OS X El Capitan: Adobe raadt update af

52 reacties

Gebruikers van Premiere Pro en Audition CC wordt sterk afgeraden om te upgraden naar OS X El Capitan. Adobe heeft een aantal problemen in zijn software gevonden en schrijft in een blogpost dat gebruikers het best nog even kunnen wachten.

De fabrikant meldt dat voornamelijk Premiere en Audition last hebben van crashes door plug-ins en drivers die niet goed werken met System Integrity Protection van El Capitan. Het bedrijf zegt aan een oplossing te werken.

Volgens de blogposts van Adobe start Audition soms helemaal niet op en zorgen bepaalde plug-ins en interfaces voor crashes. De problemen met Premiere worden niet specifiek benoemd. Het is nog onduidelijk wanneer een bijgewerkte versie van de software uitgebracht wordt.
adobepremierecc
Ook fabrikant Native Instruments waarschuwt voor problemen met zijn Audio Units (AU) plug-ins. Deze worden door OS X 10.11 El Capitan als onveilig aangemerkt en laden daarom niet in Logic Pro X. Diverse hardware die bij Traktor DJ geleverd wordt, veroorzaakt bovendien crashes en kernel panic onder de nieuwste OS X-versie. De fabrikant heeft beta-drivers beschikbaar gesteld om de ergste problemen te verhelpen.

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  curryhano

  Ik dacht toch dat de developer versie van El Capitan al even beschikbaar was. Heeft nou niemand de moeite genomen om hun software aan te passen. Eerst Microsoft, nu Adobe?

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Vraag me inderdaad een beetje af of de Golden Master / Final Release zoveel afwijken van eerdere beta’s. Een uurtje geleden was ik bezig in Photoshop CC (ja, legaal) waarbij plots de boel eruit klapte. Gelukkig is maar een bewerking weggevallen, maar ik was even bang dat ik mijn hele document kwijt was. Nog nooit gehad met photoshop.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik snap dat ook niet. Ze krijgen een hele zomer de tijd om de software aan te passen. Volgens mij beginnen ze pas op het moment dat het uit i

 • Profielfoto
  hkees

  Adobe? Wie was dat ook alweer?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  El Capitan schijnt problemen te hebben met Flash.

 • Profielfoto
  apple-man

  Microsoft en Adobe hebben in mijn ogen tijd genoeg gehad om hun software goed werkend te krijgen. Is geen goede reclame voor deze bedrijven. Hoop dat ze hier van leren en in de toekomst beter hun best doen om van dit soort debacles te voorkomen.

 • Profielfoto
  raymin

  Grappig, bij mij werkt Office 2016 prima (ik gebruik wel alleen Word/Excel/PowerPoint) en is Adobe Acrobat Pro niet meer op te starten.

 • Profielfoto
  polansky

  Dat Adobe Photoshop CC (Ja legaal) er af en toe uitklapt is niets nieuws en ligt in ieder geval niet aan El Capitan. De reden waarom het gebeurt is me overigens een raadsel, want het gebeurt op heel willekeurige momenten.

 • Profielfoto
  donut

  Apple zorgt ervoor dat er elk jaar weer werk aan de winkel is bij alle software makers…

  … dat een echt stabiele versie vaak de .5 versie is. ( waardoor als je elke keer direct update dus ca 2 maanden per jaar werkt met een stabiele versie)

  … dat voor oudere stabiele versies geen apple software meer voorhanden is ( bv iPhoto voor Mavericks)

  ( en dat je iphone uitvalt )

  bij mij liep de finder van OSX10.11 meteen vast-
  weet niet of het nog beta is of niet, maar dat maakt allemaal zoveel niet meer uit tegenwoordig…

  Wie zegt u? Adobe? nee AAAAAPPPLLLEEEE !!!!!

  Wie o wie wil als eerste plaatsnemen in hun nieuwe zelfrijdende i-Auto? versie 0.0

 • Profielfoto
  flappah

  Het zijn toch ook een stel knoeiers bij Adobe! Tijd genoeg gehad maar nee hoor, op het laatste moment gaan evalueren.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Mwa, er zitten in in de Adobe Pakketten ook nog steeds bugs die ze aan de vorige update van OSX toewijzen, zo doen previews in After Effects het al heeeeeel lang niet strak bij een eerste keer.

  Maar aangezien ze de preview in CS2015 (van na Yossie) zelf ook hebben verprutst bij het opnieuw schrijven van de software is het nogal de pot verwijt de ketel. Beide bedrijven steken overduidelijk weinig energie in het beta-testen van hun producten en laten dat onder het mom van LEUK: HIER IS ALVAST DE NIEUWSTE VERSIE dat de betalende consument doen. Ze incalculeren in dat er een voldoende early adapters zijn die de spreekwoordelijke vooruitgang pushen.

