Cook: Mac en iPad zullen niet versmelten

28 reacties

Een interview van Apple CEO Tim Cook met Independent.ie geeft Mac aficionado’s hoop voor de toekomst. De iPad Pro luidt niet het einde in van de Mac of de start van een gecombineerde strategie zoals Microsoft die voert met de Surface-tablets.

Vorige week tekende de Telegraph een quote op van Cook waarin hij zich hardop afvroeg waarom je nog een PC zou willen kopen. Cook gebruikte zichzelf als voorbeeld: hij reist alleen nog met een iPhone en een iPad Pro.

In het interview met Independent.ie blijkt dat Cook met name weinig hoop heeft voor de Windows PC. Voor de Mac blijft er volgens hem een markt bestaan. Hij gelooft in ieder geval niet in Microsoft’s strategie: een gecombineerd apparaat is volgens Cook nooit de beste laptop én de beste tablet, maar altijd compromis waar niemand echt blij van wordt.

“We feel strongly that customers are not really looking for a converged Mac and iPad,” said Cook. “Because what that would wind up doing, or what we’re worried would happen, is that neither experience would be as good as the customer wants. So we want to make the best tablet in the world and the best Mac in the world. And putting those two together would not achieve either. You’d begin to compromise in different ways.”

De iPad Pro, die sneller en krachtiger is dan menig PC, zal zeker ook effect hebben op de verkoopcijfers van de Mac, maar zolang Apple zichzelf kannibaliseert, maakt Tim zich geen zorgen.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Hebben ze wel research gedaan onder consumenten buiten Sillicon Valley? Volgens mij ligt de vraag iets anders.
  Ik zou zeggen; voor de Pro een vorm van combinatie van iOS en OSX. Beste van beide werelden dus eigenlijk. iOS is heel makkelijk met touch, maar voor bestandsbeheer en workaround is OSX beter.
  Ik mis nog steeds altijd een multi-user log-in bij iOS. Dat kids op iPad de mails/berichten van de ouders niet kunnen inzien.

 • Profielfoto
  Aardbeihoofd

  Jammer, want zoals ik het zie is de iPad Pro echt niet ‘Pro’. Youtube: WIRED’s Creative Team Tests Apple’s iPad Pro and Pencil

 • Profielfoto
  polansky

  In het interview met Independent.ie blijkt dat Cook met name weinig hoop heeft voor de Windows PC.

  Ik denk dat Cook hier totaal naast zit.

  Als ik kijk naar wat Apple de afgelopen paar jaar heeft gedaan voor creatieve professionals, dan zie ik juist weinig hoop voor Apple en Mac OS X en iOS.

  Apple wordt steeds meer een consumentenmerk, een tweede Sony.
  Leuk voor de hobbyist en thuisgebruiker, maar wie wat meer wil of nodig heeft, die krijgt langzaamaan bij Apple juist steeds minder in plaats van meer.

  Daar waar Microsoft met Windows 10 en de Surface Pro 4 en de Surface Books grote stappen vooruit heeft gedaan, staat Apple met Mac OS X vrijwel stil.

  Nee Tim, de strategie die jullie momenteel hanteren, gaat vroeg of laat juist tegen Apple werken.

 • Profielfoto
  Niels

  Cook en zijn team vinden maar één ding belangrijk: het tevreden houden van de aandeelhouders.

  Apple staat sinds de invoering van de iPad stil, alle ontwikkelingen die zich tot nu toe hebben laten, zijn verfijningen van hardware en software (waarbij ‘thinner’ en ‘simpler’ de boventoon voeren).

  Dit interview toont de echte waarheid en dat is dat  totaal geen idee heeft hoe ze het gemak en de bedienbaarheid van iOS en de volledigheid van OSX moeten gaan samenbrengen. Iets wat Microsoft met Windows 10 toch wel aardig voor elkaar heeft.

  Deze onmacht proberen ze vervolgens te verbloemen door te menen dat er geen vraag is naar een versmelting van de systemen, immers het grootste gedeelte van de consumenten koopt nu toch wel  producten zoals ze zijn. Dat een klein deel meer wil zien, boeit ze niet. Dat is de Apple manier… Je moet je maar aanpassen als je ‘erbij wil horen’ en dat geldt ook voor het minderheidspercentage van de mensen die wel een hybride systeem wil zien.

