OS X El Capitan weet geen raad met RAID

40 reacties

In OS X 10.11 El Capitan heeft het schijf­hulp­programma een make-over gekregen. Dit was een van de toepassingen die de laatste tijd minst ontwikkeld werd. Het redesign heeft echter niet alleen maar voordelen. Sommige functies ontbreken, en niet de minste.

Mac Performance Guide heeft opgemerkt dat El Capitan geen ondersteuning meer biedt voor het aanmaken en controleren van RAID-volumes. Een opslagsysteem dat vooral door professionele gebruikers wordt ingezet.

El Capitan kan nog wel RAID-schijven lezen, maar het aanmaken van een nieuwe RAID-set of bekijken of de schijven in orde zijn is niet langer met het schijf­hulp­programma mogelijk. Bestaande RAID-schijven worden bovendien als een groot aantal ‘Unititled’ volumes weergeven.
elcapraid-001
RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks en bestaat uit een set technieken om gegevens over meerdere harde schijven te verdelen. Door gegevens over twee schijven te verspreiden onstaat een extra snelle schijf (RAID 0) en door data tegelijk naar twee schijven te schrijven blijven gegevens veilig als een van de twee schijven defect raakt (RAID 1).

OS X ondersteunde alleen RAID 0 en 1, terwijl er ook varianten als RAID 5 met vier schijven bestaan. De basis was altijd in OS X aanwezig en het zou ons niet verbazen als de functionaliteit in een update van El Capitan terugkeert. Voorlopig moet hiervoor naar een extern hulpprogramma zoals SoftRAID of de commandline (diskutil appleRAID) worden gegrepen.

thunderbolt-raid
Een Thunderbolt RAID-systeem dat verkocht wordt in de Online Apple Store.

Het lukt Apple maar moeilijk om te laten zien dat professionele Mac-gebruikers er nog toe doen. Aan de ene kant is er goede hoop door de vernieuwde Mac Pro, updates voor Final Cut en Logic en de komst van Metal naar OS X. Aan de andere kant worden power user-functies als RAID-ondersteuning zonder pardon de nek omgedraaid.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  OMG — dat zuigt grote tijd, zeg…! Meestal wist ik het ontbreken van functies wel om te denken, maar dit is wel heel erg… Goed dat het vanuit Terminal nog wel gaat; ik heb nu RAID in gebruik en was anders ZEKER nog niet naar ElCap gegaan; en dat terwijl ik toch echt een aantal Front End-features wil gaan gebruiken (zoals de nieuwe Notes). Ik hoop echt dat dit een bug is, of anders een “High Priority Redesign” of welke term er ook gebezigd wordt om aan te geven dat er een feature ENORM snel toegevoegd dient te worden… Zonder deze feature is het voor mij bijna als het tekenen van mijn eigen doodvonnis om naar ElCap te migreren (eh… nou ja, da’s wat overdreven; de Terminal is er gelukkig nog:shock: )

 • Profielfoto
  polansky

  Het lukt Apple maar moeilijk om te laten zien dat professionele Mac-gebruikers er nog toe doen. Aan de ene kant is er goede hoop door de vernieuwde Mac Pro, updates voor Final Cut en Logic en de komst van Metal naar OS X. Aan de andere kant worden power user-functies als RAID-ondersteuning zonder pardon de nek omgedraaid.

  De hoop op een vernieuwde versie van Final Cut heb ik al opgegeven. En omdat ik toch al betaal voor Adobe’s Creative Suite heb ik FC ook niet meer nodig.

  Metal is overigens naar mijn inziens enkel ontwikkeld om Mac OS X / iOS ook als ‘spelplatform’ te kunnen laten dienen.

  Ik voorzie dan ook dat veel creatieve professionals uiteindelijk Apple een keer de rug toekeren. Zeker als Apple doorgaat met het verder verslonzen van haar oude core gebruikers.

  Apple wordt steeds kortzichtiger naar mijn mening en denkt alleen nog aan het grote geld.

