Nieuwe Jobs-film vult weinig stoelen in openingsweekend

15 reacties

In Nederland moeten we nog tot 3 december wachten, maar in de VS was afgelopen weekend het landelijke openingsweekend voor de nieuwe Steve Jobs-film met Michael Fassbender in de hoofdrol. De film wist echter maar weinig stoelen te vullen.

De film werd in bijna 2500 zalen vertoond, maar haalde slechts 7,3 miljoen dollar op. The Social Network, de vorige film van schrijver Aaron Sorkin, verkocht tijdens het openingsweekend 22 miljoen dollar aan kaartjes.

De vorige Jobs-film, met Ashton Kutcher in de hoofdrol, haalde in het eerste weekend 6,7 miljoen dollar op. Die film kostte echter 12 miljoen om te maken, terwijl de nieuwe Jobs-film een sterrencast en 30 miljoen dollar productie­kosten kent. Is het een slechte film? Nee, op IMDB scoort Steve Jobs een 7,6 en bij Rotten Tomatoes raadt 79 procent van de kijkers de film aan.

“Goede film, niet biografisch”

Critici prijzen het sterke acteerwerk van Fassbender en de sprankelende dialoog in de film. De meeste kritiek komt van vrienden en bekenden van Jobs, zij wijzen erop dat de film verre van feitelijk is. Scriptschrijver Aaron Sorkin ontkent dit overigens niet en zegt in een interview dat hij als schrijver zijn eigen draai aan het verhaal heeft gegeven.

De film focust op drie belangrijke momenten, vlak voor productpresentaties: een in 1984 (Macintosh), een in 1988 (NeXT) en een in 1998 (iMac). Daarnaast komt het privé-leven van Jobs aan bod. Zijn ex-vrouw Chrisann Brennan (gespeeld door Katherine Waterston) en dochter Lisa (gespeeld door drie actrices) zorgen voor momenten waarin Jobs als harde zakenman wordt weggezet. Een beeld dat collega’s en vrienden betwisten. Je eigen mening vormen kan vanaf 3 december, dan is de Nederlandse premiere.

jobs-poster-001

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Ik ga hem a.s. zondag zien in Leiden, heb er zin in!

 • Profielfoto
  Niels

  In de CTRL-WALT-DELETE podcast van The Verge spreekt Walt Mossberg over de film en hoe dit overeenkomt met hoe hij Steve Jobs heeft gekend. Ook vertelt hij leuke anekdotes over Steve. Ik vond het erg leuk om te luisteren en plaatst de film in een goed perspectief: http://www.theverge.com/2015/10/22/9596228/ctrl-walt-delete-on-steve-jobs-man-myth-movie

 • Profielfoto
  ramrod

  Beetje erg SJ moe en ik ben dus blijkbaar niet de enigste , dat gedweep

 • Profielfoto
  Vilscon

  Het is dan ook niet een film a la Star Wars, dus goh.

 • Profielfoto
  RTM85

  Vorige week in San Diego al gezien, ik vond hem onwijs sterk, met vooral prachtige cinematografie. Maar inderdaad, de zaal was vrijwel leeg.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik denk dat de meeste mensen gewoon niet zitten te wachten op nog een film over het leven van Steve Jobs. Dit is een onderwerp dat een beperkte groep aanspreekt, dan moet je niet $30 miljoen aan de film én nog eens $30 miljoen aan de marketing besteden. Nu moeten ze een omzet van $120 miljoen draaien om quitte spelen, dat lukt gewoon niet.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Zelfs een film over Bill Gates trekt meer publiek….

 • Profielfoto
  yasser

  wanneer kwam de nieuwe bond film uit …

 • Profielfoto
  Maikelw

  Geen wonder. Ik denk dat de film de realiteit niet tot slecht vertolkt. Zelfs als je de persoon nooit hebt gezien of gekend, kun je aan deze trailer al zien dat alles weer zo “gehollynized” is (dus interessanter gemaakt dan de werkelijk is, maar dan over de top). Daardoor vindt ik het een onrealistische afschildering van de werkelijkheid. Tel hierbij op; een acteur met de uitstraling van een aardappel; de “FF wachten tot de interesse is afgezakt” precisietiming en voila; val met mond open keer op keer in de -ohjatochgeen- verbazing over deze resultaten.

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Tis ook lekker origineel de zoveelste film over Steve.

 • Profielfoto
  Jel.h

  Hier moet je ook geen films over maken, maar documentaires.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Ik heb in 2013 ‘Jobs’ gezien met Ashton Kutcher en die film is best goed. En na het lezen van dat dikke boek weet ik echt wel voldoende over Steve. Deze film komt ook zo ontzettend laat…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Steve Jobs?

 • Profielfoto
  BomC

  @Maikelw: Het zou ook wel de eerste keer zijn dat een hollywoodfilm de werkelijkheid geen geweld aandoet – en Fassbender (zeker een van de meest interessante Hollywoodacteurs van de laatste jaren) wordt ook door tegenstanders als het sterkste punt van de film geprezen. Ashton Kutcher had de laag ook wel laag gelegd, natuurlijk. Beste Jobs-vertolking is wat mij betreft nog steeds Noah Wyle.

 • Profielfoto
  TBITW

  [s]Ik wist niet eens dat die al draaide, misschien moeten ze een ander marketing team zoeken![/s]

  Hij is in nederland nog niet eens te zien! Een grote film moet wereldwijd wel binnen een paar dagen na elkaar in de bios gaan draaien!