Roamingkosten EU vanaf juni 2017 écht verleden tijd

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Na jaren discussie over het wel of niet afschaffen van roamingkosten en grote druk van de telecomlobby, heeft het Europees Parlement de knoop nu definitief doorgehakt. Nieuw aangenomen regelgeving maakt per 15 juni 2017 een eind aan roamingkosten.

In de nieuwe regels staat ‘Roam Like At Home’ (RLAT) centraal. Dat houdt in dat bellen, het sturen van SMS-berichten en mobiel internet in andere EU-landen zonder extra kosten van je eigen binnenlandse bundel afgaat.

Compromis

De telecomlobby is niet helemaal niet lege handen naar huis gegaan. Als een provider kan aantonen dat de maatregelen de binnenlandse tarieven zullen beïnvloeden, mag er een ‘minimale meerprijs’ gerekend worden voor data en minuten in het buitenland. De Nationale toezichthouder van de lidstaat (in Nederland de ACM) moet deze meerprijs goedkeuren en kan deze aanpassen of verwerpen. Winst maken op roaming is niet toegestaan.

Fair Use

Omdat het prijspeil in Europa nog niet in alle landen gelijk is, komt er bescherming tegen permanente roaming in de vorm van een fair use policy. Hoe ruim deze is wordt door de Europese Commissie in december 2016 vastgesteld. Bij het bepalen van de policy staat ‘Roam Like At Home’ centraal, dus Europeanen moeten hun smartphone kunnen gebruiken alsof ze thuis zijn. Dat wijst op een ruime limiet.

De roamingkosten binnen de EU worden op 30 april 2016 nog verder gemaximeerd. Dit zijn de nieuwe maximale tarieven:

 • €0,05 per minuut voor bellen vanuit het buitenland
 • €0,02 per tekstbericht (SMS)
 • €0,05 per megabyte mobiele data

Het Europees Parlement heeft ook nieuwe regels omtrent netneutraliteit aangenomen. Daardoor gaat de strenge Nederlandse netneutraliteit de prullenbak in en wordt een afgezwakte vorm in heel Europa van kracht. Bij RTL Z staat een heldere uitleg over het verschil en de gevolgen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Helaas wordt netneutraliteit opgeofferd. Dus ben hier NIET blij mee.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Echt verleden tijd is het niet. Ik ben over een maand buiten Europa en daar mag ik vrolijk € 2,50 per MB. Als ik daar m’n iPhone gebruik “like home” ben ik €50 000 voor één maand alleen al voor data kwijt, in plaats van € 64 :’).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als een provider kan aantonen dat de maatregelen de binnenlandse tarieven zullen beïnvloeden, mag er een ‘minimale meerprijs’ gerekend worden voor data en minuten in het buitenland.

  .
  Dat kunnen ze allemaal natuurlijk binnen een vloek en een zucht.

  En dan gaan we weer steggelen over wat die minimale meerprijs gaat worden.

 • Profielfoto
  imathijs

  Wat Imade zegt. En er zal wel meer achter zitten dan wat hierboven staat. Je zult tegenwoordig paranoïde worden… Of ben ik dat al? *vragen vragen…*

 • Profielfoto
  Niels

  Geen roamingkosten maar:
  – geen netneutraliteit
  – extra kosten door oplopende abonnementsprijzen (want dit gaan de providers voor die tijd zo doen tot op hoogte dat de extra kosten van roaming worden gedekt).
  – minimale meerprijs: wordt natuurlijk binnen no-time doorgevoerd en onderling afgesproken (daar valt dan over een paar jaar een onderzoeksraad over, maar die wordt dan weer ‘afgekocht’ en hoor je ook niets meer van).

  Kortom, uiteindelijk is de consument net zo duur uit en hebben we met z’n allen weer een hoop reisjes en feestjes van europarlementariers ‘gesubsidieerd’, dat zijn namelijk de enige die er weer beter op geworden zijn (om nog maar niet over de lobby-bonussen te spreken) en hebben voor hun eigen mobiele kosten toch geen omkijken.

 • Profielfoto
  baup

  Ben inderdaad heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Het opofferen van onze netneutraliteit is wel een heel groot offer. Hebben ze ons via deze weg toch nog te pakken.

 • Profielfoto
  Imade

  In de EU netneutraliteit zitten maar liefst 4 lookholes die ervoor zorgen dat Netflix trager wordt dan bijvoorbeeld videoland.com of dat Deezer rustig kan groeien en Pietje music na paar maanden op de fles is.

 • Profielfoto
  computer space

  Wie maakt dei FUP? de provider van je abo of de provider waar je bij roamt? Ik wil namelijk wel een abbonement in Letland nemen, als de Letse provider de FUP bepaalt prima, minder leuk als KPN hier dan kan lopen miepen.

 • Profielfoto
  computer space

  We moeten gewoon vaker stemmen met de protomonee. Merk je bijvoorbeeld dat UPC loopt te knijpen op je VPN verbinding: weg met UPC en aan de publieke schandpaal.