Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 oktober 2015

Jony Ive over Steve Jobs: “Hij was niet zoals in de film” (video)

De nieuwe Steve Jobs-film die in december in de Nederlandse bioscopen te zien is, doet nogal wat stof opwaaien. Apple’s topontwerper Jonathan -Jony- Ive sprak tijdens de New Establishment Summit van Vanity Fair zijn ongenoegen over de film uit.

Ive heeft de film met Michael Fassbender in de hoofdrol nog niet gezien, maar zegt lang met vrienden die de film al wel hebben gezien gepraat te hebben. Hij herkent de echte Steve niet in vele verhalen over de Apple-oprichter.

Onrealistisch portret

Ive heeft er moeite mee dat wijlen Steve Jobs vooral herinnerd zal worden aan de hand van films en biografieën die een onrealistisch beeld schetsen. Ive zegt: “Hoe je wordt weggezet, wordt nu vooral bepaald door mensen met agenda’s die niet overeen komen met die van jou of je vrienden en familie.” Volgens de ontwerper zijn er “zonen, dochters, weduwen en goede vrienden die boos zijn over hoe Jobs wordt weggezet in de nieuwe film.”

Geen masterplan of ingewikkelde agenda

Vier jaar na de dood van Jobs herinnert Ive zich vooral passie en focus: “Het was heel simpel. Steve had geen masterplan of ingewikkelde agenda waar iedereen zich aan moest houden, hij wilde gewoon mooie dingen maken.” Ive herinnert zich de momenten wanneer iets lukte “Ik denk niet dat ik iemand ooit zo blij heb gezien als Steve wanneer hij zich realiseerde dat is echt ging lukken en fantastisch zou worden.”

In de film van regisseur Danny Boyle wordt de harde kant van Jobs juist niet geschuwd, maar volgens Ive is dat slechts ruis die er niet toe doet.

Steve Jobs-film

De reacties op de Steve Jobs-film van Sony zijn wisselend. Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, is enthousiast. Apple-CEO Tim Cook omschreef de film echter als opportunistisch en hij was daarin niet de enige. Naar verluidt probeerde Jobs’ weduwe Laurene Powell de productie van de film zelfs tegen te houden. Vanaf 3 december kun je je eigen mening vormen, want dan zal de film in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jony Ive over Steve Jobs: “Hij was niet zoals in de film” (video)
Sluiten