Apple TV niet genoeg? Plex onthult nieuwe player voor serieuze home cinema

38 reacties

Mediaspeler Plex komt binnenkort naar de Apple TV 4, maar er is vandaag ook goed nieuws voor iedereen die zijn Mac Mini of andere computer liever als media center gebruikt. Plex onthult een preview van zijn compleet nieuwe mediaplayer.

De makers van het media center willen met de nieuwe Plex Media Player hun desktop-app naar een hoger niveau tillen. Premium klanten met Plex Pass kunnen nu al een preview-versie downloaden.

De nieuwe Plex Media Player moet het bestaande Plex Media Center vervangen en is helemaal opnieuw opgebouwd. De source-speler MPV diende als basis en met een nieuwe skin trekt Plex het uiterlijk van de applicatie op alle platforms tegelijk.
PLEX-filters

Serieuze thuisbioscoop

Met Plex Media Center richt het bedrijf zich niet gebruikers die af en toe een filmpje van YouTube willen kijken, maar op iedereen die serieus met een thuisbioscoop bezig is. De software ondersteunt geavanceerde functies zoals refresh rate switching en synchronisatie van beeld. Wie gaan Mac achter zijn TV wil hebben, kan de software binnenkort ook met hardware-rendering op de Raspberry Pi 2 gebruiken.

De nieuwe Plex Media Player is nog in ontwikkeling. Een preview is alleen beschikbaar voor betaalde gebruikers van Plex Pass, maar de software is later vrij te downloaden. Een aantal functies zijn nog in ontwikkeling, zo is er momenteel nog geen zoekfunctie aanwezig.
PLEX-music
Naast de dekstop is de Plex-app voor iOS pas vernieuwd. Het bedrijf kondigde eerder al aan ook met een app voor de nieuwe Apple TV te komen. Of Plex meteen beschikbaar is bij de lancering van de Apple TV 4 op maandag is nog onbekend.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  joram

  Ik heb vroeger Plex altijd met ontzettend veel plezier gebruikt, maar ik vind het nu vaak te onduidelijk wat je nu moet hebben en doen. Deels omdat ze verschillende componenten hebben (Plex Media Server, Plex Media Player), en deels omdat sommige functies voor Premium klanten is.

  Kan ik nu zowel de Server als de Player downloaden, installeren en aan elkaar koppelen zodat ze (à la Kodi) naadloos werken? Of heb je nog meer nodig? Spelen ze nog steeds (à la Kodi) alle media af? En hoe zit het met de ondertiteling die vroeger als addon beschikbaar was (à la Kodi)? Hebben ze daar nog ondersteuning voor? En werkt Plex ook met een Harmony remote (à la Kodi)?

  Vroeger was hun programma een stuk makkelijker te doorgronden omdat het een “fork” was van XBMC. Maar ze hebben nu zo sterk hun eigen weg ingeslagen dat het niet meer vanzelfsprekend is dat dingen ook “gewoon” werken, vind ik.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Goed nieuws! Als vervend Plex gebruiker ben ik zeer verheugd met de nieuwe player en functies. Ook vooral het direct play vind ik erg belangrijk voor het afspelen van mijn hi-res audio en klinkt dan ook erg goed.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb nooit een moer van Plex gesnapt.

  Plex Media Server draait op mijn Mac, omdat mijn TV dan de film-map kan afspelen.

  Maar verder heb ik altijd ruzie met dat Plex gehad.

 • Profielfoto
  joram

  @KarelWillem:
  Inderdaad… en ze proberen/probeerden een Media Server app te maken die overal op kan draaien, maar die vlieger gaat niet op. Ze hadden het in mijn ogen beter als één app kunnen houden, want mensen hebben toch hun films op meerdere mogelijke plekken: op een Mac of PC, op een USB schijf, op een NAS, in de cloud.

  Die Media Server moet gewoon makkelijk toegang hebben tot je media, dus dan is het overzichtelijker om de Server en Player als 1 app te houden in plaats van ook dát nog een keer apart te moeten installeren.

  Nee, dan liever XBMC/Kodi. Dat werkt nagenoeg hetzelfde, en ik kan gewoon bij de Video-settings al m’n film-locaties aanwijzen. Heb er zelf maar één (op een NAS), maar op die manier kun je ten minste alles voor je media op één app instellen, in plaats van dat je loopt te sleutelen met 2 apps (Player en Server).

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Joram: De server heb je nodig en verwijst naar al je content, dus films, series, muziek etc. De player gebruik je om alles af te spelen. Dat kan dezelfde computer zijn maar ook een computer bij je tv in je netwerk. En je hebt een app nodig om de player te bedienen welk aangeschaft dient te worden.

