie rechtvaardigt, Polansky? Zijn er kabels van Apple die dit probleem geven welke niet in dit artikel genoemd worden maar wel zijn getest?

 • Profielfoto
  Buzz

  Nee hoor, Nora, Polansky roept maar weer eens gewoon wat om te trollen.

 • Profielfoto
  Humain

  polansky is van een nuttige bijdrager aan dit forum steeds meer een Apple basher geworden. Waarom kom je hier eigenlijk nog?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Je mag een weerstandje in de kabel verwachten. Mag je dan ook verwachten dat de apparatuur dat weerstandje heeft, voor de zekerheid? Meneer Google?

  Dit zullen we maar als een verdekte troll beschouwen …

 • Profielfoto
  dinck

  Waarom geen weerstandje in apparatuur? Omdat je moeilijk van een oude standaard kunt verwachten dat de specificaties van de nieuwe standaard bekend zijn. Een verloopkabel geeft je de mogelijkheid oudere apparatuur toch te blijven gebruiken, een goed verloopkabeltje geeft je de kans die ook veilig te gebruiken.

  Simpel, eigenlijk.