Steeds meer malware voor Mac in omloop

11 reacties

Apple was precies op tijd met nieuwe beveiligingsmaatregelen in OS X El Capitan. Door System Integrity Protection kunnen malafide apps niet langer systeem­bestanden wijzigingen. Volgens een nieuw rapport over OS X-malware was dat hard nodig.

Beveiligingsbedrijf Bit9 zag het afgelopen jaar een enorme toename aan OS X-malware. Tussen 2010 en 2014 werden nog 180 malafide applicaties gespot, dit jaar zijn dat er al 948. Dat is maar liefst vijf keer zo veel.

Het bedrijf analyseerde 10 weken lang malware uit diverse bronnen zoals een populaire dump en incidenten gerapporteerd door zijn eigen software. Er werden 1400 unieke vormen van malware gevonden. Volgens Bit9 zal dat alleen maar toenemen, de Mac wordt een steeds aantrekkelijker platform.

“De meeste malware was op zijn zachtst gezegd amateuristisch gemaakt”

Het bedrijf gebruikte een eigen sandbox om het gedrag van de malware te analyseren en concludeert dat de meeste kwaadaardige software voor OS X niet erg geavanceerd is. Zo werd zelden gebruik gemaakt van specifieke OS X-functies om de malware automatisch te laten starten en de malware integreert amper met de (unix) kernel van OS X. Het lijkt erop dat makers van Windows-malware maar wat bijklussen met beperkte kennis van OS X.

De nieuwe ‘rootless’ bescherming van OS X El Capitan zorgt samen met het al langer ingebouwde Xprotect en sandboxing standaard voor een redelijk veilige Mac. Het blijft echter raadzaam om alleen software uit vertrouwde bron, zoals de Mac App Store of sites van ontwikkelaars, te gebruiken.
osximg

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Ik draai gewoon een gratis viruskiller hoor….kan hem alleen niet meer vinden nadat ik geïnstalleerd had. Wel veel mail uit Nigeria sindsdien.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Helaas zijn virussen niet hetzelfde als malware, maar voor de rest een goede trollpost.

 • Profielfoto
  madcat

  Ik zag het een week geleden op deze site.

  Conclusie was dat het enkel om adware gaat.

  Maar het is tegenwoordig wel verstandig om Adware medic af en toe te draaien

 • Profielfoto
  Rakk

  Heeft Maxima dit stukje geschreven?:lol:

  Door System Integrity Protection kunnen malafide apps niet langer systeem­bestanden wijzigingen.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Het lijkt erop dat makers van Windows-malware maar wat bijklussen

  tja.. je moet toch ergens de grote jongen willen uithangen.. het jeugdhonk of de puber-soos..

 • Profielfoto
  Shyos

  Het lijkt erop dat makers van Windows-malware maar wat bijklussen

  tja.. je moet toch ergens de grote jongen willen uithangen.. het jeugdhonk of de puber-soos..

  of als redactieninja:grin:

 • Profielfoto
  apple-man

  948 malafide applicaties gespot die malware bevatten is in mijn ogen niets als je dit cijfer gaat afzetten zetten de cijfers van windows die echt tig keer hoger liggen. Ik weet bijvoorbeeld dat er alleen al in de windows store Duizenden nep-apps in Windows Phone-store zitten tegen 256 in de apple store. Die apps zijn inmiddels al door apple verwijderd uit de apple store. http://www.techzine.nl/nieuws/41974/apple-heeft-groot-aantal-apps-met-malware-verwijderd-uit-app-store.html. Android zou de kroon spanen met 1 miljoen malafide Android-apps.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Volgens Bit9 zal dat alleen maar toenemen, de Mac wordt een steeds aantrekkelijker platform.

  Waarom? Voor het magere 7,8% marktaandeel wat OS X heeft? Ik wil niet beweren dat AV onzin is, maar het bericht komt wat tendentieus over.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Volgens Bit9 zal dat alleen maar toenemen, de Mac wordt een steeds aantrekkelijker platform.

  Waarom? Voor het magere 7,8% marktaandeel wat OS X heeft? Ik wil niet beweren dat AV onzin is, maar het bericht komt wat tendentieus over.

  Daarnaast wordt dit al beweerd sinds eind vorige eeuw. We wachten nog even af;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  We merken inderdaad dat het Apple platform niet meer helemaal gevrijwaard is van malware, adware of virussen, maar het meeste is erg overdreven en het gebeurt niet of nauwelijks dat er echt ingrijpende dingen kunnen gebeuren.
  Nieuwsberichten van Beveiligingsbedrijven en fabrikanten van Virusscanners moet je daarom altijd met een flinke korrel zout nemen. Hoofddoel is vooral de aandacht op zichzelf te vestigen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het is idd zo dat de mac aantrekkelijker word hoor. Gewoon hier in de buurt merk ik dat al omdat praktisch iedereen hier met een Apple product rondloopt. Is het niet een iPhone dan wel een ipad. En ook Mac computers worden meer en meer gekocht.

  Persoonlijk vind ik het wel goed dat Windows het meerdeel heeft hoor. Des te minder wij kopzorgen zullen hebben. Maar ben toch altijd voorzichtig, ik koop mijn apps gewoonlijk in de appstore of via betrouwbare links van bekende websites:-)