  Voor nu zien Cook en zijn team nog geen ‘noodzaak’ om iets te veranderen. De komende tijd zullen ze toch echt flink aan het werk moeten, als ze al niet te laat zijn.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wens hem veel succes. De die-hard trouwe Apple fan die dit typed loves de Surface book en Surface 4 en vindt het schandalig dat Apple deze visie niet deelt, laat staan hier zelf mee gekomen was.

  Jammer om te lezen dat wat ik wil nooit bij Apple ontwikkeld zal worden, tenminste… niet zolang dat lulletje rozenwater aan de macht staat.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Mooi dat Cook dat zegt, maar de realiteit lijkt anders het tegenovergestelde te tonen. Steeds meer fabrikanten produceren tabletcomputers die met een simpele klik op een toetsenbordje aansluiten en zo worden omgetoverd tot iets wat moet lijken op een laptopje. Het blijft een rare mix wat door menig fabrikant slecht wordt uitgedacht.

  De iPad Pro heeft voornamelijk een groter scherm gekregen, wat is er zo PRO aan het apparaat? De iPen mogelijkheid om wat op het scherm te kladden? De split-screen mogelijkheid voor multitasking? Volgens mij ben je beter af met een iPad Air of een MacBook Air voor een kleine meerprijs. Immers, de iPad Pro is te zwaar om in je hand te houden, dus hij ligt vaker óp het bureau dan als mobiel apparaat.

  De iPad Pro, die sneller en krachtiger is dan menig PC…

  Klopt, maar voor 1 iPad Pro heb je qua budget 2 middelmatige pc’s. Voor dat beetje internet en apps volstaat het laatste vaak meer dan voldoende.

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat een gemixte signalen geeft Apple af zeg…

  Volgens mij heeft Apple gewoon het plotselinge succes van de Surface Pro 3 onderschat, en is als antwoord deze overhaaste versie van de iPad Pro uit gebracht. Je kan niet echt klagen op het apparaat omdat het precies doet wat de vorige iPads deed en dat is ook gelijk het probleem.

  Uniek verkoop argument niet inbegrepen?
  Koop je de iPad Pro, is er je niks nieuws behalve het formaat. Je kan niks wat je op de kleinere iPads niet kan. En juist dat wat het onderscheid maakt tussen de kleinere iPads (De Pencil) zit er niet standaard bij. “De Apple Pencil” Zonde… Zeker als Apple claimt dat dit de beste stylus ter wereld is. Dit is een uniek verkoop argument dat Apple redelijk onbenut laat. Plus het positioneert de iPad Pro een stuk duidelijker ten opzichte van de kleinere modellen.

  Geen Apple kickstand?
  Het ontbreken van een ingebouwde, in meerdere hoeken verstelbare ezel (zoals de Surface kickstand) blijft een gemis. Nu kan je de iPAd Pro NIET rechtop, of in een andere hoek zetten voor het kijken van films of comfortabel typen of tekenen, tenzij je een accessoire koopt die je die mogelijkheid geeft.

  iOS schiet te kort op een groot (scherm) formaat.
  Het grotere formaat scherm en (een duidelijk voor de iPhone ontworpen) iOS geven je niet het maximale wat je uit een tablet kan halen als je kijkt wat er nog meer mogelijk is bij de buren.

  Hopelijk kondigen ze volgend jaar of het jaar er op alsnog met trots de Apple refridgetoaster aan. Het ultieme product dat de overlap biedt tussen de grens waar een iPad te te kort schiet is en een Apple laptop te lomp en log is.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Maikelw,

  simpel koop dan een Surface 4. Altijd dezelfde reacties van dezelfde azijnpissers. Als jullie vinden dat Cook ongelijk heeft, schakel dan toch gewoon over, simpel. Elke keer maar weer komen jullie met dezelfde nonsens argumenten en doen jullie net zo of de Surface een perfect product is. Raar want het is het ook niet. Het wil de beste zijn in alles en is gewoon middelmatig in alles. Windows 10 als tablet is gewoon een ramp en de meeste apps zijn hiervoor gewoon niet geoptimaliseerd. Heb nog nooit een Surface eigenaar weten vermelden dat hij het een geweldig tablet vond. Als laptop daarentegen kan deze er best mee door.