  Ja de hele rattaplan is dus aan elkaar gekoppeld maar je kan ook vrienden mee laten genieten van jou films enzo. Dat doe ik ook en daar zijn ook zij heel erg blij mee. Hun verbinden dan de player via internet met jou server.

  Er staat overigens een erg duidelijke uitleg op de Plex site hoe alles in te stellen en te installeren. Ik heb het zeer de moeite waard gevonden er wat tijd in te besteden om alles een beetje te snappen. En erg moeilijk is het niet.

 • Profielfoto
  MacRay

  Bestaat dat nog. Al die instellingen al dat gedoe…zo anno 2005

 • Profielfoto
  djneo

  Plex is een geweldig tooltje, media server kan ook transcoding doen, en de iOS app en samen met een auto downloader op een server geeft de vrijheid om zonder na te denken te genieten van nieuwe media

  Hopelijk komt de app snel voor de atv 4 en hoef ik niet te twijfelen tussen een raspberry met Plex

  Tevens kan de server ook op een nas draaien, in mijn geval een hp microserver. Je hoeft niet veel instellen. Alleen je media folders netjes houden

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Joram: Ik denk dat je het begrip ‘server’ niet begrijpt. En de server app van Plex maakt het niet uit waar je je content bewaard maar het is wel handig om al je films op dezelfde plaats te bewaren. Je legt je vork toch ook in dezelfde la als de rest van je bestek omdat dat gewoonweg handig is?

 • Profielfoto
  App69

  Ik heb nooit een moer van Plex gesnapt.

  Ik ook niet.
  NAS -> iPad/Infuse -> TV.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  En het is zo simpel als ik weet niet wat!

 • Profielfoto
  djneo

  Ik heb nooit een moer van Plex gesnapt.

  Ik ook niet.
  NAS -> iPad/Infuse -> TV.

  NAS -> TV

 • Profielfoto
  KarelWillem

  En het is zo simpel als ik weet niet wat!

  .
  Al meerdere malen getracht Plex mijn films te laten beheren.

  Allemachtig wat een zooitje werd dat. Had ik opeens heel veel Bassie en Adriaan e.d. (niet dus).

  En ondanks verwoede pogingen heb ik dat nooit voor elkaar gekregen.

 • Profielfoto
  Panda

  @KarelWillem zo moeilijk is het echt niet hoor. Installeer Plex Server op een computer/apparaat wat altijd aanstaat, vervolgens vertel je Plex server waar je al je mappen hebt staan voor films, series, en muziek en je laat plex een scan starten. Wat wel heel belangrijk is is dat je zelf alle bestanden een nette naam geeft bijvoorbeeld map met de serienaam, map met seizoen nummer en daarin de bestanden die ook duidelijk de afleveringsnummer erin hebben staan bijvoorbeeld (Dexter.S04E10.1080p.BluRay-HDMI).

 • Profielfoto
  djneo

  http://www.filebot.net Is een handig tooltje als je media bestanden rare namen hebben. Deze zoekt de correcte namen

  Handig voor plex. Koli of wat dan ook

 • Profielfoto
  App69

  NAS -> TV

  Hoe bedoel je? Met de TV kan je je NAS toch niet benaderen?

 • Profielfoto
  IsSidha

  De Plex Server zet je op je NAS en benader je van je browser
  De Plex Speler op wat voor computer je ook aan je TV heb hangen
  De Plex app op je iPad/iPhone werkt meteen als afstandsbediening dan ook
  en Plex werkt nu ook al naadloos met de ATV’s

  klaar.. en wie het niet snapt moet gewoon DVD’s blijven gebruiken of een keer een basis computer cursus volgen of gewoon heel simpel tv kijken:razz:

 • Profielfoto
  ndr

  Voor diegene die punctueel zijn onder ons: het heet tegenwoordig Plex Home Theater.

 • Profielfoto
  App69

  Hacken, jailbreak, etc… Hou me daar niet mee bezig.
  NAS -> iPad/Infuse -> TV werkt prima voor mij. Plus het feit dat Firecore al bezig is met een app voor de nieuwe TV.
  We’re super-excited about the new Apple TV and SDK, and have already started working on a shiny new version of Infuse for this amazing new platform.

  De Plex Speler op wat voor computer je ook aan je TV heb hangen

  Er hangt geen computer aan m’n tv.

  klaar.. en wie het niet snapt moet gewoon DVD’s blijven gebruiken of een keer een basis computer cursus volgen of gewoon heel simpel tv kijken.

