België wil anonieme simkaart verbieden

Door: Raymon Mens - 30 reacties

België gaat de strijd aan met anonieme, ongeregistreerde prepaid simkaarten. Door de terroristische dreiging in het land wil de overheid de registratie van simkaarten verplichten. In het land zijn ongeveer 5 miljoen anonieme simkaarten actief.

De Franstalige krant L’Echo schrijft dat het plan de veiligheid in het land moet verbeteren. Anonieme simkaarten zouden veelvuldig door criminele netwerken en terroristen gebruikt worden. (poll verderop in artikel)

Telecomminister Alexander de Croo broedt al enige tijd op het plan en wil nu de definitieve stap zetten. Onlangs bleek dat de terreurel in Verviers ook via anonieme simkaarten communiceerde. Het is nog onduidelijk hoe de registratie er precies uit gaat zien, een wetswijziging is in ieder geval nodig.

Verdeeldheid bij providers

De Belgische telecomproviders begrijpen het doel, maar sommigen, zoals Base zeggen te twijfelen aan de effectiviteit. De provider stelt tegenover L’Echo dat andere landen zijn teruggekomen op de verplichte registratie nadat soortgelijke wetgeving werd ingevoerd. Mobistar ziet voor- en nadelen. De provider noemt makkelijkere communicatie met klanten als voordeel, maar is huiverig voor hoge kosten en heeft praktische bezwaren.

Het plan komt uit de koker van telecomminister Alexander de Croo.

Nederland

In Nederland is het ook mogelijk om zonder legitimatie een prepaid simkaart te kopen. Providers moedigen klanten met onder andere extra beltegoed en data wel aan om zich te registreren. De Nederlandse opsporingsdiensten lobbyen al enkele jaren bij het Ministerie van Justitie voor een verplichte registratie van prepaid simkaarten. Wat denk jij? Stem in de poll:

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Wat een mongolen. Terroristen gebruiken ook auto’s laten we dat ook maar gaan verbieden.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Voor welke mongolen is een anonieme simkaart nuttig Usain?
  Terroristen, stalkers, …

 • Profielfoto
  loverlover

  Leuk bedacht maar in de praktijk werkt het niet, dat is wel gebleken in Duitsland bijvoorbeeld. Daar was het ook verboden anonieme sim-kaarten te gebruiken. De verkopen vielen zwaar tegen en mensen vonden het in veel opzichten maar ongemakkelijk. Winkels, nachtwinkels en telefoon zaken zetten maar vervolgens alle sim-kaarten op hun (winkel)namen en verkochten de sim-kaarten door + 5 euro extra.

  Nu lopen er miljoenen mensen rond waar de kaart geregistreerd staat op Aldi, Hasan de avond winkel en allerlei tankstations.

 • Profielfoto
  Usain

  @Tony smeT Ah nog zo’n pinda die denkt dat hij niks te verbergen heeft. Massa surveillance maakt de samenleving alleen maar onveiliger. Ik heb geen zin om al mijn meta data met de overheid te delen. Wat gaat hun het aan met wie en wanneer ik iemand opbel.

  Hoe zou jij het vinden als iedereen continu kan zien met wie je praat en waar je bent. http://www.wired.com/2013/06/phew-it-was-just-metadata-not-think-again/

 • Profielfoto
  imar

  Briljant! Natuurlijk. We verbieden de anonieme simkaart! Dat niemand daar eerder op gekomen is! En natuurlijk zal de terrorist/kinderporno-persoon gewoon met zijn eigen naw-gegeventjes en z’n pinpasje een geregistreerd kaartje halen (liefst met smartphone met gps).

  ;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Voor welke mongolen is een anonieme simkaart nuttig Usain?
  Terroristen, stalkers, …

  .
  Stalkers, dat zijn de meiden meestal zelf schuld. Eerst geven ze zomaar hun 06 nummer – dan zeuren ze dat je niet voldoende en snel genoeg berichtjes terugstuurt – en wanneer je serieus werk er van maakt om meer te weten te komen over haar en je te verdiepen in wat ze allemaal doet zodat je ergens over kunt praten met haar gaat ze naar de politie.
  Kom op zeg..

 • Profielfoto
  illuminati

  @Shmoo ervaring? ?

 • Profielfoto
  Hduebf Dgfuhf

  Terroristen van de privacy zijn ze! Greetz Helena

 • Profielfoto
  Hduebf Dgfuhf

  @Shmoo, dan blokkeer je dat nummer, toch?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Stalkers, dat zijn de meiden meestal zelf schuld..

  Jammer genoeg worden er wel veel meer mensen gestalkt dan alleen ‘meiden’.

 • Profielfoto
  Hydræ

  We kunnen toch gesprekken/berichten tappen? Geef de Dienst voor de Veiligheid van de Staat wat meer bevoegdheden, en we zijn al een stuk verder.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Als er geen Europese regelgeving komt, gaan terroristen toch gewoon borderhoppen, dus: zinloos.