 • Profielfoto
  donut

  Het is duidelijk dat Apple niet weet hoe de ipad te integreren naar de mogelijkheden van OSX en misschien willen ze dat ook echt niet. Dan blijft iOS het OSX voor dummies. Geen probleem, maar noem een iPad dan niet pro louter en alleen omdat ie iets groter en sneller is.
  Voor Microsoft is het nadeel dat een Surface alle rompslomp moet meesjouwen van hun windows erfgoed en bovendien de voordelen van een tablet moet hebben. Door windows 10 gratis te maken hopen ze dat dit erfgoed sneller wordt afgebouwd zodat het wat overzichtelijker wordt.
  In dit licht denk ik dat hierdoor iOS een heel veilig systeem kan worden in tegenstelling tot Windows gezien de historie en omvang.
  en veilgheid zal eens steeds grotere rol gaan spelen .
  Het OSX zal verschuiven naar de power-user en Apple kennende zullen ze het langzaam afbreken en verwaarlozen, want dat doen ze op alle professionele fronten.
  Zodoende blijft uiteindelijk de iPad Pro toch overeind als hun meest professionele product.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Het succes van de Surface is tamelijk betrekkelijk volgens mij. Uiteraard zijn de recensies (terecht) juichend en ook de gebruikers, maar de PC markt krimpt nog steeds en zeker de highend oplossingen hebben het zwaar. Bij Apple heeft de high-end het nooit zwaar dus alleen al daarom heeft Apple weinig te vrezen van de Surface.

  iOS heeft voor Apple (en veel gebruikers) het voordeel van een gesloten systeem. De grote massa heeft hier genoeg aan, die hoeft geen Windows met alle toeters en bellen en zelfs OSX is nog teveel gedoe. Echt, als je het niet vanuit jezelf bekijkt, maar vanuit de massa denk ik dat Apple het goed begrepen heeft.

  Voor de pro-gebruiker heeft Apple op het moment erg weinig te bieden. De iPad pro is voor mij een mooie aanvulling op mijn arsenaal, maar ik hoop echt dat Apple weer eens wat meer echte pro-tools gaat laten zien. Een nieuwe Mac Pro is wel weer tijd en ook qua software gebeurt er erg weinig. OSX doet weinig boeiends wat mij betreft. Ook daar lijkt de gemiddelde consument de belangrijkste doelgroep…

 • Profielfoto
  knekkie

  Het succes van de Surface is tamelijk betrekkelijk volgens mij. Uiteraard zijn de recensies (terecht) juichend en ook de gebruikers, maar de PC markt krimpt nog steeds en zeker de highend oplossingen hebben het zwaar. …


  De krimpende PC markt is overkoepelend gemeten natuurlijk. Het is maar net wat je uit de statistieken leest.

  Er kan krimp zijn voor de gehele sector terwijl individuele merken beter gaan dan ooit te voren in hun eigen geschiedenis. Als je vanuit dat perspectief naar de geschiedenis van Surface kijkt dan kan je niet anders concluderen dat het nu een succesvol en winstgevend high end product is.

  De verkopen van de Surface doen alles behalve krimpen.;)

  …iOS heeft voor Apple (en veel gebruikers) het voordeel van een gesloten systeem. De grote massa heeft hier genoeg aan, die hoeft geen Windows met alle toeters en bellen en zelfs OSX is nog teveel gedoe. Echt, als je het niet vanuit jezelf bekijkt, maar vanuit de massa denk ik dat Apple het goed begrepen heeft….

  Klopt helemaal wat je zegt. aan de andere kant beperkt Apple hoe dan ook de mogelijkheden van die paar mensen die meer willen maar geen laptop of desktop willen.

  …Voor de pro-gebruiker heeft Apple op het moment erg weinig te bieden…

  Hier had een Pro tablet een verschil kunnen maken. Ik was daarom ook redelijk teleurgesteld toen apple een grotere iPad onthulde met iOS terwijl de term iPad Pro je op zijn minst doet denken aan een MacBook Pro omgebouwd tot een tablet zoals de Modbook Pro Een serieuze tablet die OSX draait met alle bijbehorende voordelen voor de creatieve pro.

