Nintendo stapt morgen in smartphone-land

21 reacties

Het wachten is nu echt bijna voorbij. Nintendo gaat morgen zijn eerste smartphone-game onthullen. Dat heeft Tatsumi Kimishima, de nieuwe CEO van het Japanse gamebedrijf tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekendgemaakt.

Nintendo verraste in maart met de boodschap te werken aan vijf games voor mobiele platforms als iOS- en Android. Het beloofde dat de eerste nog dit jaar uit zou komen, dus donderdag is mooi op tijd.

Het bedrijf kan de extra boost die mobiele games opleveren goed gebruiken. De Wii U en 3DS zijn alweer enige tijd op de markt en de verkoop stokt. Hoewel Nintendo voor het eerst in vijf jaar weer een kwartaal met winst afsloot, voldeden de resultaten niet aan de verwachtingen van analisten.

Geen ports, wel bekende personages

Nintendo gaat geen klassiekers naar mobiel brengen, maar komt met nieuwe games die geoptimaliseerd zijn voor touchscreens. Bekende personages als Mario, Donkey Kong en Zelda zullen in de games verschijnen die door Nintendo in-house gemaakt worden. De Japanse gamegigant DeNA helpt bij het ontwikkelen van de online-infrastructuur.

De vraag is wie de eerste smartphone-held van Nintendo wordt. Mario ligt voor de hand, maar mogelijk zit er iets creatiever in het vat. Link van The Legend of Zelda misschien? Pokemon lijkt uitgesloten, want Pokemon Go voor iOS is al aangekondigd en komt volgend jaar uit.
nintendo_characters

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Ik hoop echt dat ze hier een gewoon een super goed spel neer zetten dat niet freemium is. Voor een echt goed nintendospel heb ik nog wel een aantal euro’s over.

 • Profielfoto
  C. Haverkamp

  Ben toch stiekem wel benieuwd. Nintendo heeft toch wel echt verslavende games uitgebracht op hun consoles.:)

 • Profielfoto
  Thomas De Lange

  Yoshi!!!

 • Profielfoto
  Frank Peters

  Mario ook op de tv dat zou een stunt zijn!

 • Profielfoto
  SvS

  Mario ook op de tv dat zou een stunt zijn!

  Ik ben hier ook voorstander van, maar denk niet dat het gebeurt, zij moeten hun Wii U’s nog kwijt.;-)

 • Profielfoto
  chrispis

  Zelda!!

 • Profielfoto
  chrispis

  Ik hoop trouwens écht dat dit een succes wordt! Zodat ze meer games willen gaan maken

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik hoopte eigenlijk dat het een premium app wordt, waarbij eenmalig aanschaffen van toepassing is en totaal geen in-appaankopen. Aangezien wat Nintendo de laatste tijd heeft meegemaakt met hun aandelen en het overlijden van iWata.

  Ik zou graag Yoshi Touch&GO weer willen spelen. Dat was m’n allereerste NDS game die ik speelde. Nostalgie.

 • Profielfoto
  Mona

  Ohh, Mario Kart op de nieuwe Apple TV!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nintendo gaat geen klassiekers naar mobiel brengen, maar komt met nieuwe games die geoptimaliseerd zijn voor touchscreens.

  .
  Waarom zegt iets in mijn dat dit weer een gigantische flop gaat worden?
  .
  Ik bedoel, als je toch in het verleden games hebt gemaakt waar miljoenen exemplaren van verkocht zijn geworden en die eigenlijk een soort van de basis zijn van vaak de meest coole iOS games op dit moment wat is er dan op tegen om juist die games weer opnieuw uit te brengen alleen op een nieuw – meer populair platform, een platform dat je zelf kennelijk niet kunt creëren..
  .
  Soms bedrijf ik bepaalde bedrijven gewoon niet. Sonic, Mario, Zelda allemaal die classics die zouden beter verkopen dan Angry Birds omdat
  1) Wij de oudere generatie deze games zouden kopen vanwege het nostalgische gevoel dat we daar bij hebben
  2) Er een hele generatie is die deze games helemaal nooit gespeeld hebben op de Nintendo omdat ze niet zijn opgegroeid met GameBoys en Super Nes.
  .
  Nu ga je van die slappe aftreksels krijgen die er niet eens op lijken.

