Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 oktober 2015

Nieuwe Jobs-film vult weinig stoelen in openingsweekend

In Nederland moeten we nog tot 3 december wachten, maar in de VS was afgelopen weekend het landelijke openingsweekend voor de nieuwe Steve Jobs-film met Michael Fassbender in de hoofdrol. De film wist echter maar weinig stoelen te vullen.

De film werd in bijna 2500 zalen vertoond, maar haalde slechts 7,3 miljoen dollar op. The Social Network, de vorige film van schrijver Aaron Sorkin, verkocht tijdens het openingsweekend 22 miljoen dollar aan kaartjes.

De vorige Jobs-film, met Ashton Kutcher in de hoofdrol, haalde in het eerste weekend 6,7 miljoen dollar op. Die film kostte echter 12 miljoen om te maken, terwijl de nieuwe Jobs-film een sterrencast en 30 miljoen dollar productie­kosten kent. Is het een slechte film? Nee, op IMDB scoort Steve Jobs een 7,6 en bij Rotten Tomatoes raadt 79 procent van de kijkers de film aan.

“Goede film, niet biografisch”

Critici prijzen het sterke acteerwerk van Fassbender en de sprankelende dialoog in de film. De meeste kritiek komt van vrienden en bekenden van Jobs, zij wijzen erop dat de film verre van feitelijk is. Scriptschrijver Aaron Sorkin ontkent dit overigens niet en zegt in een interview dat hij als schrijver zijn eigen draai aan het verhaal heeft gegeven.

De film focust op drie belangrijke momenten, vlak voor productpresentaties: een in 1984 (Macintosh), een in 1988 (NeXT) en een in 1998 (iMac). Daarnaast komt het privé-leven van Jobs aan bod. Zijn ex-vrouw Chrisann Brennan (gespeeld door Katherine Waterston) en dochter Lisa (gespeeld door drie actrices) zorgen voor momenten waarin Jobs als harde zakenman wordt weggezet. Een beeld dat collega’s en vrienden betwisten. Je eigen mening vormen kan vanaf 3 december, dan is de Nederlandse premiere.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe Jobs-film vult weinig stoelen in openingsweekend
Sluiten