Staat Apple Pay aan onze landsgrens?

Door: Koen van Tongeren - 32 reacties

In de VS is het al een jaar lang de normaalste zaak van de wereld om iemand zijn Triple, Venti, Half Sweet, Non-Fat, Caramel Macchiato te zien afrekenen door een iPhone of Apple Watch tegen een betaalterminal bij Starbucks te houden. Samen met tientallen andere ketens accepteert de koffiegigant namelijk sinds 2014 Apple Pay.

Inmiddels is Apple’s contactloze-betaaldienst voor fysieke en online winkels ook in een handjevol andere landen beschikbaar en misschien, heel misschien kan Nederland daar binnenkort ook aan toegevoegd worden.

OMT-er Joost werkt bij een Apple Premium Reseller en ontdekte daar dat door Apple geleverde iPhones die in de winkel als demo-units gebruikt worden in het Nederlands vertaalde verwijzingen bevatten naar Apple Pay. Op de telefoons staat speciale demonstratie-software geïnstalleerd. Daarin is in de Wallet-app te zien hoe er nieuwe creditcards en betaalpassen kunnen worden toegevoegd. Ook is er informatie over Apple Pay in het Nederlands te vinden.
Apple Pay Nederland
Het is opvallend dat deze iOS 9-demo-software nu al volledig naar het Nederlands vertaalde aanwijzingen voor Apple Pay bevat. Tegelijkertijd is het goed mogelijk dat Apple de software direct laat vertalen voor verschillende landen, ook als niet alle diensten al in die landen beschikbaar zijn. Sterker nog, in de software verschijnt na het openen van de Wallet-app een popup-melding: ‘Functie niet actief voor deze demo’.

Er zijn echter meer aanwijzingen dat een grote uitbreiding van Apple Pay-landen aanstaande zou kunnen zijn. MacRumors ontdekte vrijdag dat beschrijvingen van een aantal winkels in Australië op Apple Maps van Apple Pay-badges was voorzien. Dat zou betekenen dat deze winkels Apple Pay-betalingen zouden ondersteunen. Later bleken ook winkels in Tsjechië, Finland, Duitsland en Polen Apple Pay-badges gekregen te hebben.

Op dit moment is Groot Brittannië nog het enige Europese land waar Apple Pay beschikbaar is. Naast het doen van betalingen kan Apple Pay daar ook gebruikt worden in het openbaar vervoer, als vervanger van de Londense Oyster card.

Een grote Europese uitrol van Apple Pay zou niet als een grote verrassing komen. Apple CEO Tim Cook liet zich in februari al ontvallen dat ernaar gestreefd wordt om voor het einde van 2015 meer Europese landen aan het systeem te koppelen. Daarnaast blijkt creditcardmaatschappij Visa al maanden bezig te zijn om betaalterminals te upgraden voor Apple Pay-achtige diensten.

Dus wie weet kun jij je Sinterklaas- en kerstinkopen dit jaar gewoon met je telefoon of horloge doen. Vol verwachting klopt ons hart.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Pete.Z

  Fingers crossed

 • Profielfoto
  TomBD

  Ik hoop echt dat we Apple Pay heel snel kunnen verwachten. Kijk er al sinds jaar en dag naar uit om met m’n iPhone (of beter nog, met m’n Apple Watch) te kunnen betalen.

  Niet dat ik een hekel heb aan betalen met m’n bankpas, maar tot zover ik heb gezien hoe Apple Pay werkt lijkt het me veel handiger en bovenal veiliger door het gebruik van Touch ID. Zeker nu ik de iPhone 6s heb, waar het sneller en betrouwbaarder dan ooit is.

  Dus kom maar op Apple!