 • Profielfoto
  polansky

  Maikelw,

  simpel koop dan een Surface 4. Altijd dezelfde reacties van dezelfde azijnpissers. Als jullie vinden dat Cook ongelijk heeft, schakel dan toch gewoon over, simpel. Elke keer maar weer komen jullie met dezelfde nonsens argumenten en doen jullie net zo of de Surface een perfect product is. Raar want het is het ook niet. Het wil de beste zijn in alles en is gewoon middelmatig in alles. Windows 10 als tablet is gewoon een ramp en de meeste apps zijn hiervoor gewoon niet geoptimaliseerd. Heb nog nooit een Surface eigenaar weten vermelden dat hij het een geweldig tablet vond. Als laptop daarentegen kan deze er best mee door.

  .

  Jou reactie evenzo simpel en typisch die van een Appel evangelist.
  Eerst een ander uitschelden door hem niet te respecteren. Daarna gaan huilen door vooral niet aan te willen nemen dat een ander bedrijf soms toch echt wat beters doet. Degenen die tegen Apple prediken zijn de afvalligen en moeten worden verstoten. Net een echte religie dat Apple gebeuren.

  Uit je reactie blijkt namelijk dat je nog nooit een Surface Pro in je handjes hebt gehad of er ooit mee hebt gewerkt. Jammer, want heel iOS is ook redelijk middelmatig te noemen met al zijn beperkingen en belemmeringen.

  Dat inzicht komt overigens pas nadat je eerst een aantal jaren Apple flink hebt gespekt en tot het moment dat je doorkrijgt dat je door hen eigenlijk vreselijk wordt betutteld en afgezet.

  De iPad Pro is in de basis best een mooi apparaat, maar door iOS in plaats van Mac OS X op het ding te knallen heeft Apple hier naar mijn idee echt een flinke steek laten vallen. Door nu nog eens te bevestigen dat Apple niet van plan is om een hybride toestel uit te brengen maakt het, dat voor professionele creatievelingen de iPad Pro nooit een echt een interessant alternatief zal worden.

  Photoshop Mix is een leuke tekentool voor consumenten, maar valt in het niet bij wat Illustrator en Photoshop kunnen.
  Twee van Adobe’s belangrijkste programma’s uit de CC suite die je gewoon volledig op een Surface Pro Tablet kunt draaien zonder moeilijk te doen met een speciale app.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Polansky,

  als je niets meer vind bij Apple, koop dan toch gewoon die Surface Pro. Rot op en komt niet 30 keer weer hetzelfde vertellen. Hetzelfde met de Watch. Daar kwam je ook 100 keer vertellen wat voor een wanproduct het was. Geen probleem voor mij, maar elke keer opnieuw bij elk draadje hetzelfde liedje….

  Kan je alleen maar geluk toewensen met de Surface …….

 • Profielfoto
  jackybe67

  On topic.

  De Pro is een beetje aan de dure kant met een heel slecht keyboard en een geweldige Pencil. Zie er wel een markt in, maar enkel indien er een hele hoop geoptimaliseerde apps voor komen.

  Voor mij geld nog altijd dat ik de iMac gebruik op het werk en thuis enkel een iPad Air. Dus thuis is de iPad voor mij wel degelijk een laptop vervanger.

 • Profielfoto
  polansky

  JackyBE 67 – Stop toch eens met dat huilie huilie gedoe van je.

  Ga jij nu maar lekker voor je iPad Pro met je piemeltje spelen als je Tim Cook weer eens ziet voor het zoveelste ‘geweldige’ product dat ze introduceren.
  Kun je lekker stiften met je eigen stylus.

  En hou verder je bek.

  Ik bepaal zelf wel wat ik doe, daar heb ik jou niet voor nodig.
  En jammer joh, ik blijf en waarschijnlijk zelfs nog wel een behoorlijke tijd.

  Jij hoeft me evengoed geen 30 keer te vertellen dat ik moet oprotten, ook geen 31e keer, of nog vaker. Het heeft geen nut, sterker nog. Het heeft het tegengestelde effect van wat jij graag zou willen.

  Ter info: Ik hoef geen Surface Pro 4 meer te kopen, ik heb hem al gekocht en hij werkt geweldig. Its a magic experience zou jou geliefde Timmie Cook en Ive zeggen.

