Faceshift: Apple’s nieuwste overname heeft een indrukwekkend portfolio

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Apple heeft Faceshift overgenomen, een bedrijf dat technologie maakt om gezichts­uitdrukkingen te herkennen en real-time om te zetten naar digitale expressies bij bijvoorbeeld avatars. Wat Apple met de technologie wil is nog onduidelijk.

De overname werd door Apple bevestigd tegenover TechCrunch. Faceshift werkte aan enkele grote projecten. Zo was het bedrijf verantwoordelijk voor de motion-capturing van de nieuwe Star Wars-film The Force Awakens.

Er gingen al sinds september geruchten over de overname, deze werden gevoed door Faceshift-medewerkers die naar Apple vertrokken en het verdwijnen van de site van het Zwitserse bedrijfje. Apple bevestigde de overname officieel tegen TechCrunch. De iPhone-maker gaf geen details vrij over het overnamebedrag.

Facelift maakt technologie die gezichtsuitdrukkingen real-time om zet in uitdrukkingen van avatars. De technologie werd op de set van Star Wars gebruikt, maar ook Intel had een licentie om de techniek in zijn RealSense-cameta’s toe te passen. Een prestigieus portfolio.
FaceShift

Wat gaat Apple met Faceshift doen?

De software van Faceshift gaat veel verder dan gezichtsherkenning, het gaat echt om expressies omzetten. Dit is nuttig voor bijvoorbeeld filmstudio’s, maar wat moet Apple met deze technologie? Gezichtsherkenning als authenticatie lijkt zo goed als uitgesloten, daar heeft de iPhone-maker immers vingerafdruk­scanner Touch ID voor die erg snel en foutloos werkt.

We herinneren ons de overname van Kinect-maker PrimeSense in 2013. Een bedrijf dat sensoren voor het herkennen van 3D-objecten maakt. Microsoft gebruikte het voor zijn Xbox. De technologie van Faceshift zou bij gaming een logische aanvulling op PrimeSense zijn en vooral tijdens gaming voor een extra dimensie kunnen zorgen.

Of zou Siri gewoon gaan zien of je blij of verdrietig bent? In onderstaande video een (best indrukwekkende) demo van de technologie.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Coole technologie. Benieuwd waar apple het voor gaat in zetten. Ik hoop dat dit een functionele aankoop is een geen strategische.

  Apple heeft wel eens vaker een cross platform technologie of stuk software gekocht om deze vervolgens niet of nauwelijks te gebruiken op de mac en de door ontwikkeling er van volledig stop te zetten op de PC.

  Deze tech is te waardevol om te laten verdwijnen in imovie waar vervolgens niemand er meer wat mee doet. Idem voor FCPX. En de licenties daar kan apple ook leuke schade mee aanrichten. Er zijn een hoop producten functioneel afhankelijk van deze licenties.

  Maar ik zal het positief bekijken.

 • Profielfoto
  Myquandro

  Als Apple dit gaat gebruiken in toekomstige producten lijkt me dit heel interessant. Een paar dingen die ik kan bedenken om dit bij te gebruiken (al weet ik niet of ze allemaal realistisch zijn)
  – Dit gebruiken bij HealthKit om ziekteverschijnselen te herkennen
  – Dit gebruiken bij Siri om antwoorden aan te passen aan de (emotionele) situatie
  – Dit gebruiken bij het maken van suggesties voor muziek in Apple Music
  – Nieuwe interactie in games
  – Herkennen van gedrag en staat van zijn van een bestuurder bij het besturen van een voertuig (Apple Car) waarbij de auto de bestuurder waarschuwt bij vermoeidheid en/of concentratie verlies

  Ben benieuwd wat Apple hiermee gaat doen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple heeft in 2013 PrimeSense opgekocht (en de boel gelijk van de markt gehaald).

  Faceshift was origineel gebouwd voor deze depth sensors en was daarna genoodzaakt op Intel Realsense over te stappen.
  (Primesense chip zat ook in Kinect v1 trouwens)

  Voor zover ik weet heeft Apple geen plannen Faceshfit als animatie productie tool in te blijven zetten. Want sinds augustus is Faceshift al van de markt af.

  Consider it killed, Treurig hoe dat gaat…

  OH… en nu apple toch bezig is…
  Nu is het wachten op wanneer ze deze club gaan kopen . https://www.youtube.com/watch?v=eXVspNUeiWw

  …of dit ;)
  https://www.youtube.com/watch?v=MMa2oT1wMIs

 • Profielfoto
  Chytin

  Het eerste wat ik juist dacht dat ze dit ingaan zetten voor Face ID. Touch ID is fantastisch maar ik zie de Home knop ooit verdwijnen van de iPhone. Touch ID kan wellicht in het scherm integreerd worden maar inloggen met gezichtsherkenning lijkt mij ook een mooie toevoeging naast Touch ID.

 • Profielfoto
  knekkie

  Oh.. net als Windows Hello?

  https://www.youtube.com/watch?v=pv6hvWrwwK8
  Tjaa… daar kan je op wachten natuurlijk.

 • Profielfoto
  Edwin

  Facelift of Faceshift, al heeft het enige relatie ik denk het laatste…

  Facelift maakt technologie die gezichtsuitdrukkingen real-time om zet in uitdrukkingen van avatars

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Indrukwekkend dat dit allemaal realtime kan. Nog niet zo lang geleden was dat weken werk. Het is inderdaad de vraag wat Apple hiermee wil. Niet gebruiken voor de content in films etc. Hoewel Pixar hier graag mee aan de slag zou gaan – of misschien wel geweest is.

  Wat Myquandro schrijft vind ik nog wel het meest interessant:

  – gebruiken bij HealthKit om ziekteverschijnselen te herkennen. In combinatie met meer geavanceerde sensors die in de Apple watch écht belangwekkende metingen kunnen gaan doen die te maken hebben met hart- en vaatziekten, diabetes of bijvoorbeeld geavanceerde metingen voor actieve sporters is het denkbaar dat dit iets belangrijks zou kunnen toevoegen. Gezondheid is met het oog op de toekomst misschien wel de belangrijkste ‘verdiensector’.

  – het herkennen van vermoeidheid van een autobestuurder, als heel belangrijke aanvulling op een pakket van ‘servicediensten’ dat Apple aan elke autobestuurder zou kunnen verkopen. Dat zou heel veel ongelukken kunnen voorkomen bij bestuurders van personenauto’s en vrachtwagens! Kan natuurlijk ookworden ingebouwd in een eventuele Apple Car.

  – voor gaming. Minder schokkend maar commercieel wel erg interessant. Het toepassen van deze techniek in gaming. Een prachtige vorm van directe interactiviteit als jouw gamefiguur in realtime met jouw gezichtsuitdrukking rondloopt en dan wellicht ook in het spel zegt wat jij op dat moment zegt. Dan wordt gamen echt interessant!

  – als ‘kleinigheidje’ erbij de commercieel altijd leuk uit te venten mogelijkheden bij Siri en Face ID. Ook al doet Touch ID het goed. Face ID is dan toch weer iets anders. En als Siri dan meteen heel vriendelijk zegt “MacaanZee, je kijkt niet zo vrolijk vandaag. Is er iets aan de hand?” dan voel je je toch wel écht goed begrepen door je iPhone (of Mac).

 • Profielfoto
  novae

  Waldo!