Nieuwe functies én irritaties in WhatsApp

17 reacties

De iOS-versie van WhatsApp heeft dinsdag­avond een update gehad. Versie 2.12.7 introduceert volgens de release notes alleen een nieuwe functie waarmee je berichten kunt markeren, maar er zijn nog een aantal positieve en negatieve veranderingen.

De iOS 9-bug die ervoor zorgde dat het geluid van je iPhone gedempt werd bij het versturen van een foto via WhatsApp is opgelost. Het markeren van berichten werkt goed, maar een andere nieuwe functie niet bepaald.

Positief: berichten markeren

Iets onthouden dat in een WhatsApp-gesprek gezegd is of een grappig bericht bewaren is nu makkelijk met de markeerfunctie. Door op een bericht te tappen en op het sterretje te drukken, sla je het op. Gemarkeerde berichten zijn per contact of groepsgesprek te bekijken en worden in de zoekfunctie van de app ook prominenter getoond.
whatsapp-favoriet

Negatief: data detectors te internationaal

Wellicht is het je al opgevallen dat er in gesprekken steeds meer blauwe linkjes verschijnen. WhatsApp beschikt nu over een functie die genoemde data, tijden en dagen automatisch detecteert en omzet in een agenda-activiteit. De app gaat echter de mist in door verschillende talen.

Zo wordt het Franse ‘hier’ (vertaald: gisteren) ook in een link wordt omgezet. Er blijkt geen beperking in talen ingevoerd waardoor ook woorden als ‘tomorrow’ en ‘heute’ worden gedetecteerd. Je kunt hier momenteel niets aan doen, behalve een volgende update afwachten.
whatsapp-detector-001
Tot slot komt het niet als verrassing dat WhatsApp nog geen enkele iOS 9-functie ondersteunt. De chat-app staat neemt meestal de tijd als het om het omarmen van nieuwe functies gaat. Ondersteuning voor 3D Touch, integratie met Spotlight en de Apple Watch laten waarschijnlijk nog even op zich wachten.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  iPrincess

  Niet dat ik die agenda-functie echt gebruik, maar op zich is dat niet echt een irritatie. Lijkt mij dat er veel mensen zijn die in meerdere talen communiceren.

 • Profielfoto
  Joerian

  Ja maar zou handig zijn als hij naar de talen van je toetsenbord kijkt, als dat mogelijk is. Of apart instellen.

  En betreft laat zijn met ondersteuning mist whatsapp ook nog het snel reageren in een notificatie – _- echt frustrerend. Maarja gebruik whatsapp sowieso niet graag.

 • Profielfoto
  Harley

  Probeer eens een foto te verwijderen/selecteren, mikt ie de hele chatgeschiedenis weg.

 • Profielfoto
  Jhingha

  Een Duitse betatester deelt altijd wel veel informatie over toekomstige functies:
  Google translate: i.Pektas

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Ja maar zou handig zijn als hij naar de talen van je toetsenbord kijkt, als dat mogelijk is.

  Er is geen API waarmee een applicatie kan zien welke toetsenborden er gekozen zijn.

  Een applicatie kan wel zien in welke taal een bericht geschreven is. Als Whatsapp dat mee zou sturen zou het wel kunnen werken. Helaas is het wel zo dat veel gebruikers nooit schakelen tussen toetsenborden (dit zijn over het algemeen dezelfde gebruikers die klagen dat ze ruzie hebben met autocorrect, omdat ze Engels proberen te tikken met een toetsenbord dat een Nederlands woordenboek gebruikt).

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  WhatsApp???
  Ken ik niet, is dat een goedkope namaak variant van Telegram?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wanneer gaan we met z’n allen overstappen op Telegram? Werkt beter, is veiliger, sneller etc

 • Profielfoto
  macnick

  Ik gebruik ook met de meeste vrienden Telegram.
  Heb ze bijna allemaal overgehaald, en allemaal dik tevreden!

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Telegram of Whatsapp is een kwestie van kiezen. Je kan ook een alternatief op Twitter verkiezen boven Twitter zelf, maar op Twitter lees je vast meer.