 • Profielfoto
  html-junky

  @csteelooper Ok overdrijven is ook een vak, dat het niet standaard in OSX zit wil niet zeggen dat het besturingssysteem dan slechter is, waarschijnlijk ziet Apple in dat de alternatieven meer als voldoende zijn. Professionals zoeken toch altijd hun eigen software op om het voor elkaar te krijgen, de standaard software was vrij beperkt

 • Profielfoto
  Dashter

  “Het lukt Apple maar moeilijk om te laten zien dat professionele Mac-gebruikers er nog toe doen.”

  Zo lijk je wel heel subjectief Apple te verdedigen. Met die zin zeg je dat Apple de professionele gebruiker nog wel aandacht geeft maar het niet echt zo overkomt.

  Hier ga ik toch absoluut niet akkoord. Je mag gerust stellen dat Apple nog nauwelijks moeite doet de professionele gebruiker te bekoren. Het lukt Apple het moeilijk te laten zien omdat ze ook effectief niets doen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @csteelooper Ok overdrijven is ook een vak, dat het niet standaard in OSX zit wil niet zeggen dat het besturingssysteem dan slechter is, waarschijnlijk ziet Apple in dat de alternatieven meer als voldoende zijn. Professionals zoeken toch altijd hun eigen software op om het voor elkaar te krijgen, de standaard software was vrij beperkt

  LOL ik hoop dat je inziet dat ik enigszins sarcastisch was… Maar toch is het wel veelzeggend. Het is niet de eerste keer dat er (semi-)professionele features uit Apple-software worden gesloopt. Zelfs de implementatie van sommige Terminal-commando’s laat (redelijk ernstig) te wensen over als je het vergelijkt met de gemiddelde *nix-distro… Niet echt erg; wel jammer… Het is nergens voor nodig…

 • Profielfoto
  Grote Eef

  In mijn beleving richt Apple zich al enige jaren meer en meer op de huis-tuin-en-keuken gebruiker. Allemaal quasie handige tools die de pro-gebruiker onnodig veel ruis geven. Laten ze werken met modules/apps om die toevoegingen beschikbaar te stellen…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Misschien is het een functie die uitsluitend in OS X server 5 komt te zitten.

 • Profielfoto
  wacon

  Een professionele video editor en vriend, welke oa voor Belgische uitzending bij de Tour de France monteert ed is na lange tijd Apple adept weer al tijdje terug overgestapt terug naar zelf geconfigureerde PC’s. Draaien deels op Linux bij hem denk ik.

 • Profielfoto
  pippen2

  Het zou inderdaad zomaar kunnen dat dit alleen voor Mac OS X server beschikbaar komt. Maar heel erg is het volgens mij niet, zolang je het maar met externe software kunt blijven gebruiken. In Windows heb je ook allerlei software nodig om je systeem een beetje bruikbaar te maken…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik snap totaal niet waarom dit nodig is om te veranderen. (heel Schijfhulpprogramma)

  Simpeler wordt het er niet op, want de mensen die het eerder niet begrepen die zullen nu nog niet begrijpen wat je ermee kan doen en waarom dat nodig is.

  Groootste ergernis is nog wel dat miezerige venstertje wat je niet kunt vergroten. Alles staat bovenop elkaar gepropt en namen passen niet in beeld. Zelfs de kolom met schijven kun je niet in breedte aanpassen.

  Dus stop die functies terug en geef dat de ruimte. Dit wat het nu is geworden slaat nergens op.:roll:

 • Profielfoto
  sciletto

  Dat niet alleen. Wat te bedenken van de podcast functie in Garageband. Die werd ineens verwijderd zonder medeweten. Echt bizar soms.

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Zou dit kunnen komen door die system integrity protection?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Is ook de belangrijkste reden dat ik mijn Mac populatie in huis laten uitsterven. Er zijn behalve mijn MBP uit 2009 enkel nog iOS-devices. Windows PC staat in de planning.

 • Profielfoto
  Kareld

  spijtig !

 • Profielfoto
  Joffry

  @THX-1138: Is misschien een goed idee. Core business voor Apple is duidelijk de smartphone en straks de smartcar; hier horen computers misschien niet meer bij. Emoticons schijnen belangrijker te zijn.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Helemaal mee eens,

  Icoontjes in alle kleurtjes van de wereldbevolking, maar ik kan ook nog steeds het core storage volume van een van m’n ssd’s niet deleten.

