Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 oktober 2015

YouTube Red: de toekomst is premium

Bij de term Red denk je nu misschien nog aan de abonnementen van een Nederlandse telecomprovider, maar dat gaat veranderen. YouTube heeft zijn betaal­dienst woensdag­nacht tijdens een eigen evenement in Los Angeles uit de doeken gedaan.

Voor een tientje per maand biedt YouTube Red advertentievrije video’s, exclusieve content, onbeperkt muziek, offline opslaan en op de achtergrond kijken en luisteren. Deze maand in de VS. Volgend jaar in Nederland.

Is YouTube Red zijn geld waard?

Google omschrijft YouTube Red als ‘de ultieme YouTube-ervaring’. Functies als offline opslaan en het laten spelen van video bij multitasken of vergrendelen van je telefoon worden in de bestaande YouTube-app geactiveerd na het inloggen met een RED-account.

De exclusieve content bestaat uit 10 series, gemaakt door YouTube-sterren als PewDiePie en de cast van CollegeHumor. Een abonnement op YouTube Red geeft ook toegang tot Google Play Music en YouTube Music voor het streamen van muziek en clips. YouTube plaatst zich hiermee in dezelfde prijsklasse als Netflix, maar heeft minder exclusieve content.

Creators: slikken of stikken

Moederbedrijf Google was niet flexibel naar beheerders van grote kanalen, de YouTube Creators. De keuze was: de nieuwe voorwaarden voor het advertentievrije model ondertekenen of alle video’s verwijderd zien worden. Volgens Google is 99% van de creators akkoord gegaan.

De videosite wil niets kwijt over de verdeling van inkomsten tussen creators en het bedrijf, maar zegt tegen TechCrunch dat ‘het grootste deel’ naar de makers van video’s gaat. Het abonnementsgeld wordt waarschijnlijk niet alleen verdeeld aan de hand het aantal kijkers, maar ook de gemiddelde kijkduur kan van invloed zijn.

YouTube Red is 28 oktober in de VS verkrijgbaar voor $ 9,99. Andere landen volgen begin 2016. Waarschijnlijk rekent Google de prijs direct om van dollar naar euro. Als in-app aankoop kost Red overigens $ 12,99. Dit om Apple’s 30% marge te compenseren.

Reageer op artikel:
YouTube Red: de toekomst is premium
Sluiten