 • Profielfoto
  jackybe67

  HAHAHA

 • Profielfoto
  Nora is back

  Niet voederen a.u.b.

 • Profielfoto
  wensink

  Jammer, iOS 10 leek me zo’n mooi moment..

 • Profielfoto
  knekkie

  iOS10 had een mooi Fusie moment geweest idd…

  Maar Apple heeft wel eens vaker geroepen iets niet of nooit te zullen gaan doen om er de eerst volgende keynote juist mee aan te komen. dus wie weet.;)

 • Profielfoto
  IsSidha

  het is allemaal zo mooi verteld maar ondertussen liegen de cijfers niet
  23 miljoen iPads verkocht.. een laagte record voor het afgelopen kwartaal
  totaal 1 miljoen Surface verkocht sinds de Surface is uitgebracht, 3 jaar geleden

  Ondanks dat de iPad op z’n retour is verkoopt het nog met gemak 10 keer zoveel als de Surface

  dus luister naar de klant en zie wat de klant daadwerkelijk KOOPT.. en dat is alles behalve Windows

  Wie dit naast zich neer legt en zegt dat Apple verkeerd bezig is heeft dan ook geen flauw benul over marktwerking en consumentenwensen..

  Alleen hun eigen stijve piemeltje is daarbij een (miniscule) maatstaf

 • Profielfoto
  knekkie

  Op de achtergrond werkt men al aan iOS 10 en er zullen vast ook plannen zijn voor een Mac OSX 11. Ik wel benieuwd welke kant iOS en Mac OSX op gaan.

  Is dit de mogelijke roadmap? (scope van 10 jaar)
  Apple ontwikkelt iOS de komende jaren door tot iets vergelijkbaars als Mac OS maar dan Touch first en stopt Apple uiteindelijk met de ondersteuning voor MacOSX?

  Of is dit een waarschijnlijkere roadmap? (scope tot de koe is uitgemolken)
  Mac OSX en iOS op de zelfde voet voort kabbelen. Zo nu en dan springt er een functie over en weer. krijgt iOS support voor een rand apparaat er bij. Af en toe een nieuw jasje en klaar.

 • Profielfoto
  Laurensblom

  Als dit de toekomst wordt, moet ik na 25 jaar Apple gaan denken over een andere computer. Ik heb niks tegen mensen zoals Tim Cook, maar ze hebben toch vaak een andere smaak. Ze zijn meer gespitst op uiterlijk en ze hebben niet zo veel op met praktisch nut. Wat dat betreft kan hij beter overstappen naar een andere branche en het echte werk aan iemand anders overlaten.

 • Profielfoto
  Real_Vic

  Klopt helemaal wat je zegt. aan de andere kant beperkt Apple hoe dan ook de mogelijkheden van die paar mensen die meer willen maar geen laptop of desktop willen.

  Is inderdaad duidelijk, het gaat over die paar zuurneuroten die meer willen, vervolgens met die rotzooi gaan spelen en blijkbaar niks anders te doen hebben dan onzin te verkondigen op een Mac website.

  Windows heeft nooit kunnen tippen aan Mac OS. Mac OS ligt al jaren lang, jaren voor dat gammele gebruikersonvriendelijke windhoos, dus er hoeft niet zoveel nieuws aan te veranderen. Het is vertrouwd, simpel en stabiel.

  Ze doen het daar best slim in Cupertino. Het kaf van het koren scheiden.

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Ik denk dat Mac OSX, en de Mac, langzaam uitgefaseerd worden.
  Dan heeft Cook niet gelogen, maar het resultaat is hetzelfde: Een apparaat voor alles.

 • Profielfoto
  Freek

  Eén apparaat voor alles ? Ik denk ’t niet:-) Een iPad is niet hetzelfde als een iPhone en een iPad Pro is niet hetzelfde als een Mac. Tim Cook weet dat. Think-out-of-the-IT-Box en kijk om je heen:-) Step, fiets, brommer, motor(fiets;-), cabrio, SUV, vrachtwagen … Alles gaat van A naar B en er is voor elk wat wils:-)

  Zie ook http://hetkomtopalspoepen.nl

 • Profielfoto
  knekkie

  …het gaat over die paar zuurneuroten die meer willen, vervolgens met die rotzooi gaan spelen en blijkbaar niks anders te doen hebben dan onzin te verkondigen op een Mac website…

  Ik zat persoonlijk al een tijdje te wachten op een iPad of Apple hybride waarop ik buiten mn studio het zelfde kan als op een MacBook die is aangesloten op een 13″ Wacom Cintiq. De iPad Pro claimt zo’n apparaat te zijn.

