Jony Ive over Steve Jobs: “Hij was niet zoals in de film” (video)

16 reacties

De nieuwe Steve Jobs-film die in december in de Nederlandse bioscopen te zien is, doet nogal wat stof opwaaien. Apple’s topontwerper Jonathan -Jony- Ive sprak tijdens de New Establishment Summit van Vanity Fair zijn ongenoegen over de film uit.

Ive heeft de film met Michael Fassbender in de hoofdrol nog niet gezien, maar zegt lang met vrienden die de film al wel hebben gezien gepraat te hebben. Hij herkent de echte Steve niet in vele verhalen over de Apple-oprichter.

Onrealistisch portret

Ive heeft er moeite mee dat wijlen Steve Jobs vooral herinnerd zal worden aan de hand van films en biografieën die een onrealistisch beeld schetsen. Ive zegt: “Hoe je wordt weggezet, wordt nu vooral bepaald door mensen met agenda’s die niet overeen komen met die van jou of je vrienden en familie.” Volgens de ontwerper zijn er “zonen, dochters, weduwen en goede vrienden die boos zijn over hoe Jobs wordt weggezet in de nieuwe film.”

Geen masterplan of ingewikkelde agenda

Vier jaar na de dood van Jobs herinnert Ive zich vooral passie en focus: “Het was heel simpel. Steve had geen masterplan of ingewikkelde agenda waar iedereen zich aan moest houden, hij wilde gewoon mooie dingen maken.” Ive herinnert zich de momenten wanneer iets lukte “Ik denk niet dat ik iemand ooit zo blij heb gezien als Steve wanneer hij zich realiseerde dat is echt ging lukken en fantastisch zou worden.”

In de film van regisseur Danny Boyle wordt de harde kant van Jobs juist niet geschuwd, maar volgens Ive is dat slechts ruis die er niet toe doet.

Steve Jobs-film

De reacties op de Steve Jobs-film van Sony zijn wisselend. Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, is enthousiast. Apple-CEO Tim Cook omschreef de film echter als opportunistisch en hij was daarin niet de enige. Naar verluidt probeerde Jobs’ weduwe Laurene Powell de productie van de film zelfs tegen te houden. Vanaf 3 december kun je je eigen mening vormen, want dan zal de film in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  De combi Ive en Jons was een geniale. Die we (uiteraard) nooit meer terug gaan zien. Ik mis Steve. Apple doet het nog steeds goed zonder hem. Maar het zal nooit meer dat gouden bedrijf zijn. Goed maar niet geniaal goed.

 • Profielfoto
  iMad

  Snap het probleem niet.

  Steve Jobs was ook een mens, die keuzes heeft gemaakt in zijn leven, sommige goed sommige slecht.
  Er is niks mis mee om ook de slechte keuzes die hij heeft gemaakt te laten zien, waardoor mensen hem niet als soort god gaan beschouwen, maar dat hij ook maar een mens was.

  Herinner de mens Steve Jobs zo als jij hem wilt herinneren, maar denk eraan hij is een mens niks meer en niks minder.

 • Profielfoto
  Needler

  Er bestaat geen god. Dus ik zou Steve niet willen vergelijken met iets wat niet bestaat.

 • Profielfoto
  iMad

  Er bestaat geen god. Dus ik zou Steve niet willen vergelijken met iets wat niet bestaat.

  Heb je gelijk in, maar er zijn wel mensen die wel geloven in een god.

 • Profielfoto
  JWB

  Zo…..wat praat die man….traaaaaaag….

 • Profielfoto
  Buzz

  Als ik het goed begrijp gaat de film voor 90% over de periode in het leven van Jobs voordat Ive hem leerde kennen, en de veranderingen die Jobs in die tijd doormaakte. Logisch dus dat de film een ander beeld geeft dan Ive van hem heeft.

  En ja, dit soort films worden gemaakt om geld mee te verdienen. Verhaallijnen en dialogen worden gedramatiseerd. Dus opportunistisch lijkt me ook een goede omschrijving.

 • Profielfoto
  polansky

  Inderdaad, de film gaat voor 90% over de periode dat Jon Ive (selfkicker), Steve helemaal niet gekend heeft. Tegelijkertijd heeft Ive zijn woordje al klaar, terwijl hij zelf zegt de film nog niet gezien te hebben..’.

  Jon Ive is in mijn ogen gewoon een copycat.
  Eén die nogal wat van zijn ‘vormgevingskunstjes voor Apple heeft geleend van de firma Braun. Door het tekort aan inspiratie in vergelijk met Steve Jobs is wat mij betreft Sir Ive een te over gewaardeerd mannetje binnen het Apple concern. Hij mag wat mij betreft morgen vertrekken.

 • Profielfoto
  donut

  @ Polanski:
  Mooie voorbeelden! idd sommigen lijken wel echt gekopieerd; zoals de imac…
  Aan de andere kant : iedereen kopieert – zelfs al denk je het niet te doen… En er zijn voorbeelden zoals de iPhone die echt nieuw zijn. Ik vind Ive een zeer goede ontwerper.

  On topic:
  als er een film wordt gemaakt over Noord Korea begint ook iedereen te steigeren- vooral Noord Koreanen… waarom?: omdat er maar een handjevol film over dat onderwerp gaan en het dan vanzelf een eenzijdig beeld oplevert.
  Ditzelfde met Steve Jobs- 2 films..
  Kijk je naar onderwerpen bv Poetin, dan zijn er vele meningen vervat in vele verschillende media bronnen en wordt het beeld genuanceerder.
  Hoe meer er over Steve Jobs wordt gepubliceerd, hoe genuanceerder het beeld.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik heb gehoord…. Dat is wel het slechtste om een oordeel op te vormen. Patton zei in de tweede wereldoorlog tegen zijn officieren ‘overtuig jezelf’ als ze met rapportages kwamen…… Verhaal om niets. Dus weg ermee.

 • Profielfoto
  ro_me

  Steve Jobs, allemaal marketing van Apple. Ik geloof er helemaal niets van! Volgens mij was het gewoon een hondsdolle bedrijfsleider!

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik krijg het idee dat Jony Ive niet wil begrijpen dat het boek “Steve Jobs” van Walter Isaacson de officiële biografie van Jobs is, en de film waar hij nu over zit te zeiken is de verfilming van die biografie.

  Hij kan mekkeren wat hij wil, maar Jobs gaf gedurende een periode van twee jaar meer dan 40 interviews aan Walter Isaacson. Dit is dus het verhaal dat Jobs wilde vertellen, maar Jony Ive vindt het maar niks.

  Rare kerel…

 • Profielfoto
  gweilo

  Ik heb ook meningen over een heleboel films die ik nooit gezien heb. Allemaal volkomen oninteressant voor anderen.
  Oh ja, en Wozniak heeft i.t.t. Ive wel een ruwe versie gezien, heeft Jobs een stuk langer gekend, en vond de film erg goed – dat vind ik een stuk interessanter.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  De combi Ive en Jons was een geniale. Die we (uiteraard) nooit meer terug gaan zien. Ik mis Steve. Apple doet het nog steeds goed zonder hem. Maar het zal nooit meer dat gouden bedrijf zijn. Goed maar niet geniaal goed.

  Volledig mee eens:-)

 • Profielfoto
  Fossil

  Jon Ive is in mijn ogen gewoon een copycat.

  Good artists copy; great artists steal. – Pablo Picasso (en later geciteerd door Jobs)

 • Profielfoto
  maconly

  Meer vertrouwen in Wozniak , zou een goede vervangen zijn voor boring Cook !

 • Profielfoto
  pannekoek

  Pff, ik ben al een tijdje Ive-news-saturated.