  De disk is volledig onbruikbaar, en apple heeft nog steeds geen oplossing. Disk kan niet worden geformatteerd, ge-her partitioneerd en ga zo maar door. De disk is verder 100% in orde, alleen de software layer van apple is kaduuk. Tijd dat ze wat mensen gaan aannemen die nu eens echt aan de slag gaan.

  HFS+ is echt wel toe aan vervanging.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Waardeloos idd. Die “nieuwe Mac Pro” is inmiddels ook alweer 2 jaar oud en mag best snel een update hebben. Onbegrijpelijk eigenlijk dat de prijs niet lager is geworden terwijl de componenten wel goedkoper zijn geworden. Een 2 Tb SSD en TB3 lijken me langzamerhand wel op zijn plaats.

  Van metal heb ik geen hoge verwachtingen meer. Adobe is ook wat teruggekrabbeld.

  Hoe moeilijk het ook is te accepteren, voor veel pro-werk is osx niet meer het beste platform. De iMacs zijn trouwens wel mooie krachtige machines geworden die behoorlijk zwaar werk aankunnen. Voor een grote groep pro’s zal die optie zeker voldoende zijn.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Mijn volgende computer zal waarschijnlijk de surface book 2 worden.
  Of misschien nog een jaar later de 3. Of de gewone surface.

  Osx word elke versie meer en meer ingebonden en van zijn “advanced” features gestript.

  In de plaats komen er een hoop prutskes bij .Who cares dat de 23242ste nieuwe swipe commando bijkomt als je nog niet eens een software raid kan aanmaken ??
  Ook op vlak van OS veiligheid zijn ze slordig aan het worden.

  OSX zijn ze aan het verne*ken zoals itunes , wat vroeger een leuk muziek programma was. Dat is nu ook een kluwen van een gui.

  Nee, windows 10 heb ik nu een week of twee en dit bevalt me meer.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Nou, of het me méér bevalt kan ik nog niet zeggen. En of ik helemaal terug ga naar Windows weet ik ook nog lang niet zeker. Wat wel zeker is, is dat mijn volgende Mac een Boot Camp partitie gaat hebben. En wellicht wordt Windows de default als het echt teveel bergafwaarts gaat met OS X. ‘cause It’s a small step from its current state (ElCap) to being FUBAR…

 • Profielfoto
  RJG

  Ook ik vervreem steeds meer van Apple! Nadat ze Aperture de nek hebben omgedraaid waar nu Photos voor terug is, wat een tranentrekkkend eenvoudige, trage en slechte software is.
  Ik ben, gelukkig, nog niet naar de laatste OS X over gestapt maar laatst een groot project gedaan met veel foto’s en video’s.
  Verbazend veel zandlopers en spontane crashes van de computer. Ik krijg zo’n beet je herinneringen naar Windows Vista, is beetje uit verband maar dan toch.
  Hardware ies erg duur en begint te duur te worden, zeker tegenover de huidige ontwikkelingen in de software. Waar we nog geen goed en betaalbaar alternatief voor hebben is Final cut.
  Betreft de game wereld, op deze wijze krijgt Apple die nooit, te weinig power voor veel te veel geld.

 • Profielfoto
  xray

  Ik heb twee keer een MacPro gekocht, de laatste was de 1.1 versie waar ik nu ook op type. Twee jaar nadat ik die kocht (standaard met Leopard geleverd) kon ik geen volgende stap maken naar een nieuw OS, Snow Leopard was mijn enige stap. Wilde ik door, dan moest ik maar voor vier-vijfhonderd euro een andere grafische kaart kopen.

  Ik gebruikte de Mac in de tijd dat je dat aan iedereen moest uitleggen, en met mij gebruikten de muzikanten, grafische vormgevers, editors, geluid studio’s een Mac, en dat lieten we overal zien. Op tv, in de bladen, we waren positief en we waren leading in de media. Zo maakten met zijn allen free publicity voor Apple.

  Wij waren cool, en dus ook de spullen die we gebruikten. Er is op die manier een waarde van tientallen miljarden dollars aan free publicity gegenereerd door de professionele creatieve industrie en zijn mensen. En nu is het een bedrijf dat alleen in de beursresultaten is geïnteresseerd.

 • Profielfoto
  polansky

  OS X wordt iOS.