  Moeten?(n)

 • Profielfoto
  Reintjuh1989

  Foutje in je tekst. Tot nu toe heette de player van Plex PHT, kort voor Plex Home Theatre. Dat is nu inderdaad veranderd naar PMP Plex Media Player.;-)

 • Profielfoto
  LighScan

  Ook al jaren een fervent Plex-gebruiker, en sinds vrij recent ook een PlexPass (premium). De nieuwe Plex Home Player ziet er zéér goed uit, en werkt een pak stabieler dan Plex Home Cinema, welke al een tijdlang niet meer bijgewerkt was.

 • Profielfoto
  djneo

  Hacken, jailbreak, etc… Hou me daar niet mee bezig.

  Hoeft niks, ook niet te jailbreak

  voor plex zijn ze ook bezig voor de apple tv 4
  http://www.onemorething.nl/2015/09/vlc-en-plex-komen-naar-nieuwe-apple-tv/

 • Profielfoto
  MichaelB

  Zeer gemengde gevoelens bij Plex.
  Jaren geleden vond ik het fantastisch, maar het laatste jaar vooral gaat het in mijn bibliotheken steeds fout.

  Films en series worden spontaan niet meer gevonden als ik ze toevoeg aan de locatie waar mijn films en series altijd gestaan hebben, maar wel in een algemene folder waar ik tijdelijke dingen stal (zoals even een filmpje van een telefoon).

  De enige reden dat ik nog Plex heb, is omdat onze tv een Plex client ingebouwd heeft (LG tv).

  Voor streamen en transcoden naar m’n mobiele devices gebruik ik (ook al jaren) Air Video (wat nu Air video HD heet).

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik heb ook al jaaren een haat/liefde verhouding met Plex. Het oude Plex werkte volgens mij veel beter. Sinds kort is ook de iPad Plex vernieuwd en werkt ook dat niet feilloos meer. Een goede vriend van me draait nog op een oudere versie van Plex en soms zou ik willen dat ik ook terug kon naar de pre-server versie…

  Hopelijk wordt het weer beter met deze nieuwe versie.

 • Profielfoto
  App69
   
  voor plex zijn ze ook bezig voor de apple tv 4
   

  Had ’t al gelezen, djeno. Plex is gewoon niks voor mij.
  Of missxhien toch die cursus volgen.;-)

 • Profielfoto
  djneo

  Djneo*

 • Profielfoto
  ray-

  Optimaal is natuurlijk dat je Plex Media Server op een NAS draait, daar dient het eigenlijk ook voor. Je kan je laptop als server gebruiken, maar dat is eigenlijk wat van de pot gerukt. Want het is net de bedoeling om uw eigen movie-server te hebben die al je content bundelt.

  Die server streamt dan de content naar alle toestellen die de player hebben. Net zoals je pakweg youtube filmpjes die op de youtube-server staan, bekijkt op uw laptop of smartphone of ipad.

 • Profielfoto
  F0nsie

  Er wordt in het artikel gesuggereerd dat er niet gezocht kan worden in de server/web applicatie van Plex. Dit is onzin, Plex heeft ook op de desktop gewoon een filter en een zoek functie, ook zonder Plex Pass.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Hoe bedoel je? Met de TV kan je je NAS toch niet benaderen?

  Waarom niet? werkt prima hoor..

  Er hangt geen computer aan m’n tv.

  bij mij ook niet.. bij de meeste echter wel.. sterker nog, bij de meeste hangt datgene wat als NAS zou moeten werken aan de TV.. en geloof het of niet, sommige mensen lopen nog steeds met USB stickies heen en weer te zeulen

  Moeten?(n)

  Voor sommige mensen zou het verplicht moeten zijn.. zoals een rijbewijs.. de complete nonsens die sommige mensen hier kunnen uitkramen is gewoon te triest voor woorden

  Als iets prima is, lekker werkt, en je bent er happy mee.. vooral mee doorgaan.. maar dat sommige mensen lopen te roepen dat het niet werkt, te moeilijk is en er een puinbak van maakt, dat ligt puur en alleen aan onkunde

 • Profielfoto
  mymac

  Top nieuws! Ben benieuwd hoe het werkt allemaal. Morgen de nieuwe versie binnenhalen. Snap niet dat sommige mensen niet kunnen begrijpen hoe Plex werkt. De server stel je in met alle gewenste mappen en locaties van content, de player gebruik je op elk apparaat. Mijn Mac mini is de server (met drie externe schijven voor series en films), daar staat toevallig ook een player op, maar ook op de Xbox one en vis iOS is alles te zien. Momenteel vanuit Denemarken aan het kijken naar de nieuwste aflevering van een serie naar keuze, net als al m’n vrienden die toegang hebben met hun eigen account. Iedereen weet zodoende waar hij of zij gebleven is met de desbetreffende serie of film. Het kan niet eenvoudiger werken naar mijn idee!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Voor sommige mensen zou het verplicht moeten zijn.. zoals een rijbewijs.. de complete nonsens die sommige mensen hier kunnen uitkramen is gewoon te triest voor woorden

  Als iets prima is, lekker werkt, en je bent er happy mee.. vooral mee doorgaan.. maar dat sommige mensen lopen te roepen dat het niet werkt, te moeilijk is en er een puinbak van maakt, dat ligt puur en alleen aan onkunde

  Oh wat ben ik het met je eens zeg!