 • Profielfoto
  mowat

  Gewoon europees of zo mogelijk verder verplichten . Iemand die niets te verbergen heeft heeft geen probleem met die zogenaamde privacy. Iedereen schermt daar zo’n beetje mee terwijl ze wel via facebook , twitter e.d. heel hun leven op het internet gooien. Maar je nummer mag niet geregistreerd zijn. Je auto is toch ook geregistreerd, je mac heb je toch ook niet naamloos gekocht . Van mij mogen ze dat vanaf morgen starten. Ik neem geen enkel telefoontje op als er enkel maar streepjes opkomen. Die persoon ken ik niet.

 • Profielfoto
  Aiko

  Niets te verbergen hebben is een loze reden. Je hebt geen idee wat een andere partij met informatie kan doen, ook ‘onschuldige’ informatie. Losse brokjes informatie zijn prima aan elkaar vast te knopen en hieruit geheel nieuwe kennis (over jou) te ontrekken als gevolg.

  Ook met informatie waar jij niets voor te verbergen hebt kunnen nare dingen gedaan worden waar jij de dupe van wordt, of een ander.

  Wat je eenmaal uit handen geeft, daar krijg je nooit meer de controle over. En ook al heb je NU niets te verbergen, misschien heb je dat over een jaartje wel, of over tien jaar, weet jij veel. Dat wat je wil verbergen hoeft heus niet iets te zijn dat het daglicht niet mag zien.

  Durf kritisch te zijn, óók op je eigen privacy, en niet zomaar elke verplichting als een makke schaap maar aanvaarden voor een of andere drogreden.

 • Profielfoto
  Caszz

  Zucht. Misschien moet iedereen gewoon een kogel door z’n eigen kop heen jagen. Dan kunnen de terroristen tenminste rustig doorleven :-S

 • Profielfoto
  Retyro

  Voor welke mongolen is een anonieme simkaart nuttig Usain?
  Terroristen, stalkers, …

  …politici uit oppositiepartijen, privedetectives die overheidscorruptie proberen bloot te leggen, bedrijven die hun plannen voor de toekomst geheim proberen te houden

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR
 • Profielfoto
  mowat

  @Aiko,
  Alles wat je uit handen geeft heb je nooit meer de controle over…
  Ik neem aan dat jij dan geen Google account, geen facebook of twitteraccount , geen spotify of flickr account enz enz hebt. waarschijnlijk rijdt je niet met een auto want die ziet men ook en heb je geen telefoon. Mogelijk ook geen computer of internet .. Je reactie hier kwam mogelijk langs ergens anders, heel anoniem . Als je al die dingen wel zou hebben dan zal die niet-anonieme simkaart niets meer toevoegen aan hetgeen wat allemaal over je bekend is en waar je nu al gevolgd wordt.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Met een geregistreerde simkaart en een versleutelde schatservice of in game communicatie doen metsen met een slecht geweten nog steeds waar ze behoefte aan hebben. Verplicht registreren het lost niets op, en het maak het maar een fractie lastiger. De kosten wegen niet tegen de baten op.

 • Profielfoto
  ArMac

  En dat te bedenken dat die terroristen in Parijs gewoon gebruik maakte van sms en onvergrendelde telefoongesprekken. Er is maar 1 instantie die hier gefaald heeft en dat is de Belgische veiligheidsdienst. Die zouden ze ze moeten aanpakken, maar daar hoor je niemand over. Nee, laten we de privacy van de bevolking maar nog meer gaan inperken.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Dit is nooit te realiseren. Mocht het systeem binnen België waterdicht zijn, haalt ren terrorist wel een sim uit een ander land en gaat roamen.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Volgens mij werkt het alleen (een beetje) als je prepaid helemaal verbiedt. Dus alleen als een actief bank-account gekoppeld is (hopelijk van de echte gebruiker). En dan nog, versleutel de communicatie, eventueel ook via een TOR-achtig systeem zodat niet te zien is wie met wie communiceert, en de politie heeft alsnog het nakijken.

  Anoniem communiceren heeft een legitieme functie, bijvoorbeeld voor journalisten om bronnen te kunnen beschermen. Laten we geen politiestaat optuigen, dan verliezen we precies de vrijheid die we willen verdedigen.

 • Profielfoto
  mytecmaster

  Dit systeem werkt prima mits je dan ook eist dat wanneer iemand een kaart verliest of niet meer in persoonlijk gebruik heeft de kaart meteen geblokkeerd moet worden op straffe van boetes en eventuele sancties. Zelfde voor bedrijven die kaarten op hun naam hebben staan. Zolang je dit niet doet is het onzin.

 • Profielfoto
  Wootism

  @Tony smeT Ah nog zo’n pinda die denkt dat hij niks te verbergen heeft. Massa surveillance maakt de samenleving alleen maar onveiliger. Ik heb geen zin om al mijn meta data met de overheid te delen. Wat gaat hun het aan met wie en wanneer ik iemand opbel.

