Nieuwe iMacs: Teardown en Benchmarks

Door: Raymon Mens - 11 reacties

De vorige week dinsdag uitgebrachte nieuwe Retina iMacs en Apple-accessoires zijn inmiddels goed verkrijgbaar en dus is het tijd voor de haast traditionele teardown van iFixit. In de database van Geekbench zijn ook al een aantal benchmarks verschenen.

iFixit bekeek de 21,5-inch Retina iMac van binnen en trof maar weinig veranderingen aan. Benchmarks laten zien dat de iMac ongeveer 10 procent sneller is geworden. De teardown van de accessoires is wél interessant.

Benchmarks

De 21-inch iMac is voorzien van Broadwell-chips en maakt nog niet de stap naar Haswell. De 27-inch iMac maakt wel de stap naar nieuwe Skylake-chips van Intel, maar die stap brengt geen enorme snelheidswinst met zich mee. Wij hebben aan de hand van resultaten uit de Geekbench-database benchmarks vergeleken en zien een snelheidswinst van maximaal 10 procent.

Alle benchmarks zijn uitgevoerd met OS X 10.11 El Capitan op 64-bits. De high- en low-end modellen verwijzen naar het goedkoopste en duurste model uit de Mac-lineup zoals Apple deze aanbiedt, zonder aanpassingen.
imac-2015-benchmarks-crop

Teardown 21,5-inch Retina iMac

iFixit nam een kijkje aan de binnenkant van de 21,5-inch Retina iMac. Het nieuwe 4K-scherm blijkt gemaakt door LG. Aan de binnenkant zijn weinig veranderingen te ontdekken. Eerder bleek al dat het geheugen op het moederbord gesoldeerd zit en niet uitbreidbaar is. De harde schijf is wel relatief makkelijk te vervangen. Een iMac met harddisk bestellen en deze door een SSD-schijf (laten) vervangen kan voordelig uitpakken.

Magic accessories

Benieuwd wat de Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 en het Magic Keyboard zo magisch maakt? Ook de nieuwe accessoires ontkomen niet aan een teardown. Aan de binnenkant van het trackpad is de grootste innovatie te vinden. Het hele oppervlak klikt niet mechanisch, maar vier magneten schuiven tegen elkaar om het gevoel van een klik te simuleren.

Het¬†Magic Keyboard doet sterk denken aan toetsenbord van de 12-inch MacBook, maar is gebaseerd op een nieuw ontworpen schaar­mechanisme.¬†De Magic Mouse 2 verschilt weinig van zijn voorganger. De meest relevante vernieuwing¬†is de ingebouwde, oplaadbare batterij met¬†Lightning-connector.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Die batterij in de magic mouse heeft dus 9% meer juice dan de batterij in de iPhone 6s.

 • Profielfoto
  SvS

  Wat is ‘oud’ in de benchmarks hierboven, Raymon? Voorlaatste iMac modellen of eerder?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Oud is voorlaatste.

 • Profielfoto
  Macnido

  Triest dat Apple tegenwoordig alles vastlijmt en de vraagprijs maar op laat lopen.

 • Profielfoto
  Nr 10

  Inderdaad macnido, als mijn batterij of mijn bluetoothchip vervangen moet worden kan je deze nog maar moeilijk zelf vervangen, al zal je het zelf wel beter doen dan iemand anders.

 • Profielfoto
  Eprom

  De 21″ iMac blijkt ook de aansluiting voor een SSD te missen op het moederboard, dus later een SSD inbouwen gaat niet lukken:-(

 • Profielfoto
  Zakske

  De 21″ iMac blijkt ook de aansluiting voor een SSD te missen op het moederboard, dus later een SSD inbouwen gaat niet lukken:-(

  Hey, als Apple iets doet doen ze het ook goed.;-)

 • Profielfoto
  joram

  Benchmarks laten zien dat de iMac ongeveer 10 procent sneller is geworden. De teardown van de accessoires is wél interessant.

  Sneller hóé? Alleen de CPU neem ik aan? Want de GPU is langzamer dan mijn GeForce 650M in mijn iMac van 2012 namelijk.

 • Profielfoto
  Ravenshield

  “De 21-inch iMac is voorzien van Broadwell-chips en maakt nog niet de stap naar Haswell.”

  Met Haswell bedoel je waarschijnlijk Skylake?

 • Profielfoto
  Demon Hunter

  Er zit gewoon een SATA6 poort op, dus SSD kan prima, alleen geen M.2 aansluiting voor Apple’s Blade SSD’s. Ik heb zonet een iMac 4k gehaald met de intentie om er deze maand nog een 512GB SSD in te laten zetten. De snelheid valt me heel erg mee en ik ben op werk m’n maxed out Mac Pro Late 2013 gewend;)

 • Profielfoto
  N3RD

  Heel fout: ik rammel hier op een 2011 21,5″ iMac.
  Meteen volgebouwd met 16GB geheugen.

  Tegelijkertijd ook een SSD gekocht om in te bouwen…

  … die SSD ligt nog steeds nieuw in de doos in een la…:roll: