iWork krijgt nuttige update voor iOS 9 en OS X El Capitan

10 reacties

Veel Apple-gebruikers waren verbaasd dat na het installeren van iOS 9 en OS X El Capitan niet alle Apple-apps geoptimaliseerd waren voor de nieuwe besturingssystemen. De lijst met geoptimaliseerde apps groeit echter weer door de toevoeging van iWork.

Apple heeft Pages, Keynote en Numbers nu voorzien van nieuwe multitasking mogelijkheden en ondersteuning voor 3D Touch (iOS) en Force Touch (OS X). Er zijn nog meer erg nuttige toevoegingen.

iOS 9 en iPad

Door 3D Touch is het nu mogelijk om met een stevige druk op het icoon direct een nieuw document te maken of een bestaand document te openen. iPad-gebruikers zal de nieuwe opmaakbalk die zicht direct boven het toetsenbord bevindt aanspreken. Tekst laten inspringen, een ander lettertype kiezen en de lettergrootte wijzigen kan direct met de knoppen boven het toetsenbord.

iwork-balk
iOS 9: Nieuw opmaakmenu boven het toetsenbord.

OS X en iCloud

Natuurlijk is multitasking en Split Screen nu op OS X El Capitan mogelijk. Gebruikers van OS X zullen de verbeterde comptabiliteit met oude iWork’06- en iWork’08-bestanden ook kunnen waarderen. Het is zeldzaam dat Apple iets aan backward compatibility doet. iWork integreert daarnaast ook met de nieuwe foto’s-app van OS X Yosemite en El Capitan.

iWork voor iCloud is nu uit beta en werkt het ook in mobiele browsers, is versiebeheer verbeterd en is het ook vanuit de webinterface mogelijk om opmerkingen toe te voegen. De interface is tot slot volledig Nederlands.

iwork-fotos
OS X El Capitan: Integratie met nieuwe foto’s-app.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Mr Evil

  Het is mij ook opgevallen dat op iCloud iPages, Numbers en Keynite eindelijk uit de beta zijn en nu volledig in het Nederlands zijn. Het heeft wat jaren mogen duren.

 • Profielfoto
  yasser

  hoelang duurden dat beta 4 jaar…

 • Profielfoto
  jan jansen

  Dit artikel is tijdelijk niet beschikbaar.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  fijn deze update. Had een paar weken geleden nog een Pages 08 document die ik niet kon openen!
  Ook iPhoto werkt gewoon in Pages. Was even bang, dat Photos geforceerd geopend zo worden.

 • Profielfoto
  Oliveanus

  Ik ben heel benieuwd, zou ik de oude pages, die tot nu toe nog altijd veel beter werkt en meer mogelijkheden heeft, eindelijk van mijn computer af kunnen halen?
  Zou het nu een volwassen tekstverwerker worden of nog steeds een veredeld notitieblok.
  Ik ben vooral benieuwd of EndNote nu normaal functioneert.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Nog altijd mis ik de functie om extra lettertypes in iOS te installeren. Maar verder merk ik weinig van de update.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Extra lettertypes? There’s an App for that.
  Anyfont

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Hopelijk gaat Apple nu ook actiever functies toevoegen die ze uit iWork 09 hebben gesloopt. Ik denk maar aan het linken van tekstvakken, datamerges maken, overzichten van documenten maken op basis van stijlen, …

 • Profielfoto
  Geedee

  Ziet er goed uit. Wel jammer dat ‘vet, schuin en onderstreept’ niet meer in de balk boven het toetsenbord staat.

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Als de iCloud versie nu ook nog eens tablets en smartphones gaat ondersteunen, zal ik pas echt heel tevreden zijn. Maar dat zit er voorlopig niet in.