 • Profielfoto
  N3RD

  Helaas is het wel zo dat veel gebruikers nooit schakelen tussen toetsenborden (dit zijn over het algemeen dezelfde gebruikers die klagen dat ze ruzie hebben met autocorrect, omdat ze Engels proberen te tikken met een toetsenbord dat een Nederlands woordenboek gebruikt).

  Hier is er wel een die verschillende talen gebruikt. Tussen de Nederlandse klanten ook Engelse klanten. Omdat ik in Dld woon, verstuur ik geregeld e-mails naar Duitse instanties.

  Tot voor kort nog nooit van Telegram gehoord. Met mij nog vele andere Nederlanders…

 • Profielfoto
  Koning Frank

  WhatsApp???
  Ken ik niet, is dat een goedkope namaak variant van Telegram?

  Ja

 • Profielfoto
  IsSidha

  WhatsApp???
  Ken ik niet, is dat een goedkope namaak variant van Telegram?

  Ja

  Nee.. het is de Paris Hilton van de messengers..
  veel geld, geen inhoud

 • Profielfoto
  Hydræ

  9,4 miljoen Nederlandse gebruikers en nog steeds een drama app. Als mensen met veel ‘vrienden’ overstappen dan komt die verandering er wel. Telegram werkt op de mobiele en vaste apparaten, zoals Unified messaging behoort te werken.

 • Profielfoto
  iPrincess

  Ja maar zou handig zijn als hij naar de talen van je toetsenbord kijkt, als dat mogelijk is.

  Er is geen API waarmee een applicatie kan zien welke toetsenborden er gekozen zijn.

  Een applicatie kan wel zien in welke taal een bericht geschreven is. Als Whatsapp dat mee zou sturen zou het wel kunnen werken. Helaas is het wel zo dat veel gebruikers nooit schakelen tussen toetsenborden (dit zijn over het algemeen dezelfde gebruikers die klagen dat ze ruzie hebben met autocorrect, omdat ze Engels proberen te tikken met een toetsenbord dat een Nederlands woordenboek gebruikt).

  Ik heb iets van zeven toetsenborden op mijn telefoon en ik schakel regelmatig. Helaas is het niet mogelijk om een autocorrectvrij toetsenbord in te stellen naast toetsenborden met autocorrect. Als dat er was had ik alleen een Nederlands, Engels, Russisch en Duits toetsenbord nodig, de rest is niet heel relevant.

  Ik app in het Engels en Duits met mijn huisgenoten, en daarbij gebruik ik ook nog Russisch, Turks en Frans voor Duolingo. En dan ook nog mijn Emoji-toetsenbord. Verder wil ik nog graag een Fries toetsenbord.

 • Profielfoto
  Imade

  9,4 miljoen Nederlandse gebruikers en nog steeds een drama app. Als mensen met veel ‘vrienden’ overstappen dan komt die verandering er wel. Telegram werkt op de mobiele en vaste apparaten, zoals Unified messaging behoort te werken.

  Tegenwoordig werkt whatsapp ook op PC’s en macs etc.
  web.whatapp.com.
  Nog veiliger dan Telegram omdat Telegram alles opslaat en whatsapp niet… zonder je telefoon is web.whatsapp.com onbruikbaar namelijk.

 • Profielfoto
  Hydræ

  ^ Die webwhatsapp vind ik maar een halve oplossing..

  “..de webversie alleen beschikbaar is via de Chrome browser”
  “Op het moment dat de smartphone is uitgeschakeld of niet met het internet is verbonden, dan werkt Whatsapp Web ook niet.”

  Het is dus alleen een verplaatsing van de interface naar de browser als ik het goed begrijp.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik begrijp de makers van WhatsApp echt niet. De app komt vol met doelloze functies terwijl Telegram op alle (!) vlakken beter is… en niemand gebruikt het.

  – mentions
  – watch app
  – geen halfbakken webclient
  – splitview, multitasking en wat nog niet meer in iOS9.