  Mijn vergelijkingsmateriaal is m’n Surface Pro 1&3 die ooit mijn 13″ MacBook Pro retina vervangen hebben. De keuze voor de surface was simpel. Apple had het niet. Het was op dat moment HET alles in één apparaat waarmee ik als animator direct met een pen op het scherm kon tekenen/animeren. Dus geen Macbook en een losse Wacom Cintiq 13″ mee zeulen maar gewoon 1 dun apparaat zodat ik werkelijk overal kan werken. Ook als ik een keer niet in mn studio met MacPro en Wacom Cintiq aanwezig ben.

  De Apple Fan in mij was benieuwd naar de iPad Pro toen ik daar over hoorde. Inmiddels ben ik redelijk teleurgesteld omdat er iOS op draait. Blijkbaar zijn dat er meerdere met mij op OMT en tezamen vallen we volgens jou onder de categorie: “zeur neuroot” als we er te kritisch over zijn. Zijn we mooi klaar mee:D

  Windows heeft nooit kunnen tippen aan Mac OS. Mac OS ligt al jaren lang, jaren voor dat gammele gebruikersonvriendelijke windhoos, dus er hoeft niet zoveel nieuws aan te veranderen. Het is vertrouwd, simpel en stabiel.

  Dat is jou persoonlijke ervaring/mening natuurlijk. Voor mij persoonlijk is het niet zo zwart wit. Ik ervaar zowel Mac OSX als Windows 10 als vertrouwd, simpel en stabiel. Misschien omdat ik nooit vanwege slechte Windows ervaringen aan de Mac ben geraakt. Ik ben er mee gaan werken omdat er niks anders was op mn opleiding. Dat was in het begin verschrikkelijk (wennen). Daarna zag ik de voordelen er wel van in.

  Ze doen het daar best slim in Cupertino. Het kaf van het koren scheiden.

  Slim zijn ze zeker bij Apple… Hoe dan ook… Ik ben blij dat ik dankzij platform onafhankelijke software niet gevangen zit binnen het Apple ecosysteem. Hoe mooi en fijn het aanbod van Apple ook is, Apple laat je zeker met de iOS apparaten niet alle potentie benutten dat het platform in zich heeft. Die betutteling uit naam van veiligheidis zonde. Daar mag je best kritisch over zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  Eén apparaat voor alles ? Ik denk ’t niet:-) Een iPad is niet hetzelfde als een iPhone en een iPad Pro is niet hetzelfde als een Mac. Tim Cook weet dat. Think-out-of-the-IT-Box en kijk om je heen:-) Step, fiets, brommer, motor(fiets;-), cabrio, SUV, vrachtwagen … Alles gaat van A naar B en er is voor elk wat wils:-)

  Zie ook http://hetkomtopalspoepen.nl

  Goed artikel Freek (Y)

  Ik zie de iPad Pro toch een beetje als een hybride die een beetje van twee werelden samen voet in 1 groter jasje. Slappe hap.

  En dat terwijl de potentie veel hoger lag. de iPad Pro had het beste van twee werelden kunnen zijn waarbij de optelsom het apparaat als geheel naar nieuwe hoogtes brengt. Apple belooft dat min of meer maar maakt dit niet waar.

  Maar goed de iPad als apparaat brengt de meeste van ons van A naar B dus we mogen niet te kritisch zijn van Real_Vic

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik las dit net op NU.nl

  Apple erkent dat er een probleem is met het scherm van de iPad Pro, dat in sommige gevallen niet reageert en enkel een zwart scherm weergeeft.
  Dat blijkt uit de supportpagina van het bedrijf. Gebruikers meldden eerder problemen met het apparaat, dat soms niet reageert wanneer het wordt aangesloten aan de oplader.

  Apple raadt gebruikers aan de iPad Pro opnieuw op te starten door de home-knop en de aan/uit-knop tien seconden lang in te houden. Het bedrijf zegt het probleem te onderzoeken.

  Heeft iemand hier ervaring mee