Miitomo: Nintendo’s eerste smartphone-game draait om Mii

18 reacties

Nintendo heeft zijn langverwachte eerste smartphone-game geïntroduceerd. De hoofdrol is niet weggelegd voor Mario, niet voor Donkey Kong, niet voor Toad en zelfs niet voor Link, maar voor de Mii-personages. In de game ‘Miitomo’ gaat het om jou.

Miitomo maakt Mii-personages van jou en van familie of vrienden. De Mii-personen starten een gesprekje met jou, maar praten vervolgens ook met elkaar. Zo ontdek je dingen die je nog niet wist over anderen.

Het idee is op zijn minst nog een beetje vaag en we twijfelen of dit überhaupt een game is. Het lijkt een soort Tomodachi Life voor mobiel. Nintendo schoof de releasedatum overigens vooruit en gaat het beloofde einde van dit jaar niet meer halen. De game komt in maart van 2016 uit.

Nintendo Account en in-app aankopen

De Japanse gamemaker onthulde verder het Nintendo Account. Een nieuw profiel dat op alle platforms gaat werken en data tussen consoles en smartphones synchroniseert. Verder zal Miitomo in-app aankopen krijgen, waarschijnlijk gaat het om accessoires voor je Mii.

Het lijkt erop dat Nintendo voorzichtig begint en zijn meest waardevolle helden als Mario niet direct op een nieuw platform wil inzetten. Tussen nu en maart 2017 komen overigens nog 4 smartphone-games uit de stal van Nintendo. Het bedrijf zegt dat deze geen in-app aankopen zullen bevatten, maar laat nog niets los over de inhoud of personages in de toekomstige mobiele games.
Miitomo1
Miitomo2
Miitomo3
Miitomo4
Miitomo5
Miitomo6
Miitomo7
Miitomo8
Miitomo9Miitomo11 Miitomo12
Miitomo16

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  chrispis
 • Profielfoto
  DosEquis

  Mag ik zeggen dat ik een klein beetje teleurgesteld ben?

 • Profielfoto
  Nicolinden

  @dosequis, een klein beetje maar?

 • Profielfoto
  sciletto

  Shit man, ik had echt gehoopt op Mario

 • Profielfoto
  Sven De Mey

  Flaaaaauuuuuwwwwww

 • Profielfoto
  Finisher

  What the Miitomo is this…? Nintendo had toch iets “beters” kunnen bedenken.
  Laten we in de toekomst betere, interessante, games mogen verwachten.

 • Profielfoto
  i.am.will

  Wat een ruk van Nintendo!

 • Profielfoto
  Needler

  Iemand die Nintendo volgt had dit zien aankomen.

  Nintendo is een extreem conservatief bedrijf. Ook nog eens uit Japan wat het conservatief in het kwadraat maakt. Nintendo gaat echt niet Mario of een andere bekend personage inzetten voor hun eerste “game” op mobiel. Eerst met een teen voelen of het water niet te koud is.

  Nintendo komt met 5 spellen op mobiel. Waarvan dit de eerste is. Het zou me enorm verbazen als de eerste vier spellen van Nintendo om Mario draaien.

 • Profielfoto
  C. Haverkamp

  Is dit eem game?

 • Profielfoto
  AppelJuice

  Volgens mij heb je genoeg aan Powerpoint om dit te kunnen spelen… :/

 • Profielfoto
  Retyro

  Wat een anticlimax

 • Profielfoto
  Needler

  @Raymon: maart 2016 in Japan. Het is nog niet bekend of de app in het westen uitkomt.

 • Profielfoto
  klaasb

  Lijkt me een 100% Japanse app

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Wanneer begrijpen die gekke Japanners nou dat we gewoon een vet pokemon spel willen hebben op onze iPhones. Zo word het niks met dat bedrijf, over een paar jaar is het over als ze zo dom blijven doen!

 • Profielfoto
  Needler

  Wanneer begrijpen die gekke Japanners nou dat we gewoon een vet pokemon spel willen hebben op onze iPhones. Zo word het niks met dat bedrijf, over een paar jaar is het over als ze zo dom blijven doen!

  Pokémon is de grootste reden dat Nintendo meer dan 400 miljoen handhelds heeft verkocht. Deze franchise brengen ze alleen naar andere platformen als de zon stopt met schijnen.

  Zelfs wanneer Nintendo elk jaar een verlies van $250 miljoen zou maken duurt het nog tot 2052 voordat Nintendo failliet is.

 • Profielfoto
  GForce85

  Even advocaat van de duivel hier hoor.

  Wordt Apple niet de hemel ingeprezen voor dezelfde strategie?

  ‘People who love software should make their own hardware’

  Zolang je jouw eigen software alleen voor jouw eigen hardware uitgeeft, blijf je die hardware wel verkopen. Zolang je software gewild is. En Mario en consorten doen het nog steeds goed.

  Dit neemt niet weg dat ik wat ik hier zie ook wel tegen vind vallen en dat ik ook erg graag Mario Kart of iets dergelijks voor iOS zie verschijnen. Het is een logische stap en het platform is er zo geschikt voor.

  Als je, zoals Apple, bakken met geld verdient met bovengenoemde strategie, dan heb je het recht om je poot stijf te houden. Maar als het niet helemaal lekker loopt, moet je je horizon verbreden vind ik. Maar dan moeten ze het wel met een flinke titel doen.

  Ik denk dat ze bij Nintendo wel weten dat ze dat moeten doen. Ze zijn gewoon (nog) te trots om dat ook daadwerkelijk te doen. Als deze app nu flopt dan kunnen ze zeggen. ‘Zie je wel! we moeten niet naar iOS’

  Maar goed. Ik ben benieuwd naar die andere 4 apps.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  @GForce85 Eigen Hardware en Software moeten wel iets extra’s te bieden hebben, Apple heeft sterker hard- software. Nintendo heeft alleen goede software. Op deze manier gaan ze Sega achterna. Nintendo moet eens ophouden met hardware, niemand koopt hun console’s nog. Ik vergelijk Nintendo graag met Disney; ze hebben beide ijzersterke franchises, alleen Disney haalt het niet in zijn hoofd om bioscopen, tv’s of Blu-Ray spelers te maken.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Laat maar.