Bunq bank heeft genoeg aan app en pas

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Bunq bank is bijzonder. Niet alleen omdat het de eerste nieuwe bank is die sinds DSB-bank tien jaar geleden een bankvergunning krijgt, maar ook omdat de bank met alleen een app en een pas werkt. Je krijgt er wel een echt rekeningnummer.

De app van Bunq is in de App Store verschenen en aanmeldingen worden geaccepteerd. De bank wil zich vooral onderscheiden door een simpele, sociale app en betaalpas die real-time kan rekening kan switchen.

Sociaal bankieren

Bunq heeft de ambitie om elkaar betalen net zo makkelijk te maken als het versturen van een WhatsApp-bericht. De dienst werkt op basis van contactpersonen in je telefoon en toont alleen waneer het echt nodig is IBAN-nummers. ‘Traditioneel’ geld versturen en ontvangen is mogelijk, maar het liefst doet Bunq het met een foto en omschrijving. Authenticatie gaat via Touch ID of gezichtsherkenning (selfie) en de app ondersteunt 3D Touch.
bunq-app

Handige functies voor jongeren

Heb je een gezin, hond (of kat) en hypotheek? Dan is Bunq niet voor jou. De dienst is gericht op jongeren, studenten en twintigers. Zo is er de mogelijkheid om een rekening direct vanuit de app te splitsen en kan een studentenhuis bijvoorbeeld een eigen account voor gezamenlijke uitgaven hebben. De pinpas van Bunq kan via de app real-time van account switchen. Dat moet klanten van andere banken ook aanspreken.

https://www.youtube.com/watch?v=22MgZCICYZE

Account en kosten

Het aanmaken van een account kan direct vanuit de app. Deze verifieert je e-mail adres en telefoonnummer en omdat het om een officieel bankrekening gaat, moet je ook een foto van je ID maken. De belofte om binnen 5 minuten een account te maken wordt ruim gehaald. Accounts moeten wel handmatig goedgekeurd worden. Dat gebeurt binnen 24 uur.

De Bunq-app is gratis, een betaalpas kost 9 euro voor 4 jaar. Het verzenden en ontvangen van betalingen is gratis, maar een pinbetaling kost 4 eurocent. Het opnemen van cash kost 80 eurocent per transactie. Een compleet overzicht van de kosten is in deze PDF te vinden.

Wie is Bunq?

De oprichter van Bunq is geen onbekende in de online-wereld. Ali Niknam richtte in 2003 hostingbedrijf TransIP op en wil nu de banksector betreden. Hij zegt tegen NRC ruimte te zien voor een innovatieve en eerlijke bank. Bunq belegt je geld niet, dus voor een hoge rente hoef je niet over te stappen. Nikram ziet dat niet als nadeel: „Dat zorgt er juist voor dat wij ons moeten richten op het aanbieden van een heel goede app.”

Video: onthulling van Bunq op dinsdagavond.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Aiko

  Interessant dat je de akelige IBAN-nummers bij deze bank kan omzeilen. Althans, als je ‘intern’ geld overmaakt, of ook tussen banken onderling? IBAN is qua uitvoering echt een gedrocht van een klantonvriendelijkheid.

  (Oeps. “Kat” is een van de eerste woorden die je leert spellen als kind. Jammer dat het in dit artikel toch akelig fout gaat…)

 • Profielfoto
  Maarten

  Ali Nikram -> Ali Niknam

 • Profielfoto
  Joost de Vries

  Nu nog Apple watch ondersteuning en ik maak een account aan

 • Profielfoto
  Joost de Vries

  Ik bedoel natuurlijk Apple pay

 • Profielfoto
  Maxim

  Iemand enig idee of bunq binnenkort ook naar België komt?

 • Profielfoto
  DosEquis

  Maar WAT maakt Bunq nu zo uniek? Ik zie het vooral als online portemonnee, zoals Paypal of Skrill, maar misschien heb ik het verkeerde idee gekregen?

  Je rekening is gratis, da’s mooi. Maar boodschappen doen en betalen met PIN kost geld. Sparen is niet mogelijk. De andere features lijken niet echt doorslaggevend. Een rekening delen, dat kan met de app van ABN AMRO ook al. Via Knab kun je geld overmaken naar een Facebook account ipv een IBAN nummer in te typen.

  Ik heb uit nieuwsgierigheid een account aangemaakt, maar ik betwijfel of ik het ga gebruiken.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  @Aiko, Ik kan gewoon niet begrijpen wat er moeilijk moet zijn aan het IBAN systeem.
  Ben ik nou zo slim dat ik geen problemen ondervind of wat?
  Het is werkelijk een zegen, betalingen met andere landen gaan super soepel, eindelijk.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik heb vier katten, dus niks voor mij…..

  Met meer dan twee katten moet je echt bij de ABN zitten!

 • Profielfoto
  IsSidha

  leuk .. een whatsapp bank… heeft een leuke en vriendelijke interface voor betalingen onderling, echt iets voor studenten die de hele dag in de kroeg hangen.. voor echte bankzaken, nog een hele hele lange weg te gaan… contactloos betalen? wordt met geen woord over gerept.

  maar goed begin..

  @DosEquis .. betalingen met PIN kosten altijd geld, alleen haalt de bank dat normaal ergens anders vandaan.. door jouw geld te beleggen bijvoorbeeld

  @Joost .. denk dat je dat Pay met Bunq wel kan vergeten.. denk eerder dat Bunq beter kan worden dan Pay zelfs.. als ze de ontwikkeling goed doen

 • Profielfoto
  Col

  Er is wel degelijk een groot verschil met de traditionele banken:
  met Bunq versas je een betaling ‘real time’. Jouw geld staat op hetzelfde moment op de rekening van de ander.
  En natuurlijk is het een eerste stap maar je zal zien hoe het banklandschap de komende tijd gaat veranderen. De bank als tussenschakel bij betalingen is over – pak ‘m beet – 10 jaar volledig verleden tijd.
  Dit is de eerste stap!

 • Profielfoto
  whaha

  Dit is een hele goede ontwikkeling. Een echte consumentenbank. Ze geven niet eens hypotheken uit. Ze maken niet eens gebruik van hun licentie om geld te scheppen!