 • Profielfoto
  App69

  De server stel je in met alle gewenste mappen en locaties van content.

  En dit is nou precies wat je niet moet doen met Infuse.
  App installeren, verbinding maken met je NAS en klaar. Infuse zoekt zelf de ondertitels indien niet aanwezig.
  Maar ze komen toch beiden naar de TV4 dus everybody happy.

 • Profielfoto
  mctazman

  Plex werkt hier perfect, maar er is idd 1 ernstig probleem met de server voor de mensen die te lui zijn om het één en ander uit te zoeken.

  Het grootste mankement van de Plex Server is het scannen en identificeren van de media. Je MOET de bestanden de juiste namen geven. Zonder deze naamgeving, zal Plex de bestanden niet kunnen identificeren en krijg je bijzondere resultaten te zien.

  Media streamen naar mijn aTV doe ik dmv PlexConnect. Heerlijke hack en geen gezeik met airplay en dergelijke. Alleen jammer dat ik daar voor een kanaal op moest geven (en heb gekozen voor het Trailers kanaal)… Maar goed, met de aTV4 is dat probleem ook weer opgelost:D

 • Profielfoto
  IsSidha

  Het grootste mankement van de Plex Server is het scannen en identificeren van de media. Je MOET de bestanden de juiste namen geven. Zonder deze naamgeving, zal Plex de bestanden niet kunnen identificeren en krijg je bijzondere resultaten te zien.

  Daar zit zeker het grootste euvel, en niet alleen bij Plex maar bij alle mediaspelers (en ja, ook infuse).. tegelijkertijd..Je moet helemaal niks.. daar zijn nu juist programa’s als CouchPotato en SickRage voor.. en als je het een beetje handig aanpakt gaat het allemaal helemaal automatisch en vanzelf zonder ook nog maar ergens aan te hoeven zitten.

 • Profielfoto
  TLM

  Had geen idee dat Plex Pass gebruikers betaald werden voor dat pasje;-) En dat is niet de enige fout in het artikel, je hebt dringend een proeflezer nodig Raymon:grin:

  Dit terzijde, ‘k hou die PMP wel in de gaten, want hier al jaren een tevreden Plex gebruiker.

 • Profielfoto
  TLM

  @IsSidha, en op welke NAS zet jij die Plex Media Server dan. Als het spul moet transcoden dan wordt je daar niet gelukkig van, zelfs niet op een dikke NAS van Synology. Meeste hebben een ARM of Intel Atom CPU en die trekken dat niet.

 • Profielfoto
  TLM

  Ook al jaren een fervent Plex-gebruiker, en sinds vrij recent ook een PlexPass (premium). De nieuwe Plex Home Player ziet er zéér goed uit, en werkt een pak stabieler dan Plex Home Cinema, welke al een tijdlang niet meer bijgewerkt was.

  Als fervent en zelfs betalend ( heb je hem Raymon ) Plex Pass lid mag je wel de juiste termen gebruiken.

  Het is Plex Home Theater.
  Plex Home Player en Plex Home Cinema bestaan helemaal niet.

  Weet jij wel voor wat je aan betalen bent ?:roll:

 • Profielfoto
  barelsky

  Zinnige opmerking TLM, hier was ik naar op zoek. Plex als server op NAS werkt eigenlijk op de meeste NAS (nog) niet goed vanwege de HW performance van deze apparaten. In ieder geval is dit bij mij het geval. Dus moet je de Plex server weer op een PC/Mac laten draaien en dat vind ik omslachtig en technisch onjuist.Ik zou de server functionaliteit dus graag op de ATV willen zien, zodat de decoding hier plaats kan vinden. Maar dit is me eigenlijk nog niet duidelijk geworden in alle berichten . Is het duidelijk voor iemand of de genoemde PLEX app server functionalitiet herbergt of slechts een client is. het is eigenlijk het zelfde probleem als met Itunes, waar je nog altijd een server versie van moet laten draaien om je library (op je NAS) via je ATV te kunnen benaderen. zou toch fijn zijn als dit rechtsreeks kan (op een apple TV)