Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 oktober 2015

Roamingkosten EU vanaf juni 2017 écht verleden tijd

Na jaren discussie over het wel of niet afschaffen van roamingkosten en grote druk van de telecomlobby, heeft het Europees Parlement de knoop nu definitief doorgehakt. Nieuw aangenomen regelgeving maakt per 15 juni 2017 een eind aan roamingkosten.

In de nieuwe regels staat ‘Roam Like At Home’ (RLAT) centraal. Dat houdt in dat bellen, het sturen van SMS-berichten en mobiel internet in andere EU-landen zonder extra kosten van je eigen binnenlandse bundel afgaat.

Compromis

De telecomlobby is niet helemaal niet lege handen naar huis gegaan. Als een provider kan aantonen dat de maatregelen de binnenlandse tarieven zullen beïnvloeden, mag er een ‘minimale meerprijs’ gerekend worden voor data en minuten in het buitenland. De Nationale toezichthouder van de lidstaat (in Nederland de ACM) moet deze meerprijs goedkeuren en kan deze aanpassen of verwerpen. Winst maken op roaming is niet toegestaan.

Fair Use

Omdat het prijspeil in Europa nog niet in alle landen gelijk is, komt er bescherming tegen permanente roaming in de vorm van een fair use policy. Hoe ruim deze is wordt door de Europese Commissie in december 2016 vastgesteld. Bij het bepalen van de policy staat ‘Roam Like At Home’ centraal, dus Europeanen moeten hun smartphone kunnen gebruiken alsof ze thuis zijn. Dat wijst op een ruime limiet.

De roamingkosten binnen de EU worden op 30 april 2016 nog verder gemaximeerd. Dit zijn de nieuwe maximale tarieven:

  • €0,05 per minuut voor bellen vanuit het buitenland
  • €0,02 per tekstbericht (SMS)
  • €0,05 per megabyte mobiele data

Het Europees Parlement heeft ook nieuwe regels omtrent netneutraliteit aangenomen. Daardoor gaat de strenge Nederlandse netneutraliteit de prullenbak in en wordt een afgezwakte vorm in heel Europa van kracht. Bij RTL Z staat een heldere uitleg over het verschil en de gevolgen.

Reageer op artikel:
Roamingkosten EU vanaf juni 2017 écht verleden tijd
Sluiten