  Eerdaags is het gedaan met OS X en worden beide samengevoegd tot één mobiel OS. Als je goed naar de ontwikkeling kijkt van OS X lijkt het in ieder geval die kant op te gaan.

  Voor mij is dat het moment om definitief afscheid te nemen van Apple en dan later mogelijk ook van de iPhone omdat je dan toch al een compromis moet maken.

  Apple is veel te afhankelijk van de iPhone om ook op hele lange termijn gezond te blijven. Eén blunder zoals bij Nokia kan ze uiteindelijk de kop kosten.

 • Profielfoto
  Maurits

  Wat een negativiteit zeg; alles wat Apple doet is Disk Utiltity een nieuwe GUI geven die een ding meer kan: het re-sizen van CoreStorage volumes (wat tegenwoordig standaard is op laptops).
  Dat de software RAID uit de GUI gehaald hebben kan ik geen traan om laten, want echte pro users gebruiken hardware raid, zoals de Thundebolt RAID op het onderste plaatje, en die configureer je met aparte tools.

  Voor die enkele user die toch software raid wil zou het nog kunnen met terminal commando’s.

  Ik zie vooral versimpelingen en verbeteringen in de nieuwe GUI van Disk Utiltiy.

 • Profielfoto
  polansky

  Er is wel meer veranderd dan dat MJsanders.
  Partities maken en terugzetten bijvoorbeeld is nu ook veel lastiger dan voorheen.

  Het is niet zozeer dat het om Disk Utility alleen gaat, maar om het grotere geheel. Misschien dat jij dat als particuliere gebruiker en consument niet merkt. Maar wie OS X professioneel gebruikt ziet steeds meer features verdwijnen en ziet steeds vaker dat er door Apple geen ondersteuning meer wordt geboden, of de stekker wordt getrokken aan de applicaties die deze professionele gebruiker kon gebruiken.

  Dit is gewoon het zoveelste bewijs dat Apple geen kloot meer geeft om haar professionele gebruikers en zich enkel nog richt op de consumentenmarkt.

 • Profielfoto
  donut

  @mjsanders
  Apple doet altijd maar wat en verandert zelfs basale dingen als RAID-ondersteuning en zoals gebruikelijk zonder enige waarschuwing- noem je dat professioneel?
  Logical volume group; Soft raid ondersteuning het niet meer ondersteunen van PCI hardware RAID kaarten etc… klaar ben je.

  Alleen de laatste versies van de besturingssystemen van Apple draaien stabiel- is dat professioneel?
  Maar ik heb mijn lesje Apple geleerd en blijf nog even hangen bij het relatief stabiele 10.9.5 waar halverwege de Logic Volume group is geïntroduceerd die me ook al hoofdpijn geeft.

 • Profielfoto
  Saaihead

  RAID volumes op een mac? Leuk op de oude Pro, maar ik kan geen nieuwe mac verzinnen waar meer dan 2 schijven in passen. (en meestal maar 1) En softwarematige RAID is nooit een hele fraaie oplossing geweest, zie je RAID schijven maar eens in een andere computer te gebruiken als je Mac overlijd. Ik wens je er succes mee. Data redundancy is zeker nuttig, maar echt op grote data volumes. En als je het zo graag wil kan je een SAN aansluiten via Thunderbold en gewoon een NAS gebruiken. Dan kan je je redundancy op het externe apparaat configureren. Nee, ik zie het probleem echt niet.

 • Profielfoto
  xray

  je zegt : ‘Nee, ik zie het probleem echt niet.”

  Dat verbaasd me, een OS versie die alleen werkt op een nieuwe computer is niet professioneel, want juist die groep heeft geïnvesteerd in spullen die draaien op een eerdere configuratie.

  Dus als je de oudere computers niet ondersteund, maar in een steeds sneller tempo versies maakt van een OS die de oude groep in de kou laten staan, en dus de consument dwingt om net als met de Iphone iedere twee jaar een nieuwe te kopen, dan ben je niet professionele gebruikers aan het ondersteunen.

  Overigens loopt die groep soms voor de consumenten uit, wat nu een probleem is voor ons, is straks ook een probleem voor jou.