  Hoe zou jij het vinden als iedereen continu kan zien met wie je praat en waar je bent. http://www.wired.com/2013/06/phew-it-was-just-metadata-not-think-again/

  Ah nog zo’n pinda die denkt dat er iemand in hem geïnteresseerd is…
  Jij bent als brave burger alles behalve interessant voor de overheid, maar ik snap dat je dat zelf anders ziet.
  Ik zou het inderdaad niet relaxt vinden als alles en iedereen continu kan zien met wie ik praat en waar ik ben. Maar dat gebeurd op dit moment niet, dus waarom zou je daar over nadenken?

  Succes met je paranoïde leventje waarbij alles en iedereen je zogenaamd in de gaten houdt.

 • Profielfoto
  BomC

  @Shmoo: tuurlijk, en ‘die meiden’ moeten ook niet zeuren als die leuke jongen uit de kroeg ineens vijfduizend keer per dag haar nummer belt, dat van haar ouders ook maar voor alle zekerheid, constant drie meter achter haar op straat loopt, met een honkbalknuppel voor de deur staat, huisgenoten terroriseert en de gruwelijkste leugens rondstrooit? Ja, want je ziet natuurlijk meteen van buiten dat het een griezel is. Ik heb es een keer zo’n zaak van heel dichtbij meegemaakt en het is bepaald niet lollig – en wordt nog eens erger gemaakt door idioten die veronderstellen dat ze het allemaal aan zichzelf te danken heeft.

 • Profielfoto
  caers_bart

  Wat een mongolen. Terroristen gebruiken ook auto’s laten we dat ook maar gaan verbieden.

  Mijn auto staat wel degelijk op mijn naam geregistreerd…of waar denk je dat dat plakje met nummers en cijfers vooraan je auto voor dient Usain? Ze verbieden niets, het moet alleen even op naam zodat de kaart traceerbaar is.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Als men dit doet.
  Wat weerhoud de terroristen ervan om buitenlandse SIMs te bestellen/gebruiken ?
  Uit China,Rusland,USA,Canada,Zwitserland,Oestbekistan ?
  Ja oke ze zijn sneller door hun bundel heen maar dat is het dan ook wel!

  Voor een terrorist zal het slechts een kleine belemmering zijn maar niet meer dan dat! een bomgordel in elkaar fixen en een AK47 het land in krijgen zal vele malen moeilijker zijn dan anoniem communiceren…

 • Profielfoto
  ElsR

  Ik denk inderdaad dat het alleen effectief is als het minimaal in Europees verband wordt ingevoerd

 • Profielfoto
  4you

  Nieuw ‘beroep’ in België; ‘Telefoonkaart katvanger’

  Daarnaast is het bekend dat dit soort figuren helemaal geen internet of telefoon gebruiken. Een volgende stap van de overheden om nog meer controle te krijgen over de normale brave burger onder het mom van terrorismebestrijding.

  Geef mij eerst eens harde getallen (verifieerbaar) hoeveel aanslagen er voorkomen zijn door al die afluister praktijken.
  EDIT: Vanochtend in het nieuws
  Einde aan telefonisch sleepnet NSA … Een commissie van het Witte Huis concludeerde echter dat er nog nooit een aanslag was voorkomen dankzij die sleepnet-methode.

  Hoeveel doden vallen er in het verkeer, of door onjuiste medicatie en hoeveel door terrorisme?

  En de eerste huissleutel van iedereen die beweerd niks te verbergen te hebben moet ik nog krijgen.

 • Profielfoto
  Iknow

  @Usain: Mensen die anderen van mongolen verwijten, hebben zelf meestal geen greintje verstand in het hoofd.

  Natuurlijk weten ze bij de overheid dat er nog misbruiken mogelijk zijn. Het gaat er ook niet om dat totaal vermijden, dat is immers onmogelijk.
  Het gaat om het terugdringen van de kans op onbedoeld gebruik, dit moeilijker maken. Een zwaar slot op een deur verhindert toch ook niet dat inbrekers nog binnen kunnen, of wel soms?

  Nu even kritiek van een Vlaming op de vergader- en praatcultuur in Nederland. Zeer veel blabla en dikwijls een vergadercompromis à l Hollandaise, op zijn Hollands. Een niet doordacht vergadercompromis. Dan krijg je van die toestanden waar een kraan op boot wordt geplaatst en heel de constructie omvalt. Minder praten en meer doen is mijn devies aan de Hollanders!

  Eens kijken hoe het kabinet in Nederland reageert als blijkt dat, na een aanslag op Schiphol, anonieme simkaarten werden gebruikt.

  En nog iets, van misplaatste acties gesproken: Gratis tickets van Brussel naar Schiphol lijkt veel op aasgieren.

  Een Vlaming!