  Ik heb hier een test systeempje draaien, het is inderdaad niet vlekkeloos met alleen het programma Premiere open en wat materiaal afspelen al kernel panic en een spontane re-boot.

  Maar de waarschuwing is in ieder geval netjes, en ook wel op z’n plek, zeker als je er je bammetje mee bij elkaar scharrelt.

 • Profielfoto
  iNicky

  De verschillende windowsversies leveren niet zo veel problemen op als de jaarlijkse updates van Apple. Ze lijken bij Apple schijt aan developers te hebben en daarom telkens weer zeer drastische systeemwijzigingen door te voeren. Is het daardoor een keer af? Welnee, volgende keer gooien ze het weer over een andere boeg en kun je de systeem map niet meer in, kun je in disk utility alleen nog Apple USB sticks zien en worden al je foto’s automatisch in het public domain gezet. Krijg je op je Retina kleuren monitor alleen nog zwart/wit en zijn de iconen allemaal streepjes en de letters alleen nog de A, thanks to mister Ive:

 • Profielfoto
  mowat

  Waar de fout ook zit, het zou beter zijn voor de gebruikers als Apple op het moment dat een nieuw systeem stabiel is ( zoals gezegd soms na de .5 versie ) dit stabiele systeem een jaar of 2 ongewijzigd laat. Met om het jaar een nieuw besturingssystem uit te brengen help je niemand een stap vooruit ( enkele fanboys die alles gewééldig vinden uitgezonderd).

 • Profielfoto
  bartvdv

  @apple-man:

  Microsoft en Adobe hebben in mijn ogen tijd genoeg gehad om hun software goed werkend te krijgen. Is geen goede reclame voor deze bedrijven. Hoop dat ze hier van leren en in de toekomst beter hun best doen om van dit soort debacles te voorkomen.

  Daar moet ik een keer goed om lachen. Als je merkt dat Apple voor bv. Yosemite, zelf 10 updates (waarvan 4 Security updates) heeft uitgebracht op minder dan één jaar tijd, dan vind ik dat het bij Apple behoorlijk fout gaat.

  Als je merkt dat Apple al na één (1) week een eerste update moet uitbrengen voor iOS 9, dan stel ik mij daar serieus vragen bij.

  En dat ze er zelfs al in geslaagd zijn om een release snel weer in te trekken… fanboy.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb gisteravond El Capitan geïnstalleerd
  Gewoon via de Apple apstore

  Bij my werkt Microsoft Office 2011 prima.
  Ook Microsoft Outlook werkt zonder problemen.
  Ik was te nieuwsgierig om El Capitan niet te installeren, ondanks dat men op diverse fora gewaarschuwd had, dat Microsoft Office sucks.

 • Profielfoto
  imathijs

  @polansky, zelfde gebeurt hier af en toe ook met Photoshop CC.

 • Profielfoto
  knekkie

  Zowel Adobe als Microsoft heeft er geen baat bij om gehaast/vroegtijdig hun software geschikt te hebben voor de laatste versie van Mac OSX.

  De professionals hebben 9 van de 10 keren nog lopende projecten waardoor direct updaten niet eens mogelijk is, laat staan verstandig is.

  Eer je er aan toe bent zijn de ergste problemen vaak al achter de rug. Liever dat Adobe nog even door test op basis van Wat Apple een stabiele release noemt dan dat ze tig keer opnieuw alles moeten testen en hertesten bij elke change die apple released.

  Wees blij dat Adobe mans genoeg is om aan te geven dat ze er nog niet klaar voor zijn.

 • Profielfoto
  Unlock32

  @apple-man:

  Microsoft en Adobe hebben in mijn ogen tijd genoeg gehad om hun software goed werkend te krijgen. Is geen goede reclame voor deze bedrijven. Hoop dat ze hier van leren en in de toekomst beter hun best doen om van dit soort debacles te voorkomen.

  Daar moet ik een keer goed om lachen. Als je merkt dat Apple voor bv. Yosemite, zelf 10 updates (waarvan 4 Security updates) heeft uitgebracht op minder dan één jaar tijd, dan vind ik dat het bij Apple behoorlijk fout gaat.

  Wow, wel 10 updates! Misschien maar overstappen naar window’s?;-)

 • Profielfoto
  MichaelB

  @apple-man:

  Microsoft en Adobe hebben in mijn ogen tijd genoeg gehad om hun software goed werkend te krijgen. Is geen goede reclame voor deze bedrijven. Hoop dat ze hier van leren en in de toekomst beter hun best doen om van dit soort debacles te voorkomen.