  By the way, en misschien wel een domme vraag: staat de locatie niet toevallig op de VS of het Verenigd Koninkrijk? Want toen ik laatst de News-app in iOS 9 wilde activeren door de locatie om te schakelen naar de VS, kreeg ik hetzelfde te zien. Ook allemaal netjes vertaald naar het Nederlands.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Zal dit ook gaan werken met een 5c?:P

 • Profielfoto
  Xcode

  Goed nieuws! Ik ben benieuwd.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Aan de ene kant mooi, maar aan de andere kant ook vreselijk onhandig. Niet Apple Pay, maar de lezers. Want in Nederland hebben bijna alle NFC-enabled pinautomaten de NFC-lezer in het linker zijvlak. Een vreselijk idiote en onhandige plek voor zo’n lezer!

  Zelf betaal ik nu al een tijdje met NFC via mijn mobiel (Note 4, ING “Betalen” app) en zelf vind ik het heel fijn (op die debiele lezers na dan). Ik hoop dat NFC-betalingen snel aanslaan zodat meer winkels naar nieuwe lezers upgraden.

 • Profielfoto
  edonline
 • Profielfoto
  kees32

  Zal dit ook gaan werken met een 5c?:P

  Het werkt alleen met een Apple Watch of met een iPhone 6 of hoger.

   Pay mag ook wel snel naar Turkije komen!

 • Profielfoto
  Shmoo


  .
  Op dit plaatje hierboven, waarom staat het woordje Apple Watch aan de bovenkant uitgelijnd terwijl iPhone en iPad veel netter zijn uitgelijnd.
  Apple is zo niet meer het bedrijf van de details.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik vind betalen niet leuk.(n)

 • Profielfoto
  Bonte

  Kan er ook onderling tussen iPhones geld worden uitgewisseld via Apple-Pay?

  Ik heb zelf een winkel en zou dit graag gebruiken zonder een terminal te moeten huren. Het verwonderd me eigenlijk wel dat Paypal dit nog niet heeft ontwikkeld.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Iemand ooit aan de theorie gedacht dat er in wel-ondersteunde landen (US, UK, AUS, NZ, etc.) wellicht mensen wonen die hun iPhone in het Nederlands gebruiken? Ik woon in Nederland, maar alle iPhones die ik heb werken al vanaf dag 1 in het Engels (geldt overigens voor alle apparatuur waar dit voor mogelijk is). Andersom zou dus ook kunnen…
  Ik hoop echter wel dat Pay binnenkort de Nederlandse betaalmarkt op komt stormen! Zou nog makkelijker zijn dan betalen met m’n contactloze pinpassen…

 • Profielfoto
  iMaf

  @Bonte, dit kan toch met de bankcontact app!!!

 • Profielfoto
  Bonte

  @Bonte, dit kan toch met de bankcontact app!!!

  Is dat die app die werkt met QR codes? Niemand gebruikt het, dit zou even makkelijk moeten zijn als een bump-confirm. Ik zal de app toch eens bekijken, tx.

 • Profielfoto
  bechris60

  Wauw. Ik had men iPhone op de vs staan voor de nieuws app en ik zag dit als 2 updates geleden staan in men wallet. Je kan alleen geen kaarten toebogen.

 • Profielfoto
  Thomas De Lange

  Ik heb een iPhone 5s maar wel een Apple watch kan ik dan mijn kaarten opslaan op mijn Apple watch of moet dat op mijn iPhone gebeuren(waardoor ik het dus niet kan)

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Laten we het hopen.
  En vooral voordat iedereen hier zijn eigen systeem heeft geïntroduceerd.
  En laat ze aanhaken bij de makers van de OV-chipkaart!!

 • Profielfoto
  Hemmik

  Dit was ook al in iOS 8 dus ik denk dat we niet hoopvol moeten worden

 • Profielfoto
  koningjordy

  laten we het hopen!! en dat idd de ov chipkaart ook compatible wordt!!!!!

 • Profielfoto
  floris4970

  Met mijn americaanse debitcard kan ik overal betalen, IKEA, Albert Hein, overal waar ze contactloos betalen ondersteunen en creditcatds accepteren.