 • Profielfoto
  koolenboer

  U2psv was me voor. Als Mario op de Apple-tv beschikbaar komt is het een instant buy! #nostalgie

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik denk dat ze poen zouden scheppen, indien ze de Pokémon franchise zouden uitbrengen voor iOS. Ik zou er met plezier 10-15,- euro voor over hebben om die games te kunnen spelen op mijn telefoon. Die emulators werken sinds een paar versies niet meer op mijn iPhone.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik speel op dit moment Rob n Roll. Toevallig van DeNA. Absoluut een top game. Al is t volledig casual en gericht op even een paar minuten plezier. Als ze de kwaliteiten van beide partijen combineren komt hier iets goeds uit!

 • Profielfoto
  Frank Peters

  @Targaryen, vind ik ook 10-15€ voor een goed spel moet dan kunnen. Hoop niet op de zoveelste variant van Angrybirds of candy crush

 • Profielfoto
  Hydræ

  Hop, Nintendo gaat Sega achterna. Ze komen erachter dat hardware consoles niet meer lopen, dus dan maar richten op mobile gaming. Konami gaat eveneens die richting op, wat door velen niet in goede aarde valt.
  Sega heeft in die zin enige voorsprong zou je zeggen, maar zij hebben voornamelijk “classics” in de app store, slechts een handjevol nieuwe games. Waar is daar de innovatie denk ik dan, terwijl Sega alle bronnen kan inzetten.
  Het zou een enorme stunt zijn als Nintendo games voor de tv uitbrengt, vanwege de Wii achtige controller.

 • Profielfoto
  maconly

  Nintendo voor mij altijd de beste game ontwikkelaar , zij begrijpen dat het om het gevoel gaat.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Voorlopig is er niet zo veel om heel erg enthousiast van te worden.

  De eerste game is vooral een brug tussen de diverse systemen.

  http://9to5mac.com/2015/10/28/nintendo-miitomo/

 • Profielfoto
  plonserd

  Mij lijkt het toch ook wel makkelijker om gewoon een boel oude games te porten naar iOS. Ik wil geen Mii ontwerpen, ik wil Mariokart kunnen spelen op m’n iPhone..

  Zelfs met een port van een Game & Watch zoals Zelda of Donkey Kong aan 99ct maken ze volgens mij meer winst dan met alle WiiU games samen:D

 • Profielfoto
  Zakske

  Mij lijkt het toch ook wel makkelijker om gewoon een boel oude games te porten naar iOS. Ik wil geen Mii ontwerpen, ik wil Mariokart kunnen spelen op m’n iPhone.

  Ik vrees dat Nintendo dat niet gaat doen. Sega had geen andere keuze, het bedrijf was failliet. Nintendo is niet failliet, en bovendien hebben ze een enorme hoeveelheid fantastische spelletjes. Voor de meeste van dergelijke games heb je gewoon fysieke knoppen nodig, want touchscreens zijn kut om op te spelen. Ik sleep nog vaak m’n oude Game Boy Advance SP mee als ik ergens heen ga en de kans groot is dat ik moet wachten.

 • Profielfoto
  bArtificial

  Koop een raspberry pi, koop een USB snes controller en installeer emulstation. Alle retro games die je maar wil voor de fractie van de prijs.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik speel op dit moment Rob n Roll. Toevallig van DeNA. Absoluut een top game. Al is t volledig casual en gericht op even een paar minuten plezier. Als ze de kwaliteiten van beide partijen combineren komt hier iets goeds uit!

  Ik trek mijn initiële gedachte in: Wat een teleurstelling is dit zeg.