Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 november 2015
Leestijd: 1 minuut

België wil anonieme simkaart verbieden

België gaat de strijd aan met anonieme, ongeregistreerde prepaid simkaarten. Door de terroristische dreiging in het land wil de overheid de registratie van simkaarten verplichten. In het land zijn ongeveer 5 miljoen anonieme simkaarten actief.

De Franstalige krant L’Echo schrijft dat het plan de veiligheid in het land moet verbeteren. Anonieme simkaarten zouden veelvuldig door criminele netwerken en terroristen gebruikt worden. (poll verderop in artikel)

Telecomminister Alexander de Croo broedt al enige tijd op het plan en wil nu de definitieve stap zetten. Onlangs bleek dat de terreurel in Verviers ook via anonieme simkaarten communiceerde. Het is nog onduidelijk hoe de registratie er precies uit gaat zien, een wetswijziging is in ieder geval nodig.

Verdeeldheid bij providers

De Belgische telecomproviders begrijpen het doel, maar sommigen, zoals Base zeggen te twijfelen aan de effectiviteit. De provider stelt tegenover L’Echo dat andere landen zijn teruggekomen op de verplichte registratie nadat soortgelijke wetgeving werd ingevoerd. Mobistar ziet voor- en nadelen. De provider noemt makkelijkere communicatie met klanten als voordeel, maar is huiverig voor hoge kosten en heeft praktische bezwaren.

Het plan komt uit de koker van telecomminister Alexander de Croo.

Nederland

In Nederland is het ook mogelijk om zonder legitimatie een prepaid simkaart te kopen. Providers moedigen klanten met onder andere extra beltegoed en data wel aan om zich te registreren. De Nederlandse opsporingsdiensten lobbyen al enkele jaren bij het Ministerie van Justitie voor een verplichte registratie van prepaid simkaarten. Wat denk jij? Stem in de poll:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
België wil anonieme simkaart verbieden
Sluiten