 • Profielfoto
  Twitfix

  Ik wil niet veel zeggen maar die vertaling zie ik al een tijd gewoon op mijn iPhone zonder demo of beta software. Gewoon een kwestie van land naar de VS of Engeland veranderen en dan weer terug.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik heb een iPhone 5s maar wel een Apple watch kan ik dan mijn kaarten opslaan op mijn Apple watch of moet dat op mijn iPhone gebeuren(waardoor ik het dus niet kan)

  Als je nou goed zou lezen… iPhone 5 en nieuwer (dus ook 5S) werkt met een Apple Watch. Horloge doet de NFC-communicatie en de rest gaat op je iPhone.

 • Profielfoto
  pelle.neksor

  Helemaal eens met Twitfix.. die vertaling naar NL staat al sinds vorig jaar in de iPhone. Gewoon de telefoon van regio veranderen en je kunt kaarten toevoegen en ziet alle teksten voor Apple Pay in het Nederlands. Ik gebruik een Amerikaanse kaart van Wells Fargo en betaal al met Apple Pay icm die Amerikaanse kaart in Nederland. Apple hoeft dus niets uit te rollen, Apple moet deals met Nederlandse banken maken.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Apple sucks!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Apple Watch direct van slag bij ingaan van Wintertijd.
  Ze leren het nooit bij Apple.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Stelletje losers bij Apple. Met 20k man aan het werk en niemand die er aan denkt om de wintertijd een beetje lekker plaats te laten vinden.
  Stelletje sukkels!

  Remote werkt ook klote, op Watch en iPhone 6 zegt hij dat ik thuisdeling moet aanzetten. Terwijl het allang aan staat. Gek wordt ik ervan!!!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik hoop dat het oplucht, maar wat heeft dat met  Pay te maken?

 • Profielfoto
  JeremyvanVliet

  Apple Pay is wat mij betreft meer dan welkom! Ik kijk er al lang naar uit!
  En ik weet even niet zeker of het een klok-klepel verhaal is maar ze wilde toch per 2016 de contactloos betalen bankpas kunnen inzetten als OV-Chipkaart?
  M.a.w. dan heb je geen losse chipkaart meet nodig maa gebruik je de NFC chip van je bankpas om het Nederlandse OV in te komen?
  Dat zou dan betekenen dat Apple Pay ook werkt! Toch?

 • Profielfoto
  iJos

  Staat Apple Pay aan onze landsgrens?
  Beetje veel journaal gekeken? Stijl hoort bij redactiewerk.

 • Profielfoto
  jordi99

  Er staan zelfs apple pay logo’s bij verschillende macdonalds in apple kaarten..
  Zou het dan toch snel komen!:)

 • Profielfoto
  booterror1973

  Net een artikel gelezen bij iCulture:
  http://www.iculture.nl/apple-pay-nederland-mcdonalds-marqt/

  Lijkt dat er binnenkort bij MC Donalds en Marqt betaald kan worden met ApplePay

 • Profielfoto
  Oud

  ik heb met een ING medewerker erover gechat en zij zei dat ze er nog niet zoveel over wist maar in de contactloze pin automaten zit natuurlijk al NFC dus dan zou nederland niet zo heel moeilijk moeten zijn:)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Bij McDonalds en Marqt? Dat is wel humor. Bij de ongezonde hap en de compensatiesupermarkt… twee uitersten van het spectrum.

  Maar goed: ik wil niet een oplossing die het sommige ketens doet. Ik wil een oplossing waarbij ik (meestal) geen pinpas meer nodig heb. Ik zit totaal niet te wachten op een versnipperd spectrum. Ik vind het nu al irritant om te moeten kiezen tussen contant met munten en papier, contact met alleen munten, pinpas met pin, contactloos pinnen, creditcard met pin, creditcard met swipe, creditcard met code/vingerafdruk, ov-kaart, kadopas, kadobon… man ik word al moe van het opsommen.

  Kansloos geneuzel waarbij iedereen met gemaksopties over elkaar heen buitelt. Als ApplePay niet net zo breed gedragen wordt als mijn creditcard, vind ik het gewoon niet zo boeiend. Ik blijf niet bezig.