  Negatief? Na jaren alleen maar marketing positief geluid, is het nodig -ook voor het bedrijf- om op tijd bij zinnen te komen. Al ben ik bang dat ze niet luisteren , de aandeelhouders, de koers is waar naar gekeken wordt.

 • Profielfoto
  Blackie

  Volgens mij maakt dit dus niks uit… Externe RAID systemen regelen de boel zelf. is ook aanzienlijk veel beter dan software matige RAID 0 of 1.

  En dit gedoe werkte uiteindelijk alleen maar in de Macpro met interne schijven. En aangezien er geen enkel Apple product is waar je dus meerdere disks in kan stoppen, is het een behoorlijk overbodige functie geworden.

  Beetje dubbel wel… iedereen vindt het zo briljant dat Apple producten jaren en jaren mee gaan… Maar Apple deelt die mening overduidelijk niet. Die vinden natuurlijk dat je zo’n prullenbak moet gaan kopen nu.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ja, dat apple het probeert is ok, maar zo’n brabantia-mac is geen alternatief voor het huidige 12 core alu werkstation, dat ronde ding is een blits-container.

  Zodra ik niet iets kan vast schroeven, maar met een kabel moet gaan aansluiten. (waar bovendien chips in zitten zodat het naast mechanisch ook elektrisch kapot kan) Dan is dat vragen om storing. Ik werk met een werkstation ook met regelmaat niet in m’n eigen studio, dus het moet wel robuust zijn. En dat is die ronde kabel hub echt niet.

  Maar tijd voor een nieuwe new mac pro is het ondertussen wel weer eens. Dus wie weet dat ze na dart fader nu met een x-wing komen;) Bring on the Nvidia enabled workstations baby!

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Volgens mij maakt dit dus niks uit… Externe RAID systemen regelen de boel zelf. is ook aanzienlijk veel beter dan software matige RAID 0 of 1.

  En dit gedoe werkte uiteindelijk alleen maar in de Macpro met interne schijven. En aangezien er geen enkel Apple product is waar je dus meerdere disks in kan stoppen, is het een behoorlijk overbodige functie geworden.

  Beetje dubbel wel… iedereen vindt het zo briljant dat Apple producten jaren en jaren mee gaan… Maar Apple deelt die mening overduidelijk niet. Die vinden natuurlijk dat je zo’n prullenbak moet gaan kopen nu.

  Daar heb je nog de mac mini die met 2 schijven verkocht werd.
  En veel huidge macs kunnen zowel een ssd en hdd bevatten

 • Profielfoto
  Saaihead

  je zegt : ‘Nee, ik zie het probleem echt niet.”

  Dat verbaasd me, een OS versie die alleen werkt op een nieuwe computer is niet professioneel, want juist die groep heeft geïnvesteerd in spullen die draaien op een eerdere configuratie.

  Dus als je de oudere computers niet ondersteund, maar in een steeds sneller tempo versies maakt van een OS die de oude groep in de kou laten staan, en dus de consument dwingt om net als met de Iphone iedere twee jaar een nieuwe te kopen, dan ben je niet professionele gebruikers aan het ondersteunen.

  Overigens loopt die groep soms voor de consumenten uit, wat nu een probleem is voor ons, is straks ook een probleem voor jou.

  Negatief? Na jaren alleen maar marketing positief geluid, is het nodig -ook voor het bedrijf- om op tijd bij zinnen te komen. Al ben ik bang dat ze niet luisteren , de aandeelhouders, de koers is waar naar gekeken wordt.

  Ik begrijp je punt, maar een professionele gebruiker kan toch gewoon een command prompt gebruiken om een RAID configuratie te builden? Ja, het is slordig, maar ik vind de stelling dat Apple zijn professionele gebruikers in de steek laat wel wat overdreven. Stripesets zijn achterhaald met SSD’s tegenwoordig, maar dat terzijde. Daarbij is software RAID niet echt professioneel te noemen. Dit soort configuraties horen gewoon niet op OS niveau plaats te vinden. En ik kan me echt niet voorstellen dat het ontbreken voor software RAID een probleem voor consumenten wordt in de toekomst.