  Daar moet ik een keer goed om lachen. Als je merkt dat Apple voor bv. Yosemite, zelf 10 updates (waarvan 4 Security updates) heeft uitgebracht op minder dan één jaar tijd, dan vind ik dat het bij Apple behoorlijk fout gaat.

  Als je merkt dat Apple al na één (1) week een eerste update moet uitbrengen voor iOS 9, dan stel ik mij daar serieus vragen bij.

  En dat ze er zelfs al in geslaagd zijn om een release snel weer in te trekken… fanboy.

  Toevallig van de week nog een Windows 7 SP1 bij een klant geïnstalleerd… Hierna volgenden nog 262! Microsoft updates.

  Wetende dat SP1 februari 2011 uitkwam, zorgt dat dus voor 262 / 4,5 jaar (54 maanden) = 4,9 updates PER MAAND.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik heb gisteravond El Capitan geïnstalleerd
  Gewoon via de Apple apstore

  Bij my werkt Microsoft Office 2011 prima.
  Ook Microsoft Outlook werkt zonder problemen.
  Ik was te nieuwsgierig om El Capitan niet te installeren, ondanks dat men op diverse fora gewaarschuwd had, dat Microsoft Office sucks.

  Als je documenten zou moeten bewerken met afbeedlingen en formules zou je wél vaststellen dat die iedere keer crashen bij het openen. Voor mij is Word 2011 onbruikbaar, maar het kan best zijn dat je er geen last van hebt als te alleen teksten typt.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Volgens mij gaan ze alle drie in de fout: Apple, Adobe en Microsoft. Ze denken alleen maar aan zichzelf. Enkele jaren geleden waren er veel minder incompabiliteitsproblemen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Volgens mij gaan ze alle drie in de fout: Apple, Adobe en Microsoft. Ze denken alleen maar aan zichzelf. Enkele jaren geleden waren er veel minder incompabiliteitsproblemen.

  De grootste schuldige in deze is toch werkelijk Apple. Vroeger waren er minder problemen qua incompatibiliteit omdat Apple maar eens in de zoveel jaren met een nieuw OS kwam. Nog problematischer is dat Apple belangrijke onderdelen van het OS herschrijft, waardoor de programma’s van Adobe en Microsoft niet meer werken. Dan kun je zeggen dat die bedrijven dat maar op moeten lossen, maar zo werkt het dus niet. Office en Adobe CC werkten prima op OS X, dan kun je niet verwachten dat die bedrijven grote delen van hun programma’s herschrijven omdat Apple van de ene op de andere dag beslist om bepaalde dingen te veranderen. Dat is ook de reden waarom grote bedrijven nooit zomaar overgaan op een nieuw OS; compatibiliteit is veel belangrijker dan de laatste versie van een OS.

 • Profielfoto
  Peppijnr

  Steve Jobs zei het al “they are lazy and unreliable” Adobe heeft net als iedereen zeer ruim de tijd gehad dit op te lossen en ze zijn wederom lui geweest. Flash staat al zeker 3 jaar niet meer op mijn Mac. De rest zal als het aan mij ligt snel volgen. Dag Adobe R.I.P.

 • Profielfoto
  Peppijnr

  Microsoft Office werk overigens zonder problemen.

 • Profielfoto
  mmww

  Dat iedereen nu denkt dat ze nu professioneel bezig zijn met het bewerken van zijn of haar Instagram selfies met standaard “Mac Donalds” app filters! Betekent niet dat de echte professionele gebruikers Photoshop vergeten zijn!

 • Profielfoto
  mmww

  @hkees

  Dat iedereen nu denkt dat ze nu professioneel bezig zijn met het bewerken van zijn of haar Instagram selfies met standaard “Mac Donalds” app filters! Betekent niet dat de echte professionele gebruikers Photoshop vergeten zijn!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Als je werkelijk zo afhankelijk bent van een bepaalde combinatie van software moet je gewoon niet als een dolle alle updates installeren. Dat is ook professionaliteit. En je moet al helemaal niet klagen dat de wereld niet twee jaar wacht met verder ontwikkelen. Dat is namelijk hun professie en brood. Wat je moet doen is je moment pakken waarop je denkt dat het *voor jouw situatie* verstandig is om te updaten. Dat moment verschilt van persoon tot persoon. Voor mijn machine waarmee ik mijn brood verdien is dat toevallig “bij iedere beta-versie” en de problemen die handle ik dan wel weer. Een Photoshop, Outlook-gebruiker en TotalFinder afhankelijke zal daar anders over denken.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Het is en blijft een feit dat Microsoft en Adobe weigeren om via de geijkte wegen te programmeren voor os x. Dat is te merken aan de type installatiebestanden en configuratiebestanden die ze gebruiken. Als systeembeheerder met 500 Apple computers is MS Office en Adobe CC dan ook een hel om te installeren via systemen als bg Munki. Lees de documentatie op hun site er maar eens op na. Voor de meeste software volstaat het om de package in muni te slepen en klaar. Voor Ms en Adobe: 4 pagina’s met uitleg en bij Adobe dan nog verschillend per pakket.