 • Profielfoto
  xray

  Mijn kritiek over het in de steek laten van Pro gebruikers gaat verder dan een Raid configuratie. Die kritiek is breder. Ondersteuning, laten vallen van pro software, opvolging van OS, e.d. zie boven. Het is geen simplistische visie. Maar goed, als ik nu niet stop breng ik meer in dit draadje dan ik de afgelopen 11 jaar heb geschreven.

 • Profielfoto
  McShamus

  Het wordt ook hoog tijd dat OS X gewoon native iSCSI ondersteunt. Zeker nu iedereen en z’n moeder een NAS heeft staan dat dit protocol biedt.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Misschien is het een functie die uitsluitend in OS X server 10.11 komt te zitten.

  dat denk ik..

  bovendien heeft de gemiddelde thuisgebruiker gewoon een kant en klare NAS van de Mediamarkt staan.. dus is het ook niet meer nodig om dit soort “mega-ingewikkelde” opties aan te bieden.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Het wordt ook hoog tijd dat OS X gewoon native iSCSI ondersteunt. Zeker nu iedereen en z’n moeder een NAS heeft staan dat dit protocol biedt.

  waarom?
  denk dat de gemiddelde NAS gebruiker en z’n moeder geen flauw idee heeft waar je het over hebt.. SMB is meer de standaard dan

 • Profielfoto
  A KLERK

  Kan dit wellicht ook de oorzaak zijn van het probleem dat ik iedere ochtend zie: waarschuwingen dat alle partities op mijn externe usb schijf “are not ejected properly”. Kennelijk wordt ’s nachts de spanning van de usb poort uitgezet, of zoiets…

 • Profielfoto
  Ewout

  Er is wel meer veranderd dan dat MJsanders.
  Partities maken en terugzetten bijvoorbeeld is nu ook veel lastiger dan voorheen.

  Het is niet zozeer dat het om Disk Utility alleen gaat, maar om het grotere geheel. Misschien dat jij dat als particuliere gebruiker en consument niet merkt. Maar wie OS X professioneel gebruikt ziet steeds meer features verdwijnen en ziet steeds vaker dat er door Apple geen ondersteuning meer wordt geboden, of de stekker wordt getrokken aan de applicaties die deze professionele gebruiker kon gebruiken.

  Dit is gewoon het zoveelste bewijs dat Apple geen kloot meer geeft om haar professionele gebruikers en zich enkel nog richt op de consumentenmarkt.

  Hoewel je voor een goed deel gelijk hebt, sla je de plank volledig mis door mjsanders als een argeloze particulier te bestempelen. Menig professioneel die er in de Apple markt toe doet is persoonlijk door mjsanders getraind.;-)

 • Profielfoto
  Jesper

  Het lukt Apple maar moeilijk om te laten zien dat professionele Mac-gebruikers er nog toe doen. Het is hopeloos inderdaad. De interface van Spotlight is ook echt om te huilen. De komst van Metal klinkt als de Heilige Graal, mits Adobe het zal omarmen tenminste.

 • Profielfoto
  Patrick

  Ik vindt t allemaal hartstikke leuk al die meningen en een mening is als een kont, bijna iedereen heeft er een;-)

  Daarnaast draai ik test en development servertjes, Mac Mini met 2 ssd’s per unit, in Raid-1 en zou ik het bijzonder prettig vinden als Apple niet zomaar functionaliteit sloopt, ook niet laagdrempelige beheerfunctionaliteit.

  Mijn servertjes draaien nu nog 10.10.5, simpelweg omdat ik alleen van horen zeggen onzin lees over het al dan niet upgraden naar een nieuwere OSX versie, wat ik ook nog eens headless en remote doe.

  Heeft er iemand iets zinvols bij te dragen in deze? Bijv…..

  Kan ik veilig die servertjes updaten naar 10.11.3 met behoud van de raid-1 situatie?
  Kan ik die update veilig remote doen zoals ik dat bij eerdere OSX versies deed?

  Geen meningen graag maar kennis.

 • Profielfoto
  TheoKl

  Ik gebruik sinds enige tijd (omdat ik stapelgek word van dat nieuwe DiskUtility) iets wat ik op Internet vond: Yosemite Disk Utility For El Capitan. Dit programmaatje doet alles precies zoals alle vorige inc. RAID. Misschien helpt dit?
  Ik hoor het graag.