  Als zij wat meer volgens de regels zouden programmeren, zou het niet zo’n probleem zijn met die jaarlijkse updates. En met de huidige bèta’s zou het testen toch vlot moeten verlopen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Vroeger waren er minder problemen qua incompatibiliteit omdat Apple maar eens in de zoveel jaren met een nieuw OS kwam….

  .
  Als het vroeger bij hard- of software fout ging, had je er over het algemeen dan ook jaren last van.

  Dat is de andere kant van het verhaal (Ja, ik zit achter Apple’s sinds begin jaren tachtig. En weet dat het vroeger niet bepaald ‘beter’ was).

 • Profielfoto
  SvS

  Eens KW, dan heb je terrible OS7 ook meemaakt met bommetjes;)

 • Profielfoto
  SponZz

  Grote onzin dat er vroeger minder problemen waren, werk al sinds 1986 met Apple, het duurt altijd een poosje bij grote systeem updates, voor alle software weer op elkaar werkt, het is dan bij pro’s ook bekend dat je nooit als eerste moet upgraden, met welk systeem je ook werkt.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Drie dagen na release en Adobe en MS zijn prutsers omdat ze tijd genoeg hebben gehad. Het is belachelijk dat Apple ieder jaar weer zijn OS update en het aantal updates is een graadmeter van hoe betrouwbaar een besturingssysteem is. Oh ja, en vroeger was alles beter…

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Capitan? De beste stuurlui staan aan wal

 • Profielfoto
  KR1275

  Apple heeft altijd gezegd dat hun software stabieler is. Uit de praktijk kan ik dat niet bevestigen:
  Macintosh System 5 – 6.0.7: bommeldingen (best vaak!)
  Macintosh System 7 – 9.2: onverwachts gestopt (best vaak!)
  En nadien komen genoeg van dit soort meldingen voor.
  Ik blijf Apple fijner vinden in gebruik, maar ik gebruik zowel Apple als Windows bedrijfsmatig en Windows is in het algemeen stabieler.
  Op mijn MCP draait El Capitain (zonder problemen in combinatie met Outlook 2011, Photoshop nog niet goed getest, maar formaat aanpassen en uitknippen gaat prima), desondanks op de productiemac nog geen update gezet (vorige keer ook gewacht tot 10.10.3.

  Ik vind het te kort door de bocht om softwaremakers de schuld in de schoenen te schuiven.

  Al denk ik dat zakelijk de updates pas worden uitgevoerd worden na grondige testen, dus voor bedrijven is er niet zoveel aan de hand. Een bedrijf die direct update, gaat niet zorgvuldig met de continuiteit om. De meeste bedrijven draaien ook nog Windows7 en geen 10.

 • Profielfoto
  Robbie122

  Vraagje, ik gebruik Adobe CC Audition en Premiere Pro zonder extra plug-ins, dan werkt alles toch nog wel naar behoren?

 • Profielfoto
  Shyos

  Hier office 2016 en Adobe draaien… Photoshop/indesign etc. Werkt allemaal zonder problemen. Wel zorgen dat je natuurlijk de laatste update hebt en niet beginnen te piepen als oudere versies het niet doen.

 • Profielfoto
  Blackie

  Best gek… Apple verandert van alles aan het besturingssysteem en iedereen verwacht dat het dan allemaal maar gewoon moet werken???

  Een pakket van Adobe of Microsoft even snel aanpassen op basis van een beta release van Apple, waar uiteraard nooit alle nieuwe features in zitten, want Apple vertelt dit aan niemand, is natuurlijk onmogelijk.

  Maar gelukkig zijn de personen die dit soort software proffessioneel gebruiken over het algemeen verstandig en gaan niet direct een update draaien. Of het nou OS X of Windows is, het is altijd verstandig even af te wachten tot het OS stabieler is.

  En de ervaring zou nu toch wel moeten leren dat wanneer Apple met iets nieuws komt, er vrij snel de nodige bugfixes op komen. Dus gewoon effe wachten en niet zomaar roepen dat het weer aan Adobe of Microsoft ligt, want er zijn nog legio andere software pakketten die ook niet goed draaien op de nieuwe OS X.

 • Profielfoto
  brinkey

  Naar mijn idee zitten er ook wat prutsers bij Apple. Final Cut Pro lijkt nog niet klaar te zijn voor de kapitein: FCP.Co

 • Profielfoto
  defores

  Ok je kan nu op Adobe klagen.
  Maar Apple heeft zelf ook grondige steken laten vallen (alsof het niet getest is, anders waren ze er geheid zelf tegen aangelopen).

 • Profielfoto
  defores

  Ok je kan nu op Adobe klagen.
  Maar Apple heeft zelf ook grondige steken laten vallen (alsof het niet getest is, anders waren ze er geheid zelf tegen aangelopen).

 • Profielfoto
  defores

  Ok je kan nu op Adobe klagen.
  Maar Apple heeft zelf ook grondige steken laten vallen (alsof het niet getest is, anders waren ze er geheid zelf tegen aangelopen).

 • Profielfoto
  defores

  Oops ik denk dat ik een bug in Safari heb:shock:

 • Profielfoto
  P5ycH0

  Er zijn genoeg alternatieven voor Adobe software.

 • Profielfoto
  Maikelw

  grapjes

 • Profielfoto
  Roko

  Het blijft altijd een soort spel tussen de de OS en de App bouwers. Eén van de twee brengt iets uit en de ander heeft maar te volgen. Je zou verwachten dat grote spelers zoals o.a. Adobe en Microsoft wel wat eerder toegang kunnen krijgen tot A/B-versies van een nieuw OS om hun apps te testen, maar je krijgt bijna het idee dat ze expres wachten totdat het OS gereleased is om vervolgens luidt te gaan roeptoeteren dat het niet werkt. Tjeemig, dat wist je vast eerder, informeer of waarschuw je klanten dan van te voren in plaats van daags na de release van het OS.

 • Profielfoto
  Humain

  Er zijn genoeg alternatieven voor Adobe software.

  Geef mij eens echt goede vervangers voor Lightroom icm Photoshop dan.
  En dan geen Capture one met gimp of zo maar iets wat voor mij zakelijk net zo snel werkt met de 10 jaar ervaring die ik heb. Teven reken ik €95,- per uur dus het moet snel zijn, geen extra tijd kosten en geen aanpassings curve hebben waardoor klanten meer geld kwijt zijn.

 • Profielfoto
  Furbz

  @Humain

  Gewoon uit nieuwsgierigheid:
  Cap one met PS werkt niet voor jou?

 • Profielfoto
  defores

  @Humain
  Misschien een optie (combi pixelmator)
  https://www.phaseone.com/en/Imaging-Software.aspx

 • Profielfoto
  Humain

  @Furbz
  Nieuwsgierigheid is goed! De combi LR en PS is voor mij erg prettig omdat ik de RAW als smart object naar PS kan doen, mocht ik nog een minor aanpassing willen doen aan de basislaag betreft RAW aanpassing kan ik de basislaag weer openen in LR en aanpassen. Daarmee is de basislaag in PS meteen aangepast.

  Ik heb Cap One vaak geprobeerd en ja de output is net iets strakker en mooier, maar de workflow met LR is king in mijn geval. Buiten het feit dat ik door de ervaring de output in Cap redelijk kan benaderen met LR.

  @defores
  heb ik geprobeerd maar loop tegen dezelfde beperkingen aan.
  Het liefst zou ik overgaan naar Cap One met PS maar dat is gewoon niet efficiënt genoeg in mijn geval.

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  @brinkey: FCP problemen liggen bij plugins van andere bedrijven. Basic FCPX werkt prima. Alleen de tijdcode window van de tijdlijn is optisch niet in orde.

 • Profielfoto
  Furbz

  @Humain:
  Workflow wise helemaal waar! Wanneer ik in bulk moet werken (bruiloft) neig
  ik ook naar LR.
  Werk ik minder bulk dan is C1 absoluut mijn favo.
  Ik zet bestanden om in tiff en importeer ze dan naar PS. kost wel
  een hele hoop GB’tjes overigens.

  Voor mij werkt het wel efficiënt dus, mits ik geen 600 files hoef te doen.
  Thanks voor je uitleg!

 • Profielfoto
  Humain

  @Furbz, no thnx!
  ja snap ik zo wel ja.

  Moet wel zeggen dat ik bij elke update van C1 weer sterk de nijging krijg het progje te chekken:)